91623 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Clujul şi împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
27.12.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 3 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Două ansambluri statuare clujene: Matia Corvin și Sf. Gheorghe


Urmare de aici

Municipiul Cluj deține în patrimoniul său cultural mai multe grupuri statuare și statui monumentale care contribuie la punerea în valoare a laturii turistice și istorice a orașului. În cele două popasuri mai lungi făcute la diferență de câțiva ani la Cluj am putut vedea o mare parte din operele de for public amplasate în diverse puncte ale urbei transilvane.

Voi menționa câteva din statuile ce mi-au ieșit în cale: grupul statuar „Horea, Cloșca și Crișan” (autor: Ion Vlasiu, amplasat 1974), busturile din Parcul Simion Bărnuțiu (George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Octavian Goga, Sigismund Toduță, Antonin Ciolan – realizate după 1960), statuia lui Avram Iancu (autor: Ilie Berindei, 1993), statuia lui Lucian Blaga (autor: Romulus Ladea, 1986), statuia lui Mihai Eminescu (autor: Ovidiu Maitec, 1976), statuia lui Mihai Viteazul (autor: Marius Butunoiu, 1976), statuia lui Baba Novac (autor: Virgil Fulicea, 1975), grup statuar „Școala Ardeleană” (autor: Romulus Ladea, 1973), statuia Lupa Capitolina (1921), obeliscul Carolina (1831). Bineînțeles că mai există în Cluj Napoca încă o serie de statui, dar nu le-am descoperit încă.

În rândurile de mai jos vreau să vă descriu două ansambluri statuare valoroase din mai multe puncte de vedere; specialiștii încă nu au stabilit clar care din aceste monumente ar putea ocupa primul loc: ansamblul statuar Mathias Rex sau statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”. Cert este că ele au o valoare artistico-istorică excepțională, făcând parte din viața orașului de peste un secol.

Ansamblul statuar „Mathias Rex”

Impunătorul grup statuar având în centru pe regele Matia Corvin este un monument pe care nu îl ratează nici un turist. Ajuns în Piața Unirii privesc spre biserica romano-catolică „Sf. Mihail” (vezi impresii) și spre statuile de lângă ea. Parcă mă aflu în centrul unui oraș medieval occidental, e o impresie pe care o ai în multe puncte ale Clujului. Regele este înfățișat călare, privind de la 12 m înălțime întreaga piață pietonală; este înconjurat de parte personaje militare, totul pe fundalul unui soclu care imită o fortificație.

Contextul realizării grupului statuar a fost legat de sărbătorirea unui mileniu de la sosirea triburilor ungurești în Pannonia (896-1896). Autoritățile locale aprobă la 1882 ridicarea unei statui a regelui Matia Corvin în orașul său natal, Cluj. Se desfășoară un concurs de proiecte și abia peste mai mult de 10 ani este aleasă macheta prezentată de sculptorul maghiar János Fadrusz, proiect care va primi marele premiu de la Expoziția Mondială din 1900 de la Paris. Pentru opera de artă oferită Clujului sculptorul va fi numit cetățean de onoare al orașului și Doctor Honoris Causa al Universității „Franz Joseph”.

Statuile din bronz au fost transportate de la Budapesta cu trenul, apoi de la gară până în centrul orașului pe șinele unui vechi traseu de tramvai cu cai. Cele cinci personaje (plus calul) au fost montate pe un soclu de piatră realizat de arhitectul Lajos Pakey, soclu reprezentând un bastion al orașului. Dezvelirea monumentalului ansamblu statuar a avut loc în octombrie 1902.

Cele patru statui care îl înconjoară pe rege îi reprezintă pe Blasiu Magyar (cunoscut conducător de oști), Pavel Chinezu (banul Timișoarei), Ștefan Zapolya (palatinul Ungariei) și voievodul Transilvaniei, Ștefan Bathory. Se spune că figura voievodului Bathory ar fi chiar chipul sculptorului maghiar.

Într-un articol din 1941 dedicat monumentelor lui Mestrovici din București, prozatorul Vilhelm Beneș scrie câteva cuvinte și despre monumentul de la Cluj: Pentru prima dată, într-o statue de dimensiuni, calul pozează, înțepenit pe picioarele din față, cabrat parcă de regele care-l încalecă, printr-o mișcare solemnă de paradă, pleacă capul, lăsând toată măreția stăpânului său. Așezată deosebit de bine, într-o piață largă și cu fondale precise, cu un spațiu circumcis, corespunde celor mai prețioase cerințe de stil și monumentalitate.

