92954 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Caracal și împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
02.04.2019
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢIE / RELAXARE
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE rez.:
9.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Dioști - satul model din Oltenia interbelică


Atunci când aflu că voi merge într-un loc anume din țărișoara noastră încep să mă documentez cu ceva timp înainte pentru a ști cât de cât ce obiective aș putea vizita acolo. Și nu numai acolo, ci și în drum spre/dinspre acea zonă. Despre Dioști citisem câteva materiale acum vreo doi ani, dar abia cu ocazia drumului spre Herculane s-a ivit ocazia de a mă opri în acest sat oltenesc. Haideți să derulăm evenimentele în ordinea lor logică...

Personaje principale

Această „poveste” adevărată se împletește în jurul satului Dioști din Romanațiul de altădată, a Școlii Sociologice de la București condusă de profesorul Dimitrie Gusti și a regelui Carol al II-lea.

Satul Dioști se află situat la circa 15 km distanță de centrul orașului Caracal, pe DN 6 (E 70) către Craiova. Cercetările arheologice au dovedit existența unei așezări dacice în arealul de azi al satului; atestarea documentară este din anul 1570 – o legendă locală spune că așezarea a fost întemeiată pe vremea lui Mihai Viteazul în apropierea unui loc de bătălie între două oști: cea valahă și cea turcă. Cert este faptul că în timpul lui Mihai Viteazul sătenii sunt aserviți stăpânirii (are loc un proces de rumânizare), dar numai după 25 de ani, în urma unui proces cu boierii Craiovești ei devin din nou liberi, mutând-și vatra satului. La începutul secolului al XIX-lea satul se mută din nou la o distanță de circa 1,5 km; numele satului se pare că provine de la numele unui neam/strămoș care a amarcat satul moșnenesc la începuturile sale.

Dimitrie Gusti, celebru organizator și promotor al cercetărilor sociologice în România, este cel care și-a dedicat întreaga sa activitate Institutului Social Român. Școala sociologică a profesorului Gusti s-a evidențiat prin organizarea campaniilor monografice a satelor, cercetări colective, în echipă, efectuate după un plan bine pus la punct.

Profesorul Gusti, alături de alți importanți adepți ai mișcării monografiste, și-a desfășurat activitatea și cu ajutorul Fundației Culturale Regale „Principele Carol”, instituție înființată în 1922 de regele Carol al II-lea pentru educarea populației satelor. Acest deziderat se realiza prin înființarea în mediul rural de cămine culturale și biblioteci, editarea de reviste, deschiderea de muzee și expoziții, conferințe pe teme de larg interes pentru săteni (istorie, cultură, igienă etc.).

Evenimentul declanșator și incendiul

1 aprilie 1938, ziua păcălelilor am spune noi azi. Pentru satul Dioști a fost o zi neagră, de pârjol și deznădejde. Așezarea din Câmpia Romanațiului e aproape pustie, locuitorii trebăluiesc la câmp, sosise primăvara; ici-colo câte un copil sau un bătrân își făcea de lucru prin curte. Un vânt sec, uscat începe să bată cu putere. În jurul orei 16.00 un sătean din „susul satului” aprinde un foc în spatele curții, lângă șira de paie. Atât i-a trebuit nebunului de austru care a pornit a învârti flăcările focului astfel că în nici 30 de minute vâlvătaia a cuprins zeci de case și anexe gospodărești. Vântul nebun a făcut ca incendiul să aibă o intensitate mare până în miez de noapte. În ajutorul sătenilor au sărit unitățile de pompieri din Caracal, Craiova și Slatina, două unități militare de la Caracal, o mulțime de oameni din satul apropiat, Radomir. Satul se afla tot în flăcări și în fum. Lumea toată înspăimântată țipa în toate părțile iar vitele răgeau și fugeau pe drumuri – avea să își amintească unul din localnici. A durat 3 zile până focul a fost stins complet. Bilanțul era dramatic: 28 de case arse complet și peste 100 de anexe de la alte gospodării au fost afectate în diverse proporții.

Satul model. Reconstrucția.

