92335 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Rusia

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.02.2019
DE
Avatar emp
vârsta 40-50 ani
DIN Cluj-Napoca
înscris/ă în 30.08.14
MEMBRU: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 3 zile
TIP: PRIETENI

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Rusia europeană de la est la nord-vest prin trei mănăstiri: Oranki, Svirsky şi Pecerska-Pskov


Urmare de aici

Am adunat în acest review descrierile a trei locuri foarte diferite şi aflate la foarte mare depărtare unele de altele. Ele au în comun prezenţa a câte unei mănăstiri faimoase, iar pentru Oranki şi Pecerska-Pskov descrierea locurilor în câte o carte faimoasă.

Mănăstirea Oranki este situată la aproximativ 400 km est de Moscova, lângă Nijni Novgorod. A fost înfiinţată în anul 1634, iar în vechime călugării de aici erau oameni culţi şi mănăstirea era vizitată de nobilii vremii. Se spune că în apropiere îşi avea moşia Maria Cantemir, fiica domnitorului Moldovei, Dimitrie Cantemir. De asemenea, se spune că în una dintre chiliile mănăstirii a locuit Lev Tolstoi când a scris romanul "Învierea". Însă faima din zilele noastre o aduce mănăstirii Oranki lagărul sovietic din anii de dinainte dar şi de după cel de-al doilea război mondial (când aici au fost închişi ofiţerii prizonieri de război, foarte mulţi dintre ei români). Înainte de al doilea război mondial aici au fost închişi şi împuşcaţi 11000 de călugări ruşi - groapa comună a acestora a fost descoperită de prizonierii de război închişi aici (aşa cum ni se spune în cartea părintelui Dimitrie Bejan, "Oranki - amintiri din captivitate"). În prezent mănăstirea a fost reconstruită. Pentru perioada tristă stă mărturie doar arhondaricul (cladirea în care sunt cazaţi pelerinii) care e o clădire relativ nouă, fostă penitenciar de femei în anii din urmă ai secolului trecut. Drumuri "făcute de Dumnezeu în a cincea zi a creaţiei" (aşa cum începe descrierea locurilor în cartea amintită) mai sunt - tocmai de aceea nu am putut ajunge la cimitirul prizonierilor de război, dar accesul dinspre Nijni Novgorod până la mănăstire se face pe o şosea în stare bună. Mănăstirea are o biserică de iarnă, mai mică, şi o impunătoare biserică de vară cu 5 turle, pictată cândva de "meşteri apuseni" şi cu catapeteasmă din porţelan. În această din urmă biserică, frumos restaurată, se află deasupra catapetesmei icoana Învierii, cea în care Iisus fusese împuşcat în frunte de bolşevici. Tot în această mănăstire, în biserica de la subsol, se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Iar undeva, la distanţă de mănăstire, în pădure este un izbuc şi lângă el un loc tipic amenajat pentru baie în apa binefăcătoare. Acum, ce pot spune eu pe încercate, este că anumite mici, dar supărătoare, inflamaţii ale pielii gen muşcătură de ţânţar, sau mici iritaţii, pur şi simplu se vindecă după o tură de trei scufundări in apa rece la 4°C.

