ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 16 MIN

Viața în perioada comunistă, anii 80

TIPĂREȘTE

Ceaușescu cu nevasta, în elicopter. Leana îi zice:
- Uite, Nicule, se vede râurile!
Nicu:
- Nu, tu, astea nu e râurile, astea e șoselele!...
Pilotul intervine:
- Nu, astea-s cozile!...

 

Dedic acest articol tatălui meu care nu mai este cu noi de aproape 15 ani. El a fost cel care ne-a ajutat să supraviețuim în cea mai grea perioadă din regimul comunist. Mulțumesc tata.

Acum un an și ceva în decembrie scriam articolul off topic despre revoluția din 1989 Sibiu așa cum am trăit-o personal. Vezi aici

Am promis că revin cu un alt articol despre viața petrecută înainte de revoluție. Să zicem că articolul este aproape off-topic voi povesti și câteva aspecte despre turismul din perioada respectivă. În articol voi relata despre o perioadă începând cu anii 70 până în 1989.

La începutul anilor 70 la o vârstă fragedă de grădiniță mi s-a părut totul în regulă, nu lipsea și nici nu mă interesa politica, aveam jucării și altele în cap. Totul mi se părea normal, nu mă deranja nimic în moment ce magazinele erau pline, aveam jucării, iar din punct de vedere turistic nu lipsea în nici un an sejurul la marea noastră Neagră și munții noștri.

Începutul

Pe la sfârșitul anilor 70 totul prevestea că ceva nu este în regulă. În familie se discuta despre o perioadă grea ce va urma, eu aveam 8 ani și încă nu înțelegeam mare lucru. Treptat aveam să aflu tot.

Ceea ce am înțeles atunci că România și-a acumulat datorii externe uriașe din cauza industrializării forțate iar această datorie s-a plătit sacrificând poporul român din toate punctele de vedere. În următoarele voi povesti diferite aspecte din viața de zi cu zi.

Hrana

Cel mai important aspect și cred că acesta a cântărit cel mai mult la luarea deciziei poporului de a ieși în stradă a fost acela de înfometarea a populației. S-a cerut oamenilor de știință de atunci să stabilască un număr de calorii/cap de locuitor și pe baza acestui număr să se determine fiecare cât să primească lunar pe bază de cartelă. Numărul de calorii stabilite în 1980 s-au mai redus încă o dată în 1984.

Din ce îmi aduc aminte că acum aproape 40 de ani tata ținea cartelele pretipărite și împărțite pe zile. Astfel primeam o jumătate de pâine pe zi, iar pe lună un kilogram de carne, un pui slab și mic, un litru de ulei, un cofrag de ouă, 1 kilogram de zahăr, mălai, făină, ceva mezeluri sau pateu de ficat la alegere. Era vorbă de alimentele de bază, dar erau alimente mai puțin interesante care se vindeau la liber sarea de exemplu. Treptat au dispărut toate alimentele de pe rafturile magazinelor alimentare, iar la orice aprovizionare se formau cozi.

Îmi aduc aminte că alimentele pe care le mâncam foarte rar au fost untul (cred că o dată sau de 2 ori pe an) ciocolată, portocale (o dată pe an de regulă de crăciun) mici sau carne pe grătar (cam de 2 ori pe an) banane (o dată la 2 ani ocazional) pâine proaspătă (dacă spun de 5 ori pe an este mult, cea de toate zilele era bun de ciocan, atât de tare era) zahăr (foarte rar, zaharina era la putere doar că nici asta nu prea se găsea) Pepsi (cam o dată pe an) cafea (foarte rar, nechizolul era la putere cafeaua amestec) Sînt câteva exemple doar, lista poate să continue la nesfârșit.

Ca să supraviețuim neavând surse de alimente tata făcea tot felul de invenții gastronomice. Pe lângă alimentele primite pe cartelă și obținute stând ore în șir la cozi tata (Dumnezeu să-l ierte că nu mai este) ținea găini, și avea o grădină de zarzavaturi ca în reviste. Astfel era asigurată carnea cât de cât, ouăle, legumele și fructele implicit sucurile, compoturile, vinul și rachiul. Dar de unde atâta zahăr pentru acestea? La cofetării bomboanele nu era raționalizate, așa că tata le cumpăra în cantități mari, le dilua la cald și era gata zahărul. A rezolvat și problema cu pâinea ori cu abur, ori mai coceam noi o pâine în cuptorul sobei de la bucătărie. Și la prăjituri tata era un adevărat chef bucătar, ori făcea biscuiți, ori salam de biscuiți, ori prăjitură de casă ori tort.

Ca orice român trăit atunci și tata făcea provizii de alimente atunci când apuca să le procure. Dar știți că în perioada comunistă era interzis să-ți faci provizii? Era considerată speculă. Așa că aceste provizii nu le ținea într-un singur loc doar în cămară. În caz de un control (sectoristul venea destul de des) nu era riscul atât de mare) Era o perioadă când orice idee privind alimentația valorau mult, era vorba totuși de supraviețuire.

O altă sursă de alimente au fost procurarea lor la negru prin cunoștințe sau prin relații. Au fost câteva cazuri și în familie. O altă sursă au fost turiștii străini în special din celelalte țări socialiste cum ar fi DDR sau Cehoslovacia. Vara în perioada vacanțelor, concediilor atunci când foloseam același camping cu turiștii străini mergeam la cei veniți din DDR sau din alte țări și cumpăram ce-i drept la suprapreț conserve sau altele.

O întâmplare de remarcat: tata a primit o dată 10 mărci germane cu care s-a dus să cumpere alimente în magazinul din centru pentru străini unde puteai să cumperi doar în valută. Cred că a cumpărat zahăr. A doua zi a fost chemat la securitate să dea explicații de unde are banii, cum i-a primit, etc, etc. Nefiind o valoare mare a scăpat. Azi râdem doar dar atunci a fost o problemă.

