ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
LUNA
JUL-2009
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vama Veche - Sunny Beach / La bulgari, birjar, la bulgari...

TIPĂREȘTE

Cred ca subiectul este unul de larg interes, astfel ca m-am gandit sa deschid o rubrica noua, pe care sa o acceseze oricine vrea sa se "aventureze" pentru prima oara in Bulgaria, bineinteles, cu masina din dotare, cazul studiat - Vama Veche - Sunny Beach

In primul rand trebuie sa trecem frontiera, astfel va trebui sa avem la indemana: Cartile de identitate pentru turistii peste 14 primaveri, pasaportul pentru pitici;

Certificatul de inmatriculare al bidiviului, impreuna cu RCA care are inclusa si Cartea Verde;

Permisul de conducere pentru vizitiu.

Daca vamesul este indiscret si va intreaba ce aveti de declarat, nici in ruptul capului sa nu dati in fapt tuica de la tzara si vinul de butuc, stiu ca nu plecati fara ele pe alte meleaguri...

Porniti, va opriti la supertzepele intitulate "duty-free", unde veti constata cu groaza ca in loc de taxe vamale sefii vamilor care le patroneaza au bagat niste adaosuri comerciale de mare exceptie, astefel in loc de uischean ieftin trebuie sa te multumesti cu corcodusa din portbagaj.

Pe drum ascultati Kiss FM inca vreo 20 de km, iar hartoapele, satele amarate si masinile cu numar de Romania nu te lasa sa crezi ca ati iesit din tara natala.

Abia de la sensul giratoriu de la intrarea in Albena gropile dispar si se cunoaste ca ati intrat pe riviera bulgareasca, iar stirile de la radio va aduc aminte din copilarie de programul TV de dupa Leka Noci Detza. Traficul este fluent, te mai depaseste cate un X5 cu numar de B. Mergi mult mai regulamentar decat in Romania si observi ca si ceilalti romani din fata ta o fac, teama de Bau-baul bulgareac iti ridica piciorul de pe acceleratie.

Se mai aglomereaza putin pe la Nisipurile de aur, stai putin la semaforul de la intrarea in statiune, iti vine sa intri si tu sa vezi ce ti-au povestit atatia, dar te grabesti sa ajungi pe un sezlong si sa dai volanul pe o halba, asa ca ii dai branci.

Ajuns la intrarea in Varna vrei sa fentezi traficul si evadezi din coloana ghidat de un semn care iti indica o varianta ocolitoare pentru camioane. Te bucuri ca blegul ca drumul este foarte liber, dupa doi km constati ca ai luat teapa si drumul este blocat, fara nici un avertisment prealabil. Injuri si intorci, romanii din spatele tau, care te-au crezut un deschizator de drumuri, te injura si intorc, in timp ce bajbai prin periferia Varnei te depasesc si se uita urat la tine.

Treci printr-o mahala familiara la aspect, se vede viaductul catre Burgas, dar nu stii cum sa ajungi la el, pana la urma te intorci spre centrul orasului, ajungi intr-o intersectie semaforizata, lasi geamul si strigi la un vecin: Burgas? Iti arata ca trebuie sa faci la dreapta, tu tocmai te-ai incadrat pe stanga, dat iti face semn ca te lasa si chiar te lasa.

Parasesti Varna, ai pierdut 20 de minute de tolaneala pe sezlong si bombani. Incerci sa recuperezi un pic pe autostrada, dar denivelarile si un echipaj de politie te fac sa te razgandesti. La o limitare absurda de 70 pica victima un BMW de CT. Asta e, a ramas fara 10 euro, ce sa ii fac...

Reintri in coloana regulamentara, drumul este ca in palma, nu sunt multe TIR-uri, se merge lejer, cam pe la 100 km/h.

Incepe echipa din spate sa se plictiseasca si sa te intrebe din 5 in 5 km daca mai avem mult. Habar nu ai, nu vezi nimic cunoscut, nici un reper, AHA apare Byala pe stanga, stii de ea de pe AFA, urmeaza Obzorul. Esti pe drumul cel bun, te tot intrebi, insa de ce in loc sa ajungi la mare ai ajuns la munte, sunt serpentine, drumuri abrupte, impadurite. Te gandesti de ce nu ai facut si tu rezervare ca tot romanu' la Albena, acum erai mancat, baut si cu burta la soare.

