91512 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Biserici, mănăstiri clujene

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
17.12.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

E cu adevărat ștefaniană biserica din Feleacu?


Urmare de aici

La doar 8 km depărtare de municipiul Cluj Napoca, în localitatea Feleacu, pe lângă Mănăstirea „Sf. Treime” (vezi impresii), mai există un vechi monument istoric care a atras o mulțime de specialiști și a stârnit multe controverse. De altfel, sunt multe colțuri de țară unde desoperim câte ceva care nu ar avea ce să caute acolo, dar totuși există. La Feleacu există sau nu o biserică ștefaniană? Istoricii sunt cei mai în măsură să ofere un răspuns, bazat pe dovezi documentare și arheologice.

Un indicator specific monumentelor istorice ne îndreaptă pe una din străduțele înguste ale așezării Feleacului; ținem dreapta, vedem alt indicator și după 550 m distanță ajungem la destinație. Parcăm autovehiculul într-un spațiu viran de lângă gardul bisericii și apoi intrăm în curte.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” are peste 500 de ani vechime și se înalță semeață pe una din costișele Feleacului. Un amalgam între stilul gotic și cel bizantin, o presupusă ctitorire a domnului Moldovei, Ștefan cel Mare (sau măcar un sprijin financiar), sediu al mitropoliei greco-orientale, în esență un important punc religios pe harta Transilvaniei medievale.

Alianța încheiată între Ștefan cel Mare și Matia Corvin, în urma căruia domnul moldovean primește posesiuni în Transilvania, dar și intensele relații comerciale peste Carpați au permis și ridicarea a două biserici cu rang episcopal: la Feleacu și la Vad. Așezat pe înălțimile dealului Feleacului, satul cu același nume beneficia în epoca medievală de o oarecare independență față de autoritățile administrative și ecleziale transilvane. Comunitatea românească de aici era într-un fel privilegiată, așezarea oferind siguranță și neutralitate din mai multe puncte de vedere. Documente regale din a doua jumătate a veacului al XIV-lea ne oferă informații despre satul mutat de pe vârful dealului ceva mai la vale „ca să fie cu totul ferit și scutit de orice atârnare străină, încredințându-l pomenitului nostru oraș Cluj și legilor lui”, deoarece „satul românilor numit Feleac, aflător în pădurea pomenitului oraș – unde douăzeci de români sunt puși și așezați pentru paza drumului” constituia un punct de pază a drumului de acces către orașul regesc Cluj.

Românii au avut o bisericuță de lemn în secolul al XIV-lea, al cărui loc va fi luat de edificiul de zid cu hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”, ridicat între 1480-1484. Indicii documentare atestă existența unei Mitropolii a Feleacului, sprijinită de Mitropolia Moldovei de la Suceava și aflată sub protecția voievodului Ștefan cel Mare. Nici aceste lucruri nu sunt însă clare, cercetători mai noi sau mai vechi aflându-se pe una din părțile baricadei: a fost sau nu Ștefan cel Mare implicat în viața bisericească transilvană?

Ce vedem noi azi? O biserică destul de mare, compusă din două corpuri construite în secole diferite: corpul bisericii de tip sală, cu altar pentagonal, datând din ultima treime a secolului al XV-lea și pronaosul, plus turnul-clopotniță adăugate în anii '20, sub patronajul regelui Ferdiand I (după planurile arhitectului Károly Kós). Între anii 1997-1999 a avut loc o altă restaurare, rezultatul îl vedeți în fotografii.

Am ocolit biserica pe pavajul neregulat de piatră și am admirat formele de arhitectură gotică târzie care împodobesc corpul medieval al bisericii. Deasupra soclului înalt din piatră de râu, pe fațada sudică, se află inscripția slavonă, datând din 1516, protejată de o placă de plexiglas – ea atestă trecerea prin Feleacu a lui „popa Filip din Hațeg”.

Edificiul religios are aproape 22 m lungime și peste 7 m lățime; ambele uși de acces erau încuiate, mi-ar fi plăcut să văd interiorul (cred că trebuia să întreb acest lucru la mănăstirea din apropiere). Portalul sudic accede în naosul medieval și are o lucrătură în piatră foarte frumoasă, baghete de piatră se arcuiesc și se întretaie într-un joc al materialul care din solid devine fluid în mâinile meșterului. Cele două ferestre sudice au ancadramente încheiate în arc frânt și decorațiuni gotice (sunt reproduceri fidele ale originalelor). A doua cale de acces o constituie portalul vestic, mutat la pronaosul nou construit în 1925 – este un model gotic în arc frânt, refăcut parțial. Altarul e luminat de două ferestre, una înaltă și destul de îngustă și alta rotundă, ambele cu ancadramente de piatră și traforaje în piatră de sorginte gotică.

Mi-ar fi plăcut să văd picturile interioare de secol al XVIII-lea, bolțile în curce pe ogive cu ale lor nervuri, cheile de boltă, iconostasul. Cu altă ocazie...

Mai jos pe costișă se află bustul lui Ștefan cel Mare, lucrare comandată și finanțată de scriitorul moldovean Gheroghe Sion, cu aprobarea istoricului Nicolae Iorga. Bustul de bronz a fost realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea și amplasat în partea de vest a locașului de cult. De asemenea, în apropiere se află și bustul lui Ștefan Micle, născut în această așezare transilvană, rector al Universității din Iași și soț al Veronicăi Micle.