Criza de alimente se simțea și la restaurante. Totuși îmi aduc aminte că tata ne ducea o dată pe an la Împăratul Romanilor (funcționează și acum) iar acolo mâncam bine, nu lipsea nimic. Poate și plata a fost pe măsură. La sejurul anual de la mare nu îmi aduc aminte să fi lipsit ceva, și nici mâncarea nu a fost rea. Ca la orice și la alimente a existat vânzarea condiționată. De exemplu m-am dus să iau bere o dată dar a trebuit să cumpăr și pește.

Și acum o ghicitoare:

Întrebare: De ce în România socialistă magazinele se făceau la minimum 5 km distanţă unul de celălalt? Răspuns: Să nu se încurce cozile.

Utilitățile

Dacă tot s-au pus comuniștii să facă economii pentru a plăti datoria externă n-au scăpat nici utilitățile neraționalizate. A existat un anumit număr de metri cubi de gaz și un anumit număr de kilowați care nu trebuiau depășiți. Nu îmi aduc aminte de cifre. Făcând asta nu se putea încălzi și ilumina locuința decent. Asta în cazul în care nu se lua lumina sau presiunea gazului. În cazul penelor de curent care au fost aproape zilnice clar că am folosit lampa de petrol (atâta vreme cât se găsea petrol că și asta se procura greu) lumânarea, și bateria de 6 V de la motocicleta lui tata. Da, am făcut multe lecții și teme la lampa de petrol.

Pentru a nu răbda de frig ne-a ajutat invenția lui tata. Făcea rost de lemne iar în sobele de teracotă pe gaz băga lemne. Și-a confecționat o apărătoare pentru arzător (să nu se înfunde cu cenușă) a pus lemnele și a aprins gazul. După ce s-au aprins lemnele a stins gazul și gata am rezolvat și cu căldura.

Cât despre aparatură electrică care se găsea de cumpărat nu prea erau folosibile, consumau rația lunară de curent în câteva zile. Și nu erau mari consumatori (o comparație între un reșou de gătit cel vechi produs la Electromureș consuma 500W iar unul din prezent pe puțin 1000. Așa erau proiectate să reziste la firele de curent de aluminiu, nu se găseau de cupru pe atunci)

Multe persoane au fost nevoite să sustragă curent sau gaze altfel înghețau. Astfel am văzut contoare de gaz întoarse (mergeau invers) sau contoare de curent cu discul blocat. Au fost persoane care în condiții normale nu făceau asta. Noi am rezistat tentației de și idei erau destule. O altă ghicitoare:

Întrebare:
- Pe vremea lui Ceauşescu, ce era, iarna, mai rece decât apa rece? ărn] Răspuns:
Apa caldă.

Sistemul medical

Accesul la medic era gratuit, dar la anumite servicii fără „atenție” nu aveai acces. De fapt la toate serviciile se mergea cu atenție. Din păcate acest obicei a rămas și în prezent. Această atenție de regulă consta în produse mai mult și mai puțin în bani. Eu nu am auzit atunci că la un medic îi lipsea ceva din casă sau că nu avea ce să mănânce. Eu la un medic am văzut prima dată în viață antenă parabolică și receptor iar atunci când schimba programele la telecomandă am crezut că visez, nu mi-a venit să cred. Condițiile din spitale erau medii cel puțin la cel de copii unde am fost internat. Un alt caz o urgență personală înainte de 1989: am fost operat la o mână fără anestezie. Pur și simplu m-am trezit că mă taie așa pe viu.

Învățământul

În tot acest timp la școală am fost învățați că băieții buni sînt cel de la fruntea țării și al partidului comunist român iar băieții răi sînt cei din occident mai puțin statele socialiste. Fiecare zi de școală începea cu intonarea imnului patriei de atunci Trei culori cunosc pe lume și în timpul cursurilor Ceaușescu veghea asupra noastră din tabloul de deasupra tablei.

Fiecare elev avea o uniformă și un număr matricol ca la deținuți care era obligatorie de purtat. Numărul meu era 444, asta în școala generală, iar în liceu 970. De pe la mijlocul anilor 80 în fiecare toamnă mergeam la câmp să ajutăm în agricultură. Aceasta a fost ultima găselniță să folosească elevi. Orele trebuiau recuperate cumva după. Într-un fel mi-a plăcut era ca o excursie.

La sfârșitul clasei a X-a după un examen destul de greu am avut un șoc. Directorul liceului ne-a anunțat foarte senin să nu ne facem planuri de vacanță deoarece noi băieții trebuie să mergem la șantierul Canalul București-Dunăre. Frumos nu? Am scăpat doar eu și încă un coleg oferind o „atenție“mai consistentă unui medic care m-a considerat inapt psihic și dus cu pluta pentru construirea edificiului ceaușist. Și bine mi-a părut, eu cu colegul meu la începutul următorului an școlar am fost singurii cu 20 de fete din clasă deci 1 la 10...

Transportul

Mergeam mai mult pe jos sau cu bicicleta. Detestam transportul în comun. Trebuia să aștepți mult și bine până soseau autobuzele în stație pe urmă urcai dacă erai destul de puternic să te înghesui sau să circuli pe scări eventual cu ușile deschise. Nu este o glumă am prins și eu așa ceva. N-o să uit niciodată accidentul unui școlar care înghesuindu-se să urce a fost cumva târât sub roata autobuzului care pornind i-a nenorocit piciorul băiatului.

Cu transportul personal era altă poveste. Mulți și-au dorit un autoturism care până la urmă cu economii a venit cumva. O Dacia 1300 costa 70000 lei în condițiile în care salariul era undeva la 2-3000 lei. Aveai banii, nu puteai s-o cumperi imediat. Trebuia înscriere, liste de așteptare, cam în 5 ani venea mașina, adică nu venea, mergeai la Pitești s-o ridici. Dar nu oricum, nu prea puteai alege culoare, multe erau cu probleme încă din fabricație. Adevărat aveai garanție dar era o aventură să beneficiezi de ea. Alte autoturisme tot pe bază de înscriere erau Trabantul și Wartburgul din fosta Republică Democrată Germană, Lada din URRS, Skoda din Cehoslovacia. Eu am mai prins când se aduceau broscuțe VW, și am prins să văd chiar și Fiat 600 și Fiat 850 noi pe străzi. În anii 80 în nici un caz. La mașini din vest ne uitam mai ceva ca la nave spațiale.

