ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bucovina mini-întâlnire AFA - ziua I

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Trebuie să precizez că această zi (sâmbătă, 22 mai 2010) era prima pentru mine, alţi participanţi fiind sosiţi deja cu o zi înainte.

Noi am sosit pe la zece dimineaţa şi, parcă ne vorbisem dinainte, ceilalţi (mariana, piti, geni) planficaseră deja o vizită la Putna, locul ce-mi doream cel mai mult să-l revăd, după o vizită exhaustivă, făcută în Neamţ şi Bucovina, în 2004.

Aşa că, zis şi făcut, ne-am înbarcat în maşini şi, în ciuda unor nori ameninţători, care se mai scuturaseră deja peste noi, am pornit la drum.

De la pensiunea Montana, din Suceviţa, unde aveam „cartierul general”, până la Putna sunt vreo 35 de km, pe DN17A până în Marginea, cunoscut loc pentru ceramica neagră, apoi pe DN2E şi DN2H, prin Vicovu de jos, până la Putna (starea drumului era foarte bună).

Spre deosebire de alte mănăstiri, la cele din Bucovina se plăteşte intrare, de regulă 3 lei. De asemenea, fotografierea şi filmarea au regim special. La Putna poţi fotografia şi filma, contra sumei de 5, respectiv 10 lei, peste tot, cu excepţia muzeului, unde, la intrare, au chiar şi casete cu cheiţă, unde poţi lăsa aparatul de fotografiat sau filmat. Şi telefoanele mobile au un regim special, ele trebuie închise la intrarea în mănăstiri. De asemenea, ţinuta trebuie să fie decentă: bărbaţii nu trebuie să fie în pantaloni scurţi, sau maiou, iar femeile nu în minijupă, sau bluze decoltate şi cu umerii goi. Dacă aţi ajuns cu o ţinută mai lejeră acolo, cereţi la intrare un şorţ şi rezolvaţi astfel problema.

Putna este o mănăstire fortificată, ce cuprinde între zidurile sale mai multă istorie decât un întreg manual.

Biserica mănăstirii este printre puţinele din zonă care nu are picturi exterioare, singurele elemente mai evidente, comune cu alte mănăstiri bucovinene fiind streşinile foarte largi şi contraforturile (mai sunt şi altele, dar mai puţin evidente).

Decoraţiunile exterioare sunt de ordin arhitectonic, fără picturi, aşa cum spuneam. În schimb, în interior picturile îţi încântă privirea şi îţi umplu sufletul de bucurie prin coloristică şi imagini sugestive. Spre deosebire de alte locuri, aici este permis fotografiatul şi în interiorul bisericii, probabil şi datorită faptului că aici se află mai multe morminte, dntre care cel mai important este cel al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Intrarea se face prin poarta laterală a pronaosului, în faţa căruia (pe partea de vest a bisericii) se află trei mari clopote, dintre care cel din mijloc, mai mare, datează de la sfârşitul secolului al XV-lea, fiind făcut de ctitorul ei (al mănăstirii), fericitul Ştefan Voievod cel Vestit, cum scrie pe o plăcuţă de pe clopot.

Cei care doresc să se informeze în detaliu depre mănăstirea Putna, o pot face accesând site-urile click aici şi click aici

Muzeul este şi el foarte interesant, conţinând exponate foarte vechi. Faţă de cum îl ştiam, între timp a fost reorganizat, noul aranjament punând mai bine în valoare exponatele.

Lângă zidul de est al mănăstirii se găseşte bustul lui Eminescu, iar în partea dreaptă a intrării, cum priveşti din interior, în colţul sud-estic se găsesc vestigii arheologice de la mai vechile construcţii ale mănăstirii.

Am plecat de la Putna cu ceva mai mult optimism pentru vremurile actuale, nu înainte de a arunca o ultimă privire în jurul mănăstirii. Pe dealul din sudul acesteia, o cruce mare stă de strajă, sub ea, pe coasta despădurită, fiind scris cu brazi numele lui Ştefan. O rază de soare încerca timid să pătrundă printre nori, ca un licăr de speranţă pentru vremurile ce vor să vină.

