ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
8 AD. + 2 COPII -- v: 7; 8

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

„La Viorica” în Letea – un prânz îndestulător

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru a avea gust, peștele se mănâncă folosind mâinile, mintea și inima, ar fi un dicton folosit de pescari. Într-adevăr peștele este mai gustos și îl „simți” mai bine atunci când îți folosești mâinile pentru a scoate oasele sau pielea.

O călătorie sau vacanță petrecută în Delta Dunării nu poate fi considerată reușită dacă nu gustați și din bucatele tradiționale gătite de localnici. Și ce alt produs ar avea succes deplin într-o Împărăție a Apelor decât Măria-Sa Peștele. Am profitat de recenta minivacanță în Mila 23 (vezi impresii) și timp de câteva zile am degustat la fiecare masă preparate din pește, atât la Casa „Alexandru și Alexandra” (vezi impresii), cât și în timpul excursiei la Letea.

În Rezervația Biosferei Delta Dunării există 135 de specii de pești, adică circa 80% din ihtiofauna României. După habitatul în care trăiesc și regimul hidrologic al Deltei această mulțime de pești se împart în mai multe categorii: specii de apă curgătoare (scobar, mreana, mihalț), specii de ape stagnane (de ex. lin, roșioară, țipar, caracudă), specii marine (în zona de unire a apelor Dunării cu cele ale Mării Negre), specii care suportă variații mari de salinitate (sturion, guvid, scrumbia de Dunăre). Speciile de pește cu cel mai mare interes comercial sunt: știuca, somnul, crapul și șalăul.

În ultimii ani în Delta Dunării au apărut mai multe puncte gastronomice locale, un concept promovat de autorități pentru dezvoltarea turistică și economică a unui areal geografic. Este vorba de o afacere familială care oferă turiștilor preparate alimentare specifice zonei în care activează, în cazul nostru – Delta Dunării. Meniul este restrâns (maxim două sortimente pentru fiecare fel), trebuie preparate și consumate în aceeași zi, utilizând pe cât posibil metode și rețete tradiționale. Ingredientele trebuie achiziționate de la pescari înregistrați sau cherhanale autorizate, iar la procesul de preparare a alimentelor participă doar proprietarul și familia sa. Totul se desfășoară sub auspiciile Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Cu un astfel de prânz ne-am delectat în localitatea Letea la punctul de gastronomie locală numit „La Viorica”, o afacere de familie pusă pe picioare cu vreo 10 ani în urmă. Renumele meselor gustoase preparate la gospodăria tradițională a Vioricăi M. s-a răspândit de la an la an, acum majoritatea excursiilor organizate la Letea având inclusă o masă de prânz „La Viorica”. Se vorbește despre preparate specifice populației haholice – urmași ai cazacilor zaporojeni refugiați la începutul veacului al XVIII-lea pe nisipurile de la Letea, asemănătoare în cea mai mare parte cu cele lipovenești.

Sosim la Letea pe canalul Sidor și debarcăm chiar pe pontonul „restaurantului”, pe balustradele căruia e prins un banner cu denumirea, un număr de telefon pentru rezervări și o adresă de email. Pentru a mânca aici trebuie musai făcută rezervare cu o zi înainte pentru ca proprietarii să cunoască câte persoane vin, mai ales că preparatele din pește se gătesc zilnic. Iată-ne ajunși deci la lotca deliciilor pescărești, așa cum ne informează reclama. Vom degusta bucatele după vizita de circa 2 ore la Pădurea Letea și la dunele de nisip.

Aspect exterior/interior. De la pontonul situat pe canalul Sidor, traversăm perpedes un mic canal, pătrundem pe o poartă în ceea ce a fost grădina gospodăriei și pe o potecă nisipoasă ne îndreptăm spre terasa albastră acoperită cu stuf care se zărește în față.

Am impresia că inițial Viorica M. oferea masa de pânz în gospodăria de vis-a-vis în două foișoare mai mici. Cred că în 2018 a fost ridicată actuala terasă în curtea care are acces direct spre canalul Sidor. Este o presupunere privind fotografii mai vechi de pe Internet și observând situația actuală.