În ce priveşte oamenii, ar mai fi o istorioară despre locurile de aici - dar nu o pot confirma din 3 surse şi nici nu am găsit-o în cartea de istorie (am observat că istoria în general consideră războaiele mijloc al progresului, şi adesea nu îi consemnează pe cei mici şi săraci care suferă). Povestea am auzit-o de la o bătrânică trecută de mult la cele veşnice. Se spune că în anii de imediat după al doilea război mondial, o parte dintre saşii de pe meleagurile noastre deportaţi în Uniunea Sovietică au fost aduşi tocmai aici (femeile şi cei ce nu puteau munci în mine), şi au fost cazaţi în sat, în apropiere de lagărul în care erau închişi prizonierii de război români. Îi vedeau pe prizonieri mergând la muncă pe drumul de pe lângă loturile de teren pe care aceşti deportaţi le munceau, ar fi încercat să ia legătura cu ei, să le dea ceva, dar li s-a spus să nu încerce întrucât le-ar face mai mult rău. Apoi nu i-au mai văzut şi au înţeles sau li s-a spus că toţi acei prizonieri ar fi murit de boală, probabil tifos exantematic, numărul lor fiind foarte mare (cifre sigure nu sunt, speculaţii există şi numărul variază între mii, zeci de mii şi suta de mii - ei ştiau estimările cele mai mari). Faptul ăsta a fost de natură să necăjească în plus pentru tot restul vieţii nişte suflete de om. Noi acum, după ce am citit cărţile supravieţuitorilor, ştim totuşi că o parte dintre prizonierii de război români de la Oranki au supravieţuit (unii au făcut parte din acea divizie Tudor Vladimirescu, alţii au fost la un moment dat, după ani de zile, eliberaţi şi repatriaţi pentru ca ajunşi în ţară să fie din nou închişi ca trădători, iar alţii au fost mutaţi şi mai mulţi ani din lagăr în lagăr în Uniunea Sovietică). Dar foarte mulţi au murit la Oranki, şi pentru ei există un mic monument ridicat de români, o cruce de marmură neagră pe locul unui fost cimitir al lagărului unde sunt cruci comemorative înălţate şi de alte naţii. Nu am ajuns acolo, tocmai pentru că aşa cum scrie şi în carte, "între timp la Oranki a crescut pustiul"; a plouat în cele două zile cât am stat acolo ceea ce face anumite drumuri în taiga impracticabile. Ceva ce poate să pună într-o oarecare lumină povestirea aceasta cu saşii noştri ni s-a petrecut când ne pregăteam să plecăm de la mănăstire: după liturghie s-a apropiat de noi un bătrânel (ca şi cei din poveşti, cu barbă albă) care înţelesese că suntem un grup din România, şi ni s-a adresat evident în limba rusă pe care vedea şi el că nu prea o pricepem, dar a insistat să ne arate o poză de pe telefonul lui (mai probabil facută de el însuşi pentru ca era un telefon de generaţie mai veche, nu era smartphone). Cine credeţi ca era în fotografie? preşedintele Iohannis, iar bătrânelul ne tot spunea pe limba lui "vaş prezident". Iată că în era telefonului mobil nu mai poţi merge nicăieri fără să se afle.

Mănăstirea Sfântului Alexandru din Svir se află în nordul Rusiei, în apropiere de Sankt Petersburg, lângă localitatea Staraya Sloboda pe malul lacului Roşcinscoye într-un peisaj deosebit de liniştit, la 6 km de râul Svir. Sfântul Alexandru din Svir a trăit între anii 1448-1533. Mănăstirea este închinată Sfintei Treimi care se spune că i s-ar fi arătat sfântului tocmai în locul unde apoi s-a construit mănăstirea. Sunt două biserici mari, una mai veche într-o incintă fortificată unde se află şi moaştele sfântului. Deosebit este faptul că moaştele s-au păstrat foarte bine, în pofida condiţiilor vitrege (au fost descoperite în teren mlăştinos - umezeala şi clima rece ar putea explica până la un punct starea de conservare, dar apoi au fost ţinute mulţi ani în biserică, pe urmă a venit vremea bolşevicilor care au făcut experimente pseudo-ştiinţifice, au vrut inclusiv să vadă dacă ard şi le-au dat foc - se spune că de atunci au aspectul mai negricios, afumat. La această mănăstire ne-am întâlnit, fără programare prealabilă, trei grupuri mari de români (două autocare şi un microbuz). Un grup venea din Solovăţ, în timp ce două grupuri se îndreptau într-acolo.

