93861 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Vacanța în Africa de Sud

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
07.06.2019
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 6 zile
TIP: SINGLE
PREŢ:
1600-1800
cu AVIONUL (toate taxele incluse)

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
9.83
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Cu sufletul la gură, prin savană


Urmare de aici

Întotdeauna am crezut că însemnările noastre prin lume pot deveni niște depozitare al destinelor popoarelor, niște halte între generații, niște locuri de unde ne putem lua energia pentru a începe noi aventuri dar și pentru a putea privi spre viitor. Acum, la a treia expediție africană, văd cum călătoria într-o lume relativ nouă poate deschide culoare pline de speranțe și idei spre comunitatea din care provii, dar, mai ales, poate descoperi că inimile oamenilor bat la fel.

Mă trezec din nou în murmurul scăzut al gusturilor exotice. Cum și mesele copioase trebuie să aibă un sfârșit, apar noi grupulețe de turiști cu aer nordic, parcă răsăriți de nicăieri, ce se cuibăresc nerăbdători la mesele noastre. Un ospătar îmi spune că sunt cei cazați la cabanele safari din apopiere, cu regim full-board, cam la 110 USD pe zi, regim ce include incursiuni prin savana și căteva ospețe în aer liber.

În timp ce părăseam faimoasa terasă unde oamenii și animalele se priveau de la distanță, parcurgând un ritual inegal al hrănirii, parcă știind că viața este un bun dat temporar, m-au surprins câteva secvențe diferite ale ipostazelor omului pe pământ. Pe de-o parte, un arab își înălța copilul spre cer, invocându-l cu ochii plini de lumină pe Allah, iar un american cam de vârsta a treia stătea în fața unei măsuțe pline de utilități ale unui om ce vizitează savana. Americanul aștepta zâmbitor fără să aibă vreun client, de fiecare dată când mă opream să-i văd piesele de termos, lichidele răcoritoare, aparatele de făcut ceai instant sau măștile pentru țânțari. Nu departe, în fața unui portbagaj deschis, două perechi de tineri ce vorbeau italiana, dansau liberi și fericiți în ritmul muzicii venite de la vreun casetofon. Până la urmă, chiar dacă Creatorul a folosit același tipar pentru toți, marea diversitate a omenirii rămâne un bun câștigat chiar și aici, în inima savanei.

Ca la un semn, toți turiștii urcă sincron în vehiculul safari, la sfârșitul ultimelor secunde de pauză și, în scurt timp, ultimele două ore de magie și neprevăzut își delurează actorii ieșiți din culisele pline de arbuști, lacuri și păduri. Ian ne vorbește de organigrama internă a turmelor de animale, cu masculul suprem, femela dominantă și ranguri intermediare pe care le vedeam în vigoare doar la om. Ca și când s-ar fi dorit să argumenteze cele spuse de ghid, un cuplu uriaș de elefanți ne privesc liniștiți de la câteva sute de metri dpărtare. După un moment de reflecție, o iau drept spre mașina noastră plină de oameni nerăbdători să-și facă o colecție de amintiri de neuitat. Atunci, Ian ne face semn să nu mișcăm fiindcă cei doi vor dori să traverseze drumul. Ca și în cazul rinocerilor, Ian avertizează mașinile din față să staționeze preț de câteva minute pentru a nu-și pune viața în pericol.

Doar că scena se derulează mult mai lent. După câteva priviri repetate, imensul Mascul Alfa înaintează spre șosea și se oprește în față câtorva mașini din care zăresc și copii. Mai aproape, și mai aproape, moment în care Ian ne spune că ar putea răsturna cu trompa primele automobile și că s-ar putea să coboare pentru o intervenție de urgență.

După ce Goliat se apropie de parbrizul primilor turiști nefericiți, care au semnat pe cont propriu că nu vor răspunde alții pentru ei, vedem fețele încremenite ale celor ce-și pot lăsa ultimele amintiri în mijlocul savanei. Sunt convinș că mai toți jură că nu vor mai călca prin savană de capul lor.

Dacă elefanții citesc gândurile omului, așa cum ne spune Ian, atunci poate fi explicată reacția surpinzătoare a animalului, care, renunțând la intenția inițială, se întoarce spre femela aflată încă pe spațiul verde, și-i încuviințează, parcă din priviri, trecerea.