Aveai mașină dădeai de altă problemă, benzina pe cartelă. Era 20 litri pe lună și stăteai cam 2 zile la coadă. Ca și exemplu în apropierea de domiciliul meu era o stație Peco (toate benzinăriile se numeau așa pe atunci) În zilele în care se dădea benzina pe cartelă coada înconjura o mare parte din cartier adică pe vreo 5 străzi. La înaintare nimeni nu pornea mașina să nu consume, toată lumea împingea de ea. În timpul așteptării șoferii socializau, jucau șah, remi, cărți, unii citeau, asculatu muzică, mâncau, dormeau. Astea au fost vremurile pe atunci.

Noi nu aveam mașină doar o motocicletă IJ rusească cu ataș. Dar tot 20 l benzină primea tata. Pe lângă asta din când în când mai aveam vizite din Germania iar cartela lor (și străinii primeau cartelă de benzină) ne-o dădeau nouă.

Circulația era destul de aerisită, erau puține mașini. Mașinile înmatriculate ale statului aveau număr galben. Controlalele rutiere erau destul de dese iar milițienii nu iertau nimic. Scăpai probabil cu o atenție. Cel mai mult m-a supărat un milițian care vara în plină amiază m-a oprit și m-a ținut pe loc 30 de minute că n-aveam far la bicicletă și încă unul care mi-a tras una cu bastonul de cauciuc că mă uitam la mașinile de raliu (era concurs în Sibiu) Vă vine să credeți m-a bătut doar că mă uitam, nu era interzis și eram și copil!!!

Cireașa de pe tort era faptul că circulația era restricționată. Știind că mai toată lumea iasă duminică la plimbare s-a dat o lege prin care într-un weekend circulă cei cu număr de înmatriculare care se termină cu cifră pară (formatul era 1-SB-123, Bucureștiul avea 4 cifre) iar celălalt weekend cei cu cifră impară. Îmi aduc aminte că într-o iarnă (dacă nu mă înșel) circulația în Sibiu era complet interzisă persoanelor fizice. Perioada respectivă a ținut până în martie, circulau doar mașinile de stat cu număr galben.

Securitatea

Întrebare:
-Ce este securitatea?
Răspuns:
-Inima partidului, care bate, bate, bate...

Având în vedere condițiile statul a încercat să controleze totul. Peste tot în public erau milițieni, sectoriști sau angajați ai ministerului de interne sub acoperire. Trebuia avut grijă cui și ce zici. Bancurile de sus din articol dacă le ziceam atunci în următorul moment eram arestat. La domiciliu venea de regulă sectoristul, era organul care controla numărul de persoane de la domiciliu, și dacă observa ceva în neregulă comunica imediat superiorilor. Aceste nereguli de exemplu puteau fi chiriași nedeclarați, deținerea anumitor bunuri, rezervă de alimente prea mare (se considera speculă) sau altele. La anumite locuințe unde se considera că este necesar se monta tehnica. Așa se numea, erau dispozitive de ascultare. Fie instalate în telefon, fie în pereți sau alte locuri unde nu putea fi descoperit. Cel mai la îndemână era în telefon, deoarece erau firele și alimentarea cu curent (nu exista wireless atunci) N-am idee cum funcționa aparatura din pereți cu ce alimentare și cum se transmitea vocea. Habar n-am. Eu personal am avut curajul să desfac telefonul și să mă uit dacă este ceva. Pentru siguranță pur și simplu îl scoteam din priză. La noi acasă se mai discuta despre politică (nu de bine) se asculta Radio Europa liberă și se spuneau bancuri la greu. N-am avut probleme niciodată cu forțele de ordine, am avut grijă.

Turismul în perioada anilor 80

Cetățeanul călător și dornic să vadă și alte locuri decât satul/orașul natal avea mai multe opțiuni. Cel mai la îndemână era trenul, circulau mult mai bine ca acum. Erau și autobuze și dacă reușeai să aduni din rația de 20 l lunar ceva mai mult puteai să faci și turul României, asta o dată pe an în concediu. Turismul autohton era oarecum în floare, angajații la înteprinderile de stat puteau să cumpere prin sindicat sejururi la preț avantajos iar acolo nu mai aveai grija cumpărăturilor, aveai mesele asigurate. Concediul era mult așteptat și atunci și era cea mai frumoasă perioadă din an. Bineînțeles că tot anul se mai pleca undeva. Cei cu dare de mână alegeau alte meleaguri din păcate doar țările socialiste. Astfel se putea călători în DDR, Cehoslovacia, URRS, Bulgaria, etc. Peste tot trebuia pașaport iar în vest nu prea se ajungea, doar cei cu multe relații. Totuși cunosc medici (din nou) care își făceau concediile în Germania, Franța, iar un alt cuplu de medici au dat atunci în jur de 40000 lei pentru un sejur tip circuit în China. Reticența autorităților de a da voie cetățenilor în vest este de înțeles, un exemplu bancul următor:

Feciorul unui demnitar comunist pleacă în SUA pentru studii.
Trimite o telegramă scurtă acasă:
Trăiască Partidul Comunist... Rămân...

La noi în familie era un obicei ca în timpul liber să evadezi undeva. Din copilărie m-am obișnuit cu asta din acest motiv îmi place atât de mult să călătoresc în prezent. Tata cumpăra anual biletul prin sindicat pentru sejurul la marea noastră aia Neagră. Astfel am văzut încă din copilărie toate stațiunile de la litoral deoarece în nici un an nu ne-am dus în același loc. Transportul se făcea de regulă cu trenul, o dată cu motocicleta și o dată cu avionul zbor intern Sibiu-Constanța. În restul anului toate excursiile, sejururile se realizau cu motocicleta IJ cu ataș. Cazarea de bază era aproape întotdeauna cortul, în mică măsură căsuță de camping și foarte rar o cameră de hotel. Nu existau pensiuni, dacă cineva se caza la localnici era la negru.