Dezastrul produs la Dioști a ajuns în atenția întregii țări, s-au creat comitete de ajutorare. Pe 6 aprilie 1938 însuși regele Carol II vine în sat, însoțit de primul ministru Armand Călinescu, pentru a vedea urmările incendiului și donează pe loc 250.000 lei sinistraților. Suveranul va lua hotărârea ca echipele universitare ale Fundației Culturale Regale „Principele Carol”, ajutate de tineri premilitari, să reconstruiască satul distrus. Profesorul Gusti este cel care va coordona procesul de reconstrucție și va implementa ideea de sat model în acest loc.

Crearea unui sat model era un deziderat mai vechi în cultura românească, chiar Bogdan Petriceicu Hașdeu abordând în a doua jumătate a secolului al XIX-lea o astfel de idee. Satul model se vroia a fi o sinteză a celor mai valoroase trăsături ale civilizației sătești, o îmbinare într-o singură așezare a cele mai bune elemente tradiționale, materiale și imateriale: arhitectură, artă, tehnică, port popular, tradiții și credințe.

Profesorul Dimitrie Gusti va veni de vreo patru ori la Dioști pentru a vedea mersul lucrărilor, dar cel care a condus efectiv lucrările a fost sociologul Gheorghe Focșa (director ulterior pentru aproape 30 de ani al Muzeului Satului din București). Focșa povestea ulterior cum profesorul Gusti l-a însărcinat cu această operațiune: Şi Profesorul, din armata aceea de inspectori, mai în vârstă decât mine, celebrităţi unii dintre ei, m-a chemat la el… Nici azi nu ştiu de ce s-a orientat către mine, şi mi-a zis: „Mergi la Dioşti, stai două-trei zile, cât vrei, cât ai nevoie, studiezi posibilitatea de-a face acolo un sat model şi te-ntorci şi-mi faci un raport”. Am stat, am adunat obştea lângă mine, am vorbit, am primit un răspuns entuziast, mi-am făcut o serie de însemnări, am venit şi am făcut un raport, bătut la maşină, pe 20 de pagini, şi l-am predat. Profesorul l-a citit, şi pe urmă mă cheamă, zice: „Acuma te duci şi-l faci”. N-am avut încotro şi a trebuit să accept.

Timp de 2 luni după incendiu echipe de premilitari au degajat terenul de dărmături și resturi, au făcut gropi de var și s-a pornit fabricarea de cărămizi cu ajutorul unei prese. Serviciul Tehnic județean a trasat drumuri noi, Institutul Geologic al României a analizat straturile de pământ și pânza freatică, Ministerul Aerului și Marinei a efectuat fotografii aeriene, Ministerul Lucrărilor Publice a ridicat planurile cu proprietăți. O mulțime de oameni și autorități se vor implica în activiatea de reconstrucție.

Satul vechi a fost păstrat și modernizat, cei afectați prin distrugerea totală a gospodăriilor fiind împropietăriți în partea nordică a așezării lângă drumul județean. S-a creat astfel un trup nou al satului Dioști și un centru civic modern. Un bulevard larg de circa 800 m lungime nou trasat va „găzdui” pe laturile sale noile gospodării. S-a introdus curent electric (printr-o uzină termică proprie), s-a realizat rețea de canalizare și de alimentare cu apă potabilă curentă în instituțiile publice.

Publicația „Ilustrațiunea română” din octombrie 1938 publica lista noilor construcții din satul Dioști: Se clădesc: 70 case de locuit, 79 magazii pentru cereale, 121 pătule, 71 de grajduri, 97 coșare de vite, 64 cerdace, 71 șoproane, 2 scări, 3 ateliere, 70 cotețe de păsări, 70 cotețe de porci, 374 de îngrădiri, 3 căzănii, 374 closete, modificări și reconstrucții la toate celelalte gospodării, 10 fântâni noi pentru alimentarea cu apă a sătenilor, 10 km de drum construit, aliniat și pietruit, 350 podețe de acces, din lemn și beton. Se curăță și se repară fântânile existente. Apoi, centrul cultural, compus din biserică, grup de școli, cămin cultural, pavilion de joc, muzeu; Centrul sanitar, compus din dispensar, farmacie și baie publică; Centrul administrativ, compus din primărie, notariat, percepție, poștă, post de jandarmi, adăpost pentru pompe de incendiu; Centrul economic, compus din bancă, cooperativă, magazie de unelte agricole, depozit de cereale; Centrul industrial, compus din mori, uzină electrică, ferestraie, ateliere de fierărie, tâmplărie, cismărie, croitorie, rotărie și locuințe pentru slujbași. O adevărată sistematizare cu păstrarea elementelor tradiționale, dar într-un spirit modern al epocii.