Concluzii. Ițele istoriei sunt (încă) încurcate la Feleacu, cercetătorii se străduie să găsească un răspuns plauzibil ipotezelor aflate în lucru. Documente rămase necercetate, săpături arheologice suplimentare, analogii și interpretări noi sunt așteptate pentru a elucida misterul. Dacă există unul...

Alegeri inspirate!

---
Impresii încărcate de tata123 in 17.12.2018 14:43:30

Validat / Publicat: 17.12.18 16:03:21


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 229


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  29000 PMA (din 31 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mihaelavoicu
[17.12.18 20:13:08]
» mesaj pers

   Foarte interesantă Biserica, cu aspectul său gotic”

   Și figura lui Ștefan, e superbă”

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[18.12.18 09:12:30]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Mulțumesc pentru ecou. Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva”, istoria și arhitectura sa, a frământat generații de istorici și cercetători din diverse domenii. S-au lansat ipoteze, s-au confirmat sau infirmat idei, au apărut cărți și articole pe tema implicării lui Ștefan cel Mare în construcția acestui locaș de cult și nu numai. Dacă căutați pe Internet veți descoperi părerile ambelor tabere!

   O iarnă frumoasă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2018] Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041918">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041918"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041918">Şterge vot</a></div><span id="v91041918" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041918)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041918Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041918MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2018] Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2018] Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041919">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041919"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041919">Şterge vot</a></div><span id="v91041919" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041919)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041919Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041919MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2018] Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2018] Fațada sudică și altar - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041920">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041920"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041920">Şterge vot</a></div><span id="v91041920" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041920)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041920Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041920MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2018] Fațada sudică și altar - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [OCT-2018] Inscripția slavonă de la 1516 - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041921">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041921"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041921">Şterge vot</a></div><span id="v91041921" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041921)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041921Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041921MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2018] Inscripția slavonă de la 1516 - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [OCT-2018] Inscripția slavonă (1516) - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041922">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041922"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041922">Şterge vot</a></div><span id="v91041922" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041922)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041922Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041922MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2018] Inscripția slavonă (1516) - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [OCT-2018] Fereastră rotundă, altar - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041923">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041923"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041923">Şterge vot</a></div><span id="v91041923" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041923)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041923Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041923MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2018] Fereastră rotundă, altar - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2018] Portal sudic - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041924">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041924"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041924">Şterge vot</a></div><span id="v91041924" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041924)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041924Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041924MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2018] Portal sudic - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [OCT-2018] Fereastră cu muluri gotice - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041925">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041925"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041925">Şterge vot</a></div><span id="v91041925" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041925)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041925Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041925MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2018] Fereastră cu muluri gotice - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2018] Portal sudic - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041926">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041926"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041926">Şterge vot</a></div><span id="v91041926" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041926)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041926Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041926MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2018] Portal sudic - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2018] Fațada vestică, pronaos și turn clopotniță. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041927">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041927"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041927">Şterge vot</a></div><span id="v91041927" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041927)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041927Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041927MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2018] Fațada vestică, pronaos și turn clopotniță.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [OCT-2018] Portal vestic de acces - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041928">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041928"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041928">Şterge vot</a></div><span id="v91041928" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041928)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041928Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041928MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2018] Portal vestic de acces - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2018] Ferestre pronaos - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041929">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041929"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041929">Şterge vot</a></div><span id="v91041929" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041929)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041929Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041929MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2018] Ferestre pronaos - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [OCT-2018] Bust Ștefan cel Mare - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041930">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041930"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041930">Şterge vot</a></div><span id="v91041930" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041930)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041930Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041930MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2018] Bust Ștefan cel Mare - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [OCT-2018] Ștefan cel Mare privește peste dealurile Feleacului. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041931">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041931"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041931">Şterge vot</a></div><span id="v91041931" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041931)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041931Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041931MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2018] Ștefan cel Mare privește peste dealurile Feleacului.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2018] Turn-clopotniță - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041932">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041932"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041932">Şterge vot</a></div><span id="v91041932" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041932)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041932Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041932MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2018] Turn-clopotniță - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [OCT-2018] Turn-clopotniță, realizat la începutul secolului al XX-lea. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041933">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041933"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041933">Şterge vot</a></div><span id="v91041933" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041933)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041933Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041933MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2018] Turn-clopotniță, realizat la începutul secolului al XX-lea.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2018] Bust Ștefan Micle - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041934">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041934"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041934">Şterge vot</a></div><span id="v91041934" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041934)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041934Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041934MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2018] Bust Ștefan Micle - Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2018] În curtea bisericii „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041935">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041935"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041935">Şterge vot</a></div><span id="v91041935" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041935)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041935Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041935MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2018] În curtea bisericii „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [OCT-2018] Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041936">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041936"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041936">Şterge vot</a></div><span id="v91041936" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041936)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041936Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041936MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2018] Biserica „Sf. Cuvioasa Paraschiva” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [OCT-2018] În apropiere se află Mănăstirea „Sf. Treime” - Feleacu, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041937">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041937"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041937">Şterge vot</a></div><span id="v91041937" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041937)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041937Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041937MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2018] În apropiere se află Mănăstirea „Sf. Treime” - Feleacu, Cluj.
foto tata123 [17.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2018] Interior biserică - foto după panoul informativ de la intrare. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 17.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1041938">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1041938"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1041938">Şterge vot</a></div><span id="v91041938" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1041938)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1041938Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1041938MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2018] Interior biserică - foto după panoul informativ de la intrare.
foto tata123 [17.12.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.109772920609 sec