Partea asta cu turismul era cea mai frumoasă perioadă a mea din regimul respectiv. Atunci am văzut multe obiective turistice, am făcut nenumărate drumeții, am vizitat locuri.

Alte modalități de petrecere a timpului liber

Despre turism am povestit, alte modalități de petrecere a timpului liber au diferit foarte mult față de cele din prezent. Dacă discutăm despre multimedia atunci discutăm doar despre muzică. Acesta se găsea în formă de vinil (discuri) sau casete audio. Muzica simfonică sau populară înregistrată de Electrecord era de calitate, dacă aveai și un aparat de calitate. Acestea în special boxele audio erau ok produse de Electronica București. Le mai am și acum. Dacă doreai o muzică bună ce se asculta pe atunci (disco, rock sau heavy metal) acesta puteai cumpăra doar la negru sau înregistra de pe altă bandă/vinil dar pierdeai calitate enorm.

Având în vedere că programul tv era de 2 ore (20.00-22.00) zilnic iar sâmbătă și duminică 3 ore și nu se uita nimeni că era o pierdere de timp (doar propaganda partidului) populația se îndrepta spre alte materiale video. Cu greu se putea procura un videocasetofon de tip VHS care era conectat de regulă la televizorul casei alb-negru. Cele color românești erau enorm de scumpe (Elcrom ecran cca 47 cm costa 12900 lei, Telecolor 54 sau 60 cm 17000 lei) și nu se găseau.

O alternativă de calitate erau cinematografele. Adevărat erau cozi la bilete dar merita. Se mergea mai des la teatru, discotecă, bibliotecile erau pline. În perioada respectivă am citit cele mai multe cărți din viața mea. Nu existau calculatoare, tablete, telefoane facebook. Socializarea era cu totul altfel. Mergeam în excursii școlare, tabere de schi sau de vară.

Banii

Un salariu de muncitor începea undeva la 1500-2000 lei. La anumite întreprinderi la început era deja mai mult chiar și 5000 lei. Depinde de fiecare, de studii, etc. Monezile erau de 5,10,15,25 bani, 1,3 și 5 lei, bancnotele erau de 10,25,50 și 100 de lei. În general populația economisea ori la CEC ori la ciorap. Nu prea aveai ce cumpăra cu banii, magazinele erau goale. Câteva prețuri de care îmi aduc aminte: pâine 4 lei, kg de carne 30 lei, bilet autobuz 1 leu, benzină 9 lei, țigări 3 lei, ulei 12 lei, zahăr 12 lei, lapte 4 lei. Populația care avea economii consistente în perioada de după revoluție și nu i-a cheltuit i-a pierdut instant atât s-a devalorizat.

Serviciul

Nu prea exista șomaj, toată lumea primea un loc de muncă după absolvirea unei forme de învățământ. Nu exista concurență, muncitorii aveau fiecare o normă de lucru pe care executau sau nu prea. Dacă cifrele nu erau prea încântătoare pe hârtie ajungea altceva. La partid se declara întotdeauna câștig. Produsele mergeau majoritatea la export doar calitatea inferioară, rebuturile se vindeau la noi. Astea au fost vremurile.

Sărbătorile și propaganda comunistă

Sărbătorile oficiale erau doar cele în care se sărbătorea vreun eveniment din perioada comunistă. Îmi aduc aminte de 23 August, populația aștepta această sărbătoare deoarece erau 2 zile libere iar după defilarea obligatorie de regulă se ieșea la iarbă verde sau se combina cu un sejur undeva la munte sau la mare.

Am detestat defilările de atunci, se cheltuiau sume enorme pe materiale, repetiții și altele doar pentru cultul personal al lui Ceaușescu. Văzând aceste evenimente nu prea îți aduceai aminte de istorie și semnificația zilei de 23 august. Din fericire am cam scăpat de participarea la defilări dar părinții nu.

Sărbătorile religioase se țineau ca și acum. Doar că dincolo de pereți nu în văzul tuturor. Comuniștii n-au reușit cu moș gerilă al lor să omoare Crăciunul. Și Paștele se ținea cea mai mare sărbătoare creștină. Găseai de cumpărat și vopsea de ouă, Galus îi zicea. Lumea mergea la biserică poate cei intelectuali, profesorii sau cei cu funcții erau mai atenți să nu îi vadă cineva, dar totuși mergeau.

Impresiile pozitive

Nu prea am impresii pozitive din perioada respectivă. Cele negative le-am enumerat mai sus. Enumăr totuși câteva exemple, nu era șomaj, infracționalitatea era redusă, era disciplină în trafic și puține accidente, era disciplină și la școală nu ca acum, se făcea mai mult sport, un concediu, sejur era mai accesibil. Totuși nu mi-e dor de perioada respectivă, și mă bucur că până la urmă ne-am trezit noi românii într-un târziu.

Închei tot cu un banc (cu coadă) din perioada respectivă

La o coadă lungă la o măcelărie un cetățean nervos zice câtre vecinul său.
-Țineți-mi și mie rândul, mă duc să-l omor pe Ceaușescu
După o vreme se întoarce. Cum îl vede vecinul îl și întreabă:
-Ei cum a fost? L-ai omorât?
-Încă nu. Dar mi-am lăsat și acolo rând...


[fb]
---
Trimis de AZE in 30.01.19 23:18:50
Validat / Publicat: 30.01.19 23:49:14

VIZUALIZĂRI: 4118 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Îmi plăcea de moș martin încă de atunci
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64 PMA (din 64 voturi)

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

cristina47*
[31.01.19 00:08:16]
»

Am retras votul. Mai bine.