De altfel, presa a publicat pe larg planurile satului model și stadiul lucrărilor de-a lungul celor doi ani cât a durat reconstrucția. Ziarul „Curentul” din septembrie 1938 preciza: Casele sătenilor sunt de trei categorii: cu 3,4 și 5 camere, după starea care a avut-o fiecare sinistrat.

Fiecare gospodărie va avea, în afară de casă: o mică grădină de flori, o curte cu șopron, pătul, coteț, magazie și o grădină de zarzavaturi și pomi.

Timp de 2 ani (1938-1939) Gheorghe Focșa a locuit la Dioști și a supravegheat lucrările (Şi un an de zile, şi al doilea, până în toamna lui ’39, eu acolo am vieţuit, făcând naveta la Bucureşti. ). Profesorul Focșa își va duce familia la Dioști în 1944, în timpul războiului, pentru ai adăposti de bombardamentele ce aveau loc asupra Capitalei.

Ce s-a construit efectiv la Dioști? 38 de case noi (împărțite în trei categorii/modele) și cel puțin 7 clădiri din centrul civic (școala, primăria, dispensarul veterinar, biserica, poșta, jandarmeria, căminul cultural). Lucrările efectuate de Fundație la Dioști au fost elogiate, dar și criticate – s-a reproșat faptul că în satul Dioști nivelul vieții sociale a fost ridicat cu 100 de ani față de restul localităților rurale românești.

Vizita în satul Dioști - 2019

Dar ce am văzut eu la început de an 2019 în satul model Dioști, după 80 de ani de la apariția acestui sat model? Din șoseaua principala un indicator ne îndreaptă spre localitatea Dioști, de altfel zărisem „bulevardul”, un șir drept de arbori printre care se zăresc acoperișuri de case. Virăm la stânga, o stradă largă mărginită de tei, acum neînfrunziți, ne poartă vreo 750 m până în centrul civic al localității. Aici parcăm autoturismul și pornim la pas pentru a descoperi construcțiile antebelice aparținând satului model Dioști.

„Ulița Morii”, cum este numită artera principală, de fapt strada Șantierului, se desparte în două brațe în centrul civic, înconjurând clădirea căminului cultural (actualmente centru de plasament/îngrijire pentru copii și adulți). În fața micului parc se află un monument al eroilor căzuți în cele două conflagrații mondiale.

Pe breteaua dreaptă se află Școala Gimnazială „Carol al II-lea”, tip școală de arte și meserii, o clădire impunătoare cu 10 clase pentru învățământul primar și gimnazial și 3 clase pentru grădinița localității. Construcția e spațioasă, are un etaj, ferestre largi și arcade la parter. Planurile prevedeau existența unei săli de gimnastică, bibliotecă, cantină, ateliere, o cooperativă școlară și, în exterior, o „grădină de experiență”. Pe breteaua stângă se înalță biserica „Sf. Dumitru”, zveltă, cu două turle. Lăcașul de cult nu a fost terminat în totalitate, în perioada comunistă fiind închis și utilizat în alte scopuri. Abia după 1989 biserica a fost redată cultului, restaurată și a fost finalizată pictura.

În capătul arterei principale se află în oglindă două clădiri: una a Primăriei, cealaltă găzduiește un centru de copii. Interesantă soluția arhitecturală aleasă pentru aceste clădiri administrative: două aripi laterale încheiate în colț cu un foișor cu balcon de lemn. În apropierea autorităților locale se află Poșta, instituție aflată într-o casă tradițională reconstruită.