Monumentul lui Matia Corvin a trecut prin mai multe încercări, atât naționalismul maghiar, cât și cel românesc întinzându-și aripile asupra lui. Totuși, „Matia Corvin este un simbol al caracterului multietnic al Transilvaniei”, după cum spunea istoricul Ioan-Aurel Pop.

Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”

În piațeta din fața Bisericii Reformate se află o statuie interesantă cea a „Sf. Gheorghe” omorând balaurul - prima statuie „ronde-bosse” în Europa medievală. Este o copie în bronz a primei statui ecvestre publice sculptată de doi meșteri clujeni: Martin și Gheorghe, fiii pictorului Nicolae din Cluj, în anul 1373. Opera sculpturală atestă măiestria meșteșugarilor români transilvăneni în acea epocă a Renașterii timpurii; argintari la origine, cei doi frați artiști au realizat prima statuie care se putea privi de jur-împrejur - „ronde-bosse”, din Europa acelor timpuri.

Comandată de împăratul Carol al IV-lea de Luxemburg statuia este plasată în curtea castelului din Praga, unde se poate vedea și astăzi. La sfârșitul secolului al XIX-lea împăratul Franz Joseph donează o copie din ghips Clujului, pentru a omagia orașul natal al celor doi autori. Grupul statuar a fost turnat de sculptorul József Róna în atelierele turnătoriei budapestane Hazai Műérczöntöd şi plasat pe un postament realizat de arhitectul Kálmán Lux – inaugurarea monumentului are loc în toamna anului 1904.

Nu are dimensiuni impunătoare, chiar Sf. Gheorghe mi s-a părut cam mititel (balaurul e reușit), dar merită toată atenția noastră datorită deschiderii de drum creat de meșterii transilvăneni tocmai în secolul al XIV-lea.

Opera sculpturală originală de la Praga este singurul exemplu cunoscut în arta sculpturilor medievale din bronz, în ceea ce privește reprezentarea acestei teme iconografice, spun specialiștii. Și tot acești istorici de artă afirmă că bronzul de la Praga este „cel mai important bronz european realizat în exteriorul spațiului italian de la Antichitatea romană până la Renaștere”.

Concluzii. Monumentele de for public descrise pe scurt mai sus reprezintă valori artistice deosebite și vă invit, când aveți ocazia, să vă opriți câteva minute în fața lor să le admirați. Nu sunt specialist în istoria artei și nu am vrut să încarc articolul cu o mulțime de detalii de specialitate, fotografiile vor completa informațiile sumare din text.

Alegeri inspirate!

P. S. Fotografiile provin atât din toamna anului 2018, cât și din octombrie 2014.

---
Impresii încărcate de tata123 in 27.12.2018 13:08:56

Validat / Publicat: 27.12.18 13:38:26


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 425


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  29900 PMA (din 31 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- liviu49
[27.12.18 18:49:56]
» mesaj pers

   @tata123: Pana la ora asta doar zece voturi, cu al meu 11, exact o echipa de fotbal, fara rezerve, cam putin. Daca se accidenteaza un votant am dat-o in bara.

   Daca... Ma opresc pentru ca este a treia zi de Craciun si mai este si Sf Stefan, asa ca nimic de rau.

   Ai sa razi, dar prima statuie cu Matei Corvin am vazut-o la Budapesta, in anul 1976. Si am vazut-o de multe ori, pentru ca era in apropierea unei piete din apropierea Nepstadion (am inteles ca a fost daramat si construit altul nou), unde ne infiintasem pe o taraba libera magazin de prezentare si desfacere a produselor romanesti. Daca spun si ce aveam la vanzare (nu eram doar eu, eram un grup de 8 oameni de afaceri) veti ramane tablouri. Vindeam piper boabe, boia de ardei iute (ciusca ii spuneau ungurii), prosoape plusate (flotir la unguri), coniac Zarea de trei stele, ciorapi flausati. Cu banii obtinuti, de 2 - 3 ori mai multi decat pretul din Romania, investeam in sapunuri Amo, deodorant BAC, sampon Palmolive, bijuterii din aur. Pe langa acestea eu am mai avut bani si sa-mi cumpar un radio portabil Philips, pe care l-am avut in functie pana acum 5-6 ani. Nu ca s-ar fi defectat, dar gama de UUS pe care prindeam posturile romanesti nu mai corepundea frecventelor actuale. Ei bine langa aceasta piata am vazut eu prima statuie cu Matei Corvin. In anul urmator, 1977, am fost pentru prima oara la Cluj, intr-o delegatie cu trenul si am vazut si grupul statuar din pioata Libertatii, cum se numea atunci. Statuia am mai vazut-o de mai multe ori, dar nu pentru ca ma atragea monumentul, ci pentru faptul ca in apropierea ei, pe str Dr. Petru Groza era agentia de voiaj CFR, de unde imi luam bilete de intoarcere la Bucuresti. Asa ca volens-nolens am vizitat de multe ori statuia lui Matei Corvin. Oricum nu as reusi sa o descriu la fel de bine ca tine, chiar daca a vazut-o de mai multe ori. Si ca sa nu mai trag de timp, incep sa trag o fuga si pe alte articole, ca dupa trei saptamani de musafiri nepoftiti (ANAF si Curtea de Conturi) ma trage ata la niste turism adevarat.

