92084 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Sardinia

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
25.01.2019
DE
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 15.04.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Civilizaţia megalitică nuraghică - nuraghi di Santu Antine


   Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

  În cele şapte zile ale excursiei în Sardinia (mai exact şase, pentru că într-una am fost în Corsica), fără a avea pretenţia că am străbătut întreaga insulă, zilnic am mers cu autocarul sute de kilometri de la nord-vest spre est sau sud. La oarecare distanţă de panglica şoselei am văzut destul de des o serie de turnuri de piatră, înalte, de formă cilindrică sau conică. Ghidul ne-a spus că au rămas 8000 asemenea turnuri în întreaga Sardinie din cele 20000 care au existat cu 3000-3500 ani î. Hr, unii crcetători pretinzând că unele au fost construite în mil. VI î. Hr. Ele sunt mărturii ale civilizaţiei nuraghice de mult apuse.

  Ca vechime concurează cu templele megalitice din Malta (3600 î. HR), cu ansamblul din Stonehenge (3000 î. Hr.) sau cu piramidele din Egipt (cca. 2600 î. HR.) dar nu au beneficiat de aceeaşi promovare. Arheologul Massimo Pallotino specializat în preistoria italiană a declarat că civilizaţia nuraghică este cea mai dezvoltată cultură din vestul bazinului mediteranian.

  Deşi turnurile care au rămas au fost identificate şi inventariate de prin anii ´80 şi unele restaurate, nu s-a putut da răspuns la întrebarea cui prodest, adică la ce serveau? S-a presupus că erau temple de cult, fortificaţii de apărare împotriva invadatorilor, morminte ale uriaşilor dar nu s-au găsit rămăşiţe umane sau obiecte de cult astfel încât controversa continuă.

  Înainte de a vă descrie unul din cele mai mari şi bine conservate turnuri, Nuraghe di Santu Antine pe care l-am vizitat, am cules şi alte informaţii. În 1979 s-au datat cu carbon rămăşiţele umane găsite în Sardinia şi s-a stabilit că primii locuitori ai Sardiniei au apărut cu 150000 ani î. Hr. atraşi fiind de climă, fertilitatea solului şi izolarea pe care le-o dădea marea. Turnurile uriaşe pe care le-am văzut în parcul Porto Conte - Torre Nuovo-, în apropierea bazilicii Santa Sabina sau cel pe care l-am vizitat la Santu Antino aveau până la 25m înălţime şi sunt realizate din blocuri mari de piatră dispuse concentric fără liant. Nu s-a descoperit încă secretul îmbinării perfecte a blocurilor de piatră care au rezistat neclintite mii de ani. Sunt construcţii fără fundaţii şi stabilitatea lor este dată de greutatea bolovanilor de piatră de diverse dimensiuni, din ce în ce mai mici, suprapuşi concentric.

  Toate turnurile au intrarea pe la sudul construcţiei urmată de un coridor lung şi îngust care face legătura cu camera principală rotundă care de regulă are tavanul boltit. În 1949 a fost descoperit un întreg sat nuraghe părăsit şi care a fost ferit mii de ani de ochii curioşilor. Cele mai importante nuraghi sunt complexul Su Nuraxi cu trei etaje, intrat sub protecţia Unesco, nuraghe di Santu Antine, Palmavera, la Prisgionia şi lista ar putea continua.

  Alte vestigii megalitice ale culturii nuraghice sunt:

  - mormintele uriaşilor din Monteś Parma descoperiţi accidental prin 1975 pe câteva terenuri agricole. În urma a trei campanii de escavare au fost găsite 5000 de piese ale unor statui de 2.5 m înălţime, reconstituindu-se 15 capete şi 22 de torsuri. Au fost restaurate 25de statui.

  - Statuete de bronz numite ˝bronzetto˝ reprezentând nobili, scene de vânătoare, animale, arme primitive

  Toate aceste artefacte se găsesc în muzeul de arheologie din Cagliari şi secţii ale muzeelor locale din Sardinia.

  Nuraghe di Santu Antine, una din cele mai mari şi bine conservate construcţii de acest gen este situat în micuţa localitate Torralba (N40.31.0; E 8.46.0) la 40 km sud de Sassari. Se vizitează între orele 9-20 cu o taxă de intrare de 6 eu iar pentru elevi, studenţi, pensionari 3 eu. Începutul construcţiei se plasează în epoca bronzului mijlociu, în sec XIX-XVIII î. Hr, cu peste 3500 ani în urmă. A fost utilizat până în epoca romană, sec II-III d. Hr. Realizat din blocuri mari de bazalt imense care devin din ce în ce mai mici spre vârful construcţiei, are o suprafaţă aspră, rezistentă la intemperii şi este de culoare cenuşiu deschis. Avea trei etaje care ajungeau la 23-25m înălţime. Etajul superior a dispărut rămânând cele două etaje care ajung la 17 m înălţime cu 15 m diametru. Construcţia este protejată de un bastion cu trei turnuleţe şi un zid circular. La intrare se observă culoare cu o lungime de 27m ( iluminate cu spoturi pe calea de mers) cu arcade curbate care conduc la o curte interioară în care sunt săpate trei puţuri. Cine a putut să se caţere pe scara cu trepte înalte şi înguste până la etajul doi a ajuns la o terasă patrată lungă de 40m.

  Alături de nuraghe Santu Antine este o construcţie asemănătoare de mici dimensiuni iar de jur împrejur urmele unui sat cu 14 colibe cu ziduri de piatră în care s-au găsit obiecte ale vieţii de zi cu zi.