Am pornit la pas pe șosea privind cu nesaț în stânga și dreapta, descoperind cele trei tipuri de case și anexele standard. Drumul e mărginit de tei și prevăzut cu trotuare, în vreo două locuri am văzut și pompe metalice, probabil de la vechiul sistem de alimentare cu apă. Modelul caselor îl identificăm după forma fațadei și mărime; locuințele mari au un foișor frumos amplasat deasupra gârliciului pivniței, foișor sprijinit pe stâlpi decorați de lemn. Crestăturile în lemn reproduc motive tradiționale, la fel și frontonul traforat ori scândurile cu motiv ondulat de sub streșini. Pe lângă foișorul amplasat pe un colț al casei se află și o prispă lungă, închisă cu balustradă de lemn. Una din gospodării mai are încă gardul vechi de lemn din anii 1938-1939, am comparat cu o imagine de epocă.

În spatele curții se înalță grajdul, prevăzut cu spațiul de adăpostit căruța, precum și alte anexe de cărămidă mai mici (probabil magazii). Din loc în loc ne încântă fântânile cu acoperiș, cu superbe brațe de lemn decorate; câteva se păstrează în bună stare de conservare.

Bineînțeles că puține locuințe s-au păstrat în forma originală, antebelică. Proprietarii au intervenit în ultimii 80 de ani asupra arhitecturii caselor, prin schimbarea ferestrelor, închiderea foișoarelor și a prispei, înlocuirea acoperișului etc. Au dispărut într-o serie de gospodării anexele construite în perioada interbelică.

Concluzii. Ne-am plimbat circa 45 de minute prin satul model Dioști încercând să surprindem toate elementele originale ale locuințelor reconstruite de profesorul Gusti, inspectorul Focșa, la cererea regelui Carol al II-lea. Am descoperit imagini interesante și am încercat să ne închipuim evoluția în care pur și simplu s-au trezit sătenii dioșteni. Dar au știut ei să profite de acest lucru? A urmat regimul comunist care a stopat această evoluție, iar sistematizarea satelor s-a efectuat în alt mod.

Cred că acest experiment al școlii sociologice românești ar merita mai multă atenție, conservare și promovare. Ar trebui să păstrăm cu grijă dovezile acestei activități de ridicare a lumii rurale românești interbelice.

Alegeri inspirate!

---
Impresii încărcate de tata123 in 02.04.2019 11:00:58

Validat / Publicat: 02.04.19 11:54:07


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 355


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  66300 PMA (din 50 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Lucien
[02.04.19 12:55:05]
» mesaj pers

   Un obiectiv cultural și istoric de zile mari, excepțional de interesant. Nu am știut până acum că s-a putut pune problema la noi în țară și mai mult, chiar s-a materializat, un sat model. Înfățișarea generală a satului, a caselor și a clădirilor sociale denotă simțul de răspundere cu care s-a lucrat la acest proiect.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yolanda
[02.04.19 14:23:00]
» mesaj pers

   @tata123: în P07 poate doar modelul gardului e din '38-'39, uluca de lemn nu tine nici 20 de ani darminte 80!

   Stiu din proprie experienta de câte ori a trebuit sa schimb/repar gardurile din uluca de lemn la mine la tara... pâna le-am schimbat cu ceva mai trainic.

   Frumos articol.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[02.04.19 15:13:17]
» mesaj pers

   @Lucien: Am fost fascinat de mai mult timp de povestea acestui sat și îmi doream să merg acolo să văd clădirile reconstruite, mai ales locuințele. Planul satului model nu a fost integral dus la îndeplinire, izbucnirea celui de-al doilea război mondial constituind o piedică ce nu a putut fi depășită. Chiar și în această formă parțială localitatea Dioști a constituit, într-un fel, un experiment reușit.

   Din păcate, modernizarea tehnică a noului sat, facilitățile introduse și creșterea implicită a nivelului de trai a sătenilor din așezarea oltenească Dioști a reprezentat o „căciulă” prea mare pentru locuitori. Deși se lăuda cu un număr record de intelectuali, nivelul cultural al dioștenilor nu s-a ridicat la nivelul tehnic introdus, deși s-a încercat tardiv corectarea acestui lucru prin înființarea unor așezăminte cu rol cultural (cămin cultural, bibliotecă, muzeu etc.).