Ajungi la un blocaj, este un accident in fata, doi romani s-au "pupat" intr-o curba stransa, acum se paruie pe marginea drumului, semn ca nu sunt grav raniti. Urci cu 50 la ora, in fata ta e o coloana de vreo 10 masini in urma unuia care trage de pe el o barca cu motor. La bulgari banda se dubleaza pentru cei care coboara panta, nu pentru cine urca, de aceea.

Nu se mai termina odata drumul asta serpuit, o serpentina, inca una... Deodata se lumineaza, iesi din padure si te trezesti la intrarea in Sunny Beach. Te gandesti unde moash-sa poate fi hotelul, mergi pana la capatul statiunii, te intorci, pana la urma constati ca ai trecut pe langa el de doua ori, din spate nu seamana cu ce-ai vazut tu in fotografiile oficiale.

Nu-i loc si pentru tine, romanii au umplut parcarea de mult, dar iti faci loc cu 10 leva. Faci cateva manevre si simti ca te mananca vopseaua, te ghideaza un magraon bulgaresc pe care scrie "secutity", opresti, te blocheaza imediat inca doua-trei masini si cobori, te intinzi sa te dezmortesti si iti iei la-revedere de la volan pentru o lunga perioada.

Dupa o saptamana o iei de la capat, doar ca acum esti mult mai degajat. Ce daca nu esti acoperit de detectorul tau de radar, ai prins smecheria. In loc de 3 ore si jumatate la dus, la intors faci nici 3 ore.

La anul te aventurezi si mai departe, ai experienta doar...

Sfaturi:

fa-ti plinul la iesirea din tara, stau cam prost la capitolul benzinarii, vorbesc de cele de incredere, oricum pretul e acelasi.

incetineste putin cand vezi limitari aiurite (ex. 40 km/h) si este vreo curba, bulgarii stau la panda si au radar din acela de mana, tip pistol, masinile le vei vedea de departe, au Opel Astra sau Citroen Xara Picasso albe.

daca ai bafta de vreo coloana mai rapida de bulgari, mergi cat poti de mult cu ei, politia nu te va baga in seama.

daca ai de la Passat in sus da spaga buna la "security" din parcare, nu ca am vazut eu ceva suspect, dar ca sa stai tu linistit si asigura-te ca o blocheaza.

nu incerca sa te plimbi cu masina in timpul sejurului, la intoarcerea din excursii s-ar putea sa cauti parcare pe la alt hotel.

fa-ti traseul de acasa, ia-ti cateva repere, eu nu m-am bazat pe GPS.

Drum bun!


[fb]
---
Trimis de valimi in 03.06.10 13:04:24
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

VIZUALIZĂRI: 5848 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

32 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8900 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

32 ecouri scrise, până acum

Lumi
[03.06.10 13:09:55]
»

O idee buna acest subiect, am sa postez si eu ceva din experientele noastre.

Dragoș_MD
[03.06.10 13:18:55]
»

partial de acord cu cele de mai sus. dar cu

In primul rand trebuie sa trecem frontiera, astfel va trebui sa avem la indemana: Cartile de identitate pentru turistii peste 14 primaveri...

trebuie sa aduc o necesara corectie (de fapt, mai multe) :

- intre 14 si 18 ani (majorat), chiar daca au buletin, copiii trebuie sa iasa din tara tot cu PASAPORT!