   

  WEB, rog https://www.youtube.com/watch?v=zajFbLyklRY

  Citeşte şi continuarea aici

  ---
  Impresii încărcate de Michi in 25.01.2019 13:33:15

  Validat / Publicat: 25.01.19 14:14:26


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ITALIA.
  VIZUALIZĂRI: 590


  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38900 PMA (din 41 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Michi? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - webmasterX
  [25.01.19 13:38:22]
  » mesaj pers

     Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Michi
  [25.01.19 14:03:56]
  » mesaj pers

     @webmasterX: Mulţumesc WEB

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mihaelavoicu
  [25.01.19 18:37:43]
  » mesaj pers

     Foarte interesant! Nu am auzit niciodată despre așa ceva.

     Am citit cu interes și am votat cu drag!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - tata123
  [27.01.19 22:28:14]
  » mesaj pers

     @Michi: Interesante edificii megalitice, înconjurate încă într-o aură de mister. Ipotezele sunt multiple, cercetările continuă, poate că la un moment dat vreo descoperire arheologică va clarifica enigma.

     Locuri sacre? Centre de putere politică? Locuințe ale unor oameni înstăriți din civilizația respectivă? Greu de dat un răspuns, astfel că aceste construcții ciudate de piatră rămân o curiozitate turistică bine exploatată.

     Subiectul e fascinant, mulțumim pentru articol.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [22] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [OCT-2018] Spre nuraghe Santu Antine -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049644">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049644"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049644">Şterge vot</a></div><span id="v91049644" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049644)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049644Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049644MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [OCT-2018] Spre nuraghe Santu Antine
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049645">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049645"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049645">Şterge vot</a></div><span id="v91049645" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049645)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049645Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049645MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [OCT-2018] Alături, o construcţie similară, de mici dimensiuni -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049646">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049646"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049646">Şterge vot</a></div><span id="v91049646" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049646)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049646Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049646MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [OCT-2018] Alături, o construcţie similară, de mici dimensiuni
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [OCT-2018] Vedere generală înainte de a intra în sit -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049647">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049647"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049647">Şterge vot</a></div><span id="v91049647" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049647)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049647Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049647MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [OCT-2018] Vedere generală înainte de a intra în sit
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [OCT-2018] Drumul spre situl arheologic -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049648">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049648"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049648">Şterge vot</a></div><span id="v91049648" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049648)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049648Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049648MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [OCT-2018] Drumul spre situl arheologic
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049649">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049649"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049649">Şterge vot</a></div><span id="v91049649" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049649)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049649Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049649MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine, detaliu -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049650">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049650"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049650">Şterge vot</a></div><span id="v91049650" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049650)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049650Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049650MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine, detaliu
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine detaliu -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049651">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049651"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049651">Şterge vot</a></div><span id="v91049651" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049651)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049651Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049651MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine detaliu
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [OCT-2018] Intrarea în turn -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049652">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049652"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049652">Şterge vot</a></div><span id="v91049652" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049652)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049652Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049652MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [OCT-2018] Intrarea în turn
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [OCT-2018] Intrarea în turn -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049653">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049653"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049653">Şterge vot</a></div><span id="v91049653" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049653)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049653Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049653MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [OCT-2018] Intrarea în turn
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [OCT-2018] Intrarea în turn, atenţie la trepte -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049654">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049654"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049654">Şterge vot</a></div><span id="v91049654" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049654)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049654Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049654MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [OCT-2018] Intrarea în turn, atenţie la trepte
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine schiţă de restaurare -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049655">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049655"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049655">Şterge vot</a></div><span id="v91049655" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049655)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049655Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049655MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine schiţă de restaurare
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine schiţă de restaurare -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049656">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049656"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049656">Şterge vot</a></div><span id="v91049656" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049656)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049656Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049656MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine schiţă de restaurare
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [OCT-2018] Coridorul lung de 27m spre camera interioară -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049657">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049657"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049657">Şterge vot</a></div><span id="v91049657" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049657)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049657Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049657MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [OCT-2018] Coridorul lung de 27m spre camera interioară
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [OCT-2018] La capătul coridorului o curte interioară -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049658">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049658"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049658">Şterge vot</a></div><span id="v91049658" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049658)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049658Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049658MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [OCT-2018] La capătul coridorului o curte interioară
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine- dispunerea pietrelor fără liant -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049659">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049659"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049659">Şterge vot</a></div><span id="v91049659" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049659)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049659Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049659MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [OCT-2018] Nuraghe Santu Antine- dispunerea pietrelor fără liant
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [OCT-2018] Unul din puţurile interioare -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049660">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049660"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049660">Şterge vot</a></div><span id="v91049660" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049660)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049660Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049660MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [OCT-2018] Unul din puţurile interioare
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [OCT-2018] Un turist străbătând culoarul iluminat -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049661">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049661"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049661">Şterge vot</a></div><span id="v91049661" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049661)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049661Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049661MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [OCT-2018] Un turist străbătând culoarul iluminat
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [OCT-2018] La capătul culoarului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049662">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049662"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049662">Şterge vot</a></div><span id="v91049662" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049662)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049662Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049662MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [OCT-2018] La capătul culoarului
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [OCT-2018] Unii au ajuns în vârful turnului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] - <span class="allrVotedi" id="av1049663">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049663"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049663">Şterge vot</a></div><span id="v91049663" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1049663)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1049663Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1049663MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [OCT-2018] Unii au ajuns în vârful turnului
  foto Michi [25.01.19]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [OCT-2018] Macheta nuraghe Santu Antine, internet -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 25.01.19] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av1049664">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1049664"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1049664">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [OCT-2018] Macheta nuraghe Santu Antine, internet
  foto Michi [25.01.19] nevotabilă
  # [0 PMA, fara bonus]

  [22] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  Website Security Test
  pagină generată in 0.108104228973 sec