Toți respirăm ușurați iar eu mă grăbsc sa-l felicit pe Ian. Doar că, la câteva minute, după ce vedem zeci de zebre nedumerite, două hiene inconștiente de statutul lor și un leopard ce ne privește de la înălțimea unui pom, constatăm că elefanții nu și-au încheiat reprezentația. În depărtare, zărim o turmă de vreo doăzeci de uriași mărșăluind ca și când ar trebui să ajungă la celălalt capăt al savanei pentru o chestiune de viață și de moarte. Recunosc, un peisaj pe care îl mai văzusem fară a-l înțelege pe deplin.

-Da, este o chestiune de viață și de moarte, își începe Ian una dintre cele mai fermecătoare povești din savana africană.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 07.06.2019 15:46:51

Validat / Publicat: 07.06.19 20:01:25


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în AFRICA [alte locuri]. A mai fost în/la: Kenya, Tanzania etc.
VIZUALIZĂRI: 199


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  28100 PMA (din 29 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- elviramvio
[07.06.19 22:28:56]
» mesaj pers

   @glcitizen:

   Până aici a ținut invidia mea față de tine! Nu mă văd și nici nu-mi doresc să privesc un elefant în ochi la el în living 😂.

   Felicitări pentru curajul acestor călătorii africane, parcă ai fi rudă cu Tican Rumano!

   Se vorbea cândva de o șezătoare la care să ne povestești aventuri asiatice, acum și africane. Poate, poate, eu mai sper că-mi plac poveștile prin viu grai.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- glcitizen
[08.06.19 10:45:04]
» mesaj pers

   @elviramvio:

   Multumesc, elviramvio. Da. Eu retrăiesc la scara mai mică experiențele unor oameni mult mai curajoși care au descoperit cu adevărat Africa.

   Sunt dispus să particip la o asemenea sezatoare cu prima ocazie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[12] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2019] Zebrele, senine ca la un concurs de frumusețe. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076261">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076261"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076261">Şterge vot</a></div><span id="v91076261" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076261)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076261Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076261MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2019] Zebrele, senine ca la un concurs de frumusețe.
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2019] Ian, un izvor plin de învățăminte. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076262">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076262"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076262">Şterge vot</a></div><span id="v91076262" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076262)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076262Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076262MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2019] Ian, un izvor plin de învățăminte.
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2019] Un personaj ce-și caută o parteneră de viață. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076263">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076263"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076263">Şterge vot</a></div><span id="v91076263" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076263)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076263Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076263MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2019] Un personaj ce-și caută o parteneră de viață.
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [APR-2019] Taiorul neschimbat al zebrei, indiferent de vreme. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076264">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076264"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076264">Şterge vot</a></div><span id="v91076264" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076264)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076264Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076264MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2019] Taiorul neschimbat al zebrei, indiferent de vreme.
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2019] Prudența exagerată aduce viață lungă în savană. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076265">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076265"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076265">Şterge vot</a></div><span id="v91076265" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076265)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076265Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076265MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2019] Prudența exagerată aduce viață lungă în savană.
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2019] Un moment scurt de reflecție. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076266">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076266"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076266">Şterge vot</a></div><span id="v91076266" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076266)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076266Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076266MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2019] Un moment scurt de reflecție.
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2019] Nu e bine să vezi de aproape un elefant de savană. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076267">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076267"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076267">Şterge vot</a></div><span id="v91076267" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076267)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076267Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076267MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2019] Nu e bine să vezi de aproape un elefant de savană.
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2019] Femela ce așteaptă răbdătoare semnul de trecere. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076268">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076268"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076268">Şterge vot</a></div><span id="v91076268" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076268)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076268Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076268MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2019] Femela ce așteaptă răbdătoare semnul de trecere.
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2019] Atunci când secundele devin ore. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076270">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076270"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076270">Şterge vot</a></div><span id="v91076270" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076270)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076270Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076270MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2019] Atunci când secundele devin ore.
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2019] Oare putem răsufla ușurați? -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076271">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076271"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076271">Şterge vot</a></div><span id="v91076271" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076271)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076271Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076271MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2019] Oare putem răsufla ușurați?
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2019] Poate acum, da. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076272">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076272"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076272">Şterge vot</a></div><span id="v91076272" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076272)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076272Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076272MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2019] Poate acum, da.
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2019] Totuși, să nu uitați cine-i șeful savanei! -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 07.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1076273">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1076273"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1076273">Şterge vot</a></div><span id="v91076273" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1076273)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1076273Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1076273MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2019] Totuși, să nu uitați cine-i șeful savanei!
foto glcitizen [07.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

[12] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0979690551758 sec