ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 4 zile
prieteni
8 AD. + 2 COPII -- v: 7; 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

O experiență zguduitoare: Am descoperit Delta Dunării

TIPĂREȘTE

Da, zguduitoare – dar în sensul cel mai bun al cuvântului. Am descoperit Delta Dunării în această vară și am fost profund impresionat de darul oferit de Natură. Mi-am reproșat că nu am avut inițiativa de a merge în Împărăția Apelor acum 10 ani, acum 20 de ani. Dar în același timp mă bucur că în anul de grație 2019 am vizitat labirintul de canale, lacurile cu nuferi și satele încremenite în timp ale Deltei. Mai bine mai târziu, decât niciodată.

Geo Bogza adevăr scria în a sa lucrare din 1939, „Țări de piatră, de foc și de pământ”: Cu timpul imperiile poate au să dispară. Noțiunea imperialității va rămâne... Are să o perpetueze Delta Dunării. Ea are tot ce-i trebuie pentru a trezi ideea de imperiu în călătorul ipotetic care ar străbate-o în viitor la o dată când celelalte imperii ar putea fi de multă vreme apuse. E o întindere nesfârșită de ape, lente, domoale. Dar în această încetineală zace o forță de colos, de munte care a început să se urnească din loc. Câteva milioane de metri cubi se deșartă în fiecare oră în mare – și oricât ar părea de leneșe și indolentă, nimic nu ar putea stăvili, măcar pentru o clipă, rostogolirea aceasta care ține de sute de veacuri.

Ideea unei excursii în Delta Dunării, prin intermediul unui program complet asigurat de o agenție, a încolțit prin 2015 atunci când @Testosu a publicat aventura sa (vezi impresii). Am tot amânat de la un an la altul descoperirea Deltei Dunării cu firma omonimă până în primăvara acestui an când decizia a fost unanimă. Grupul de prieteni a fost total de acord cu această destinație având în vedere că nici unul din noi nu mai fusese în Deltă. Perioada aleasă, a doua jumătate a lunii iunie, a fost motivată de încheierea școlii (am avut doi copii cu noi), dar și pentru a ocoli căldurile lunilor iulie-august.

Pentru a beneficia de o experiență completă și fără griji am ales programul oferit de o agenție dobrogeană, un pachet compus din 4 zile/3 nopți cazare cu demipensiune, transfer cu barca de la Tulcea la Mila 23 și retur, două zile de plimbări pe apă în Deltă (inclusiv Letea), serviciile unui conducător de barcă-ghid. Din cele patru pensiuni listate de agenție am ales Casa „Alexandru și Alexandra” (vezi impresii) întrucât are camere triple și este renumită pentru gastronomia sa tradițională. Ne-am simțit foarte bine aici, condițiile au fost excelente iar mâncarea delicioasă.

Având în vedere că rezervarea am efectuat-o la jumătatea lunii ianuarie am beneficiat de o reducere early-booking de 10%, de binocluri gratuit pentru fiecare persoană și de excursie gratuită la răsăritul soarelui (care altfel costă 50 lei/persoană). Am trimis un avans de 20% din suma totală, restul sumei achitându-l în ziua sosirii la Tulcea, la îmbarcare. Am primit pe email voucherul pentru tot grupul, indicații precise ale amplasaării punctului de îmbarcare (Port Aval - Tulcea), termenii și condițiile rezervării, precum și câteva sfaturi utile privind lucrurile necesare în Deltă.

Ziua mult așteptată a sosit și am pornit la drum pe traseul București – Autostrada Soarelui – Ovidiu – Babadag – Tulcea (nu e cel mai scurt, dar mi s-a părut a fi varianta optimă în ceea ce privește calitatea șoselelor). Pentru a pigmenta un pic călătoria și având în vedere că trebuia să ne îmbarcăm abia la ora 16.00, am făcut o escală la Cetatea Enisala (vezi impresii). Am găsit ușor portul indicat în instrucțiuni, se pătrunde pe la o barieră de unde se ridică un tichet de parcare și la indicațiile unei persoane parchezi autoturismul în șir cu celelalte. Parcarea se află direct pe faleză, în aer liber (e bine să aveți un parasolar, două), fără o amenajare specială; la plecare scanezi tichetul la un automat și îți este indicată suma de plată (tarif: 15 lei/24 ore).

În raza acestui port, lângă spațiul de parcare găsiți un magazin alimentar de unde puteți cumpăra ronțăieli, băuturi reci și calde. Tot aici în interior se află o toaletă curată (acces 1 leu – 2 fise de 50 bani).

Datorită precipitațiilor abundente din prima parte a lunii iunie cotele apelor fluviului sunt crescute, Dunărea e tulbure și plină de vârtejuri. Descoperim debarcaderul și vedem bărcile pregătite pentru a-și primi călătorii. La prima vedere ni se par mici comparativ cu imensitatea apei, dar se vor dovedi fiabile, sprințare, încăpătoare și stabile pe apă. Bărcile nu au acoperiș ceea ce îți oferă vizibilitate totală, trebuie doar să ai pălărie/șapcă adecvată și să te ungi cu loțiuni protectoare.

