ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2010
DE rudy
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 7 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Extraordinar!!!

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Cine nu a fost macar o data in viata in Cipru nu stie ce pierde... Ca sa fiu sincer am plecat in vacanta cu gandul ca insula Cipru nu se deosebeste cu nimic de Grecia si ca doar distanta diferita fata de Romania desparte cele doua culturi.

Nimic mai gresit!!! Eu si sotia am petrecut o saptamana de vis in Cipru, cu rezervarile pentru avion si cazare facute inca din luna februarie, hotelul fiind localizat la aprox. 20 km de aeroportul Pafos, de unde am luat un autobuz local ce face legatura intre aeroport si Coral Bay si care circula la diferite intervale de timp.

Hotelul este localizat in zona Chlorakas din Pafos intr-un peisaj mirific, cu o gradina tropicala ce inconjoara intregul hotel, fiind foarte curat si bine intretinut. Camerele erau mari si spatioase si ofereau o libertate de miscare suficienta. Regimul de masa era all inclusive si era foarte variat, mancare excelenta, pe toate gusturile, adevarate festine culinare, nu exista ceva sa nu-ti placa, cu precizarea ca tindea sa satisfaca mai mult gusturile turistilor englezi, cei mai multi pe insula. Personal, am preferat meze, o specialitate cipriota din fructe de mare excelenta, gatita la gratar in diverse sosuri, vinul dulce de commandaria si zivania, rachiul cipriot foarte tare dar si whiskyul cipriot, neasteptat de bun si cu un gust original. Deasemenea, bucataria cipriota este foarte sanatoasa si se aseamana cu cea greaca doar in unele privinte, cipriotii fiind influentati de turci mai ales in ceea ce priveste deserturile nemaipomenit de variate si excelente, fiind totul un amestec de gusturi oriental si european foarte reusit.

Personalul hotelului era foarte amabil si nu mai stia ce sa mai faca sa satisfaca pretentiile fiecarui turist si nu facea nicio discriminare intre turisti, fie rusi, nemti, englezi, polonezi sau romani. Din pacate, englezii au fost foarte pretentiosi si cusurgii, nu le convenea niciodata nimic si se comportau de parca erau singurii din hotel.

Insula Cipru are o istorie foarte zbuciumata ce se intinde pana in vremurile noastre si este despartita in doua, partea de sud fiind a cipriotilor greci iar nordul al cipriotilor turci urmarea unui conflict armat ce a avut loc in 1974 cand Turcia a invadat nordul Ciprului deoarece cipriotii greci urmareau alipirea Ciprului la Grecia. Minoritatea turca este foarte pronuntata in Cipru si desi se spune ca toti cipriotii turci locuiesc in nordul insulei, multi stau in orasele locuite in majoritar de cipriotii greci, insa niciun grec nu locuieste in partea ocupata, tensiunile dintre greci si turci fiind foarte mari si in prezent. Doar sudul este recunoscut de comunitatea internationala iar Nicosia este singura capitala din lume care desparte insula si unde inca se afla comasate trupe ale ONU de mentinere a pacii.

Trecand peste aceste aspecte, totul in Cipru este britanic, influenta englezilor fiind foarte mare, vizibila la tot pasul, se circula pe partea stanga a drumului si cu volanul pe dreapta. Foarte multi turisti intalnesti pe insula, cei mai multi englezi, insa si multi rusi sau nemti. Deasemenea, multi romani locuiesc si muncesc in Cipru, avand deseori supriza sa constat ca unii din soferii de autobuz, cameriste, chelneri sau barmani sunt romani. Chiar si la hotelul unde am fost cazati lucrau 6 romani cu care ne-am inteles foarte bine. Un plus a fost faptul ca am fost singurii turisti romani cazati in acea perioada, lucru de care am fost multumiti evitand astfel experienta neplacuta a multor turisti romani care se comporta ca niste salbatici acolo unde se duc.

Preturile in Cipru sunt in general destul de mari iar perioada optima de a o vizita este mai - iunie sau septembrie - octombrie cand temperaturile sunt de suportat in comparatie cu iulie august cand chiar nu se poate respira. Chiar si in iunie este foarte cald, ziua sunt peste 30 grade insa umiditatea este destul de mare si poti sa stai la soare sa te bronzezi.

