ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 15.07.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 8 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ziua V (cont) – Cappadocia, locul de intalnire a fanteziei Mamei Natura cu fantezia omului! Goreme

TIPĂREȘTE URM de aici

Drumul lung si adesea plictisitor prin Podisul Anatoliei ne-a pus la incercare rabdarea. Oboseala, insa a disparut ca prin farmec atunci cand, Castelul din Uchisar s-a ivit in fata noastra, prevestind spectacolul Naturii. Iesim din Uchisar si coboram usor spre Goreme, finalul drumului nostru.

Mii de ace de piatra, mai mari sau mai mici, inteapa cerul. Alte forme, complet neregulate, pline de gauri si gaurele, incep sa ne spuna povestea locului... Dar, mai intai, sa trecem de baracile micilor comercianti care au napadit zona. O intreaga retea de relatii intre comercianti, hotelieri, soferi de autocare, ghizi, agentii de informatii s-a format in intreaga Cappadocie actuala. Este normal – toata lumea vrea o bucatica din darul zeilor... Nu exista “nu se poate”, “n-avem”, “nu stiu, du-te la altul”... Concurenta acerba genereaza servicii de calitate. Despre asta-i vorba!

Dupa cateva sute de metri oprim totusi vazand mai multe autocare si microbuze stationand intr-una dintre cele cateva parcari amenajate pe partea dreapta. Un baraj natural de arbusti si tufe ne limiteaza accesul spre motivul opririi lor, dar nu putea fi degeaba... Intr-adevar, imediat dupa “bariera” verde iesim intr-un “balcon” luuung stanga-dreapta (un drum acoperit cu pietris), de unde putem vedea o panorama exceptionala cuprinzand orasul Goreme, muntele Aktepe (undeva mult in spate), Valea Porumbeilor/Pigeon Valley/Guvercinlik vadisi – in imediata apropiere, si undeva in dreapta, Castelul Uchisar.

Tarziu... Foaaarte tarziu am reusit sa ies din starea de “gura cascata”! Asistam la un spectacol mut, incremenit de milenii, o alta traznaie a Mamei Natura, menita parca, sa apropie natiile prin cel mai simplu tratat de prietenie – turismul!

Aparatele de fotografiat tacaneau continuu, parca eram disperati sa inregistram cat mai mult posibil, ca nu cumva minunea din fata noastra sa dispara cumva... Foarte tare, nene! Privim si in jurul nostru. O multime de baraci cu diverse suveniruri si tonete - cu inghetata sau sucuri naturale, ba chiar si cafenele, se insirau de-a lungul “balconului”. Ba mai mult, cateva masute erau amenajate chiar pe buza haului. Balustrade? Nema! Nicaieri nu erau semne cu “nu fa aia, nu fa ailalta” - specifice grijii paranoice pe care o regasesti in Occidentul “civilizat”. Totul era liber, firesc, natural... Aici, probabil, functioneaza foarte bine selectia naturala: daca esti tantalau, crapi! ????

Scoatem conservele cu Cappucino ca sa bem pentru sosirea in … Cappadocia! In vale, printre “stalagtitele” din tuf vulcanic, observam cateva gradini de legume si cativa pomi fructiferi! Adica intr-o astfel de zona, de mare exceptie, nimanui nu i-a trecut prin cap sa puna bariere si sa perceapa taxe? Adica localnicii sunt lasati de capul lor, asaaa, fara ca “statul” sa-i usuie de-acolo? Hm, turcii astia! Sa fi fost in Occident...

Poate este timpul sa lamuresc ceva. Nu, n-am nimic cu Occidentul in general, ba din contra sunt un fan absolut dar, anumite – scuzati-ma – basini iesite din capetele patrate ale unor functionari rigizi, au creat premizele cresterii unor generatii de fatalai crescuti in eprubete. Din fericire, emigrantii din toata lumea, alaturi de nativi cu creierul la ei, au mai improspatat stilul de viata devenit prea anost, previzibil. Parerea mea!

Intram prin cateva baracute. Covoare, cuverturi, esarfe, caciuli traditionale, curele din piele, gablonturi, diferite chestii hand-made care reprezentau Castelul din Uchisar, pliante si vederi... Intr-o alta baraca am gasit sectia “fierarie” unde puteai achizitiona, printre altele, opaite din fier, de diferite marimi. Am luat si noi doua, sperand ca macar una sa fie lampa lui Alladin. Se pare ca n-am avut noroc sau Duhul este foarte incapatanat. Bine ca nu ne-am carat cu vreun covor in speranta ca-i d-ala, zburator...