RossoNerro
[31.01.19 09:13:58]
»

@AZE: Deprimant...

O corectie: bacnotele emise in (din) emisiunea 1966, incepeau cu 1 si 3 lei...

Bancnotele emise in din emisiunea 1952 erau ca si dimensiuni/culori, asemanatoare cu cea din 1966... cu o singura diferenta, si anume bacnota de 50 lei nu exista.

O perioada (1950 - 1952) a circulat si bacnota de 20 lei, emisa de Ministerul Finantelor.

Cu afirmatiile de mai jos o sa incep sirul discutiilor... interminabile (viata e trist), (mai putin) pro si (foarte multe) contra.

Perioada anilor 1980-1990 au fost cei mai frumosi ani ai tineretei mele. Toate "experientele" au fost memorabile, (sau aproape) si au ramas intiparite forever: prima dragoste, primul contact cu "civilizatia" (tehnologie/muzica/concerte/etc.), prima baie in/la mare, primul salariu, prima pereche de jeans, ... toate acestea au fost"moca": invatamant, sanatate, transport, entertainment, job-uri, prietenii, si multe altele.

Am muncit de cand ma stiu si am avut strictul necesar din sumele obtinute prin munca, cu primul salariu (1480 lei) am fost 2 saptamani la Mamaia (august 1984) si m-am intors cu 200 lei in buzunare, as vrea sa reusesc si acum performanta aceasta. Foame nu am facut niciodata.

Generatia "decreteilor" ......am dus-o foarte bine, datorita sacrificiului parintilor nostri, ei au fost cei ce au suferit, nu noi. Meritul este in intregime al lor, de aceeia le sarut mainile cand ajung acasa (si ma rog sau aprind o lumanare in cintea lor). Ei sunt EROII......nu noi.

Off topic: imprumutul a fost in dolari (20 miliarde), cu acesti bani sa ridicat o TARA (industrie/infrastructura/economic/social/aparare; etc.) eminamente agrara, pe care le folosim si astazi. Acea suma a fost platita integral in perioada mentionata.

Un presedinte, dupa 2000, a luat aceasi suma (cu imprumut) in euro...ce s-a ales de ei?, nimic..... nu a fost construita macar o fabrica de "nasturi". O sa aveti un soc daca consultati acum datoria publica a ROMANIEI.

Nu am fost niciodata comunist (membru)... nu imbratisez aceasta doctrina... nu mi-a placut niciodata politica (nu fac politica)... bunicul meu mi-a spus o vorba: nepoate, am trait sub toate regimurile (taranist, liberal, comunist si ce mai vreti voi) niciodata nu s-a "votat" cu tara (p***mea), munceste cinstit si traieste cinstit. Am respectat cu sfintenie aceste indemnuri... cam desuet, astazi.

Inchei cu un proverb (moldovenesc): GREA e viaţa de ARTIST, noaptea VESEL, ziua TRIST... bucurati-va de viata, traiti clipa, nu mai stati ancorati in trecut. A fost, s-a dus....maine e o alta zi. C'est la vie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
nelu73
[31.01.19 10:29:07]
»

Foarte bine punctat ma regasesc in acest rewiev doar ca ai mei au castigat o Dacia 1300 cu un carnet CEC de 5000 lei in 1979 și in concediu am fost pe tot litoralul cu cortul. Sibiul oricum a fost mai privilegiat ca restul țari in perioada cand la Sibiu a venit Nicusor fiul lui Ceausescu care era mai rebel. Adica magazinele alimentare erau mai aprovizionate, aveam neamuri din alte judete care ne spunea cum era la ei. Daca tinerilor din ziua de azi le-ar prezenta in scoli reportaje din vremea respectiva altfel ar prețui avantajele libertății de azi și nu ar mai fi cum este acum cu clasa asta politica fara valoare. O zi buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
doinafil
[31.01.19 10:38:10]
»

@cristina47:

De ce este mai bine că ai retras votul?!

mihaelavoicu
[31.01.19 11:13:05]
»

Eu consider că ai făcut foarte bine scriind acest rev. Mulți din noi, care avem o vârstă, am trăit asemenea ”evenimente” o perioadă mai lungă de timp. Anterioară anilor 80.

Tineretul de azi nu pune două parale pe ce ai scris. Să nu crezi că vor lua aminte. Nu, se vor distra și nici măcar nu vor crede că așa a fost.

Se pot adăuga multe la acest rev. Important este să nu se uite acele vremi. Nu avem voie să uităm, drept pentru care te felicit că ai scris.

Dacă îmi fac timp și curaj, aș povesti cum am văzut Europa cu mașina și cortul, în anii 80-89. Un singur lucru aș aminti aici, despre cât de îndobitociți puteam fi: Eram în Munchen, în 1986, la o cunoștință, acasă la el. Am înnoptat acolo. Noi eram 5 persoane, toate într-o cameră. Omul avea o garsonieră, noi fără pretenții, fericiți că am putut face un duș. Înainte de culcare, fratele meu vede în bibliotecă ”Orizonturi roșii” a lui Pacepa, în românește. Face ochii mari... și care crezi că i-a fost prima reacție? S-a repezit la fereastră și a tras jaluzelele, apoi ne-a citit unele pasaje cu glas șoptit. Înțelegi de ce!!

Cu bine și... acele vremi să nu se mai repete! Deschideți bine ochii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][12 voturi]
Costi
[31.01.19 19:14:10]
»

@RossoNerro:

imprumutul a fost in dolari (20 miliarde), cu acesti bani sa ridicat o TARA

În realitate, datoria României către FMI la începutul anilor '80, când ceaușescu (scriu intenționat cu minusculă) a decis restituirea rapidă a acestora, era de doar aproximativ 11 miliarde de dolari!

Ideea a fost de-a dreptul stupidă, pentru că nu era cazul, deoarece datoriile nu erau scadente. În plus, returnarea cu anticipație se face cu plata unor penalități (și o persoană fizică, dacă ia un credit și se apucă să-l returneze anticipat, plătește penalități).