- daca aveti si copiii "imprumutati" (nepoti, veri, prieteni etc. ) aveti nevoie si de un certificat de cazier judiciar valabil precum si de o procura notariala de la parintii juniorilor impricinati;

- daca prin te miri ce minune, copiii nu au acelasi nume cu parintii, e bine sa aveti la voi acte care sa justifice asta (certificate de casatorie, divort certificate de nastere etc. ) ;

- daca minorii nu-s insotiti de ambii parinti, sa aveti de la cel absent o procura notariala prin care isi da acordul sa scoateti copilu' din tara.

asta daca nu vreti sa bateti drumul inapoi, sa pierdeti timp, bani, nervi si rezervarile de la hotel. si tot ca masura de prevedere, toate actele sa le aveti in original si copie!

vacanta placuta!

in alta ordine de idei, poate e bine sa stiti ca amenzile oficiale de la bulgari sunt cam pe jumatate (sau mai mici uneori! ) fata de 'spagile' oferite de 'neastamparati'... ma rog, asta daca nu sariti calu' prea tare!

Cris
[03.06.10 13:21:38]
»

Dragos, copiii peste 14 ani pot iesi din tara doar cu cartea de identitate, nu au nevoie de pasaport. Noi am fost in Bulgaria anul trecut si fiica mea avea 14 ani si jumatate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
valimiAUTOR REVIEW
[03.06.10 13:25:09]
»

Dragos, multam de completari, foarte utile, le-am omis pentru ca la noi nu a fost cazul.

Bine de stiut.

pepsi70ro
[03.06.10 13:28:35]
»

Bravo, chiar am zambit la unele pasaje, cred ca nu puteau fi scrise mai frumos decat ai facut-o tu, chestia este ca in Varna mai bine o luati direct prin oras. Nu aveti decat 4 semafoare si se merge foarte bine.

Tie ti-au cerut RCA-ul la iesirea din tara? De cate ori am fost in Bg nu mi l-a cerut niciodata, doar ma invita sa-mi procur bgvineta.

Nu stiu daca intereseaza pe cineva, dar de la iesirea din Ro pana aproape de Durankulak exista semnal foarte bun de vodafone (pentru cei care nu au roaming) si invers, de la intrarea in Romania pana la 2 Mai semnalul de la M-Tel este cel mai predominant.

Grije mare cand telefonati la intrarea in tara, sa nu cumva sa dati telefon pe o retea bulgareasca si sa va taxeze ca si cand ati fi in tara vecina.

Dragoș_MD
[03.06.10 13:39:29]
»

ar fi excelent de asemeni ca turistii sa se informeze si de pa saitul MAE despre particularitatile calatoriilor lor in tarile unde urmeaza sa-si petreaca vacantele. (in acest caz, Bulgaria)

@pacurarucris > ai dreptate; dar recunosc, acum am aflat si eu; pana nu demult, era cum spun eu mai sus.uite linkuri in sustinerea spuselor mele:

click aici#

click aici (aici spune ca mine > info neactualizate)

multumim pentru necesara corectura!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
radu_sergiu*
[03.06.10 13:41:46]
»

Era util un asemena topic. Cand am fost acum 2 ani la Duni, la dus am ales:

a) Ruse - Schumen - Varna - Nesebar - Burgas - Duni

A fost totul ok, dar, asa cum se specifica si in acest post, drumul cu serpentine pe portinea Varna - Nessebar mi s-a parut destul de lung si fara loc de depasiri

b) La intoarcere am ales Duni - Burgas - Aytos - Karnobat - Schumen - Ruse. Mi s-a parut mult mai bun ca timp. (aproape o ora). Aici vin cu 2 amendamente: portiunea Karnobat - Schumen este foarte izolata, adica Doamne fereste sa patesti ceva la masina si era o portiune cu gropi plombate, dar nu sa-ti rupi masina.

Acum, ca sa ajung la Suny as alege varinta b, mai ales ca autostrada Schumen - Varna are probleme. A mai mers cineva pe traseul asta? .

Daca da, care e starea drumului Schumen - Karnobat, in dreptul Karnobat. Multumesc.

later edit : Avem si statie, este util sa o luam ? Adica se comunica pt. radare, etc, asa cum se face in RO?

later edit 2 : Evident ca ruta b poate fi folosita si pentru Sunny beach, de la Burgas, stanga..

valimiAUTOR REVIEW
[03.06.10 13:44:42]
»

pepsi, ai dreptate, am uitat de buvigneta, asta o luati tot din vama, de la un "borcan" unde va serveste un bulgar ursuz.

