ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.03.2019
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
FEB-2019
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Bâlea Lac și Hotelul de Gheață

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am avut ocazia să merg și in această iarnă la Bâlea Lac, și nu numai o singură dată, ci chiar de două ori, in două weekend-uri consecutive. Vremea a ținut cu noi, soarele strălucea pe cer, iar crestele acoperite de zăpadă ale munților se ridicau semețe pe albastrul cerului.

Am mai scris despre Balea Lac și Hotelul de Gheață, dar fiecare vizită este altfel, impresiile diferă de la o vizită la alta, in funcție de vreme, de dispoziția avută in momentul vizitei, de timpul care inevitabil trece peste noi și ne face să vedem locurile cu alți ochi.

Pe timpul iernii, spre Bâlea Lac se poate ajunge in două feluri: pe jos, pe unul din traseele montane care străbat munții Făgăraș, sau cu mașina pe Transfăgărășan până la Bâlea Cascadă și apoi cu telecabina.

Deși suntem iubitori de drumeții montane și am parcurs aceste trasee pe timp de vară, am exclus prima variantă, ea fiind recomandată pe timp de iarnă doar alpiniștilor experimentați și echipați corespunzător ascensiunilor in acest anotimp.

Am ales varianta combinată mașină-telecabină, și, după ce am parcurs cu ușurință cu mașina drumul de la Cârțișoara la Bâlea Cascadă, ne-am indreptat spre telecabina care urcă până la Bâlea Lac.

Telecabina funcționează zilnic intre orele 9.00 și 17.00 iar prețul unui bilet este de 30 Lei/sens de mers. Cand am ajuns la locul de imbarcare, era o coadă de circa 30 de persoane. Dar, spre norocul nostru, noi urma să innoptăm la hotelul de Bâlea Lac, iar prioritatea la imbarcare o aveau cei care aveau cazare sus.

Am urcat in prima cabină și am parcurs fără peripeții cei 3700 metri ai traseului până la Bâlea Lac.

Priveliștea văzută din telecabină a fost ușor diferită in cele două săptămâni in care am folosit acest mijloc de transport. Dacă la prima urcare ceața deasă ne-a insoțit cam trei sferturi din drum, făcând imposibilă orice tentativă de a vedea sau fotografia traseul parcurs, la cea de a doua, cerul era perfect senin și ne-am bucurat ochii de frumusețea inconjurătoare.

Porțiunea din Transfăgărășan de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac era complet acoperită cu zăpadă, nu se vedeau decât din loc in loc parapeții viaductelor care traversau valea. Pe zăpadă, se vedeau urmele vulpilor care urcă in fiecare seară la Bâlea Lac (am văzut și câteva fotografii făcute cu coana vulpe in vizită la Hotelul de Gheață) sau urmele schiurilor celor care se incumetau să coboare pe schiuri de la Bâlea Lac sau chiar de mai sus, din Șaua Capra până la Cascadă.

A nins abundent chiar cu două sau trei zile inainte, peste zăpada deja existentă intr-un strat considerabil așezându-se incă 50 de cm de pulbere albă, fapt care a dus la necesitatea ”deszăpezirii” ultimilor 10 metri din drumul de accces la cabinei la punctul de sosire de la Bâlea Lac.

Dar iată-ne ajunși la Bâlea Lac. Peisajul era de vis. Munții se ridicau semeți și albi, inconjurând valea și lacul, la fel de albe, culoare accentuată de soarele care strălucea și incălzea atmosfera.

Cărările pe care vara le străbătusem spre Șaua Capra sau a Paltinului erau acum complet acoperite de zăpadă, doar câțiva schiori temerari urcau incet spre creastă.

Am mers la hotel, ne-am lăsat bagajele și am ieșit imediat să profităm de soare de zăpadă și să vedem incă o dată Hotelul de Gheață.

In fiecare an, pe la sfârșitul lunii noiembrie, când lacul ingheață tun, incepe construirea hotelului de gheață, singurul de acest fel din estul Europei.

Hotelul este construit din blocuri mari de gheață tăiate chiar din lac, claritatea și transparența acestora variind in funcție de adâncimea de la care au fost extrase.

După construcție incepe amenajarea camerelor, fiecare fiind sculptată in alt fel, cu motive diferite in fiecare an, in funcție de tema abordată. Intr-un an a fost o temă muzicală, fiecare cameră purtând numele unor formații sau cântăreți celebri, in alt an a fost o temă inspirată de eroii cărților lui Dumas sau din locuri pitorești din România.

In acest an tema a fost ”Frozen Love”, iar camerele purtau numele unor locuri din Munții Făgăraș, printre care, Negoiu, Moldoveanu, Castelul de Lut sau Cabana Podragu. Pentru a marca Centenarul, restaurantul Hotelului de Gheață a purtat numele de Regele Ferdinand și Regina Maria, două busturi sculptate in gheață a celor două importante personaje ale istoriei noastre fiind amplasate la intrarea in restaurant.

Erau și alte sculpturi, de fapt am nimerit chiar la o intâlnire de lucru a trei sculptori in gheață, primul din România (care contribuie in fiecare an la realizarea sculpturilor in gheață de la hotel), al doilea din Statele Unite și al treilea din China.

I-am văzut chiar la lucru, in timp ce realizau câteva sculpturi având ca tematică ”iubirea”, vizita mea având loc in apropierea zilei indrăgostiților.