Mănăstirea Peşterilor din Pskov se află la 5 km de graniţa cu Estonia. Deşi e cunoscută ca Pskovo-Pecerska Lavra, ea se află în localitatea Peciorî la vreo 50 km vest de oraşul Pskov. Este singura mănăstire de pe cuprinsul Rusiei care nu a fost niciodată închisă de la întemeierea ei în anul 1473. Ea este binecunoscută celor care au citit cartea "Nesfinţii sfinţi" scrisă de arhimandritul Tihon (Şevkunov), pentru că citind cartea pricepi şi îţi imaginezi totul cu suficientă acurateţe. Dar e de-a dreptul păcat sa mergi acolo fără să fi citit cartea, căci totul este concentrat într-un spaţiu foarte mic şi e foarte uşor să treci cu superficialitate prin acele locuri. Despre mănăstire s-au scris multe, eu mă limitez la a spune că e deosebit de frumoasă, absolut unică din punct de vedere arhitectural. Se vizitează cele câteva biserici din incintă. În cea mai veche, închinată Adormirii Maicii Domnului şi care parţial este săpată în deal, se află o icoana făcătoare de minuni. Mănăstirea este unică prin peşterile "nefăcute de mână omenească" care iniţial au fost locul de rugăciune al pustnicilor, apoi au servit si servesc în continuare ca cimitir al mănăstirii. Aici se află multe moaşte de sfinţi, precum şi morminte ale unor personalităţi religioase din zilele noastre ca arhimandritul Ioan Krestiankin.

Fiind vorba de experienţe din călătorie trebuie spuse câteva vorbe şi despre localitatea (mai exact, satul) Peciorî, despre care nu scrie mai nimic pe nicăieri. Localitate mai mică şi mai încâlcită, cel puţin noaptea când am ajuns noi să căutăm cazarea cu GPS-ul la lumina lunii, n-am mai văzut de multă vreme. Mijlocul ajutător în orientare tocmai amintit este complet inutil în locul cu pricina - şi în Rusia mai sunt locuri dintr-astea, ştiu eu câteva :) . După cunoştinţele mele există 3 hoteluri în Peciorî. Unul se numeşte Planeta - in mare ok dar un pic din vremuri socialiste, e în centrul satului, şi dacă îl căutaţi, aţi dat o tură cu maşina şi nu l-aţi găsit, cel mai rapid mijloc de a-l gasi e să vă daţi jos, să-i întrebaţi pe localnici şi probabil o să vă conducă ei până acolo. După aceea puteţi recupera şi parca maşina în faţa hotelului unde este o parcare mai mult decât generoasă. Lipit de hotel - un supermarket suficient de mare si bine aprovizionat, alături foarte aproape, alte supermarketuri. În drum spre mănăstire, în ceea ce mie mi s-a părut "centrul centrului", lângă monumentul felinarului :) , o clădire cu un fel de arcade, cu magazine de tot felul, restaurante, inclusiv o "Stolovaya" (un fel de cantină sau autoservire, foarte populare în Rusia) unde se poate mânca ieftin, bine şi repede, de unde vă recomandăm cu căldură tocăniţa de ciuperci cu garnitura de hrişcă (era şi orez, dar dacă nu mănânci în Rusia hrişcă, atunci unde?), un desert şi un suc de fructe la pahar, şi el pare-se specific.

---
Impresii încărcate de emp in 09.02.2019 22:42:49

Validat / Publicat: 10.02.19 05:40:53

VIZUALIZĂRI: 178


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (emp); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  21800 PMA (din 23 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster39
[10.02.19 05:37:47]
» mesaj pers
când am ajuns noi să căutăm cazarea cu GPS-ul la lumina lunii
- Ne-am bucura să putem citi impresiile tale despre cazare scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- DOINITA
[10.02.19 10:23:17]
» mesaj pers

   Superba si inaltatoare calatorie ati facut. Citit si votat cu mare placere!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- emp
[10.02.19 12:35:44]
» mesaj pers

   @DOINITA: Vă mulţumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- emp
[10.02.19 13:03:01]
» mesaj pers