Ne-am adunat pe pontonul plutitor cu circa 30 de minute înainte de ora stabilită de plecare, în interiorul unui magazin de suveniruri unde am plătit restul de bani și am primit pe semnătură binoclurile; nu le-am luat pe toate 10, sunt voluminoase, plus că îți asumi plata a 500 lei/bucată dacă deteriorezi ori pierzi vreunul, astfel că am luat 5 bucăți. Și acestea s-au dovedit multe, doar copii fiind cei care le-au utilizat efectiv de câteva ori.

Prima zi – transfer Tulcea-Mila 23

La ora 16.00 am fost strigați de pe o listă și repartizați unei ambarcațiuni și unui ghid-conducător de barcă, domnul Dan V. Am avut surpriza ca doar grupul nostru să ocupe barca, ceea ce a constituit un avantaj în organizare. Am coborât bagajele lângă postul de conducere și am ocupat fiecare ce loc a dorit în barcă, după care am îmbrăcat vestele de salvare.

Barca din fibră de sticlă era dotată cu patru banchete tapițate a câte 3-4 locuri fiecare, destul de adâncă și lată pentru a avea o stabilitate ridicată. Postul de comandă este situat în spate pe partea dreaptă, la o înălțime mai mare față de banchete. Barca era propulsată de un motor Yamaha 115 cp.

Transferul către/de la Mila 23-Tulcea reprezintă de fapt o excursie propriu-zisă de peste 2 ore (la întoarcere ceva mai puțin) timp în care iei contact cu viața Deltei. La ieșirea de pe brațul Sfântu Gheorghe spre primul canal am primit un scurt instructaj privind comportamentul nostru în barcă și rezervație. Traseul urmat a fost: canalul Mila 36 – canalul Șontea Veche – canalul Olguța – Dunărea Veche – Mila 23.

Alunecarea pe apă se face cu o viteză medie, cu încetiniri la intersectarea cu alte ambarcațiuni și la întretărieri de canale, cu opriri totale în cazul descoperirii unor păsări ori plante. Această primă plimbare ne-a provocat o bucurie imensă, impactul întâlnirii cu peisajul specific Deltei fiind copleșitor. Realitatea nu se compară absolut deloc cu senzațiile avute în mijlocul apei, vegetației, păsărilor etc. Ne sunt arătate primele specii de zburătoare (stârci, pescăruși, egrete și chiar vulturul codalb – cea mai mare pasăre răpitoare de zi din Europa), feluriți arburi și arbuști, precum și plantele bazice. Trecem pe lângă Lacul Nebunu (arie strict protejată) și Băclăneștii Mari, dar și pe lângă un original loc de campare, numit „La Scăunele”. Ajunși în Mila 23, acostăm la pontonul pensiunii, debarcăm bagajele și mergem să ne instalăm.

A doua zi – canale și lacuri

Întâlnirea la ambarcațiune are loc la ora 09.30, programul zilei fiind structurat în două incursiuni pe lacuri de aproximativ 4 ore, cu pauză la prânz și popas pe o oglindă de apă până la asfințitul soarelui.

Prima etapă se desfășoară pe lacurile și coridoarele lichide din nord-estul satului Mila 23, locuri unde descoperim cu adevărat vegetația și fauna rezervației naturale. Vă redau traseul în mare, fiind posibil să fi omis vreu canal ori lăculeț: Dunărea Veche – canalul Eracle – canalul Bracliva – Lacul Rădăcinos – Lacul Trei Iezere – Lacul La Amiază – Lacul Bogdaproste cu întoarcere prin Lacul Căzănel și canalul cu același nume.

Ei bine, și noi care întrebam dacă mai sunt nuferi înfloriți! Am avut parte de un adevărat spectacol al Naturii, nuferii albi, galbeni și galbeni-pitici acoperind porțiuni mari din lacuri. La margini de stufăriș vedem câmpuri întregi plutitoare de rizac, un pâlc cu frunze ascuțite pe care noi l-am poreclit „ananas”. O peliculă de frunze ocupă mari porțiuni din oglinda apelor, seamănă cu frunza de căpșună dar e ciulinele de baltă cu fructe lemnoase cu muchii ascuțite din care pe vremuri de foamete se extrăgea un fel de făină. Pe alocuri parfumata mentă sălbatică își trage seva din apele liniștite.

Pe aceste platforme de frunze plutitoare păsările Deltei și-au stabilit domiciliul, construind cuiburi mai proeminente sau mai puțin bătătoare la ochi. Cert este că toate își apărau cu ardoare ouăle din cuib, ascunzându-le sub ierburi ori rotindu-se amenințător în jurul lor. Din când în când câte o cioară grivă îndrăzneață ochea un cuib nesupravegheat și fura din ouă. Ți se rupea inima văzând zbaterea păsărilor „păgubite”, însă acolo, în mediul natural, se desfășoară permanent o adevărată luptă pentru supraviețuire.