Coboram in continuare si, dupa numai 5 minute intram in oras, concentrati sa nimerim adresa Pensiunii unde am facut rezervarea – Walnut House.

Cu imaginile alea fabuloase de pe net in minte - alea cu terase luxoase de unde, servind fructe, sampanie sau alte halea, turistii (ele) privesc la baloanele maiestoase ce se inalta in lumina difuza a diminetii – am intrat intr-un Goreme mai degraba saracacios, intampinandu-ne cu cateva carpete, sarsanale si alte covorase agatate pentru vanzare de peretii paraginiti ai unei case aflata in aceeasi stare de paragina, trecand apoi pe langa alte case deloc impresionante si la final sa ajungem in “centru” langa o parcare spatioasa plina de maxi-taxi... Mmmm... Nu am fost dati pe spate!

Dreapta, dreapta iar, aici, iata: Walnut House. Buuun. Gasim si loc de parcare! Orele 16! Beton!

Ma duc singur sa vad care-i treaba. Intru inauntru in receptie – tipul care trebuia sa fie la barul receptiei statea comod pe una dintre cele cateva canapele si … dormea dus, in fata unui televizor.

Despre cazare, intr-o pagina separata!

* * *

Dupa instalare si refresh, am iesit pe strasse pentru un prim contact... Mai intai am intrebat la receptie daca totul este OK si cum procedam pentru zborul cu balonul rezervat pentru maine. Ne-a spus ca ne anunta mai pe seara care-i treaba! Mah! Sa nu care cumva...

O luam razna, la intamplare, catre … in sus! Magazine cu covoare lucrate manual, interesante, divers colorate– predomina rosul, totusi! Ridic coltul la cateva, poate-poate vad propulsoarele... Nimic! Nefermecate... Cateva magazinele cu ceramica – foarte mistoace, dupa gustul meu, posibil chinezesti (ca multe oale, cani si blide traditionale de pe la Horezu, si nu numai...), nelipsitele GSM-uri, si multe-multe si dese agentii de turism! Toate aveau cam aceeasi oferta. Restul cladirilor erau ocupate de unitati de cazare de toate neamurile si preturile, cat si de o multime de cafenele si restaurante care mai de care (alea de care ziceam ca le vezi pe net)...

Din nou remarcam ca turcii nu s-au formalizat in ceea ce priveste conservarea patrimoniului universal bla-bla-bla... Oamenii, practici, au folosit “frunza, ramul” pentru a-si dezvolta afacerea turistica, si nu intr-o forma distrugatoare. Cum am mai spus, concurenta acerba a dus la un mixaj oarecum ingrijit intre modern si ramasitele de pe “vremea lu' Pazvante Chioru'” - fostele “apartamente” ale crestinilor refugiati acu' aproape doua mii de ani – mixaj suprarealist care “te duce cu gandul la picturile ciudate ale lui Dali” (asa cum citeam intr-un articol despre zona!) Astfel, folosind tuful vulcanic cel galben-rosiatic, au fost inaltate diverse constructii, cu terase generoase pe acoperisuri, langa mototoaiele naturale, fara a face nota discordanta deosebita, fara a deranja ochiul. Totusi ramane impresia de “talmes-balmes” …

Toata ziua a fost innorat, ba chiar ne-a si stropit un pic. Nici acum, spre seara, nu parea c-o sa avem parte de soare, fapt care ne-a bucurat, mai ales ca ne-am inchipuit ca in iunie, in Anatolia este cam arsita. Strazile sunt neasteptat de goale, foarte putini turisti, ca de obicei rusi! Din cand in cand apare si cate un desant japonez, corean sau chinezesc. Sunt incomfundabili!

Pe inaltimile ce domina orasul (in varf, evident antene GSM) se mai vedeau cativa, razlet. Ne-am continuat urcusul usor, pe stradutele destul de stramte, pietruite, cand brusc, atmosfera apasatoare a fost strapunsa de razele unui soare rosiatic, puternic, strecurat cumva printre sparturile dintre nori, in timp ce se pregatea sa apuna. Tabloul s-a schimbat complet! Mototoaiele parca au luat foc si, profilate pe cerul vanat, arata minunat.