   Există mărturii care ne arată lipsa de interes și nepăsarea sătenilor - ei nu ajută, nu înțeleg, nu utilizează/exploatează corect resursele oferite, etc. Ziarul „Curentul” din septembrie 1938 ne prezintă starea de lucruri: Curios că sătenii, cu toate îndemnurile medicului, nu se hotărăsc să ajute la refacerea șanțurilor pline de apă stătută. Trist apoi, că sinistrații nu pun mâna la zidirea propriilor lor case. În afară de 4, ceilalți refuză să ajute. E o situație ciudată. După ce că i se dăruește o gospodărie cu tot dichisul, țăranul nu catadicsește să sape o temelie sau să pună o cărămidă la chiar casa pe care și-a ales-o! . La nici două luni de la darea în folosință a caselor un sătean a scos parchetul din locuință pe motiv că alunecă mielul și își rupe picioarele!

   Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- tata123
[02.04.19 15:17:22]
» mesaj pers

   @Yolanda: Tot ce e posibil; dacă gardul e ceva mai nou se pare că au respectat întocmai modelul celui interbelic. Eu am comparat imaginea de azi cu cea care apare în P24, colțul din dreapta jos.

   Grinzile frumos decorate de la fântâni au rezistat destul de bine în timp, la fel și stejarul utilizat la stâlpii foișoarelor și balustradele prispelor. Păcat că materialele moderne capătă din ce în ce mai mult teren la Dioști.

   Mulțumesc pentru lectură și ecou.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Dragos CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.04.19 15:33:49]
» mesaj pers

   @tata123:

La nici două luni de la darea în folosință a caselor un sătean a scos parchetul din locuință pe motiv că alunecă mielul și își rupe picioarele!

   =))

   Asta-mi amintește de o legendă urbană (dar care cred că are ceva sâmbure de adevăr) care spunea despre alți conaționali care odată mutați la bloc, au folosit parchetul ca să facă grătare pe balcon...

   Cât despre „lipsa de interes și nepăsarea sătenilor”... ce să mai vorbim? Încă am pe retină cum în localități amenințate de ape, localnicii erau la crâșmă în timp ce soldații și jandarmii cărau prin ploaie saci cu nisip, să mai înalțe digurile...

   Din păcate, ăștia au și drept de vot! >:(

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Carmen Ion
[02.04.19 17:41:48]
» mesaj pers

   @tata123: Foarte interesantă povestea acestui sat-model - nu o știam.

   Despre nepăsarea de atunci și de acum a localnicilor nu cred că are rost să discutăm...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Testosu'
[02.04.19 18:50:00]
» mesaj pers

   @tata123:

Ziarul „Curentul” din septembrie 1938 ne prezintă starea de lucruri: Curios că sătenii, cu toate îndemnurile medicului, nu se hotărăsc să ajute la refacerea șanțurilor pline de apă stătută. Trist apoi, că sinistrații nu pun mâna la zidirea propriilor lor case. În afară de 4, ceilalți refuză să ajute. E o situație ciudată. După ce că i se dăruește o gospodărie cu tot dichisul, țăranul nu catadicsește să sape o temelie sau să pună o cărămidă la chiar casa pe care și-a ales-o! . La nici două luni de la darea în folosință a caselor un sătean a scos parchetul din locuință pe motiv că alunecă mielul și își rupe picioarele

   La 80 de ani distanta in timp mentalitatea romanasului nu prea da semne de schimbare in bine.

   Acest comportament s-a tot intalnit din pacate in anii trecuti cand diferite localitati au fost lovite de inundatii, iar unii sateni stateau la birt in loc sa ajute pe cei sositi... sa-i ajute.

   Asta nu inseamna ca cei de la oras sunt mai breji. Doar ca acolo nu este atat de evident acest mod de comportament.

   

   Foarte, foarte interesant articol!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- webmaster
[02.04.19 20:47:34]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    =

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.04.19 10:23:35]
» mesaj pers

   @tata123:

Păcat că materialele moderne capătă din ce în ce mai mult teren la Dioști.