Cine se incumetă să doarmă intr-una din camerele hotelului de gheață, trebuie să știe că in interior temperatura este in jur de zero grade, diferind in funcție de numărul de persoane cazate in același timp in hotel. Patul de gheață este acoperit cu mai multe blănuri de animale și echipate cu saci de dormit.

Cina se poate servi la restaurantul de gheață, unde mesele și scaunele sunt deasemenea din gheață. Nu am dormit la hotel dar am cinat la restaurantul inghețat, având norocul să particip la o demonstrație de artă culinară a maestrului bucătar Jacob Hausmann. Mâncarea a fost foarte bună, iar atmosfera caldă, chiar dacă termometrul urca cu puțin peste zero grade.

Cu toate că prețul unei nopți de cazare nu este unul de neglijat (100 euro/noapte), in acea seară toate camerele hotelului de gheață erau ocupate, și cred că in proporție de 100% de turiști străini.

In afara camerelor din hotel se mai poate dormi, tot la rece, in igluurile amplasate chiar lângă biserica din gheață.

Și, pentru că am ajuns la biserica din gheață, trebuie să spun că ea se construiește și se sfințește in fiecare an, și este una ecumenică. Aici se oficiază slujbe duminicale, botezuri sau nunți (din intâmplare am asistat anul trecut la oficierea unei nunți).

Pentru cei care vor totuși să doarmă intr-o cameră caldă, se pot caza la Hotelul Bâlea sau la Cabana Paltinul.

In cazul in care care doriți să petreceți mai multe zile in perioada iernii la Bâlea Lac, trebuie să vă spun că vă puteți plimba cu snowmobilul sau cu barca pneumatică (trasă de un snowmobil) pe lacul inghețat. Există și o mică pârtie pentru tubing, amplasată chiar lângă hotelul Bâlea.

Cam atât pot să vă spun despre acest loc minunat. Sper ca fotografiile (pe care cu greu am reușit să le sortez, să renunț la multe dintre ele), să vă convingă să mergeți la Bâlea Lac și in perioada iernii, dacă nu ați fost, sau să reveniți, dacă deja ați poposit pe aici in anotimpul alb.

Vă rog, dacă se poate atașa melodia https://www.youtube.com/watch?v=XS088Opj9o0.


[fb]
---
Trimis de Mika in 20.03.19 00:09:27
Validat / Publicat: 20.03.19 07:43:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.

VIZUALIZĂRI: 2044 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Dimineața la Bîlea Lac
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50100 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX [20.03.19 07:42:06] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "În vizită la Hotelul de Gheață [Bâlea Lac], TRANSFĂGĂRAȘAN" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [20.03.19 08:14:46] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008 [20.03.19 08:30:29] »

@Mika: FELICITĂRI pentru articol și fotografiile minunate!

O fi Hotelul de gheață ocupat 100%, dar eu nu vreau sa dorm la 0°C! Prefer iarna să stau afară în frig , iar în casă, la căldură, dacă se poate lângă un semineu.

Te felicit și pentru viața activă, plină de activități în aer liber, pe care o ai. Așa se conservă tinerețea!

La cât mai multe călătorii și povestiri pe AFA!

Te pup! ????????

tata123 🔱 [20.03.19 08:47:05] »

@Mika: Frumoase peisaje! Unicitatea acestei construcții în această parte a Europei și promovarea din presa internațională atrag anual mii de turiști la Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, majoritatea străini. Cu ocazia Crăciunului 2018 hotelul a fost ocupat numai de turiști englezi și americani.

Este al 14-lea an în care a fost ridicat ansamblul din gheață. Anul acesta s-a desfășurat acolo primul simpozion internațional despre sculptura în gheață.

Mulțumim pentru articol și fotografii.

Mika [20.03.19 10:16:17] »

Mulțumesc!

Mika [20.03.19 10:19:32] »

@Dana2008: Mulțumesc! Să știi că nu era foarte frig. Dacă luai și câteva ”incălzitoare” inainte, nu mai simțeai că dormi la zero grade. E drept că nici eu nu am incercat dar e pe lista cu ”de făcut măcar o dată in viață”. Te pup.

Mika [20.03.19 10:23:45] »

@tata123: Mulțumesc. Așa e, aici sunt foarte mulți turiști străini. Intr-un an era un grup de turiști din Australia, și ne spuneau că au venit de la 30 grade la multe sub zero, câte erau atunci, și că li se pare fantastic. Zona e foarte frumoasă in orice anotimp. Din păcate vara, datorită accesului relativ ușor prin Transfăgărășan, este foarte aglomerat și nu numai cu iubitori ai muntelui.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA [20.03.19 12:14:08] »

Minunat articolul, fantastice peisajele oglindite si transmise noua prin poze! Felicitari!

mihaelavoicu [20.03.19 17:58:48] »

Felicitările mele și pentru articol, dar mai ales pentru curajul de a ajunge acolo pe o așa iarnă. Pozele sunt minunate.

Mika [20.03.19 19:24:42] »

@DOINITA: Mulțumesc!

robert [21.03.19 12:35:38] »

@Mika: felicitări! Absolut superb! Iar fotografiile o minunăție!

Mika [21.03.19 12:55:19] »

@robert: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, mihaelavoicu, Mika, robert, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Hotelul de Gheață [Bâlea Lac]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061905860900879 sec
    ecranul dvs: 1 x 1