ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2019
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 7,9

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Timna Park - istorie, geologie, arheologie

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ce este Timna Park

Timna Park este un parc national aflat la aproximativ 30 km de Eilat, in Desertul Negev.

Are doar 60 km 2 si este cunoscut mai ales pentru structurile sale de gresie naturala dar si cu o deosebita importanta istorica, arheologica, geologica.

Lectia de istorie

Valea Timna este cunoscuta inca din mileniul V cand omul a descoperit cuprul in aceasta zona si a inceput sa-l topeasca in aceasta vale.

Locul mai este cunoscut si sub numele de Minele Regelui Solomon gratie descoperirilor facute in anul 1930 de catre Nelson Glucek. Intre anii 1959 – 1990 aici s-au facut sapaturi si au fost descoperite temple, bijuterii, artefacte unice, picturi rupestre și un sanctuar egiptean.

Apogeul activitatilor miniere este atribuit domniei faraonilor cand egiptenii in colaborare cu midanitii si amalecitii au facut din regiune o mare industrie de cupru.

««Minerii egipteni care au sosit mai târziu au folosit dălţi din metal şi sape pentru a săpa puţuri tubulare foarte regulate, cu crestături în pereţi pentru a coborî sau urca. Unele dintre aceste puţuri ajungeau până la o adâncime de 30 de puţuri, galeriile înguste urmau minereul şi se lărgeau în cavităţi subterane de unde trebuia extrase importante nodule de cupru. Pe măsură ce reţeaua de galerii s-a extins, trebuiau să se aducă la suprafaţă tot mai mult minereu prin galeriile strâmte.

Aceste puţuri miniere şi aceste galerii situate pe mai multe niveluri, cu o ventilaţie subterană corespunzătoare, sunt cele mai vechi care fac obiectul unei exploatări sistematice descoperite până în prezent. Exploatarea minieră a fost abandonată atunci când concentraţia de noduli de mineral s-a epuizat. Puţurile au fost abandonate şi galeriile au fost intenţionat acoperite cu deşeuri din mină, fie acoperite progresiv cu nisip adus de apă şi de vânt...»»

Lectia de Geologie

De-a lungul timpului, datorita miscarilor tectonice, actiunii apei si a vantului crestele de gresie au fost modelate luand diferite forme:

Leu, Sfinx, Ciuperca, Jumatae de ciuperca, Spirala, Arcul, Pilonii Regelui Solomon.

La capatul vaii se afla un lac inconjurat de palmieri ca si o oaza, artificial insa dar care completeaza peisajul selenar care te inconjoara de-alungul incursiunii.

Templul lui Hathor este unul dintre atracțiile parcului. care a fost construit sub domnia faraonului Seti I (1318 – 1304 î. e. n.). Sanctuarul constă dintr-o curte deschisă de 9 x 6 m, cu un naos (piesă de cult) sau o nişă care a fost săpată în stâncă, aparent pentru a adăposti o statuie a zeiţei Hathor. În curtea templului se găsea un atelier unde erau turnate figurine din cupru servind ca ofrande. Între temple au fost descoperite inscripţii hieroglifice prezentând desenul sigiliilor mai multor faraoni care au domnit în secolele XIV – XII î. e. n si numeroase ofrande egiptene,

Cum se viziteaza parcul

Poti ajunge aici cu transportul in comun cu autobuzele ce merg la Beer Sheva sau Ierusalim insa distanta de la soseaua nationala pana la parc nu este de neglijat. Mai mult, admitand ca veti gasi un suflet nobil care sa va ia la „ocazie” pana la intrarea in parc, vei fi nevoit fie sa inchiriezi fie o bicicleta fie pe jos insa distanta dintre obiective este destul de mare iar soarele si / sau vantul nu-ti vor fi prieteni.

O alta variant este sa apelati la agentiile din oras care organizeaza excursii aici dar pretul va fi in jur de 60 USD de persoana ceea ce este foarte mult plus ca nu ai libertatea de a alege tu ce vrei sa vizitezi si timpul iti va fi limitat.

Cea mai buna variant este masina inchiriata, poti ajunge cand vrei, te poti opri unde vrei, poti sta cat vrei. Mai mult, poate fi combinat cu Marea Moarta insa nu recomand aceasta combinatie, timpul iti va fi limitat si la Mare si in parc.

Pretul este de 44 sekeli pentru adult si 36 pentru copil, avand accesul permis si cu masina. Vei primi o harta si cateva informatii oferite de catre un angajat al parcului pe o harta de dimensiuni mari pe un perete. Tot in acesti bani primesti o sticuta pe care o poti umple cu nisip colorat la Lac si pe care o poti lua ca suvenir. Copiilor le va placea sa combine nisipul colorat.

