ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ibiza, cluburi si morminte

TIPĂREȘTE URM de aici

Buna sa va fie inima, oameni buni!

Uni stiti deja ca in luna aprilie am stat vreo 15 zile in Ibiza, pe insula.

Se stie, daca nu o mai spun acum odata, Ibiza reprezinta locul unde "omu" vine si traieste viata la extreme, cel putin asta fac cei mai multi vizitatori. Daca cumva nu esti atent risti sa mori pentru ca vrei desigur mai multa adrenalina.

In schimb insula are viata ei linsitita, paralela cu muzica electronica, clabbingul, desfranarea si adrenalina.

In Ibiza viata este traita de mii de ani de catre localnici intr-un ritm lent de fiesta, cu pauze lungi si dese dupa un program prestabilit.

Putini turisti incearca sa guste si din mirajul cultural al insulei, spun acest lucru raportandu-ma la numarul de vizitatori "petrecareti" care sosesc pe insula intr-un sezon.

Necropolis de Puis ds Molinis reprezinta pentru insula un reper istoric important si foarte interesant.

Tot citeam eu pe net ca pe insula poti vizita niste morminte feniciene si ca mama ce tare si ce interesant este. Daca tot am avut parte de vreo 8 zile legate de o vreme bunicica de plimbare am facut un plan de bataie si zilnic pe o "abureala marunta" plecam sa vizitez cateceva.

Deci, intr-o dimineata am plecat din D-en Bossa pe jos vreo 2 kilometri spre orasul Ibiza pana in zona Lidl sau mai bine zis Via Spania, apoi am inaintat pe starada pana in zona faimoasei Libreria Mediterania Eivissa unde am facut dreapta pe langa vechiul spital din Ibiza pe Via Romana pana la Muzeul arheologic Ibiza y Formantera - Puig des Molinis Site.

Adresa exacta: Via Romana, 31,07800 Eivissa, Illes Balears.

Program de vizitare:

10-14

16,30- 21,00 in lunile mai-octombrie si un pic mai restrans in extrasezon.

Ziua de luni - inchis.

Atentie mare ca exista si zile de sarbatoare ale insulei in care programul de vizitare poate fi diferit.

In zona muzeului exista parcare gen "la bordurica" unde trebie sa introduci monezi pentru o perioada bine determinata.

Biletul de intrare costa vreo 4 euro de persoana, pentru pensionari, profesori si jurnalisti si copii in varsta de pana la 18 ani accesul este liber.

Deci impinsa de curiozitatea de a vedea pe viu cum sta treaba intr-un mormant fenician am platit intrarea, atentie numai cu bani cash, domnul de la bilete m-a poftit sa las rucsacul intr-un dulap rosu pozitionat la intrare, in spatele dulapului am vazut sala de curs pentru elevii studiosi.

Dupa chestiunea aceasta administrativa mi-a fost indicata intrarea in zona celor cinci sali muzeistice pline cu obiecte vechi datand din perioade istorice diferite.

Daca vrei sa vezi activitatile vechi ce se desfasurau pe teriteriul Ibizei poti sa ramai intr-o sala micuta si cocheta de proiectie.

Deasemeni exista in toate cele cinci sali ecrane interactive de unde poti afla ce anume vizionezi in sala.

In una din sali exista amenajat un loc cu masuta si scaune unde pot sta cei mici sa coloreze carti sau sa desfasoare ceva activitati.

Putine date istorice pe care le regasesti in zona de muzeu.

La sfârșitul secolului al VII- lea i.e.n., fenicienii s-au stabilit în Puig de Vila in zona din golful Ibiza, care a devenit nucleul original al orașului. În acest timp, partea inferioară a orașului Puig des Molins a început să fie folosita ca cimitir și a crescut in timp până a ajuns la o suprafață de 10.000 de metri patrați.

Muzeul Monografic din Puig des Molins desfășoara o expoziție organizata în cinci sali intr-o cladire moderna dispusa practic in fata zonei de necropola.

Camera I este dedicata morții în perioada feniciană, între 626 și 525 i.e.n.. Explică ritualurile funerare din acel moment, înmormântări și posibile cenotafuri.

Camera II se concentreaza asupra ritualurilor funerare Punic între 525 și 25 i.e.n.. Perioada Punică din Ibiza a început în 525 i.e.n.. Această cultura acordă o atenție deosebita lumii funerare și tuturor ritualurilor sale, de la pregatirea corpului până la înmormântarea propiu zisa.

Camera III expune evoluția înmormântarilor punicice din Ibiza în cea mai veche perioadă (525-425 i.e.n..), perioada clasica (425-300 i.e.n.), perioada punică târzie (300-25 i.e.n..). Camera IV descrie ritualurile funerare romane din Ibiza de la începutul Imperiului (25 i.e.n.) până la sfârșitul antichitații târzii (700 i.e.n..).

Camera V deține colecția Sainz de la Cuesta. Întreaga colecție este formată dintr-un lot pe care Rafael Sainz de la Cuesta (Madrid, 1896-1961) l-a dobândit în 1945 de la moștenitorii lui Joan Roman Calbet, director și patron al Societății Arheologice Ebusitan.

Dupa ce treci in revista obiectele expuse in cele cinci incaperi ajungi intr-un loc in care esti obligat sa pui pe cap casca de protectie, gen "santier" dupa care iesi afara din cladire in curtea interioara a muzeului unde exista acea zona veche a necropolei.

Aici ai marchate aleile prin podete de lemn pe care le urmezi printre morminte. Pe zona de final ai acces intr-un asemenea mormant printr-un loc stramt pe o scarita ingusta.

In mormant vei intalni sarcofage, schetele, oseminte, obiecte de cult asezate frumos in cripte. Atentie mare la cap si pe jos criptele se afla in zona accidentabila. Experienta din cripta este una unica, cel putin pentru mine a fost prima oara cand am vizitat acest gen de mormant.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 06.07.19 07:51:20
Validat / Publicat: 06.07.19 11:12:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 3153 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Via Romana, muzeul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.07.19 11:11:40]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Ibiza, IBIZA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ibiza:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052749872207642 sec
    ecranul dvs: 1 x 1