ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524), jud. Sibiu, monument medieval al sașilor ardeleni

TIPĂREȘTE

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, am plecat să vizităm biserica fortificată din Biertan. Am rămas foarte impresionată de ceea ce am descoperit. În primul rând biserica este foarte mare, construcția este tip hală, cu ziduri foarte groase, era foarte frig înăuntru, dar nu ne-a deranjat, eram prea fascinați de ceea ce vedeam acolo. Este un loc care necesită mult timp pentru o vizită amănunțită, aveți multe de văzut și de învățat de acolo.

Biserica este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, începând cu anul 1993, acesta fiind restaurată în anul 1991 din donațiile persoanelor originare din Biertan, dar care au părăsit țara.

Biserica

Programul de vizită este de marți până duminică, între orele 11:00 - 15:00. Luni este închis.

Prețul biletuluieste de 10 lei. Noi nu am fost cu copilul, astfel nu știu dacă au intrarea gratuită copiii sau este tarif unic, așa cum apare pe afiș.

Complexul arhitectural medieval din Biertan este alcătuit din biserică și centura de fortificații. Biserica este înconjurată de trei rânduri de ziduri de apărare.

În secolul al XVI- lea, după construirea zidului exterior al cetății, Biertanul, cu cele 6 turnuri și 3 bastioane, a fost cea mai vastă și mai puternică dintre bisericile fortificate săsești.

Intrarea în cetate se face prin parcurgerea celor 73 de trepte din bârne de stejar, scara fiind construită în 1795 și acoperită în 1845. Este ca un hol care escaladează dealul până la biserică. Din acest hol se poate ieși pe o ușă laterală care vă oferă posibilitatea de a vă plimba pe o alee situată între primul și al dolilea zid de apărare Sunt foarte frumoase scările, acoperișul este cu șindrile, bârnele de susținere a acestuia au un puternic efect decorativ.

După parcurgerea scărilor, ajungeți în curtea bisericii, unde pe partea dreaptă treceți pe lângă Turnul cu ceas. Din păcate ceasul este stricat, nu mai funcționează. Ceasul a fost montat în 1508, iar la mijlocul secolului al XIX- lea a fost montat mecanismul care a funcționat până de curând.

Pe sub Turnul cu ceas dacă treceți, ajungeți în locul în care am scris mai sus, între zidurile de apărare unu și doi, de unde pe alee puteți intra pe ușă în holul scărilor de acces la biserică.

Biserica a fost construită între anii 1490-1524 în stilul gotic târziu. Ușa de acces în biserică este masivă, din lemn cu sculpturi ornamentale, am reușit să deslușesc un ciorchine de strugure.

Primul lucru care se observă la intrarea în biserică, este amvonul, situat chiar vis-a-vis cu intrarea. Acesta este deosebit de frumos, sculptat în piatră cu scene biblice în relief, realizat în anul 1500. Acoperișul amvonului este din lemn sculptat și vopsit, cu o mare valoare ornamentală.

În partea dreaptă se află stranele și orga, iar în partea opusă altarul proliptic.

Altarul poliptic realizat între anii 1483 - 1513, este cel mai mare din țară, având 28 de panouri pictate cu scene biblice.

În fața altarului se află o cristelniță cioplită în piatră cu motive geometrice.

În partea stângă a altarului se află o încăpere, Sacristia, a carei ușă a fost premiată la Expoziția Mondială din 1910 de la Paris. Ușa a fost realizată în anul 1515 de către meșterii sași locali, din stejar, este solidă și împodobită cu intarsii. Aceasta este faimoasă datorită sistemului compex de închidere cu 19 încuietori. Pentru a acționa sistemul de închidere, se utilizează o cheie pentru închiderea a 4 dintre încuietori, iar pentru celelalte 15 trebuie acționată o manivela.

În sala Sacristiei în prezent am văzut că erau expuse tablourile cu portretele episcopilor, sub fiecare tablou fiind trecut numele episcopului și un curriculum al acestuia, tradus și în limba germană.

Ca obiecte valoroase adăpostite aici, sunt: un șemineu din sec. al XVI -lea, un tablou realizat prin tehnica de suprapunere a bucăților de lemn prin lipire, din anul 1912, reprezentând cetatea fortificată Biertan.

Pe jos în biserică sunt podele. Mobilierul este foarte valoros, acesta este lucrat din lemn de tei, stranele din cor sunt decorate cu benzi cu ornamente gotice din secolul al XIV-lea.

Pe un panou expus pe o coloană de susținere din biserică, sunt trecuți anii în care a început construcția bisericii 1490 și când s-a terminat 1524.

Biserica este decorată cu multe steaguri, lepidee, steme.

Un tablou vechi cu Isus Hristos împreună cu apostolii, este expus în biserică. Acesta este realizat printr-o tehnică deosebită, privirea lui Isus urmărindu-te din orice unghi.

Deasupra pe perete, în direcția altarului, este trecut un text destul de lung în latină, având zugrăvite mai multe simboluri în jurul lui. Doamna de la bilete care ne-a însoțit, nu a știut să ne dea informații despre acest text. Sunt curioasă și eu ce scrie acolo.

Curtea

În jurul bisericii am descoperit încă câteva intrări, o intrare separată este pentru persoana care cântă la orgă iar o altă intrare este pentru preoți.