    :D Asta voiam să comentez și io: păi se putea să nu fie niște tîmplărie de plastic alb la clădirile administrative!?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[03.04.19 12:38:30]
» mesaj pers

   @all: Mulțumesc pentru lectură, aprecieri și ecouri. Povestea satului model Dioști e mai puțin cunoscută, dar interesantă prin aspectele abordate. Problematica unui sat model a fost mult mai complexă, implementarea acestui plan la Dioști a constituit, parțial, o reușită a Școlii sociologice conduse de profesorul Gusti. Dar modernizarea forțată a scos la iveală problemele care stăteau la baza societății românești - lipsa educației. De altfel, echipele de monografiști care au umblat prin mai multe sate situate în regiuni diferite s-au lovit de neîncrederea sătenilor și greșita înțelegere a misiunii lor acolo.

   Dacă aveți drum undeva în zona Caracal-Craiova nu ezitați să vă opriți 20-30 de minute la Dioști pentru a vedea satul model.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- fredutza
[03.04.19 13:27:56]
» mesaj pers

   M-am tot uitat pe poze si mi se pare mie sau e adevarat: aceste case nu sunt locuite? chiar daca la P15 se vede ca este tras curentul, mi se pare ca este abandonata sau putem spune ca sunt la munca in strainatate?

   Imi pare incremenit in 1938.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[04.04.19 08:59:45]
» mesaj pers

   @fredutza: Bună dimineața! Într-adevăr câteva dintre casele reconstruite sunt nelocuite. Restul gospodăriilor sunt locuite, sătenii chiar se aflau prin grădini cu treburi de primăvară. Unele case au suferit transformări exterioare (închiderea prispei sau schimbarea ferestrelor, de exemplu), ca de altfel și clădirile anexe.

   Oficiul poștal era închis, nu știu dacă mai funcționează. Clădirile administrative au primit geamuri termopan...