Ne-am îndreptat apoi pe un drumeag de ţară ce se face la dreapta, cum ieşi de la mănăstire, spre locul unde se află chilia lui Daniil Sihastrul (pentru detalii vezi wikipedia sau crestin ortodox), monah contemporan cu Ştefan cel Mare.

Timpul se scurge repede când faci lucruri interesante, şi ne-am trezit că prânzul trecuse deja, aşa că ne-am urcat în maşini şi ne-am îndreptat spre Rădăuţi, unde urma să ne întâlnim cu Sânziana, gazda şi organizatoarea mini-întâlnirii.

Am lăsat maşinile în parcarea din central oraşului şi ne-am îndreptat spre restaurantul Naţional, unde ni se rezervase o masă.

În drum, ne-am oprit să facem o vizită la frumoasa catedrală a oraşului (informaţii aici: catedrala rădăuţi) şi în parcul central.

Am intrat apoi la restaurantul Naţional, aflat peste drum, unde ne aştepta un prânz întârziat copios.

Eu am ales un cordon bleu (numit în meniu Gordon bleu) foarte gustos, pe care l-am împărţit cu soţia mea, ea dându-mi în schimb jumătate din porţia sa de tochitură (interesant, era fără sos), pentru a ne face o idee mai clară asupra bucatelor bucovinene. Idee foarte “gustoasă”, confirmată şi de ceilalţi, care au ales alte mâncăruri.

Ziua s-a încheiat cu o “şedinţă” prelungită la pensiunea Suceviţa, cu schimb de impresii, poveşti despre călătorii, amintiri. Aşa am aflat şi despre faptul că a sosit deja barza la familia Iordăchescu, aducându-le un băieţel (şi nu o fetiţă, aşa cum spunea ştirea iniţială).

Cum noaptea anterioară o petrecusem pe drum, la miezul nopţii m-am retras, ca să prind forţe noi pentru ziua următoare, dar unii dintre noi (între timp se mai adăugaseră alţi membri AFA) au rămas până mai spre dimineaţă.

Oricum, chiar şi oboseala se face simţită mai greu între prieteni şi în locuri frumoase, aşa că am putut reduce din orele de somn în schimbul celor active.

Închei aici “darea de seamă” (:))) cu privire la ziua de 22 mai din sejurul mini-întâlnirii AFA din Bucovina.

To Be Continued …


[fb]
---
Trimis de Costi in 31.05.10 20:18:00

VIZUALIZĂRI: 2144 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea la mănăstirea Putna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6200 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

CostiAUTOR REVIEW
[31.05.10 21:13:03]
»

@webmaster

Aş dori ataşarea următoarei melodii:

click aici

În altă ordine de idei, mai sunt trei adrese web în text la care trebuie făcute link-uri.

Mulţumesc.

mirelutza
[31.05.10 21:17:35]
»

Hai ca si voi ati bananait care incotro ca noi in Ungaria . Un vot si de la mine draga Costi ...

ancamariagadea*
[31.05.10 21:34:20]
»

SB! Randurile tale m-au cam facut sa ma "oftic" ca n-am fost acolo. Si mie mi-e draga tare Bucovina!

piti
[31.05.10 23:20:02]
»

Noi nu prea ne-am rupt in " bisericute ", grupul nostru din prima zi: Sinziana, Cristi, Larisa, Eugen, Costi si sotia Mariana si Piti a ramas acelasi pe tot parcursul miniintalnirii, pe traseu alipindu-se si Bogdan si sotia si minigrupul lui. Singurii care nu ne-au insotit, Arinuca si sotul Mihai cu cei doi copiii, a fost din cauza timpului foarte scurt petrecut impreuna. A si sa nu uit de d-na doctor stomatolog cu sotul, fetita si soacra, parca cu nick-ul @trident, din Fagaras.