Reusim si noi sa ajungem intr-un loc de unde sa avem o perspectiva mai buna asupra orasului. Nici vorba sa urcam pana pe dealul dominant din fata noastra. Si-asa ni s-au cam muiat planetarele pana aici... Carciumi, terase, carciumi – a-ha! - doar suntem intr-o zona crestina, nu-i asa!? Se vede totusi si un minaret. Steaguri turcesti peste tot.

La coborare, inspectam unul dintre numeroasele magazinele de vechituri metalice: aici gasesti absolut orice fel de obiect folosit la un moment dat prin gospodariile turcesti. Sunt mii de obiecte asezate (e mult spus “asezate”) - ingramadite claie peste gramada pe rafturi de cand haul si Bargaul... N-am shoppingit nimc. Inedita si afacerea unei agentii care inchiria masini americane vechi, decapotabile!

Am revenit in centru si am ochit o terasa aflata la inaltime, loc pe care l-am considerat foarte bun pentru cina si panorama, in acelasi timp.

Restaurantul ales – Viewpoint Cafe Restaurant, avea copertine profund religioase: Jesus Red Wine! Pe terasa, putina lume! Ulterior am aflat ca se afla pe primul loc in lista restaurantelor cu “view” recomandat de Tripadvisor! Cred si eu!

Am ales o masa la margine avand o perspectiva neingradita asupra intregii zone. Foarte frumos!

Din nou papa bun, servire impecabila. Un pahar de vin rosu la final.

Intunericul s-a lasat rapid, accentuat si de norii grei ce veneau grabiti spre noi. Fulgere tot mai dese brazdau intunericul. Orasul aflat sub picioarele noastre arata, ins, absolut feeric! Da' feeric rau de tot!

Ne-am grabit s-ajungem la Walnut House inaintea ploii torentiale care a urmat.

La receptie, veste proasta! – maine nu putem sa zburam deoarece toate locurile erau ocupate! Poimaine, insa, zburati cu siguranta!

Am mai zabovit un timp pe balconul camerei noastre, la un pahar de vin rosu, facandu-ne griji: dar daca poimaine vremea nu ne va permite? In plus, pepenele daruit de escroc, s-a dovedit teapa! ????

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Bujie in 22.07.19 16:21:41
Validat / Publicat: 22.07.19 19:35:58

VIZUALIZĂRI: 813 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Bujie); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Goreme - primul contact cu mototoaiele...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[23.07.19 06:51:18]
»

@Bujie: Excelent și acest review. Se simte din felul cum scrii cât de mult ai savurat experiența turcească.

Interesante și juste, în opinia mea, și comparațiile dintre stilul oriental și cel occidental, prea ”reglementat”. Iar tu, după Elveția, aproape că ai trecut dintr-o extremă într-alta.

Ceva dezordine, murdărie, talmeș-balmeș, haos chiar nu sunt doar ingredientele picante vânate de turiștii mai puțin mofturoși în țările orientale; ele reflectă viața în sine, arbitrariul existenței oricărui individ, indiferent de locul său de baștină. Întâmplarea, norocul sau dimpotrivă, neșansa, ne domină viețile, oricât de mult am încerca să le organizăm, să le planificăm în amănunt.

Și de aceea astfel de țări sau locuri - mai amestecate, mai ciudate - sunt în același timp mai umane.

Părerea mea!

nrs †
[23.07.19 08:52:55]
»

foarte bine descrisa senzatia de wow! cand venind dinspre Nevshehir vezi castelul si apoi tot ce urmeaza, la fel am patit si eu, nu imi venea sa cred ca e adevarat ce vad

BujieAUTOR REVIEW
[23.07.19 09:30:21]
»

@Carmen Ion: Ha! Foarte corecta observatia despre trecerea de la o civilizatie la alta. Sincer, nu m-am gandit... Subconstientul insa, se vede treaba, da!

O picatura si pentru subconstientul sotuului: este aeroport in apropiere de Goreme! ????

Cele bune

BujieAUTOR REVIEW
[23.07.19 09:38:14]
»

@nrs: Da, da, foarte intensa senzatia...

Ma uitam si la "oitele" din turmele japoneze, coreene sau chinezesti... Ce cor de " oaa", "iii", "eee" - uri! Nu se mai opreau...

Multam' pentru ecou!

Cele bune

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Bujie, Carmen Ion
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cappadocia, o zonă magică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.75992298126221 sec
    ecranul dvs: 1 x 1