Cat despre RCA eu l-am avut in mana cand le-am dat toate actele necesare, nu mi l-au cerut in mod expres.

Stie cineva daca au reparat centura Varnei? La cele patru semafoare am pierdut o jumatate de ora la intoarecere.

Eu sunt printre cei care s-au intepat vorbind in Romania pe reteaua M-tel de Bg, voiam sa imi anunt fratele din Mangalia ca ajung, mai faceam doar 5 minute pe drum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[03.06.10 13:46:55]
»

a, si sa nu uit: e bine sa aveti la voi si o declaratie a proprietarului autovehicolului (daca nu face parte din echipa pornita in vacanta), tradusa macar in engleza, prin care isi da acordul ca masina sa iasa din tara, condusa de catre (numele soferilor).

pentru cei care au masina luata in leasing/rate, e bine sa aibe si acordul bancii/vanzatorului (vezi contractele!) asupra lor.

tin sa subliniez ca din cate stiu eu, pana acum nimeni nu a fost intors din drum pentru lipsa acestor hartii. dar desi nu doresc sa se intample asta nimanui, ganditi-va cate complicatii apar in cazul unui eveniment nefericit (accident/furt/etc.)

tot ceea ce am spus pana acum spun din experienta proprie!

david
[03.06.10 13:58:15]
»

In august voi pleca pe ruta Timisoara -Burgas -Duni, de obicei conduc destul de sportiv si m-ar interesa cat este amenda pentru depasirea limtei legale de viteza, sa stiu sa ma potolesc....

Cat costa vigneta ,alte taxe?

Maniera originala de a prezenta un review pe placul meu.

molko*
[03.06.10 14:22:23]
»

din cate stiu eu de imputernicire de la proprietar (sau firma de leasing) nu e nevoie decat in momentul in care iesi din UE.. deci nu e cazul Bulgariei. Important e sa ai talonul si carte verde.

David, Vigneta e 10 leva/7 zile. Eu iti pot spune ca m-a prins radarul cu 150 km/h pe drum national, in zona Sofia-Pleven. Amenda era 50€ si am rezolvat-o cu 20€ la baietii veseli.

Dragoș_MD
[03.06.10 14:24:54]
»

@david:

- pana la v.l. + 10 km/h => 10 BGN

- intre v.l. + 10 si v.l. + 20 km/h => 30 BGN

- daca treci cu pana la 30 km/h de viteza legala si esti in localitate, e cam naspa => 100 BGN. in afara localitatii, doar 50 BGN.

mai sus, ti se ia carnetul, deci nu mai conteaza cat e amenda, ca oricum te-ai ars...

toate detaliile, click aici

(nota: v.l. = viteza legala)

despre vinieta: pe an, 34 EUR / pe luna, 13 EUR / pe saptamana, 5 EUR

click aici

alte taxe: taxa de pod la Ruse: 25 de lei la noi, 6 EUR (12 BGN) la ei. (uneori, f. rar, bulgaru' iti returneaza cam juma' de suma si nu-ti mai da factura).

magdalena
[03.06.10 15:27:19]
»

Vizavi de ce a spus Pepsi de taxele de telefonie... Atentie daca folositi telefonul pentru citirea mailurilor pe el...

Noi am facut asta in reteaua Vodafone si in factura ne-au taxat roaming mail peste 1 milion, pentru nici o juma de ora de navigare pe mail. Noi nu ne-am interesat de asta inainte, nu ne-am gandit, ne-a scapat si apoi am fost taxati!

Nu stiu acuma daca este valabil si pentru folosirea stickului pe laptop, poate stie cineva.

Pentru masina in leasing am cerut acordul firmei de leasing. Cu o singura exceptie nu ne-au cerut niciodata actele masinii.

Pentru copii minori trebuie pasapoarte. Nu se mai trec in pasaportul parintilor. Au si o valabilitate mica si trebuie sa il schimbi mereu. Trebuie sa iei in calcul toate amanuntele de acest gen.

Si am mai zis-o undeva: daca aveti masini "de masini" nu mergeti cu ele spalate si ferchezuite! Lasati-le cu praf pe ele...