A doua etapă a avut loc între orele 16.30 – 21.00, după o binemeritată masă de prânz savurată la Casa „Alexandru și Alexandra”, bogată în pește, o oră de odihnă și o bălăceală rapidă în piscină. Traseul după amiezii a cuprins rețeaua de lacuri din partea de nord-vest a localității Mila 23: Dunărea Veche – canalul Cațavaia – canalul Stipoc – Lacul Văcaru – Lacul Ligheanca – Mila 23.

În apropierea fostei ferme piscicole Stipoc am văzut o turmă de oi cu ciobanul aferent, o imagine bucolică neașteptată. Pe lacul din apropiere ne apropiem cu prudență de un grup de corăbii imperiale, un stol de pelicani, însoțiți de gărzi – pescărușii cu cap negru. Pe fundul apei limpezi zărim o mulțime de soiuri de alge și brădet; de altfel, din când în când motorul bărcii e dat pe revers pentru a desprinde vegetația acvatică ce se prinde de elice.

După o plimbare relaxantă ne oprim pe o latură a Lacului Ligheanca pentru a aștepta apusul de soare. Liniștea e tulburată de orăcăitul insistent al broaștelor care stau pe frunze de nufăr ori își ițesc doar ochii bulbucați din apă. Discul solar a coborât la linia orizontului schimbând o paletă întreagă de culori, a fost fantastic! Ne-am întors la pensiune energizați și am fugit imediat la cina târzie.

A treia zi – răsărit de soare și excursie la Letea

Întrucât beneficiam în cadrul pachetului și de o excursie la răsărit de soare, această deplasare s-a realizat în dimineața celei de-a treia zi. Din echipa de 10 persoane, doar 5 ne-am mainifestat dorința de a renunța la somn și a privi spectacolul Naturii la mijit de zori. Ora de întâlnire a fost 4.40, de data aceasta ne-am îmbrăcat cu pantaloni lungi și un hanorac subțire deoarece răcoarea era pișcătoare, mai ales combinată cu viteza ambarcațiunii. Alături de alte bărci care se îndreptau spre același „eveniment” am mers ușurel pe traseul: canacul Eracle – canalul Bracliva – Lacul Rădăcinos – Lacul Trei Iezere – Lacul Căzănel – canal Căzănel – Dunărea Veche.

Pentru a privi răsăritul am oprit la o margine pe Lacul Rădăcinos, acompaniați fiind de același concert al broaștelor. La orizont mijește o lumină roșiatică și în scurt timp corpul ceresc apare în toată splendoarea sa – noi privim extaziați, păsările brăzdează bucuroase văzduhul, broaștele își încetează spectacolul muzical.

Ei bine excursia la răsărit nu s-a încheiat odată cu ridicarea soarelui pe boltă ci a continuat circa o oră pentru ca noi să vedem cum Natura se trezește la viață. Ne-am apropiat de covorul de ciulini de baltă, am privit cuiburile cu ouă ale chirelor de baltă, care în pereche supravegheau cu atenție totul, am privit cum corcodelul se scufundă rapid la vederea oamenilor scoțând din când în când doar capul din apă (de fapt erau multe tipuri de corcodel: mare, cu gât negru, cu gât roșu), un șir de egrete albe stau aliniate pe o mică insulă plutitoare. În Lacul Trei Iezere am descoperit o familie de lebede, părinții și patru pui, care aflându-se în mijlocul lacului nu au avut unde să se ascundă (nici noi nu i-am „sâcâit” prea mult). O altă imagine inedită am surprins la intrare pe un canal, acolo unde un pescar verifica plasele iar trei pelicani pofticioși se învârteau în jurul bărcii poate le pică ceva de mâncare. Toată această experiență matinală a durat 2 ore.

Ne întoarcem la pensiune unde ceilalți din grup abia făceau ochi; întrucât mai erau vreo 40 de minute până la micul dejun am pornit într-o scurtă plimbare prin satul lipovenesc Mila 23. După masa de dimineață am reunit drumul și la ora 9.30 am pornit la drum spre Rezervația naturală „Pădurea Letea”.

Drumul pe ape a durat circa 2 ceasuri, traseul străbătut fiind cu aproximație următorul: Dunărea Veche – canalul Eracle – Lacul Miazăzi – Lacul Matița – canalul Suez – Lacul Merhei – canalul Sidor – Letea. Deja căldura amiezii e destul de toropitoare, coborâm la un ponton, străbatem gospodăria tradițională a familiei unde vom mânca la prânz și ieșim în ulița nisipoasă a satului Letea.

Ne așteaptă un adevărat safari de circa 26 km (dus-întors) cu niște camionașe Ford pe a căror platformă au fost instalate băncuțe tapițate sub un acoperiș protector. Traversăm satul Letea, ieșim într-un drum de pământ și nisip, veselia e maximă, țopăiturile pe banchetă la fel. Străbatem satul C. A. Rosetti, amorțit total, apoi ne îndreptăm spre Periprava, pe marginea rezervației naturale strict înconjurată cu gard de sârmă.