Ce am facut noi

Am plecat dis de dimineata, adica pe la 9 si un pic din Eilat urmand traseul 90 catre Marea Moarta – Ierusalim. Am lasat in urma aeroportul din Eilat dar si noul aeroport Ramon ce urmeaza sa fie deschis in februarie. Dupa aproximativ 20 minute, GPS-ul si indicatoarele ne-au directionat care stanga. Nu aveti cum sa ratati iesirea, este bine semnalizata. Dupa alti 2,5 Km am intrat in Parc. Cu biletele in mana, la ora 10.00 eram deja in cautarea formatiunilor enumerate.

De mentionat este faptul ca sunt parcari unde poti lasa masina si sa mergi pe poteci pana la obiective. Totul este marcat, nu ai cum sa te ratacesti, traseele sunt cumva circulare. Prima oprire in parcarea de la Spirala, o poza si mai departe. Am admirat pe stanga Crocodilul si ne-am indreptat catre Ciuperca si jumatate iar apoi si la Ciuperca pe care o veti intalni in majoritatea pliantelor ce promoveaza zona de sud a Israelului.

Ne-am indreptat catre arc. Aici aveam temele facute de acasa :)

Se urca pe niste trepte de fier infipte in stanca urmand indicatoarele. Am trecut prin arc si, un pic in dreapta, urmand traseul rosu, am coborat pe o scara verticala intr-un canion foarte stramt. Am continuat sa mergem pe traseul rosu, am iesit din canion mai pe piatra mai pe nisip pana cand traseul rosu s-a intersectat cu cel negru. Am pornit pe cel negru care este un pic mai periculos pentru a ajunge la Pestera Minerilor, am trecut prin ea si am urcat pe colina cea mai inalta a parcului de unde privelistea este superba. Apoi am continuat sa mergem pe traseul negru in coborare (nu ne-am intors pe acelasi traseu) printr-un alt canion unde am intalnit din nou traseul rosu apoi la parcare.

Am descries un pic mai in amanunt acest traseu pentru ca este foarte frumos, chiar daca un pic mai dificil iti ofera o priveliste de care putini se vor bucura. Cu 2 copii de 7 si 9 ani noi am reusit sa-l facem mai impinsi de la spate mai cu cate un oftat. Pe tot acest traseu nu ne-am intalnit cu nimeni :)

Meritam o pauza si ceva de mancare asa ca urmatoarea oprire a fost la Oaza. Aici este si un restaurant si un magazine de suveniruri de unde, in baza biletului primiti sticlutele pentru nisip.

La final ne-am oprit pentru cateva poze la Templu si la Pilonii Regelui Solomon.

Toate aceste obiective sunt marcate foarte clar pe harta, drumul este asfaltat in cea mai mare parte in interior, poate fi abordat cu orice tip de masina.

Noi am stat in parc aproximativ 5 ore.

Recomand vizitarea parcului dimineata, in jurul orei 10, mai tarziu se va aglomera si nu vrei ca in poza ta sa apara si alti turisti. Ajunsi la ora 10 noi am reusit sa ne bucuram de toate obiectivele, sa facem poze linistiti far a astepta insa la ora 12.00 deja se vedea aglomeratia ba chiar si-au facut apartitia si autocarele cu turisti.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dalumian in 25.01.19 21:27:15
Validat / Publicat: 25.01.19 21:46:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 1202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dalumian); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Drum prin parc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

dalumian [26.01.19 08:44:59] »

@webmaster,

Se poate si inserarea clipului: youtu.be/7oqfSqSEVOc

Mulțumesc!

adresa web a parcului este parktimna.co.il/EN

webmasterX [26.01.19 08:52:46] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [26.01.19 09:01:05] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

dalumian [26.01.19 09:03:00] »

@webmaster: Mulțumesc!

roth [26.01.19 20:42:54] »

M-am gandit ca e vreme rea si de aceea am citit mai ales destinatii cunoscute dar unde acum e soare... nu e adevarat nu am treaba cu vremea ci doar imi este dor.

ajung in Martie insa nu in aceasta zona ci in unele neumblate de mine pana acum si abia astept. Cum parcul e pe lista mea si drumul la eilat este deja batatorit am sa retin tot ce ai scris, sunt de folos.

Vacante minunate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinad [27.01.19 14:08:11] »

@dalumian: Deşi am citit şi votat de cum a apărut articolul, nu am apucat să scriu şi-un ecou deşi aş fi vrut. Cred că nu e prea târziu nici astăzi. Mi-a plăcut mult ce am văzut şi, totodată, m-a încercat regretul că nu am ajuns şi noi acolo. M-am bucurat că ai fost acolo, precum şi la Dolphin Reef despre care sper să scrii separat alt articol, să văd din nou ce am pierdut.

Foarte frumoase fotografii, felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dalumian [27.01.19 14:15:40] »

@irinad: Mulțumesc!

Pe surse se zice ca ai pierdut niște scufundări cu delfinii ????

Va urma!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dalumian, irinad, Rodel, roth
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale din Eilat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065725088119507 sec
    ecranul dvs: 1 x 1