Daca nu ramaneti fara ea, va poate opri politia pentru te miri ce sa va ia o amenda, doar aveti bani de masini scumpe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[03.06.10 15:40:56]
»

@magdalena >

Au si o valabilitate mica si trebuie sa il schimbi mereu.

Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.

[***]

Pentru situaţii de urgenţă românii pot solicita paşaportul temporar, care se eliberează în cel mult 3 zile lucrătoare. [***] are un termen de valabilitate de 1 an. (click aici)

mie durata cea mai mica (cea de 3 ani) nu mi se pare chiar asa mica... iar restul, parca si astea de acum au tot 5 ani, nu?!?

oricum, e bine sa se tina seama de termenul de valabilitate minima (3 luni) la data iesirii din tara. asta tot asa, ca sa nu ratati o excursie din neglijenta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
molko*
[03.06.10 15:45:09]
»

din cate stiu eu, la operatorul la care am eu contract, roamingul la net oriunde te-ai afla in europa se taxeasa la mega... cu 8€ per mega... sau in cazul in care alegi o optiune... cu 25€/24h in limita a 50 mega... dar te taxeaza cu cei 25€ dupa primul google deschis.

magdalena
[03.06.10 15:46:48]
»

Valabilitatea de 3 ani mie mi se pare mica. Eu am o fetita sub 3 ani si i-am facut pasaport de la 5 luni. Trebuia sa poti sa ii pui o fotografie recenta dupa 3 ani sau cand se considera ca se schimba fizionomia copilului, decat sa treci prin schimbarea unui pasaport cu toate taxele aferente.

Sa fie o valabilitate mai mare, totusi.

Lasand la o parte ca, de fapt si de drept, trebuie sa il schimbi inainte de 3 ani, ca sa aiba pasaport valabil cele 3 luni minime de la data plecarii.

Cum am facut in acest an. Am avut fata cea mare trecuta pe pasaport, cum era inainte si, desi se incadra in perioada de valabilitate, a trebuit sa ii facem un nou pasaport.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[03.06.10 15:48:28]
»

a, si apropo de accesul la net in roaming (inclusiv citirea mailului este considerata transfer de date! ) =>

Sfârșitul „tâlhăriei în roaming”: mesajele scrise, apelurile și navigarea pe Internet în străinătate vor costa mult mai puțin începând de astăzi, 1 iulie 2009, datorită acțiunii UE!!! click aici, click aici si click aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[03.06.10 15:50:50]
»

Putin? 1 milion de lei sa ne chinuim sa vedem niste mailuri pe telefon...

cosminp
[04.06.10 21:03:12]
»

daca ai copii trecuti in pasaport si valabilitatea este mai mare de 6 luni, nu trebuie neaparat sa faci pasaport individual.

valimiAUTOR REVIEW
[04.06.10 21:21:26]
»

nu mai tine cu copiii trecuti in pasaport, acum le trebuie individual

magdalena
[04.06.10 21:28:01]
»

cosminp, asa e, anul trecut am facut celei mici pasaport, iar cea mare era trecuta in pasaportul nostru, nu a mai fost nevoie, avea peste 6 luni valabilitatea

biancuta
[04.06.10 23:06:50]
»

@molko

"din cate stiu eu de imputernicire de la proprietar (sau firma de leasing) nu e nevoie decat in momentul in care iesi din UE... deci nu e cazul Bulgariei"

eu stiam ca este obligatoriu sa avem imputernicire daca masina e condusa de altcineva decat de proprietar chiar si in UE; noi am primit imputernicirea din partea firmei si nu am avut probleme, dar cred ca foloseste in cazul in care se intampla ceva si avem nevoie de dovada ca e in posesia noastra, ca si in cazul copiilor - sa dovedim ca sunt ai nostri.

Nu ai idee, in afara UE (Turcia) ajunge doar imputernicirea sau trebuie si apostila pentru masina firmei?

Foarte util acest review!