Pe ziduri sunt montate reflectoare, cred că se vede frumos cetatea luminată noaptea.

Mai sunt bănci pentru odihnă in curtea bisericii.

Într-o încăpere de langa biserică, este Carcera sau Închisoarea matrimonială, adică locul în care erau închiși timp de două săptămâni soțul și soția care se certau și intenționau să divorțeze.

Carcera este o cameră mică, închisă cu zăbrele, în care este un pat, o masă, un scaun, o farfurie, o cană, o lingură, o ladă pentru haine. Aici sunt două manechine reprezentând un bărbat și o femeie.

Această Carceră a funcționat timp de 300 de ani, timp în care doar o singură pereche a divorțat, restul cuplurilor împăcându-se.

Și această clădire era deschisă vizitatorilor.

În partea opusă închisorii este o cameră amenajată cu unelte si dispozitive de lucru din lemn și fier.

La parterul Turnului Mausoleu în care am intrat, ușa era deschisă, sunt expuse mormintele episcopilor sași. Lespedele sunt așezate în picioare și decorate cu trupul sculptat și pictat, în unele cazuri, al episcopului decedat.

Între anii 1572-1867 laBiertan a fost sediul Episcopatului Bisericii Evanghelice CA, centrul vieții spirituale și politice a sașilor transilvăneni.

Am mai trecut pe lângă Turnul catolicilor, cu o scară lungă din lemn pe care aș fi vrut să o urc, să văd de sus Cetatea cu cele trei rânduri de ziduri, dar era blocat accesul la scări, probabil că nu sunt sigure. La baza acestuia, era o încăpere închisă cu zabrele, aceasta reprezentând capela catolicilor netrecuți la reformă. Înăuntru erau picturi murale și tablouri vechi.

Zidurile cetății prezintă dese ochiuri de tragere.

Recomandarea

Nu pot să vă spun altceva decât să includeți Cetatea Biertan în obiectivele obligatoriu de văzut în Transilvania. Este uimitor câtă istorie avem lângă noi, trebuie doar să deschidem ochii. Era un grup de italieni când am fost noi. Vin mulți străini să vadă cetățile medievale și bisericile fortificate din Transilvania, ar fi păcat ca tocmai noi, românii să le ocolim.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 19.12.18 22:59:02
Validat / Publicat: 20.12.18 00:08:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BIERTAN [SB].

VIZUALIZĂRI: 821 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524)

spre altarul poliptic

EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

mishu
[20.12.18 00:10:11]
»

@Dana2008: Start vot! Felicitări, votat cu mare drag.

Dana2008AUTOR REVIEW
[20.12.18 00:42:10]
»

@mishu: Multumesc frumos! Pupici!

webmaster
[20.12.18 06:20:57]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008AUTOR REVIEW
[20.12.18 06:42:52]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

tata123 🔱
[20.12.18 08:48:23]
»

@Dana2008: Un monument istoric superb; observ că peisajul de iarnă e la fel de frumos ca cel din vară. Întotdeauna am privit la turnul care apare în P45 și P50 ca la un omuleț posomorât

Biserica fortificată de la Biertan e cunoscută atât în țară, cât și în străinătate prin elementele sale deosebite (încuietoarea de la ușa sacristiei - încăpere unde se depozitează obiecte de cult și veșminte preoțești, altarul poliptic, închisoarea celor care doreau să divorțeze) și starea bună de conservare. Mie mi-a plăcut mult drumul de acces pentru care dintre ziduri, străjuit de arcade - soarele creea un joc de lumini și umbre interesant.

Mulțumim pentru prezentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[20.12.18 09:02:45]
»

@all: Referitor la ușa și încuietoarea sacristiei de la Biertan, trebuie să știm că mai există o asemenea operă de artă/inginerie și la Richiș, la circa 5 km distanță. În biserica evanghelică luterană construită în a doua jumătate a veacului al XIV-lea în Richiș, același meșter de la Biertan, Johannes Reichmuth din Sighișoara, a realizat la 1514 o ușă la sacristie asemănătoare. La Richiș încuietoarea e ceva mai simplă și mai mică ca dimensiune, dar se pare că are un mecanism automat de închidere (vezi foto).

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[20.12.18 09:03:57]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Covorul alb de nea proaspătă, ningea foarte tare, da o altă înfățișare întregului Complex arhitectural medieval din Biertan.

Turnul îmbrăcat acum în haine albe, pare un om de zăpadă tare drăguț.

Noi nu am prins soare, asa ca în loc de jocul de lumini și umbre am avut parte de jocul fulgilor de nea.

Călătorii plăcute!

Sărbători fericite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[20.12.18 09:06:35]
»

@tata123: Ai dreptate, am citit că există două astfel de uși, ambele în ținuturile săsești din Transilvania.

mihaelavoicu
[20.12.18 22:08:30]
»

Frumoasă Biserica și strașnică închizătoarea de la Sacristie.

Felicitări!

Dana2008AUTOR REVIEW
[21.12.18 09:54:45]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Dacă sistemul de închidere a fost premiat la Paris, înseamnă că este în siguranță ceea ce se adăpostește în Sacristie.

Sărbători fericite!

Călătorii plăcute!

Pe curând, Mihaela!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica fortificată Biertan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076501131057739 sec
    ecranul dvs: 1 x 1