Vizitarea se efectuează într-un punct fix unde există un chioșc de bilete, un ranger fiind prezent acolo. Ghidul nostru a plătit taxa de 5 lei/persoană pentru tot grupul apoi am pornit pe o cărare lată tăiată prin pădure. La umbra arborilor țânțarii își fac de cap, ar fi bine să vă „tratați” în ainte cu niscavai lichide protectoare. Ne sunt prezentate lianele tropicale, vreo două la număr, traversăm pe o punte de lemn o zonă arboricolă destul de deteriorată (copaci rupți, trunchiuri putrezite). La capătul potecii, după circa 250 m, ieșim la lumină direct pe dunele de nisip de pe grindul Letea. Cocoașe succesive de nisip, cu înălțimi variabile (până la 10-12 m) se întind sub ochii noștri; statutul de rezervație nu ne permite să explorăm prea mult zona, oricum temperatura ridicată a nisipului e nimicitoare. Ascultăm spusele ghidului, facem câteva fotografii și ne întoarcem la camionetă.

Vom urma alt drum pe lângă pâlcuri de pădure (așa numitele hașmacuri) spre zona unde ar trebui să se afle caii sălbatici. Intrăm din nou în rezervație pe o poartă unde se află alt ranger și mergem până într-un punct terminus. În zare observăm un grup de cai sălbatici care stau la umbră sub un pâlc de arbori, sunt prea departe de a merge pe jos spre ei. În schimb parcurgem la pas vreo 250 m până la un stejar secular (400 ani) . În apropierea stejarului se află un loc de adăpare a cailor sălbatici, iar în punctul de îmbarcare/debarcare un bărbat vinde magneți și fotografii cu peisaje din Letea.

Ne-am întors în sat după două ore de safari, încălziți și flămânzi. Sincer nu am fost foarte încântat de cele văzute, dar pentru o experiență completă și o primă vizită a fost suficient de interesantă excursia terestră (și mai ales bine organizată). Masa de prânz a fost delicioasă, locul numindu-se „La Viorica”. Totul era aranjat dinainte (ghidul sunase cu o seară înainte, după ce i-am confirmat că vrem să mâncăm de prânz), prețul fiind 60 lei/adult (30 lei/copil – meniu cu carne de pui). Adulții au mâncat pește (ciorbă și prăjit) și gogoși, grupul a primit două sticle de apă îmbuteliată de 2 litri. După masă am ieșit 30 de minute să ne plimbăm puțin pe ulițele satului Letea.

Drumul de întoarcere a urmat canalul Sidor (unde se putea opri 30 de minute pentru o baie în apele limpezi ale Deltei), Lacul Merhei, canalul Suez (pe malul căruia se aflau numeroase adăposturi de pescari), Lacul Matița, Lacul Babina, canalul Rădăcinoasele (de aici mai sunt doar vreo 8 km până la Chilia Veche), canalul Stipoc, canalul Eracle. Am făcut un popas de 30 de minute la Schitul Sf. Atanasie (Stipoc) , un frumos lăcaș de cult pe stil vechi, până nu de mult singura mănăstire din Delta Dunării.

Ziua s-a încheiat la pensiune cu o baie în piscină, o plimbare prin satul Mila 23, o cină delicioasă și un spectacol superb al corului Rusalka din localitate.

A patra zi – transfer la Tulcea

Aceeași oră de plecare dimineața - 9.30, timpul a trecut foarte rapid, deja ne făceam planuri pentru următoarea călătorie în Deltă. Am traversat din nou canalele îmbrăcate în vegetație lacustră – Olguța, Șontea, Mila 36. Ne salută ca de plecare un stol de pelicani, o lebădă grațioasă, un pui de vultur codalb, găinușe de baltă și pui de lișițe. Pe canalul Mila 36 care vine de lângă Tulcea e aglomerație de ambarcațiuni „ca pe DN 1”, e aproape ora prânzului – moment în care excursioniștii de o zi ies la plimbare.

La ponton ne luăm la revedere de la ghid, predăm binoclurile și cumpărăm câteva suveniruri din magazin. Ne îndreptăm spre autoturisme cu promisiunea unei reîntoarceri în Delta Dunării.

Ghidul Dan V. și-a îndeplinit atribuțiunile cu drag, călăuzindu-ne pe cărările de apă și oferindu-ne informații și răspunsuri la orice întrebare. Fiind localnic din Mila 23, e bun cunoscător al geografiei deltaice, tipurilor de arbori și plante, al soiurilor de pești, păsări și amfibieni. De câte ori s-au aflat în calea bărcii a adunat pet-urile plutitoare și a salvat un pui de cioară care căzuse în apă. Ne-a exemplificat multe din informații: a cojit papură și am gustat miezul acestei plante lacustre, ne-a cules ciulini de baltă și a scos din apă rizac, ne-a cules mentă sălbatică, am oprit lângă rădăcini imense de nuferi, lângă cuiburi plutitoare și covoare de nuferi. Mulțumim nespus omului Dan V. care a avut răbdare cu noi, care a întors barca de mai multe ori fiindcă copiii nu văzuseră nu știu ce pasăre, că a suportat cu stoicism cântecelele fetelor, etc. Ne-a oferit o experiență completă în Delta Dunării care ne-a impresionat pe toți.