   @webmaster39: Din păcate nu e mare lucru de scris, Planeta e un hotel "comunist" rusesc tipic, care arată cam ca blocurile vechi cu 4 etaje de la noi, fară balcoane. Sunt multe hoteluri dintr-astea în Rusia, în oraşele mai mici. Au un lobby destul de frumos dar camere mici şi vechi, cu mobilier uzat, rămas din anii '80. Nu am servit masa acolo, nici măcar nu ştiu dacă hotelul ăsta are restaurant. E păcat să pierzi vremea ta şi a altora cu review-uri despre un astfel de hotel, deoarece oricine vrea să facă o rezervare vazând poza cu hotelul din exterior ştie că nu se poate aştepta la mare lucru.

   Dar, dacă m-aţi provocat :), mă gândesc să scriu un review la modul general, despre hotelurile ruseşti de genul ăsta în care am stat, cu exemple şi poze :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- mihaelavoicu
[10.02.19 22:45:33]
» mesaj pers

   Am citit din fir-a păr, articolul tău, pentru faptul că, de multă vreme, subconștientul și eul mei interior, mi-au spus că, într-o viață anterioară am trăit pe aceste meleaguri, deși nu cred o iotă despre viețile anterioare. De câte ori citesc ceva despre această zonă geografică (are o denumire, îi spune podișul nu mai știu cum...), parcă retrăiesc niște fapte știute. Se aprinde un beculeț undeva, nu știu unde și retrăiesc niște momente aiurea, parcă aevea.

   Dar Biserica aia, toată din lemn, nu e tot pe acolo? Una foarte veche și vestită. Pară la Pskov, era. Apare ea, prin albumele rusești.