Editez: stiu un caz care a intrat in Turcia doar cu imputernicirea si nu a avut probleme, dar a avut noroc sau se poate si fara apostila?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
molko*
[05.06.10 00:42:19]
»

@ Biancuta

Eu am iesit mult din tara cu masina din 2007, masina inmatriculata pe o firma si pana acum nimeni nu mi-a cerut o astfel de hartie, cu exceptia vamii de la Portile de fier cu Serbia (in afara UE). Mai mult parintii mei au plecat chiar azi din tara cu masina inmatriculata pe o firma ce imi apartine si sunt sigur ca nu le-am dat nici o hartie, iar ei au ajuns la destinatie. Explicatia, in acceptiunea mea, fara a ma fi informat oficial este urmatoarea:

In interiorul UE tu de fapt nu mai ai treaba cu "vama"ci doar treci granita, adica vamesi nu mai exista ci doar politie de frontiera. Ai nevoie de acea hartie in cazul in care treci o vama, si iesi din tara cu un bun de valoare (in speta masina) ce nu iti apartine. Adica, acum a te plimba cu masina firmei de la Tg Mures la Bucuresti, sau de la Tg Mures la Paris, dpv vamal e cam tot dracul ala.

In alta ordine de idei, in cazul in care se merge intr-o tara non UE, stiu ca se poate trece si cu imputernicire neautorizata, dar, daca dai de un vames mai scrupulos poti avea probleme. Asa ca recomand apostila si traducere in lb engleza.

Repet, cele de mai sus sunt doar parerile mele personale, fara informatii oficiale obtinute de undeva...

PS; in cazul in care doamne fereste se intampla ceva (accident, furt, etc), cred ca vei avea nevoie de mult mai multe acte.. si nu de o simpla imputernicire.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin
[05.06.10 01:09:49]
»

In Turcia intr-adevar ai nevoie NEAPARAT si de acea apostila (pe imputernicire), se poate merge si fara doar asumandu-ti unele riscuri (mari in opinia mea).

Turcii au un regim birocratic greoi in privinta masinilor si pentru ca pretul masinilor acolo este simtitor mai mare decat la noi (de exemplu) -- ceea ce probabil a indus o tentatie de a intra cu masina in tara pentru a o vinde; de pe aici de undea s-a nascut, in opinia mea, aceasta bricratizare excesiva a actelor necesare turistilor care ajung acolo cu masina proprie.

magdalena
[05.06.10 08:42:06]
»

Webmaster, foarte util ceea ce ai spus!

Eu in Bulgaria si Grecia am mers cu imputernicire in romana de la firma de leasing, insa, pentru siguranta mea, am tradus-o in engleza, dar nu am fost la notariat cu ea. Presupun ca cei de la firma de leasing, ar trebui sa ne spuna daca avem sau nu nevoie de apostila, mai ales ca ei intreaba si trec in imputernicire tara in care mergi si perioada.

Dar bine ca stiu pentru Turcia unde am de gand sa merg, dar si pentru acest an unde o sa trec prin mai multe tari, pentru a evita eventualele neplaceri, sa iau apostila!

In Bulgaria mi s-au cerut o data actele masinii si am dat la vama si imputernicirile si s-au uitat pe ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[05.06.10 11:19:27]
»

Multumesc pentru raspuns @molko si webmaster. Cu imputernicirea nu e mare lucru daca nu trebuia si am avut-o fiindca nu costa nimic, insa apostilarea ajunge la 250 ron, de aceea "scartaiam", chiar daca teoretic stiu ca trebuie, ma gandeam ca practic se trece cu vederea.

Eu gasisem la un moment dat ceva la primaria Ilfov si de-acolo nu se intelegea de apostilarea imputernicirii si a traducerii, vezi aici:click aici, i-am si intrebat si mi-au spus ca nu trebuie, dar se ocupa doar de acte ale administratiei locale si centrale; am intrebat si la MAE, intr-un tarziu am primit raspuns (credeam ca nici nu-l mai primesc) si mi-au spus ca e necesara apostilarea iar traducerea sa fie facuta de catre un traducator agreat. Ma asteptam ca un oficial sa-mi spuna ca trebuie, si intr-un final cred ca nu merita sa riscam.