Concluzii

La revenirea în București am recomandat tuturor cunoscuților care nu au fost până acum o (mini) vacanță în Delta Dunării. E un tărâm de vis, unic, imperial. În cuvinte e foarte greu să redai peisajele, atmosfera și senzațiile trăite în mijlocul apelor. Doar o călătorie la fața locului îți aduce bucurie și sentimente nemaiîntâlnite până acum.

Alegeri inspirate!

P. S. Acesta este un articol special, cel cu numărul 500 dedicat României. Mă bucur că este destinat unui loc deosebit – Delta Dunării – care a reușit să mă impresioneze la maxim.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.07.19 14:06:41
Validat / Publicat: 03.07.19 14:42:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2957 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Apus de soare în Deltă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54200 PMA (din 59 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

27 ecouri scrise, până acum

DOINITA [03.07.19 15:07:16] »

Superb si interesant, asa cum ne-am obisnuit sa primim articole de la tata123!

Descrierea plimbarii prin paradisul numit delta, mi-a trezit amintiri placute, de neuitat, traite si de mine in doua deplasari pe acele meleaguri. Noi nu am fost cu o agentie, dar am fost in urma cu vreo 10 ani, cu un vaporas inchiriat si unde un grup de 6 persoane, aveam capitanul nostru, dar mai important aveam bucatarul nostru. Bucatarul, " nea Sandu" , ne-a rasfatat cele 3 zile numai cu preparte din peste si din ce ne mai oferea batranul fluviu. Ne-a fiert, intr-una dintre zile, o galeata de raci... Plimbarea cu vaporasul o faceam dimineata la prima ora si eram primii pe canale. In fata noastra se ridicau stoluri de pasari si ceea ce vedeam parea ireal! E o minune ce avem noi in delta si sper ca putin din aceasta minune sa ramana mostenire si pentru generatiile urmatoare.

Felicitari! Vacante minunate!

nelu73 [03.07.19 15:25:39] »

Bună, dupa cum spuneai si motooul meu este, mai bine mai târziu decât niciodată ' ' si eu am tot amânat să ajung in Delta Dunării. Dar când am ajuns acum doi ani la Sulina Casa Sibiană m-am bucurat foarte mult. Am avut aventuri cu emoții dar si amintiri de neuitat am fost in mai multe locuri din zona Sulina si Marea Neagra. Am scris despre ele, asa m-am molipsit de Delta Dunării și anul acesta o sa merg din nou in Delta. Sunt convins ca te-ai molipsit de Delta si cat de curand o sa mai mergi in Delta. Vacante placute va doresc în continuare!

doinafil [03.07.19 15:54:58] »

@tata123:

Foarte frumoasă și laborioasă expunere a ceea ce ați văzut în Deltă! Felicitări și pentru pozele atașate! Sunt reușite, chiar dacă unele au fost „zoom”-ate. Mi-a plăcut, îndeosebi, cea cu pescarul în barcă și cu pelicanul care-și aștepta micul dejun. Credeam că pelicanii au teamă de bărcile cu pescari, lucru neadevărat, se pare.

Și pentru noi Delta a fost o destinație nouă, iar pentru mine, dacă n-ar fi fost țânțărimea care m-a sâcâit non-stop, aș putea să afirm că DA, Delta este un paradis al apelor!

Felicitări pentru tot, am votat pentru că a meritat!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [03.07.19 16:04:40] »

@tata123: Foarte frumos! Delta Dunării este superbă, este una dintre acele experiențe care se încadrează la rubrica ”măcar o dată-n viață”! Și noi am ajuns cam cu-ntârziere în acest paradis de pe meleagurile noastre, dar o dată ce am plutit prin labirintul de lacuri și de canale ne-am propus să revenim.

Cred că e frumos oriunde prin deltă, la Mila 23, la Crișan, la Sulina, la Chilia Veche, la Sfântu Gheorghe, la Dunavățu de Jos... Peste tot ne-ar plăcea să ajungem, deocamdată ne mulțumim cu cele două minisejururi la Murighiol de până acum.

Bravo pentru alegerea Deltei Dunării ca destinație de vacanță și totodată felicitări pentru articolul 500 dedicat României! Spor la scris în continuare! Numai bine!

Carmen Ion [03.07.19 16:15:00] »

@tata123: Felicitări pentru alegere, pentru reviewul cu numărul 500 dedicat României și pentru fotografiile foarte reușite!

Dana2008 [03.07.19 17:44:17] »

@tata123: Superb! Minunat! Feeric! Totul:locația și descrierea vacanței.

