ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.05.2019
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 01.09.08
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JAN-2018
    DURATA: 3 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 16

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Două castele din Napoli: pe firul imaginației, de la închisori și războaie la trăire artistică

    TIPĂREȘTE

    Cum spuneam în review-urile anterioare, în ultima după-amiază am planificat o plimbare ceva mai lungă, spre Castel Sant’Elmo – care, după cum ni s-a spus, oferea o perspectivă foarte frumoasă asupra întregului oraș. Știind cât se poate căuta drumul spre un astfel de obiectiv (îmi aminteam cum în Mallorca am reușit să găsesc castelul Bellver de-abia la a patra vizită:() am rezervat suficient timp (renunțând, de fapt, la Muzeul de Arheologie, care era și el pe lista obiectivelor posibile pentru ultima zi).

    Însă, înainte de a ne rătăci pe străzile napolitane, trebuia să rezolv cu obiectivele din vecinătate – dar și cu bagajele, care trebuiau să fie gata la timp pentru a preda camera. Așadar, am planificat o vizită la Castel dell’Ovo la prima oră posibilă (ora 10, când se deschidea pentru vizitatori). Castelul mi s-a părut a fi mai curând o fortăreață decât un castel (de altfel, se pare că este cea mai veche fortăreață din Napoli, care exista și pe vremea Imperiului Roman, chiar dacă nu în această formă), cu ziduri groase și reci și prea puțin spațiu pentru altceva decât operațiuni de securitate/militare. Se pare că numele vine de la o legendă în care poetul roman Virgiliu a plasat un ou la fundația construcției. Primul castel a fost construit în secolul XII de către normanzi, însă a decăzut în importanță când regele Carol I de Anjou a construit Castel Nuovo, unde s-a mutat împreună cu curtea sa. În prelungirea acestei povești, exact această atmosferă se regăsește în interiorul castelului: pare o construcție foarte veche, cu o structură rudimentară, care nu a fost gândită pentru a fi locuită, ci mai degrabă pentru a fi un bun loc de observație al mării și al coastei, și pentru a fi extrem de rezistentă împotriva atacurilor. Utilitatea principală în perioada medievală a castelului era de a servi de închisoare pentru câteva figuri regale ale acelor timpuri.

    Revenind la prezent, perspectivele pe care le oferea asupra zonei înconjurătoare și a părții de vest a orașului erau, într-adevăr, frumoase și destul de diverse. Am făcut fotografii cu greu, vântul sufla cu intensitate, în ciuda soarelui strălucitor. În fine, am epuizat castelul relativ repede, cu gândul la predarea camerei și la vizitarea celuilalt castel, care promitea să fie un obiectiv mai complex.

    Zis și făcut – după ce am predat camera și nu mai aveam responsabilități, ne-am îndreptat spre Piazza del Plebiscito și via Toledo, căutând cu amănuntul stația de funicular (Montesanto) care urma să ne ducă spre castelul plasat pe dealul Vomero. Din păcate, așa cum mă temusem, intrarea nu a fost de găsit. Telefonul deschis pe Google Maps indica o anumită zonă unde la prima vedere erau doar magazine (nu foarte mari, dar nici mici) așa că ne-am învârtit de câteva ori pe străduțele adiacente. De fapt, intrarea la funicular nu putea fi găsită pentru că nu avea o intrare/ieșire de tip cușcă, cum se întâmplă cu multe stații, ci semăna mai mult cu intrarea în magazinele învecinate. În fine… odată intrați, călătoria s-a simplificat (nedepășind cele 15 minute alocate în varianta dezirabilă). Cu alte cuvinte, odată ce trenulețul nu prea plin a ajuns la stația următoare, am ieșit la suprafață și am urmat indicatoarele (bine semnalizat, de această data) de-a lungul unui urcuș în pantă lină. Vizita la castelul Sant'Elmo începe de la etaj, unde se urcă cu liftul, a cărui ieșire răspunde într-o curte interioară.

    În ceea ce privește istoria locului, se pare că pe acest loc a fost construită mai întâi o biserică medievală, și în secolul XIV Robert de Anjou a transformat construcția în castel. După un secol, a fost și fortificat cu scopul de a servi drept unitate de supraveghere militară (având perspectiva de excepție asupra întregii așezări și asupra mării). În ultima parte a secolului XX, castelul a intrat într-o amplă acțiune de restaurare și a devenit muzeu (găzduiește atât o colecție permanentă, dar și, după caz, expoziții temporare), fără să-și piardă, însă, personalitatea medievală. Vizita aceasta a completat atmosfera medievală (în continuarea climatului apăsător al Castel dell’Ovo pe care îl văzusem în aceeași dimineață), însă a adăugat și ceva nou prin priveliștea cuprinzătoare asupra orașului Napoli, interesantă prin întrepătrunderea elementelor de arhitectură medievală cu cea modernă, care doar pigmentează clădirile în mare parte istorice din centru. Totul, scăldat într-o lumină strălucitoare și caldă, minunat! Și într-adevăr, castelul pare pătruns de liniștea și izolarea de care se bucură, și dedicat în întregime noii misiuni culturale care i s-a oferit. Muzeul din interior cuprinde o mare varietate de lucrări de pictură, de la tablourile semnate de pictori locali și care redau chiar și obiective turistice locale (artă figurativă) până la tablouri abstracte care nu păreau să aibă vreo legătură cu spiritul locului. Am văzut, în sălile laterale ale muzeului, și câteva expoziții personale care păreau puțin prea avangardiste pentru gustul meu. De reținut, însă, mixtura foarte nimerită între istorie, perspectivă de la înălțime și artă modernă.

    Cu vizita de la Sant’Elmo s-a încheiat scurta noastră călătorie în Napoli. Orașul a rămas pe lista de reveniri, pentru obiectivele promițătoare la care nu am reușit să ajungem, dar și pentru clima atât de plăcută și traiul prietenos pentru turiști.


    [fb]
    ---
    Trimis de diacrys* in 06.05.19 19:04:34
    Validat / Publicat: 06.05.19 22:31:51
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 1263 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Castel dell' Ovo, în lumina strălucitoare a ultimei dimineți în Napoli
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    mihaelavoicu
    [07.05.19 17:26:48]
    »

    Orașul a rămas pe lista de reveniri

    Neapărat. Neapărat pentru Muzeul de Arheologie, unde Alexandru cel Mare, mozaic scos de la Pompei, așteaptă.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Napoli şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071771144866943 sec
    ecranul dvs: 1 x 1