Din partea lui ceaușescu, un prost cu patru clase, acest lucru nu e de mirare, pentru că el nu avea cunoștințele minime economice și financiare.

Dar „specialiștii” din jurul lui, de la BNR, din ministerul de finanțe etc. care știau clar ce implică această decizie, nu au mișcat un deget, preferând să bage capul în nisip, pe principiul: De ce să mă leg la cap, dacă nu mă doare?

Astfel că a urmat o perioadă cruntă, din care câte ceva și-a amintit aici și AZE, perioadă ce a ținut până ce prostul a fost împușcat ca un câine în ziua de Crăciun (fapt cu care, personal nu am fost de acord, dar pe mine nu m-a întrebat nimeni atunci , interesele erau altele...). Asta deși datoria fusese achitată integral încă din februarie 1989, lucru anunțat în aprilie, la nu știu ce plenară a CC, de chiar ceușescu.

Cât privește faptul că s-ar fi construit o țară din banii împrumutați, asta e o simplă poveste. Banii respectivi s-au dus, în cea mai mare parte, pe planurile megalomane ale „cârmaciului” și au fost risipiți prin proasta administrare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
Costi
[31.01.19 19:30:17]
»

@AZE:

Ai o memorie bună...

În general, așa a fost, deși unele lucruri pot să difere, în funcție de loc. De exemplu, nu-mi aduc aminte ca la noi să se fi impus o limită de consum la curentul electric sau la gaze. În schimb, băgau aer în loc de gaze cu nemiluita, iar curentul se întrerupea cu program, o oră pe zi, de la 19 la 20.

De asemenea, în București nu s-au introdus rații fixe (cartele, nu au existat, practic, nicăieri, doar am fost arondați la un anumit magazin alimentar, singurul loc de unde puteam cumpăra alimentele raționalizate, în cantitățile stabilite „rațional” - de aici venea și cuvântul „rație”, nu-i așa? )

Cât privește benzina, cota lunară depindea de județ. De exemplu, Argeșul era favorizat, cota lunară era 40-45 litri. Nu mai vorbesc că aveam și rafinăria de la Arpechim, de unde se furau cantități destul de mari de combustibil. De regulă, însă, acesta nu era benzină, ci produse în diferite stadii de rafinare, de calitate mult mai proastă. Oricum însă, un set motor de Dacia la negru nu costa prea mult...

Mai cumpăram benzină (10 litri o dată), când mergeam la București, de la stații de benzină cu regim de tranzit. Una dintre ele era cea de la Chitila, mai era una la ieșirea din București spre Alexandria. Acolo să vezi cozi...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Mihai18
[31.01.19 23:48:02]
»

Am citit un review cu adevărul crud. Așa a fost odată și eu am trăit acele vremuri. Completez cu câteva idei.

a) În acele vremuri de criză de alimente, era interzis să stochezi alimente de bază (ulei, zahăr) și Decr. nr. 400 sancționa astfel de fapte.

b) Din cauza restricțiilor de consum al energiei electrice, au fost dimineți când mă bărbieream la lumina lumânării.

c) În ce privește cumpărarea unui autoturism, pentru mine a fost „ drumul Golgotei”

- primul meu autoturism a fost Skoda 100 S care se găsea la discreție, dar aveai obligația ca în prealabil să păstrezi banii la CEC 6 luni și din această cauză am pierdut un sezon estival

- ulterior, ca să-mi cumpăr un autoturism Dacia 1310, am așteptat 4 ani și 8 luni. Ca să ajung la timp în București la depozitul din Valea Cascadelor, plecam la ora 3,30 dimineața. Am fost de 6 ori și găseam numai Dacia 1300 refuzate la export și montate cu 2 ani în urmă. La al 7-lea drum am găsit o Dacia 1310 montată cu cinci zile

înainte. Era iarnă, circulația autoturismelor interzisă, am primit autorizație numai pentru traseul până la domiciliu, la fel și canitatea de benzină. A fost o mașină bună, am îngrijit-o, am ținut la ea și după ce mi-am cumpărat actuala mașină, am mai ținut-o 4 ani, mă atașasem de ea. Avea 24 ani și 124.000 km. fără reparația motorului. Înainte să renunț la ea am fotografiat-o alături de actuala mașină (o puteți vedea pe Facebook și colegul @ Mitică 49 a scris că Dacia era mai fumoasă ca Hyuandai Accent.)

Nu regret vremurile, regret anii din viața mea.

AZE a încept ecoul cu o glumiță. Eu închei ecoul cu o glumiță.

La inaugurarea canalului Dărea-Marea Neagră, primul drum a fost parcurs de un vaporaș îi care erau Ceuașescu cu soția. Poetul anonim a scris rapid următorul vers

La un semn deschisă-i calea,

Ca să intre pe canal,

Să se plimbe cu bărcuța,

Ceaușescu cu Lenuța

Vorba s-a transmis de la unul la altul și Bulă a spus-o la școală iar colegii au spus-o părinților. Versul a ajuns și la cine nu trebuia și Bulă a fost chemat la explicații. El a negat si a redat versul astfel

La un semn deschis

Ca să intre pe canal,

Să se plimbe cu vaporul,

CEAUȘESCU CU POPORUL”

Nu regret perioada, dar regret trecerea anilor mei de atunci.

Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
RossoNerro
[01.02.19 13:24:19]
»

@Costi: Salutare,

Da, corectă suma dar trăgând linie s-au platit peste 20 miliarde de dolari (1975 - 1989). Cu acești bani, împrumutati, s-au făcut construcții civile și industriale, s-au cumpărat tehnologii, unele de ultimă generație. Poporul a construit: rafinării, combinate siderurgice, petrochimie, centre universitare, centre de cercetare, sute de mii de apartamente, metrou, căi ferate, industrie aerospațială...... și lista este lungă... A fost rău că s-au construit : oraşe, fabrici, spitale, grădiniţe, drumuri, şcoli, universităţi, teatre, case de cultură, care permiteau poporului să facă un pas spre civilizaţie?