Felicitări pentru articolul cu numărul 500 și ne-am bucura să continui să scrii în același ritm, ca să ne îmbogățeși cunoștințele cu materialele de calitate, interesante, editate de tine.

Mi-ai reaprins dorul de Deltă. Noi am fost doar în Murighiol și doar intr-o singură plimbare pe canalele ei. A fost de vis. Am pătruns intr-o lume care ne recheama la ea. Sper să ajungem cât mai curând acolo.

Călătorii plăcute!

Mulțumesc pentru munca depusă pentru informarea celorlalți.

Testosu' [03.07.19 18:43:59] »

@tata123: Citit cu mare drag acest articol. Locuri atat de frumoase.

Noroc ca am deja rezervat un mic sejur in Delta, peste cateva zile ca altfel citind acest articol era musai sa fac pe dracu-n patru sa fug cateva zile in Delta. ????

Felicitari pentru articol! Felicitari pentru activitatea si efortul depus in promovarea frumusetilor tarii noastre!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu [03.07.19 19:43:48] »

În cuvinte e foarte greu să redai peisajele, atmosfera și senzațiile trăite în mijlocul apelor.

Ai redat magistral și asta sub imperiul proaspetelor trăiri.

Cu foarte mulți ani în urmă, tineri fiind și mașina nouă, două familii am plecat în Deltă. Era prin 77. Tot la Tulcea am parcat, iar după o plimbare pe canale, o noapte la Crișan, o altă plimbare la Sulina, am revenit la Tulcea, apoi cu mașina de-a lungul brațului Sf. Gheorghe la o cherhana, unde un fost coleg de facultate era mare șef, după care am pornit spre Hârșona. Prin pădurea de tei de la Ciucurova. Noaptea. Și eu la volan.

Felicitări și iar felicitări pentru tot ce ai scris despre Romania!

Așa cum am scris pe Prieteni și Grup, ai întâmpinat Dunărea la Baziaș și ai îmbrățișat-o de plecare, în Deltă!!

Să avem grijă de Ea!

profesor73 [03.07.19 19:47:09] »

@tata123: Felicitari pentru acest articol special cu nr. 500, interesant itinerarul, amintiri de neuitat.

La grindul Letea, cine cunoaste, poate procura vin dezgropat din nisip, pastrat in conditii speciale.

Cand veti mai avea ocazia sa ajungeti si la Sf. Gheorghe, interesanta si biserica din sat, interesant drumul pana la plaja imensa, salbateca, dintr-o calatorie imi aduc aminte de un atac de barzauni asupra unei salupe in care ne aflam...

Tot la Sf. Gheorghe am avut un sentiment de mila fata de caii localnicilor, care erau tot timpul sub atacul acelor zburatoare feroce...

La mai multe calatorii interesante!

webmaster [03.07.19 20:12:00] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yolanda [04.07.19 07:55:40] »

@tata123: Felicitari pentru articolul 500 despre România, asta înseamna sa-ti iubesti tara!

Un sejur deosebit încarcat de emotii si de frumusetea naturii.

Ocazia de a vizita Delta a fost în 2013 cu o mini-întâlnire AFA organizata de Cornel. Cazarea pe un hotel plutitor ce se deplasa ziua pe canale, se acosta într-un loc prestabilit dupa care se pleca cu o salupa, barci cu motor sau chiar un cataraman (care s-a scufundat în ultima zi, batalie de recuperare...) si se vizitau canale inguste, lacuri cu nuferi, locatii cu pasari diverse si mai ales pelicani. Hotelul plutitor naviga a doua zi dimineata mai departe în alt loc si tot asa timp de 4 zile. A fost un sejur încredibil, primul contact cu o asa minune a naturii. Fiecare am avut cabina cu grup sanitar, ne adunam pe punte la o vorba si la admirat natura cu binoclul, berea la butoias a fost la discretie... am mai fost dupa aceea in excursii de o zi, chiar am mâncat în acel loc " La scaunele" dejun pescaresc tare bun dar mi-a ramas la suflet genul asta de croaziera in Delta pe care l-as repeta oricând!

tata123 🔱 [04.07.19 09:02:42] »

@DOINITA: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Întotdeauna experiențele frumoase povestite de alții ne stimulează să ne expunem propriile vizite

Mă bucur că am descoperit Delta Dunării, un loc în care Natura a făcut minuni. Trebuie într-adevăr să păstrăm acest dar pentru ca generațiile viitoare să se bucure de aceleași frumuseți naturale.

Numai bine și vacanțe frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [04.07.19 09:08:25] »

@nelu73: Am făcut în 2019 o alegere turistică fantastică: Delta Dunării. După ce ne-am întors din călătorie am hotărât să revenim în anii următori pentru a descoperi noi trasee și locuri (Sulina, Sf. Gheorghe, Caraorman, Sacalin etc.).

Dacă prinzi „gustul” călătoriilor deltaice nu mai scapi! Îți dorești să revii încă o dată, și încă o dată...

