91346 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Filozofări de suflet (mai puţin turistice)

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
05.12.2018
DE
Avatar liviu49
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Brăneşti [IF]
înscris/ă în 30.07.14
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2011

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
N/A

   

NOTĂ: ARTICOL OFFTOPIC

Textul de mai jos face parte din categoria discuții libere, off-topic sau "de interes turistic TEMPORAR ori restrâns" - eventualele voturi sunt simbolice (+1/-1 PMA)

A trecut un an...

[Articol publicat FĂRĂ NOTE; vezi mai jos motivele]

Pentru ca astazi se implineste un an de la trecerea in nefiinta a Regelui Mihai, negasind nicio referire la acest nefericit eveniment pentru natiunea romana, am considerat firesc si necesar sa va reamintesc acest lucru.

Despre Regele Mihai s-au spus si scris multe, se vor mai spune si scrie inca destule pagini de istorie. Eu doresc sa va aduc in amintire un discurs care este si acum valabil. Poate acum, mai mult ca atunci cand a fost rostit.

Este vorba de discursul rostit in data de 25 octombrie 2011, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei. Am gasit locul unde il salvasem pe un stick. Pentru a nu-l pastra numai pentru mine il fac public cu acest prilej.

"Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Sunt mai bine de șaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația reprezentanților legitimi ai poporului. Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru. Ultimii douăzeci de ani au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, își împlinesc visele și încearcă să-și consolideze familia și viața, spre binele generațiilor viitoare.

România a evoluat mult în ultimele două decenii. Mersul României europene de astăzi are ca fundament existența Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană și NATO nu ar fi fost posibil fără acțiunea, întru libertate și democrație, a Legislativului românesc de după anul 1989. Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.

Multe domenii din viața românească, gospodărite competent și liber, au reușit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători și companiile mijlocii, tinerii și profesorii din universități, licee și școli, cei din agricultură. Încearcă să-și facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomații și funcționarii publici, deși sunt puternic încercați de lipsa banilor și descurajați instituțional. Își fac datoria față de țară instituții precum Academia Română și Banca Națională, deși vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit față de ierarhia valorilor din societatea românescă.

Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democrație, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă prin situații înjositoare. România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile și aeroporturile moderne sunt parte din forța noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este și va fi o piatră de temelie a societății. Regina și cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susține interesele fundamentale ale României, continuitatea și tradițiile țării noastre.

Nu m-aș putea adresa națiunii fără a vorbi despre Familia Regală și despre importanța ei în viața țării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor! Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos. În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra ființei națiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet și definitiv de năravurile trecutului.

Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989. Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii și frații noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni și respectați. Am servit națiunea română de-a lungul unei vieți lungi și pline de evenimente, unele fericite și multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare națiunii române: Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți. Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați. Europa de astăzi este un continent în care popoarele și pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna.

Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.

Așa să ne ajute Dumnezeu! "

---
Impresii încărcate de liviu49 in 05.12.2018 20:04:07

Validat / Publicat: 05.12.18 20:58:32


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în zSTRATOSFERA.
VIZUALIZĂRI: 275


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (liviu49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?

DA [1 PMA]  -  NU [-1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  26 PMA (din 28 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mishu
[05.12.18 21:03:23]
» mesaj pers

   @liviu49: Cuvintele sunt inutile, felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dragos
[05.12.18 21:07:02]
» mesaj pers

   Apreciez acest remember, dar eu încă mai sper că Majestatea Sa NU a trecut în neființă, ci s-a ridicat alături de ceilalți mari conducători pe care i-a avut acest neam.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[05.12.18 21:15:45]
» mesaj pers

   @liviu49:

   No comment!

   Scuze, dar merge degetul pe taste...

   Casa Regala era condusa dupa valori si principii sanatoase. Si nu continui cu contraexemplele din zilele noastre ca nu incap in aceeasi fraza.

   Ma bucur si ma felicit ca mi-am luat ramas bun de la Majestatea Sa chiar daca a trebuit sa tai din programul anului trecut pe Mos Nicolae si 2 evenimente de firma.

   Duminica vorbeam in familie sa mergem la Curtea de Arges...

   Felicitari pentru articol! Respect!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]
- liviu49
[05.12.18 21:19:22]
» mesaj pers

   @Dragos: Poate ca nu am fost inteles corect si imi asum vina de a nu fi fost inteles corect. Articolul meu nu se refera la persoana, cu atat mai putin la personalitatea Regelui Mihai. Intentia mea a fost de a reaminti celor care vor citi aceste randuri, discursul din 25 octombrie 2011. Cele spuse de Regele Mihai cu acel prilej sunt valabile si acum, mai ales acum la 100 de ani de la Marea Unire. Nu ne vom putea ascunde la infinit de istoria noastra, indiferent ce optiuni politice avem, daca suntrem regalisti sau republicani.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2 PMA1 (din 2 voturi)]
- Dragos
[05.12.18 22:34:06]
» mesaj pers

   @liviu49:

Poate ca nu am fost inteles corect...

   păi scuză-mă... dacă ai spus cu vorbele tale (nu din discursul Regelui):

... astazi se implineste un an de la trecerea in nefiinta a Regelui Mihai...

   cam ce ar fi trebuit să înțeleg?!?

   Expresia asta - nu te supăra, știu că nu ai născocit-o tu! dar e foarte nepotrivit aleasă mai ales în acest context - mă tem că a fost introdusă în vorbire de către ideologii materialiști din a doua jumătate a veacului trecut, vremelnic pripășiți la cârma acestei frumoase țări, și nu are nimic de-a face cu trecerea unei ființe umane spre lumea de dincolo. Orice ar înțelege oricine prin acest „dincolo”. Mai puțin „neant”. Eu refuz să cred că viața se încheie brusc în clipa exitus-ului și din noi nu mai subzistă nici măcar o amintire în memoria celor ce mai rămân pentru o vreme pe aceste meleaguri. Că spiritul nostru o ia spre stele, spre alt tărâm (oricum l-or numi unii și alții) ori se reîntrupează - repet: eu cred cu tărie că acesta rămâne și merge mai departe.

   Nu despre istoria noastră era vorba; personal am fost unul dintre cei care l-am „felicitat” cu mult elan pe tovarășul iliescu pentru piedicile pe care i le-a pus abuziv, în mod repetat, Majestății Sale când a vrut să revină în țara natală și al cărei Rege, de drept, încă era (abdicarea sub amenințare fiind, în orice țară normală, nulă de drept).

   Repet - apreciez rememorarea și comemorarea, dar nu pot fi de acord cu acea expresie... Iertare...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 4 PMA1 (din 4 voturi)]
- tata123
[07.12.18 08:50:16]
» mesaj pers

   @liviu49: Astăzi în calendarul ortodox se prăznuiește „Sf. Muceniță Filofteia” (eparhiaargesului.ro/sinax ... -decembrie-2018), sărbătoare mare mai ales la Curtea de Argeș.

   Tot în această zi se sfințește Altarul Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș care poartă hramurile Sf. Mucenițe Filofteia și Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. În pridvorul noii Catedrale se află mormintele Regelui Mihai I și al Reginei Ana.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI

Autorul nu a încărcat până în acest moment nicio fotografie care sa fie atașată acestui set de impresii

Vezi eventual "Alte fotografii din această destinație" (încarcate de alți utilizatori)  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0927751064301 sec