   Pana atunci numai bine si calatorii placute!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mihaelavoicu
[27.12.18 21:22:35]
» mesaj pers

   Frumos expuse statuile clujene. În vara anului 2017 am fost prima oară la Cluj, pentru vizitate, căci în trecere, ho, ho de nu știu câte ori. Atunci am văzut pe Matia Corvin, ce impunător și frumos e.

   Gheorghe al nostru de la Praga, e cam Gheorghiță!! Și o spun, pentru că l-am văzut la el acasă, acolo pe o latură a Catedralei St. Vitt. M-am simțit mândră, când ghidul ne-a spus că este opera a doi frați din Cluj. asta era prin 83.

   Un an nou cu bine și sănătate!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[30.12.18 13:23:21]
» mesaj pers

   @liviu49: Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. „Bob cu bob se adună sacul”, știi cum se spune.

   Am citit în media online despre intenția autorităților comuniste din anii 70 de a „balansa” statuia lui Matia Corvin cu cea a lui Mihai Viteazul. Sculptorul Marius Butunoiu a realizat statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul pentru a fi amplasată la Alba Iulia, dar va fi preferat Oscar Han. Statuia lui Butunoiu va ajunge la Cluj pentru a se impune imagistic în fața ansamblului statuar „Mathia Rex” (historia.ro/sectiune/gene ... tei-corvin-foto).

   Numai bine și „La mulți ani! ”

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- tata123
[30.12.18 13:29:25]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Un ecou și aprecieri pentru care vă aduc mulțumiri. Am citit un studiu referitor la statuia originală a fraților clujeni aflată la Praga (trecută prin câteva restaurări de-a lungul secolelor) și se afirmă acolo că ar fi vorba despre reprezentarea Sf. Gheorghe în postură de tânăr adolescent. Specialiștii în artă apreciază din punct de vedere artistic această reproducere de acum un secol.

   Un An Nou cu bine și „La mulți ani! ”.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- BoredPanda
[22.02.19 17:04:06]
» mesaj pers

   Mă întreb oare, câți oameni trec pe lângă aceste statui și se întreabă ce-i cu ele. Și mai ales câți dintre acești oameni se documentează după ce-și pun acea întrebare. Eu, curioasă din fire fiind și avidă după cunoaștere, trecând pe lângă o statuie a cărui nume nu-l cunosc, nu stau mai mult de o zi fără să nu caut toate informațiile posibile.

   Însă acest aspect diferă de la om la om și nu toți suntem curioși de istoria noastră.

   Una peste alta, luna trecută, la Cluj, a fost dezvelită statuia lui Iuliu Maniu https://cluj.com/articole/statuia-lui-iuliu-maniu-la-cluj/

   

    :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[25.02.19 08:58:56]
» mesaj pers

   @BoredPanda: De multe ori statuile ascund întâmplări atât de interesante, trebuie doar să ne aplecăm puțin asupra lor. De cele mai multe ori cercetez poveștile din jurul unui obiectiv imediat ce l-am observat sau am aflat despre el.

   Am văzut în ultim perioadă două statui noi și în București: cea a lui Tudor Vladimirescu (sculptor Alexandru Papuc) și bustul mareșalului Alexandru Averescu (sculptor Valentin Tănase).