   Numai de bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- emp
[11.02.19 09:26:52]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Cred ca va referiti la bisericile din insula Kiji, de pe lacul Onega. Acelea sunt complet din lemn, cu multe turnulete. Sunt oarecum aproape (termen relativ, avand in vedere distantele din Rusia) de Manastirea Sfantului Alexandru din Svir. Pe Kiji nu am ajuns, desi mi-ar fi placut. Acele biserici au statut de muzeu, insula e accesibila conform unui orar, nu se poate innopta pe insula.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 2 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[25] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2018] Mănăstirea Oranki -- foto by <b>emp</b> [uploaded 09.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053209">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053209"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053209">Şterge vot</a></div><span id="v91053209" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053209)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053209Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053209MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2018] Mănăstirea Oranki
foto emp [09.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2018] Cele două biserici ale mănăstirii Oranki -- foto by <b>emp</b> [uploaded 09.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053210">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053210"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053210">Şterge vot</a></div><span id="v91053210" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053210)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053210Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053210MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2018] Cele două biserici ale mănăstirii Oranki
foto emp [09.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2018] Mănăstirea Oranki - biserica mare (de vară) -- foto by <b>emp</b> [uploaded 09.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053211">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053211"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053211">Şterge vot</a></div><span id="v91053211" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053211)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053211Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053211MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2018] Mănăstirea Oranki - biserica mare (de vară)
foto emp [09.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2018] Mănăstirea Oranki - biserica mare (interior) -- foto by <b>emp</b> [uploaded 09.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053212">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053212"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053212">Şterge vot</a></div><span id="v91053212" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053212)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053212Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053212MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2018] Mănăstirea Oranki - biserica mare (interior)
foto emp [09.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2018] Mănăstirea Oranki - catapeteasma bisericii de vară si fresca de deasupra sa (în secolul Iisus din frescă apărea împuşcat în frunte de bolşevici) -- foto by <b>emp</b> [uploaded 09.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053213">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053213"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053213">Şterge vot</a></div><span id="v91053213" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053213)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053213Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053213MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2018] Mănăstirea Oranki - catapeteasma bisericii de vară si fresca de deasupra sa (în secolul Iisus din frescă apărea împuşcat în frunte de bolşevici)
foto emp [09.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2018] Mănăstirea Oranki - biserica de iarnă -- foto by <b>emp</b> [uploaded 09.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053214">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053214"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053214">Şterge vot</a></div><span id="v91053214" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053214)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053214Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053214MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2018] Mănăstirea Oranki - biserica de iarnă
foto emp [09.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2018] Icoana făcătoare de minuni de la Oranki -- foto by <b>emp</b> [uploaded 09.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053215">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053215"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053215">Şterge vot</a></div><span id="v91053215" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053215)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053215Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053215MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2018] Icoana făcătoare de minuni de la Oranki
foto emp [09.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2018] Clopotniţa mănăstirii Oranki -- foto by <b>emp</b> [uploaded 09.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053216">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053216"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053216">Şterge vot</a></div><span id="v91053216" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053216)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053216Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053216MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2018] Clopotniţa mănăstirii Oranki
foto emp [09.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053217">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053217"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053217">Şterge vot</a></div><span id="v91053217" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053217)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053217Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053217MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053218">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053218"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053218">Şterge vot</a></div><span id="v91053218" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053218)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053218Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053218MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky - capela de pe locol arătării Sfintei Treimi -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053219">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053219"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053219">Şterge vot</a></div><span id="v91053219" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053219)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053219Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053219MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky - capela de pe locol arătării Sfintei Treimi
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky - biserica veche -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053220">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053220"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053220">Şterge vot</a></div><span id="v91053220" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053220)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053220Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053220MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky - biserica veche
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky - clopotniţa veche -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053221">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053221"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053221">Şterge vot</a></div><span id="v91053221" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053221)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053221Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053221MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky - clopotniţa veche
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky - în biserica veche -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053222">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053222"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053222">Şterge vot</a></div><span id="v91053222" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053222)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053222Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053222MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2018] Mănăstirea Sf. Alexandru Svirsky - în biserica veche
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2018] Mănăstirea Peşterilor din Pskov -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053223">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053223"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053223">Şterge vot</a></div><span id="v91053223" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053223)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053223Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053223MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2018] Mănăstirea Peşterilor din Pskov
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2018] Mănăstirea Peşterilor din Pskov - 'drumul însângerat' - aleea de la porţi spre mănăstire -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053224">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053224"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053224">Şterge vot</a></div><span id="v91053224" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053224)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053224Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053224MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2018] Mănăstirea Peşterilor din Pskov - "drumul însângerat" - aleea de la porţi spre mănăstire
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUL-2018] Mănăstirea Peşterilor din Pskov - Biserica Adormirii Maicii Domnului -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053225">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053225"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053225">Şterge vot</a></div><span id="v91053225" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053225)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053225Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053225MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2018] Mănăstirea Peşterilor din Pskov - Biserica Adormirii Maicii Domnului
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUL-2018] Mănăstirea Peşterilor din Pskov - clopotniţa -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053228">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053228"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053228">Şterge vot</a></div><span id="v91053228" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053228)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053228Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053228MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2018] Mănăstirea Peşterilor din Pskov - clopotniţa
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUL-2018] Curtea Mănăstirii Peşterilor din Pskov -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053230">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053230"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053230">Şterge vot</a></div><span id="v91053230" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053230)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053230Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053230MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2018] Curtea Mănăstirii Peşterilor din Pskov
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUL-2018] Mănăstirea Peşterilor din Pskov -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053231">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053231"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053231">Şterge vot</a></div><span id="v91053231" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053231)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053231Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053231MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUL-2018] Mănăstirea Peşterilor din Pskov
foto emp [10.02.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUL-2018] Mănăstirea peşterilor din Pskov - caleașca împarătesei Anna Ivanovna din anul 1732 -- foto by <b>emp</b> [uploaded 10.02.19] - <span class="allrVotedi" id="av1053232">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1053232"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1053232">Şterge vot</a></div><span id="v91053232" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1053232)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1053232Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1053232MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUL-2018] Mănăstirea peşterilor din Pskov - caleașca împarătesei Anna Ivanovna din anul 1732
foto emp [10.02.19]
# [0 PMA, fara bonus]

[25] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.118707180023 sec