Mulțumesc pentru aprecieri!

@webmaster: Mulțumesc mult pentru desemnare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [04.07.19 09:37:07] »

@doinafil: Mulțumesc pentru ecou și aprecieri! Nu am dorit să compun un articol atât de lung, dar am considerat utilă expunerea pas cu pas a programului pe care l-am urmat în Delta Dunării. Oricum au rămas destul de multe lucruri nescrise, probabil voi reveni asupra unor aspecte.

Am făcut destul de multe fotografii, dar în principal am preferat să admir Natura și să înmagazinez în cutiuța cu amintiri cât mai multe senzații și imagini. Numeroase fotografii au fost captate cu zoom optic, mai ales în privința păsărilor, având în vedere că nu ne puteam apropia foarte mult. Unele sunt reușite, altele nu (am șters destul de multe imagini).

Cu țânțarii nu am avut probleme deloc, poate am avut noi noroc . În cameră am prins doar unul în prima seară, iar în barcă nu am fost atacați deloc (deși nu ne-am dat cu soluții salvatoare). Erau țânțari hămesiți doar după ce întunericul se lăsa deplin peste sat, în acel moment apăreau într-adevăr hoardele aeriene de prădători. Alți țânțari flămânzi am întâlnit în Pădurea Letea, doar pe cărarea forestieră.

Numai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [04.07.19 09:47:22] »

@Crazy_Mouse: Mulțumesc pentru urări, sper să am timp și imbold de a scrie în continuare pe AmFostAcolo. Am lecturat articolele tale despre incursiunile la Murighiol la vremea apariției lor și îmi spuneam: „voi ajunge și eu cândva în Deltă”. Iată că s-a întâmplat și am fost foarte impresionat de ceea ce am văzut!

Vacanță frumoasă!

@Carmen Ion: Mulțumesc pentru cuvintele adresate, au fost 500 de articole muncite dedicate României care mi-au ocupat (prea) mult timp - materiale publicate spre informarea/delectarea cititorilor și îmbogățirea propriilor cunoștințe.

Să fim sănătoși și să călătorim în locuri frumoase!

@Dana2008: Apreciez cuvintele frumoase și îți mulțumesc. În ceea ce privește scrisul, mai vedem...

Să mergeți neapărat undeva în mijlocul Deltei, nu doar acolo unde se ajunge cu autoturismul. Peisajele, vegetația și fauna sunt mult mai bogate în labirintul de canale, japse și lacuri din interiorul Deltei Dunării.

Alegeri inspirate!

tata123 🔱 [04.07.19 09:52:09] »

@Testosu : Mulțumesc, unele obiective românești prezentate în cele 500 de articole chiar îmi sunt foarte dragi.

Așa cum am scris la începutul articolului, experiența voastră din 2015 cu agenția dobrogeană și programul complet oferit în Delta Dunării mi-a rămas în minte până am reușit să valorificăm și noi turistic această minunată zonă a României. În cadrul pachetului de servicii turistice s-a schimbat doar regimul de masă (de la pensiune completă la demipensiune) și pensiunile cuprinse în program. Mulțumesc pentru materialele pe care le-ai publicat atunci, utile în alegerea mea din 2019.

Să aveți o minivacanță reușită în Delta Dunării.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [04.07.19 10:05:50] »

@mihaelavoicu: Multe articole postate pe AmFostAcolo ne aduc în prim plan amintiri frumoase sau întâmplări aventuroase din propria viață. Călătoria în Delta Dunării a fost extraordinară!

Mulțumesc pentru arcul de cerc sugerat, nu îmi trecuse prin minte deloc: în primăvară am fost la Baziaș (vezi impresii), loc unde Dunărea pătrunde în România, iar acum în vară am vizitat locul unde fluviul se răsfiră pentru a se uni cu Marea Neagră - Delta.

E absolut necesar să protejăm această valoroasă rezervație naturală în fața asalturilor modernismului și nu numai. Dacă protejăm Natura, vom fi la rândul nostru protejați!

Mulțumesc și numai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [04.07.19 10:09:19] »

@Yolanda: Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. Frumoase amintiri ați expus în ecou, ele se păstrează pentru totdeauna în cufărul cu amintiri.

România e frumoasă!

@profesor73: Delta Dunării este un tărâm al frumuseții naturale, al locurilor inedite, al contrastelor, al supraviețuirii... E un loc care ne uimește, ne bucură și ne învață!

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mika [04.07.19 10:25:30] »

@tata123: Delta mereu surpinzătoare și tânără mereu. Felicitări pentru articol, și pentru celelalte 499 scrise până acum. Mulțumim pentru fotografiile frumoase care ne-au adus puțin mai aproape de frumusețile Deltei.

Dana2008 [04.07.19 14:40:23] »

@tata123: Bun sfat! Mulțumesc! Noi într-adevăr am văzut doar un pelican.

Excursii frumoase!

Testosu' [04.07.19 18:57:02] »

@tata123: Cred ca varianta cu demipensiune este mai buna decat cea cu 3 mese pe zi. Cel putin in cazul nostru sigur e mai buna.