   Viața continuă la Dioști!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[24] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAR-2019] „Bulevardul” satului model Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062810">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062810"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062810">Şterge vot</a></div><span id="v91062810" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062810)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062810Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062810MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAR-2019] „Bulevardul” satului model Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAR-2019] Parc și cămin cultural în centrul civic Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062811">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062811"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062811">Şterge vot</a></div><span id="v91062811" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062811)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062811Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062811MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAR-2019] Parc și cămin cultural în centrul civic Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAR-2019] Primăria localității Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062812">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062812"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062812">Şterge vot</a></div><span id="v91062812" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062812)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062812Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062812MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAR-2019] Primăria localității Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAR-2019] În oglindă cu Primăria, complexul de servicii sociale Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062813">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062813"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062813">Şterge vot</a></div><span id="v91062813" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062813)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062813Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062813MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAR-2019] În oglindă cu Primăria, complexul de servicii sociale Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAR-2019] Școala Gimnazială „Carol al II-lea” Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062814">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062814"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062814">Şterge vot</a></div><span id="v91062814" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062814)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062814Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062814MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAR-2019] Școala Gimnazială „Carol al II-lea” Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAR-2019] Monumentul Eroilor din cele două războaie mondiale - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062815">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062815"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062815">Şterge vot</a></div><span id="v91062815" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062815)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062815Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062815MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAR-2019] Monumentul Eroilor din cele două războaie mondiale - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAR-2019] Casă reconstruită și gard original din 1938-1939 - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062816">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062816"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062816">Şterge vot</a></div><span id="v91062816" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062816)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062816Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062816MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAR-2019] Casă reconstruită și gard original din 1938-1939 - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAR-2019] Casă reconstruită - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062817">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062817"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062817">Şterge vot</a></div><span id="v91062817" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062817)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062817Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062817MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAR-2019] Casă reconstruită - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAR-2019] Intrarea în pivnița casei, observați modelele de pe ramă - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062818">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062818"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062818">Şterge vot</a></div><span id="v91062818" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062818)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062818Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062818MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAR-2019] Intrarea în pivnița casei, observați modelele de pe ramă - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAR-2019] Casă reconstruită - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062819">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062819"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062819">Şterge vot</a></div><span id="v91062819" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062819)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062819Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062819MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAR-2019] Casă reconstruită - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAR-2019] Foișor - Casă reconstruită - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062820">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062820"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062820">Şterge vot</a></div><span id="v91062820" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062820)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062820Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062820MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAR-2019] Foișor - Casă reconstruită - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAR-2019] Anexe gospodărești standard reconstruite în perioada interbelică. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062821">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062821"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062821">Şterge vot</a></div><span id="v91062821" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062821)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062821Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062821MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAR-2019] Anexe gospodărești standard reconstruite în perioada interbelică.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAR-2019] Fântână în satul model Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062822">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062822"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062822">Şterge vot</a></div><span id="v91062822" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062822)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062822Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062822MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAR-2019] Fântână în satul model Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAR-2019] Detalii fântână - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062823">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062823"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062823">Şterge vot</a></div><span id="v91062823" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062823)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062823Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062823MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAR-2019] Detalii fântână - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAR-2019] Casă reconstruită - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062824">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062824"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062824">Şterge vot</a></div><span id="v91062824" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062824)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062824Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062824MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAR-2019] Casă reconstruită - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAR-2019] Casă reconstruită - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062825">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062825"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062825">Şterge vot</a></div><span id="v91062825" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062825)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062825Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062825MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAR-2019] Casă reconstruită - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAR-2019] Prispa casei în care se află oficiul poștal - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062826">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062826"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062826">Şterge vot</a></div><span id="v91062826" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062826)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062826Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062826MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAR-2019] Prispa casei în care se află oficiul poștal - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAR-2019] Biserica „Sf. Dumitru” din Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062827">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062827"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062827">Şterge vot</a></div><span id="v91062827" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062827)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062827Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062827MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAR-2019] Biserica „Sf. Dumitru” din Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAR-2019] Monumentul dedicat strămoșilor daco-romani (dedicat descoperirii necropolei din Dealul Nucilor) - Dioști. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062828">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062828"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062828">Şterge vot</a></div><span id="v91062828" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062828)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062828Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062828MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAR-2019] Monumentul dedicat strămoșilor daco-romani (dedicat descoperirii necropolei din Dealul Nucilor) - Dioști.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAR-2019] Clădire ridicată în centrul civic în 1965, într-un stil asemănător celui din 1938-39. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062829">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062829"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062829">Şterge vot</a></div><span id="v91062829" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062829)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062829Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062829MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAR-2019] Clădire ridicată în centrul civic în 1965, într-un stil asemănător celui din 1938-39.
foto tata123 [02.04.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAR-2019] Satul model Dioști azi - prelucrare Internet. Legendă: roșu: școala, verde: primăria, galben: biserica, albastru: căminul cultural, roz: poșta, maro: cabinet medical. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062830">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062830"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062830">Şterge vot</a></div><span id="v91062830" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062830)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062830Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062830MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAR-2019] Satul model Dioști azi - prelucrare Internet. Legendă: roșu: școala, verde: primăria, galben: biserica, albastru: căminul cultural, roz: poșta, maro: cabinet medical.
foto tata123 [02.04.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAR-2019] Satul model Dioști azi. Observați alinierea caselor si a anexelor. În stanga se observa stadionul si cimitirul trasate tot în perioada interbelică. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062831">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062831"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062831">Şterge vot</a></div><span id="v91062831" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062831)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062831Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062831MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAR-2019] Satul model Dioști azi. Observați alinierea caselor si a anexelor. În stanga se observa stadionul si cimitirul trasate tot în perioada interbelică.
foto tata123 [02.04.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAR-2019] Compilație imagini din presa vremii - prelucrare Internet. În foto dreapta jos se află regele Carol al II-lea. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062832">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062832"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062832">Şterge vot</a></div><span id="v91062832" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062832)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062832Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062832MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAR-2019] Compilație imagini din presa vremii - prelucrare Internet. În foto dreapta jos se află regele Carol al II-lea.
foto tata123 [02.04.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAR-2019] Compilație imagini din presa vremii - prelucrare Internet. Se lucra zi și noapte la reconstrucția satului; în stânga jos - profesorul Gusti. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 02.04.19] - <span class="allrVotedi" id="av1062833">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1062833"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1062833">Şterge vot</a></div><span id="v91062833" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1062833)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1062833Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1062833MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAR-2019] Compilație imagini din presa vremii - prelucrare Internet. Se lucra zi și noapte la reconstrucția satului; în stânga jos - profesorul Gusti.
foto tata123 [02.04.19]
# [0 PMA, fara bonus]

[24] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.112778902054 sec