Una peste alta atmosfera a fost calda, in ciuda vremii potrivnice in primele doua zile. Noi ne-am simtit extraordinar, la fel ca si in februarie la intalnirea din Poiana Brasov si vom da curs si unei viitoare intalniri, cu observatia ca sper sa aveti mila de noi timisorenii si sa gasim un loc un pic mai apropiat noua (poate Baile Herculane).

Costi sa stii ca i-am spus Marianei ca daca vei scrie o impresie despre bucataria bucovineana inseamna ca e sfarsitul lumii, sau ma rog ceva de genul ca site-ul se intoarce cu susul in jos. Tu, elegant ca de obicei, ai gasit o formula sa inserezi si impresiile culinare in cadrul zilelor minunate petrecute aici.

Pentru ca nu am facut-o la intoarcere de la Sucevita, vreau sa multumesc gazdelor noastre Sanziana si Cristi care au facut tot ce au putut sa ne simtim noi minunat acolo. Ma inclin si sper sa ma revansez.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sanziana
[01.06.10 09:08:43]
»

desi ecoul meu este ultimul, primul vot am avut onoarea sa ti-l acord eu

La noi in zona tochitura nu este cu sos, poate de aceea mergand eu in alte zone confund tochitura de pe acolo cu sos cu o tocanita de carne. Sunt insa ferm convinsa ca ti-a placut mancarea

imi pare rau ca, din cauza anumitor motive nu am putut sa va insotesc si la Putna, ma incanta pozele tale.

CostiAUTOR REVIEW
[01.06.10 09:14:02]
»

Uitându-mă mai bine, am constatat că rubrica MINI-INTALNIREA AFA BUCOVINA 2010, la care se află acest review ar fi trebuit să o introduc direct la tema MOLDOVA/BUCOVINA şi nu la sub-tema MANASTIRILE MOLDOVEI. Tot aici ar trebui adus şi review-ul lui BOGDAN DSN, Bucovina - colt de rai, click aici, precum şi toate review-urile care vor mai fi postate despre mini-întâlnirea AFA din Bucovina 2010.

Dacă este posibil, rog WM să facă modificările cuvenite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Alina Morar
[01.06.10 12:28:23]
»

Vad ca v-ati simtit bine, v-ati distrat, relaxat, mancat... Sper ca data viitoare sa fiu si eu mai pe faza cu intalnirile si sa pot onora si eu cu prezenta.

Ma bucur ca si eu mi-am gasit locul pe net, daca pot spune asa, unde am cunoscut niste oameni minunati si cu hobby-uri comune.

Sapt. viitoare plec si eu in Bucovina, la Vama, la Pensiunea Lidana, excursie pe care am primit-o de la voi si ii multumesc domnului Cornel.

Si de la mine ai un SB.

Sanziana
[01.06.10 12:40:59]
»

@alina morar musai sa incerci pieptul de pui cu ciuperci si smantana de la Lidana, sa bei o cafea sus in foisor si ,de ce nu un tenis de masa in crama...si daca ai ceva nelamuriri cu drumul, daca te pot ajuta cu ceva da un semn de viata

Admin
[01.06.10 12:53:41]
»

Costi: o rubrica (in cazul nostru 'MiniIntalnire AFA Bucovina 2010') nu se poate (tehnic) 'lipi' direct la o 'regiune'; ea trebuie musai sa fie legata de o 'statiune' (sau, ma rog, echivalentul acestui termen).

Cea mai potrivita '[pseudo-]statiune' pentru acest subiect ramane totusi 'Manastirile Moldovei'.

Review-ul lui Bogdan_DSN a fost mutat si el in aceasta rubrica.

pingo_doce
[03.06.10 13:47:43]
»

Un vot de la mine Costi!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, chelie_d, Costi, mirelutza, piti
Alte articole din această RUBRICĂMini-întâlnirea AFA Bucovina 2010:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050908803939819 sec
    ecranul dvs: 1 x 1