Autobuze locale fac legatura intre Coral Bay si portul Pafos din sfert in sfert de ora la tarife de 1, 5 euro/persoana indiferent ca mergi o statie sau zece. In Cipru nu exista cale ferata asa ca singurele solutii pentru deplasari in localitate sau intre localitati sunt fie autobuzele fie taxiurile, cam piperate la pret. Pe noi ne-a costat 6 euro transferul de la aeroport la hotel cu autobuzul in comparatie cu taximetristul care ne-a cerut 35 euro.

In Cipru ai multe obiective de vizitat, nu am avut timp sa le vizitam pe toate ci doar pe cele din zona Pafos. Am vizitat in special portul Pafos care ne-a placut in mod deosebit, castelul venetian din port, mormintele regilor, catacombele, parcul arheologic cu casele aristocratilor si mozaicurile romane superbe precum si Coral Bay, cel mai frumos golf cu cea mai frumoasa plaja din Cipru.

Am ramas impresionat cel mai mult de mormintele regilor, un complex foarte mare de morminte datand de acum 2500 ani sapate in stanca ale unor aristocrati din Pafosul antic, de catacombele unde se ascundeau primii crestini de frica romanilor precum si de mozaicurile romane, cel mai bine conservate din lume, unde inca se observa detalii foarte clare ale vietii de zi cu zi ale locuitorilor si romanilor care au colonizat insula.

Deasemenea, am calcat pe urmele Sfantului Apostol Pavel, cel care a crestinat insula si care l-a convertit la crestinism pe proconsulul roman al Ciprului facand din Cipru prima tara din lume guvernata de un crestin. Deasemenea, am vizitat si Panagia Chrysopolitissa, biserica ridicata pe locul unde a fost judecat si osandit la biciuire Sfantul Apostol Pavel pentru ca predica crestinismul, stalpul pe care a fost biciuit dainuind si astazi.

Din pacate am ramas cu regretul ca nu am facut si o croaziera pe mare mai mult din lipsa de timp decat din alte motive, sa vizitezi ceea ce am scris mai sus luandu-ne deja 3 zile din cele 7. Ca idee, o croaziera pe mare o zi intreaga de la ora 10 la ora 16 cu masa inclusa costa 33 euro/persoana, o jumatate de zi, adica de la 10 la 14 costa 23 euro/persoana cu un bufet light iar o croaziera de noapte de la ora 19 la 23 costa 53 euro/persoana cu un bufet mai consistent si un foc de artificii inclus la finalul croazierei. Vasele de croaziera erau bine intretinute multi ofertanti chiar s-au oferit sa ni le prezinte in amanunt cred ca si din cauza ca nu prea mai erau clienti fata de alti ani, si chiar sa ne asigure transport de la hotel in port si inapoi contra unor sume mai mici decat cu transportul local. Criza, bat-o vina...

Portul din Pafos este magnific, foarte frumos, cu vase de toate marimile, o atmosfera de relaxare cum n-am mai intalnit nicaieri, oameni civilizati, foarte multi turisti iar locuitorii atat de calmi si linistiti incat se spune ca daca vorbesti mai tare cu cel de langa tine cipriotii au impresia ca vrei sa-l iei la bataie si intervin imediat sa aplaneze "conflictul". Dealtfel, speranta de viata in Cipru este de 80 ani, fiind una dintre cele mai ridicate din Europa. Am intalnit si cativa romani in Pafos, unii la munca altii in vacanta ca si noi.

In concluzie, recomand Ciprul ca destinatie turistica si prin prisma faptului ca nici nu este foarte vizitat de romani iar gradul de civilizatie si respect fata de turist il intrece pe cel al multor tari cu traditie.


[fb]
---
Trimis de rudy in 13.06.10 16:00:06
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6164 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rudy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Am ajuns :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7600 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

4 ecouri scrise, până acum

valimi
[13.06.10 17:29:50]
»

@rudy, ce ne povestesti mi se pare extraordinar, iar pretul sejurului mi se pare mai mult decat acceptabil, multumim mult de review.

Puncte de la mine!

Andox
[13.06.10 18:19:31]
»

Bravo rudy ! Fain review cu multe informatii foarte utile.

webmaster13
[14.06.10 19:18:25]
»

Pentru povestea de dragoste din pozele postate am ales aceasta melodie in limba engleza insa rudi daca doresti putem schimba!

rudyAUTOR REVIEW
[14.06.10 21:24:59]
»

Nu schimbam, e frumoasa melodia... multumesc...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
rudy, valimi

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05155611038208 sec
    ecranul dvs: 1 x 1