Va multumesc inca o data.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[05.06.10 11:21:50]
»

Un traducator "agreat"? Cum adica? Autorizat?

Dragoș_MD
[05.06.10 11:25:14]
»

agreat adica si autorizat, si care a dat un examen pentru a putea colabora cu institutiile de stat.

magdalena
[05.06.10 11:28:22]
»

Pai autorizat inseamna sa aiba autorizatia de la Ministerul Justitiei. Dar termenul de agreat, ma duce cu gandul la un traducator autorizat acceptat de MAE.

Din ce stiu eu, o traducere legalizata poate fi facuta de orice traducator autorizat, pentru ca e autorizat de Ministerul Justitiei.

De aceea nu inteleg termenul de "agreat".

biancuta
[06.07.10 15:31:32]
»

Chiar daca mi-am facut actele necesare iesirii din tara, in vama amprezentat doar pasapoartele, iar la ghiseul care controla actele masinii, am dat doar imputernicirea scrisa in lb. engleza, pentru a vedea ce se intampla. S-au uitat peste ea si nu ne-au spus nimic. Am iesit fara probleme.

La hotel ne-am cunoscut cu o familie de romani care nu stiau de nimic, si-au luat pasapoartele si au pornit la drum. Cei din vama le spuneau mereu sa se intoarca sa aduca documentele. Au vorbit la firma lor si le-au trimis Certificatul de Inregistrare. Raspunsul turcilor a fost ca pe acest act nu apare numele soferului, prin care se dovedeste ca firma le-a incredintat masina. Pana la urma au rezolvat-o, dar nu stiu cum.

O masina din grupul nostru a avut probleme cu asigurarea (nu era bifata chiar Turcia), l-au pus sa si-o faca acolo, in vama, la unul din ghisee. Noua nu ne-a spus nimeni nimic.

Nu vreau sa induc pe nimeni in eroare nici sa spun ca nu trebuie apostilarea, doar ca nimeni nu ne-a cerut-o.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
presario
[07.07.10 09:51:35]
»

Pt intrarea in Turcia cu masina firmei, sau masina in leasing, sau proprietatea altcuiva, este necesara imputernicire (in lb turca) tradusa, legalizata si apostilata. Astea sunt precizarile oficiale, prezentate si pe site-ul MAE click aici

Este posibil insa la vama turca sa se poate trece si fara astfel de documente, eventual doar cu imputernicire in lb. engleza, sau in lb. romana, sau cu traducere legalizata dar neapostilata, etc, dar este un risc.

Poti nimeri un vames OK, care sa te lase sa treci, sau poti nimeri un vames tipicar care sa-ti faca probleme si nu merita riscul sa faci o gramada de km pana la granita cu Turcia si sa nu poti trece, doar pt ca nu ai o hartie.

Ce inseamna aceea traducere legalizata si apostilata?

Inseamna ca faci o imputernicire in lb romana cum ca ai dreptul sa conduci respectiva masina in Turcia. Imputernicirea merge la notar (ii da data certa) apoi se apostileaza la tribunal. Dupa asta - imputernicirea legalizata si apostilata se traduce in lb. turca de catre un traducator autorizat, se legalizeaza din nou la notar si din nou apostila.

Repet asetea sunt cerintele oficiale.

Tot traseul asta este destul de complicat si destul de costisitor, mai ales daca este facut pe "bucati".

Pentru evitarea batailor de cap, va recomand firma Deltra Celes din Bucuresti, care se ocupa de la cap la coada cu aceste formalitati. Sunt foarte prompti, totul dureaza intre 2-4 zile.

Pentru clientii din alte orase din tara, se rezolva prin curier.

Detalii clare, preturi, etc gasiti pe site-ul acestei firme click aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[16.09.10 14:46:44]
»

mutat in noua sectiune "Drumuri spre statiunile din sudul litoralului bulgar"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cosminp, Cris, david, domidoc, Lumi, magdalena, molko*, presario, radu_sergiu*, valimi
Alte articole din această RUBRICĂDrumul spre nordul litoralului bulgar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055449962615967 sec
    ecranul dvs: 1 x 1