Aleea nisipoasă e acoperită în apropierea terasei cu „felii” rotunde tăiate din trunchiuri de copaci, iar un gărduleț împletit din crengi delimitează zona unde se servește prânzul. Descoperim mai întâi un mic loc de joacă pentru copii (câteva leagăne) și un loc pentru fumat, alcătuit din umbrele din stuf și măsuțe/scaune din trunchiuri de lemn. Lângă terasă se află un corp de toalete, patru cabine la număr, cu apă curentă, hârtie igienică și coș de gunoi, plus în exterior două chiuvete cu apă rece, săpun lichid și hărtie de șters pe mâini.

Terasa are forma literei L și reproduce formele arhitecturale binecunoscute în Deltă: tâmplărie de lemn vopsită în culoarea albastră, acoperiș gros de stuf, o scândură ornamentală decupată ondulat sub streașină, un model simbolic în vârful frontonului. Flori galbene mărginesc terasa, ghivece cu mușcate roșii atârnă sub streașină, iar șiruri de sfoară cu melci marini împodobesc golurile dintre stâlpii de sprijin. Sub grinzile tavanului atârnă plase cilindrice de pescuit (vintire), iar pe pereți se află două hărți ale Deltei și fotografii înrămate cu imagini vechi deltaice.

Mese și bănci de lemn sunt așezate ordonat pe cele două laturi ale terasei, oferind spațiu suficient pentru circa 120 de persoane. Pe mesele acoperite cu fețe din plastic alb sunt deja așezate olivierele, farfuriile și tacâmurile, inclusiv un bilețel cu numele celui care rezervase. Fiecare masă are un mic meniu A5 cu prețul băuturilor. În unghiul format de cele două laturi ale terasei se află bucătăria având două ghișee de servire, corespunzătoare celor două brațe ale construcției.

Preparatele. Nu am așteptat mai mult de 10 minute sosirea felurilor de mâncare, timp utilizat pentru refreshing și achiziționarea unor băuturi reci. Prețul unei mese de prânz este fix: 60 lei/adult și 30 lei/copil. Se gătește preponderent pește, dar noi am cerut pentru copii preparate din pui (au primit supă și piept de pui la grătar cu cartofi prăjiți).

Felul întâi a constat într-o delicioasă ciorbă de pește cu mămăligă și mujdei de usturoi, deși ne era foame nu am reușit 5 persoane să dovedim tava cu bucăți de pește și cartofi. Am încercat să mâncăm moderat pentru a avea loc și pentru celelalte preparate. Felul doi a constat în pește prăjit cu cartofi și un sos de roșii, un gen de plachie, la care am primit și felii de pâine. Desertul a constat din gogoși, câte două de persoană. Am primit și două sticle de apă plată îmbuteliată.

Produsele au fost servite calde, ne-am bucurat de gustul și sațietatea lor. Felicitări familiei care deține acest punct gastronomic local. Prețurile băuturilor sunt de bun simț: suc carbogazos 0,5 l – 6 lei, apă plată/minerală 0,5 l – 5 lei, bere 7-9 lei doza.

Cum se mănâncă ciorba de pește la Letea? La fața locului am aflat cum se mănâncă această delicatesă; tot ne întrebam noi de ce farfuria de aperitiv este amplasată peste farfuria adâncă de ciorbă. Mai întâi se consumă peștele scos din ciorbă pe platou (o combinație de pește gras cu pește slab pentru echilibrarea gustului), împreună cu cartofi, mămăligă și mujdei de usturoi după gust. Abia după aceea se drege stomacul cu câteva polonice de zeamă, asezonând cu oțet dacă doriți (caz în care ciorba se albește) ori cu mujdei. Bineînțeles că noi am procedat exact invers... hi, hi.

Rețetă de borș de pește. Reproduc o rețetă simplă dintr-o broșură dedicată preparatelor din Deltă. Se achiziționează pește proaspăt, atât gras, cât și mai slab. La peștele mare se taie capetele și cozile și împreună cu peștele mic se pregătesc de ciorbă. Se pune ceaunul cu apă pe foc, lichid cât să depășească puțin cantitatea de pește. Se pune ceapă și cartofi tăiați cuburi, apoi după un timp se adaugă peștele, roșii tăiate și ardei gras mărunțit. Când începe să fiarbă se adaugă o lingură de sare și două de oțet. La sfârșit se adaugă verdeața tocată mărunt.

Gustul depinde de mai mulți factori: felul și calitatea peștelui, apa și legumele utilizate, sursa de foc, priceperea bucătarului. Poftă bună!