   O săptămână bună! Mulțumesc pentru lectură și ecou.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2018] Biserica romano-catolică „Sf. Mihail” și ansamblul statuar „Mathias Rex” - Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044244">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044244"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044244">Şterge vot</a></div><span id="v91044244" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044244)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044244Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044244MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2018] Biserica romano-catolică „Sf. Mihail” și ansamblul statuar „Mathias Rex” - Cluj.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2018] Ansamblul statuar „Mathias Rex” - Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044245">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044245"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044245">Şterge vot</a></div><span id="v91044245" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044245)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044245Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044245MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2018] Ansamblul statuar „Mathias Rex” - Cluj.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2018] Ansamblul statuar „Mathias Rex”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044246">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044246"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044246">Şterge vot</a></div><span id="v91044246" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044246)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044246Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044246MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2018] Ansamblul statuar „Mathias Rex”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [OCT-2018] Regele Matia Corvin - Ansamblul statuar „Mathias Rex”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044247">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044247"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044247">Şterge vot</a></div><span id="v91044247" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044247)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044247Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044247MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2018] Regele Matia Corvin - Ansamblul statuar „Mathias Rex”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [OCT-2018] Personaje din bronz - Ansamblul statuar „Mathias Rex”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044248">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044248"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044248">Şterge vot</a></div><span id="v91044248" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044248)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044248Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044248MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2018] Personaje din bronz - Ansamblul statuar „Mathias Rex”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [OCT-2018] Personaje din bronz - Ansamblul statuar „Mathias Rex”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044249">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044249"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044249">Şterge vot</a></div><span id="v91044249" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044249)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044249Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044249MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2018] Personaje din bronz - Ansamblul statuar „Mathias Rex”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2018] Regele Matia Corvin - Ansamblul statuar „Mathias Rex”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044250">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044250"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044250">Şterge vot</a></div><span id="v91044250" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044250)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044250Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044250MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2018] Regele Matia Corvin - Ansamblul statuar „Mathias Rex”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [OCT-2018] Blasius Magyar și Paul Chinezu - Ansamblul statuar „Mathias Rex”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044251">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044251"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044251">Şterge vot</a></div><span id="v91044251" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044251)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044251Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044251MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2018] Blasius Magyar și Paul Chinezu - Ansamblul statuar „Mathias Rex”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2018] Ștefan Zapolya (stânga) și Ștefan Bathory (dreapta) - Ansamblul statuar „Mathias Rex”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044252">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044252"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044252">Şterge vot</a></div><span id="v91044252" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044252)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044252Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044252MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2018] Ștefan Zapolya (stânga) și Ștefan Bathory (dreapta) - Ansamblul statuar „Mathias Rex”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2018] Viceregele Ungariei - prim plan. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044253">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044253"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044253">Şterge vot</a></div><span id="v91044253" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044253)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044253Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044253MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2018] Viceregele Ungariei - prim plan.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [OCT-2018] Ansamblul statuar „Mathias Rex”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044254">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044254"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044254">Şterge vot</a></div><span id="v91044254" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044254)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044254Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044254MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2018] Ansamblul statuar „Mathias Rex”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2018] Ansamblul statuar „Mathias Rex”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044255">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044255"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044255">Şterge vot</a></div><span id="v91044255" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044255)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044255Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044255MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2018] Ansamblul statuar „Mathias Rex”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul” - Cluj (2014). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044256">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044256"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044256">Şterge vot</a></div><span id="v91044256" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044256)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044256Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044256MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul” - Cluj (2014).
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul” (2018) - Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044257">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044257"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044257">Şterge vot</a></div><span id="v91044257" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044257)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044257Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044257MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul” (2018) - Cluj.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044258">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044258"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044258">Şterge vot</a></div><span id="v91044258" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044258)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044258Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044258MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044259">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044259"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044259">Şterge vot</a></div><span id="v91044259" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044259)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044259Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044259MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044260">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044260"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044260">Şterge vot</a></div><span id="v91044260" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044260)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044260Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044260MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044261">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044261"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044261">Şterge vot</a></div><span id="v91044261" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044261)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044261Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044261MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044262">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044262"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044262">Şterge vot</a></div><span id="v91044262" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044262)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044262Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044262MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044263">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044263"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044263">Şterge vot</a></div><span id="v91044263" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044263)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044263Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044263MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”.
foto tata123 [27.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 27.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1044264">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1044264"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1044264">Şterge vot</a></div><span id="v91044264" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1044264)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1044264Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1044264MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2018] Statuia „Sf. Gheorghe omorând balaurul”.
foto tata123 [27.12.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.129672050476 sec