Ceaușescu a transformat o țară agrară într-una industrială, asta trebuie să recunoaștem!

România traversase o perioadă greu încercată cu pierderi umane și materiale incomensurabile (d)prin al doilea război mondial. Conform articolului 11 al Acordului de armistițiu din 1944 (formal Acordul de armistițiu între guvernele Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit și URSS-ului, pe de o parte și guvernul României), Aliații au impus ca România să despăgubească parțial URSS-ul cu suma de 300 de milioane de dolari, care urmau să fie plătiți sub formă de bunuri și mărfuri.

Convenția armistițiului și ulterioarele tratate de pace de la Paris din 1947 au conferit baza legală a ocupației militare sovietice a României, care a durat până în august 1958. Au fost incluse o serie de clauze care defineau despăgubirile de război, drepturile minorităților și ajustări teritoriale și modificări ale frontierelor: Ungaro-Slovace, Româno-Ungare, Sovieto-Române, Bulgaro-Române. Rușii au plecat din țară cu industrii și resurse minerale uriașe (vezi zăcămintele de uraniu).

Ceaușescu a construit o economie puternică cum nu avusese niciodată România înainte de război şi exportam în peste 134 de ţări.

Economia lui Ceaușescu era pe locul trei în Europa prin exportul de mărfuri, produse chimice, petroliere, mașini grele, utilaje, metalurgie. Ceauşescu a pus accentul pe dezvoltarea reţelei de căi ferate electrificate, pe creşterea puterii energetice a hidrocentralelor, a centralelor electrice nucleare. Exportul era făcut pe căile navale şi ferate, drumurile de atunci erau folosite pentru transportul produselor agricole spre silozuri.

Studiind documentele de arhivă, pot afirma că politica lui Ceauşescu " țăran cu patru clase" şi-a pus favorabil amprenta pe evoluţia României.

Industria, sănătatea şi învăţămîntul, au progresat considerabil, iar imaginea externă a României a atras după sine aprecieri favorabile pe toate meridianele.

România a înregistrat în anul 1982 un surplus comercial de 1,5 miliarde de dolari iar în 1983 un nou excedent, evaluat la aproximativ 2,2 miliarde dolari. Datorită apariţiei unui excedent important în balanţa de plăţi externe a ţării în anii 1982-1983, Nicolae Ceauşescu a hotărât în luna februarie 1984 ca România să nu mai primească ultima tranşă de împrumut din cadrul acordului stand-by încheiat cu F. M. I. şi să achite în mod accelerat o parte din datoria externă a României.

sursa: http://www.contributors.ro/cultura/criza-datoiei-externe-a-romaniei-1980-1985/

A plătit pentru că avea cu ce.

Între 1965 şi 1985, România a fost o ţară civilizată şi respectată în lume. În anii ’80 a avut cea mai rapidă creştere economică din Europa, lucru care a speriat puterea occidentală: Germania, Anglia, Franţa şi SUA. Înainte de 1989 flota de pescadoare era a şasea din lume, iar cea comecială, a patra. Ambele au dispărut, după, cu dosare cu tot.

Ceauşescu şi românii au făcut sacrificii mari, dar greşeala fatală a fost că a mers cu toate deodată: dezvoltarea ţării, industrializarea, plata datoriei externe. O alta dreșeală fatală a fost declaraţia că va face o bancă paralelă cu F. M. I. -ul pentru lumea a III-a şi cîteva luni mai tîrziu avea să fie eliminat de către „băieţii deştepţi, vest-ul Europei, America şi Rusia”. Deja împrumutase toate statele lumii a treia a cu sume considerabile, îsi putea permite.

Degeaba s-au sacrificat părinții noștri că în 10 ani s-a ales praful de tot. Degeaba au fost înfometați, lipsiți de căldură, de energie pentru ca primul guvern democrat a primit cadou în 1990 o ţară doldora de zestre, fără un leu datorie externă, cu creanţe de recuperat şi cu destui bani cash (a se înţelege lichiditate B. R. C. E.). De 30 de ani asistăm doar la jafuri, crime fizice si morale, am devenit slugi ori la noi in țară in firmele străine, ori in occident! Datoria externă e astăzi peste 100 miliarde euro. Suntem o colonie mizerabilă, săracă, fără demnitate, fără suveranitate și deloc independentă. Ce democrație? Am vrut libertate și mai multă mâncare. Acum nu avem nici una, nici alta, nici măcar... drepturi. Nu am știut în decembrie 1989 că am fost manipulați, mințiți și că străinii nu ne doreau binele.

A si să nu uităm... poporul a mai avut un mare hop economic: Cutremurul din 1977. Pagubele s-au ridicat la 10 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde de dolari.

Asta e... asta a fost. Noi să fim sănătoși, ... ura și la gară

Acum să închei și eu cu o glumă:

Cine-i mare, dă din mână și-are 4 la română?

Cine-i la Academie și-are 4 la chimie?

Cine-n țara este tare si-are 4 la purtare?

Toate 3 de le ghicești, 20 de ani primești.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
trigri
[02.02.19 11:46:44]
»

Am citit de doua ori si nu imi vine sa cred: am trait 20 de ani in comunism dar eu n-am vazut, auzit, trait ce povestiti dvs. Nu contest ca nu erau lipsuri, dar cartele, ratii, lumina pe cartela, mi se pare SF. Ca sa vezi ce inseamna viziunea fiecaruia. Am auzit foarte multi tineri care nu au trait nici macar o secunda acele timpuri, spunand ceva asemanator cu ce descrieti dvs si chiar ma intrebam cum au ajuns ei la asemenea concluzii, e voila, misterul a fost risipit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Nasshu
[02.02.19 12:40:13]
»

@trigri: o simplă cautare pe google ți-ar reîmprospăta memoria...

cam așa arătau cartelele pentru pâine google.com/search?q=carte ... GOURpbewf4fAdM:. Eu eram copil pe vremea aia, dar tot îmi aduc aminte de ele, că pe mine mă trimiteau să cumpăr pâine.