Concluzii. Recomand să luați prânzul „La Viorica” în cazul în care ajungeți la Letea, preparatele au fost gustoase și în cantitate arhisuficientă. Trebuie să țineți cont că vă aflați în mijlocul Deltei, nu aveți multe opțiuni gastronomice la îndemână și probabil excursia în care vă aflați durează întreaga zi.

După masă vă puteți plimba prin gospodărie sau pe ulița satului pentru a descoperi arhitectura tradițională.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 05.07.19 14:07:06
Validat / Publicat: 05.07.19 14:53:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LETEA.

VIZUALIZĂRI: 3216 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Gospodăria de peste drum (unde cred că a funcționat la început punctul gastronomic).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55300 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX [05.07.19 14:29:19] »

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Letea?, LETEA" (nou-creată pe sait)

DOINITA [05.07.19 15:57:44] »

Sa va fie de bine! Daca esti in delta e mare pacat sa mananci altceva decat peste. Imi permit sa adaug ca borsul de peste, ca sa iasa bun, se face din cel putin 4 soiuri de peste. Asta am aflat de la bucatarul, nea Sandu, cel care ne-a rasfatat si pe noi in cele doua plimbari pe canale.

Felicitari, pentru articolul 501!

doinafil [05.07.19 17:05:52] »

@tata123:

Să vă fie de bine! Peștele este favoritul meu, mai ales crapul de Dunăre. Dacă mă provoci să aleg între „cea mai cea” friptură de porc -sau de vită- și un pește prăjit cu mămăliguță și mujdei de usturoi, nu stau pe gânduri, aleg peștele!

Este atrăgătoare varianta de-a mânca „La Viorica”, în Letea! Dacă vom ajunge acolo, la ea vom mânca.

E frumoasă gospodăria și decorurile ei! Mi-a plăcut, mai ales, pavajul din trunchiuri de copaci tăiați transversal!

Prețurile nu sunt mici, dar cred că gustul este cel care contează! Spun asta pentru că noi am mâncat în Sf. Gheorghe la o pensiune (neînregistrată) un prânz asemănător, cu 45 lei.

Felicitări pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [05.07.19 17:56:24] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Testosu' [05.07.19 23:41:07] »

@tata123 : Da, initial peste drum era gospodaria in care se organiza pranzul.

Cand am fost noi, fiind trei mese incluse in pachetul turistic, si acest pranz facea parte din pachet.

Intr-adevar gustoase mancarurile!

tata123 🔱 [08.07.19 08:58:04] »

@All: Punctul de gastronomie locală „La Viorica” din Letea e apreciat de ani de zile, condițiile de luat masa au fost îmbunătățite, gustul nemaipomenit a rămas același. Chiar dacă prețul pentru prânz per persoană poate părea mare, eu cred că este justificat cumva ținând cont de mai multe aspecte: amplasarea în mijlocul Deltei, calitatea și cantitatea preparatelor tradiționale, organizarea și timpul scurt de așteptare, condițiile oferite.

Mulțumesc pentru ecouri și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49 [08.07.19 15:42:45] »

@tata123: Abia ce-am stat la masă și văzând fotografiile am avut senzația că n-am mâncat de nu știu când. Stau în Brăila de peste 45 de ani, dar o singură dată am mâncat preparate pescărești adevărate, mă refer în primul rând la borș, în Insula Mică a Brăilei, acum vreo 25 de ani.

Platoul ăla cu peștele din borș gâdilă așa de rău papilele gustative, că-i tare greu să nu-i dai dreptate câinelui lui Pavlov. Iar de peștele prăjit pus în coasta unui munte de cartofi ce mai poți zice?

Și încă ceva: parcă bucatele alea tradiționale din Deltă nu se pot prepara și servi decât într-un spațiu spoit cu culoarea albastră tradițională.

Să vă fie de bine și drumuri bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [09.07.19 15:21:22] »

@Mitica49: Mulțumesc pentru aprecieri. Acum, dacă stau și revăd fotografiile și îmi amintesc gustul preparatelor de pește de la Letea parcă aș vrea să fiu din nou acolo.

Dacă compar cele două ciorbe de pește mâncate în Deltă, înclin să spun că cea degustată la Casa „Alexandru și Alexandra” (vezi impresii) a fost o idee mai pe placul meu. Dar în acest moment nu aș refuza nici una din ele.

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, Mitica49, tata123 🔱, Testosu'

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066693067550659 sec
    ecranul dvs: 1 x 1