Ma bucur tare mult ca ce am scris a fost folositor intr-o micuta masura.

Iar in ceea ce priveste locatiile din Delta, da, cele din mijlocul Deltei, practic jumatatea nordica este mult mai faina, nefiind atat de aglomerata ca cea din zona sudica, Dunavat, Murighiol, Uzlina, etc, unde accesul auto direct creaza foarte mare aglomeratie, pasarile se retrag si ele saracele din calea cotropitorilor.

Parca nu reusesti deloc sa poti lua cu adevarat pulsul Deltei.

Multam pentru gandurile bune!

Vacante faine, dar si scrieri despre ele! ????

P. S. De exemplu eu am inceput sa scriu un articol de mai bine de o luna, dar nici acum nu am reusit sa il termin! ????

tata123 🔱 [05.07.19 08:36:12] »

@Mika: Tocmai ce se vorbea ieri la o emisiune de știri de pe un canal tv despre turism în Delta Dunării - se pare că există circa 8000 de locuri de cazare în acest areal geografic. Autoritățile se întreabă dacă rezervația naturală poate suporta un număr mai mare de vizitatori.

Delta Dunării este o destinație inedită, superbă - recomand celor care nu au fost să meargă neapărat.

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 [10.07.19 08:36:28] »

@all: Chiar ieri în presă și pe canalele tv s-a reamintit turiștilor care vin în Rezervației „Pădurea Letea”există un regulament de vizitare și doar 3 trasee stricte. Pe două le-am experimentat și noi cu mașina de safari (câteva sute de metri prin pădure și ieșire pe dunele de nisip + accesul la stejarul secular și locul de adăpare a cailor semisălbăticiți/ mai există un scurt traseu accesibil cu atelajele hipo ale localnicilor).

În comunicat chiar se explică faptul că grupurile de cai s-au retras din cauza secetei spre locurile cu apă și din acest motiv nu prea mai sunt zăriți de turiștii limitați la traseele stricte de vizitare (ddbra.ro/ro/stiri-si-info ... etea-a173388949). Și într-adevăr am văzut un grup de cai la mare depărtare, la umbra unui pâlc de arbori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis [30.07.19 09:46:19] »

@tata123: Excelent! Nu știu care mi-a plăcut mai mult, apusul sau răsăritul de soare! Și faptul că ați avut ghid local, a fost un lucru super-inteligent. Am vrut să-ți scriu ecou și la articolul de cazare; cred că acolo am mâncat și noi de prânz acum aproape 3 ani, când am făcut o excursie de câteva ore, cu punct de pornire Tulcea (dar nu sunt absolut sigură; deh, dacă mi-a fost lene să scriu la vremea respectivă...)

Foarte frumos ai surprins peisajele deltaice, atât în cuvinte, cât și în fotografii!

Felicitări pentru cifra rotundă și... tot mai multe aniversări de acest gen!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 [31.07.19 09:24:34] »

@crismis: Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. Călătoria în Delta Dunării, amânată pe nedrept atât de mult timp, s-a dovedit a fi superbă. Deja ne facem planuri pentru anii următori, incluzând pe listă locuri noi din Deltă.

E greu de efectuat fotografii reușite din barcă, dar am încercat... Totuși în cea mai mare parte a timpului am absorbit cu toată ființa peisajul care se desfășura în fața noastră, lăsând fotografiile pe planul al doilea.

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
manolemary [06.08.19 19:37:39] »

De doi ani ne planificam sa vizitam Delta. Cu un buget minim ma gandeam sa luam o excusie de 5-6ore din Tulcea si sa revin in Tulcea. Am cazare la Neptun. Credeti ca voi putea face excursia. Mi. e teama de neprevazut. Mi. ati putea da cateva indrumari?

tata123 🔱 [18.08.19 15:42:29] »

@manolemary: Bună ziua și îmi cer scuze pentru răspunsul întârziat, am fost în vacanță și am avut acces limitat la Internet.

Nu știu să vă răspund clar la întrebarea Dvs., dar cu siguranță excursii de jumătate de zi sau o zi întreagă se pot efectua cu pornire din Tulcea. În duminica în care noi ne întorceam de la Mila 23, canalul Mila 36 era aglomerat de ambarcațiuni de toate mărimile cu turiști ocazionali de weekend.

Călătorii pe apă sunt obligați să poarte veste de salvare în bărci, regulile de navigație impun încetinirea la intersecții de canalee și ambarcațiuni, tangajul e (aproape inexistent). Dacă ghidul-barcagiu este un om inspirat și bun cunoscător al Deltei va ști să vă capteze atenția și să vă arate locuri și lucruri minunate astfel că veți învinge orice fel de frici.

Vacanța frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, doinafil, DOINITA, manolemary, mihaelavoicu, Mika, nelu73, profesor73, tata123 🔱, Testosu', Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Deltă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10334587097168 sec
    ecranul dvs: 1 x 1