Benzina, după 1985 era cu porția x litri în București y litri în provincie...

adică rație... cum era și la alimente nu cumpărai cât puteai și cât doreai ci raționalizat să ajungă la cât mai mulți, că la toți oricum nu ajungea. (portocale, banane, ciocolata aia roșie chinezeacă, etc)

Lumina nu era pe cartelă, așa e, dar de la 19 la 20, când începea telejurnalul era oprită, bucuria noastră, a copiilor, că ne jucam pe afară și scăpam de teme.

și câte multe altele care ar mai fi de spus...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
nelu73
[02.02.19 12:41:24]
»

@trigri: Buna, AZE si cei care au scris mai sus au dreptate dar in perioada aceea existau doua clase sociale, nomenclatura comunista (vezi dex-ul) și clasa muncitoare, acum depinde in ce clasa sociala te aflai. Nomenclatura aveau foarte multe avantaje fata de majoritatea oamenilor. Cei din clasa muncitoare stiu ce vreau sa zic, nu bat apropo la nimeni o zi buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
trigri
[02.02.19 12:58:29]
»

@Nasshu: sincer, nu trebuie sa ma uit pe google pentru ce am trait. E problema dvs ce credeti si chiar nu incerc sa va conving ca a fost altfel si nici nu vreau, fiecare e liber sa creada ce doreste. Eu doar mi-am expus punctul de vedere, ca doar suntem in democratie nu-i asa?

Oare isi mai aduce aminte cineva pentru ce s-a facut revolutia? Stiu ca multi vor spune ca a fost lovitura de stat, poate asa a si fost, n-am de unde sa stiu, dar cu siguranta stiu pentru ce am fost in piata, nu m-am uitat pe google.

Nu vreau sa jignesc pe nimeni si nici sa par un fel de guru, imi doresc numai sa existe echilibru si realitate in acest subiect.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Nasshu
[02.02.19 13:07:16]
»

@trigri: păi asta și este - realitate, așa erau (vremurile) atunci. Că nu îți mai aduci aminte sau punctual nu ai fost nevoit să apelezi la cartele și altele, asta nu înseamnă ca asa a fost pentru aproape toată populația în acele vremuri.

Revoluția?! hmm clar a fost vorba și de voința poporului, acu că și-o fi băgat și ''dracu'' coada?! nu o să știm adevărul niciodată!

P. S. Și eu am fost acolo, la Arad, militar TR în termen...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
ascarlat
[02.02.19 13:58:44]
»

Las aici un link cu manualele scolare I - XII scanate, cateva editii sunt din anii '80.

manualul.info

nrs †
[02.02.19 15:30:24]
»

eu am avut noroc pentru ca am trait intr-o zona a orasului unde nu se lua curentul, se spunea ca din cauza fabricii de masini agricole care era la capatul strazii.

intradevar curentul si gazul nu erau pe cartela, dar aveai voie sa consumi x kw sau m3 cu un pret micut si daca depaseai pretul exploda era de 4-5 ori mai mare.

tot un fel de ratie era

Corina70
[04.02.19 15:08:10]
»

@trigri: Depinde in ce oras/zona a tarii ai crescut si depinde ce meserii/functii aveau parintii tai. Aproape tot ce a povestit AZE am trait si eu, confirm asadar ca asta a fost viata majoritatii romanilor din acea perioada. O duceau oleaca mai bine cei din Sibiu si Timisoara/zona Banatului. Stiu, pentru ca aveam rude in acele zone si mereu faceam comparatii cand ne intalneam la bunici.

Uite, sotul meu, ai carui parinti lucrau in domeniul alimentatiei publice, nu a avut niciodata lipsuri pe partea de alimente si alimentatie, imbracaminte, incaltaminte, aveau tot ce-si puteau dori si se gasea in comertul socialist, mai ales ce se vindea "pe sub mana", nu au stat o secunda la vreo coada. Aveau nevoie de benzina, in plus fata de ratia lunara? Simplu, dadeau o mica atentie la sefa statiei de carburanti, de obicei pui "fratii Petreus", cafea Alvorada sau alte produse alimentare ce nu se gaseau.

Poate tu ai fost mai norocos si nu ai avut parte de aceste greutati sau parintii au avut grija sa nu le constientizezi prea mult. Dar de aici si pana la a sustine ca "asa ceva nu exista, pentru ca eu nu am trait/vazut/auzit" e cale lunga...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
DOINITA
[13.02.19 17:20:49]
»

@RossoNerro: Sa speram ca asa va fi, "fuse si se duse"!

DOINITA
[13.02.19 19:59:38]
»

Se pare ca fiecare a trait si perceput diferit acele timpuri. In unele judete erau cartele pentru paine, in altele nu. In judetul meu nu au fost cartele, dar erau alte lipsuri, desi in judetele mai mici se traia mai bine.

In acea perioada eram studenta si am trecut o iarna (ca interna de camin, pentru cei care aveau in acea vreme interni de camin) intr-o camera in care mi-au inghetat florile si apa in sticla. Caldura nu exista, curentul venea de la ora 17, cand puteam pune un resou, facut dintr-un boltar. Abia atunci puteam sa citesc ceva pentru a doua zi, cand urma sa fiu prezenta la patul unui bolnav si sa pricep ce spune medicul indrumator.

Revolutia sau ce o fi fost m-a prins ca tanar medic, cu un salariu de 2600 de lei. Incepusem cu 2160, iar in anul trei de stagiu am ajuns la apogeu, la 2600.

Nu pot sa regret acea perioada!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Corina70, doinafil, DOINITA, hlli, mihaelavoicu, Mihai18, nelu73, RossoNerro, trigri
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064085006713867 sec
    ecranul dvs: 1 x 1