91241 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Alba Iulia

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
29.11.2018
DE
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 15.04.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Sala Unirii


Apropiindu-se Anul Centenarului, în 2016 a apărut idea reabilitării Sălii Unirii care nu mai fusese restaurată de la împlinirea a 50 de ani de la Marea Unire. Degradarea clădirii ajunsese foarte înaintată existând infiltraţii de ape pluviale, găuri în acoperiş şi decolorarea unor picturi interioare. Prin Programul de Dezvoltare Locală s-au alocat 10 mil. lei pentru reabilitarea clădirii dar lucrările au început abia anul acesta. Până acum s-a lucrat la faţadă, acoperiş, subsol şi Sala Mare a Unirii. Termenul de execuţie este de doi ani dar se speră că recepţia va avea loc înainte de finele anului 2019. După declaraţiile oficialităţilor se doreşte redarea aspectului din 1922, an în care după încoronare regele Ferdinand şi regina Maria au dat o recepţie în Sala Unirii. În acest scop s-au repus pe faţada clădirii stemele României Mari şi s-au restaurant unele picturi. Publicul va putea vizita Sala Unirii pe 1 decembrie şi noaptea până duminică la ora 5 dimineaţa şi pe 2 decembrie între orele 8-19, după care Sala va fi din nou închisă pentru continuarea lucrărilor. Mai mare ruşinea să arunci poporului câteva firimituri şi să laşi doi ani să treacă din 2016 în 2018 fără a începe lucrările de reabilitare! Am avut şansa să vizitez Sala Unirii în toamna anului 2014 când am făcut şi cele câteva fotografii ataşate. Vara aceasta când am revizitat Alba Iulia în cadrul unei excursii prin ţară, am găsit sala închisă şi clădirea acoperită de schele.

Clădirea a fost ridicată între 1898 şi 1900 cu destinaţia de cazinou militar. Fiind cea mai spaţioasă clădire din oraş a fost aleasă ca pe 1 decembrie 1918 să primească pe cei 1228 delegaţi din Transilvania care au hotărât unirea cu România. Sala a fost modificată în 1922 pentru a găzdui festivităţile de după încoronarea regilor Ferdinand şi a reginei Maria din octombrie 1922 (i s-a adăugat un portal la intrare cu forma unui arc de triumf), a celor din martie1929 cu prilejul a zece ani de la Unire şi cu ocazia dezvelirii obeliscului lui Horia, Cloşca şi Crişan în 1937. Odată cu instaurarea regimului comunist, după 1948 pictura a fost tăiată, plăcile cu Proclamaţia şi Rezoluţia au fost sparte după care clădirea a devenit practic nefuncţională. Abia în 1967-1968 la împlinirea a 50 de ani de la Unire, odată cu revirimentul sentimentului naţional, întreaga clădire a fost reabilitată iar Sala Unirii repictată. Atunci a fost înlocuită pardoseala cu marmoră albă şi pereţii au fost îmbrăcaţi în marmoră roşie. Pe pereţi în partea de sus sunt pictaţi voievozi şi oameni de cultură. În 1992 pictura a fost din nou înlocuită dar abia acum în 2018 graţie fotografiilor unicat făcute pe 1 decembrie 1918 de Samoilă Mârza, picturile căpătă aspectul original. Fotografiile lui Mârza se păstrează în Muzeul Național al Unirii.

În sala mare sunt expuse obiecte inestimabile pentru fiecare român: biroul avocatului Aurel Lazăr pe care s-a scris Declaraţia de Unire, steaguri, medalii, exemplare din ziarele vremii, telegrame de susţinere strânse de Asociaţia Astra. A fost găsită într-un depozit pictura cu Galeria Voievozilor de pictorul francez Pierre Bellet care a fost restaurată la Muzeul Brukenthal. Pe peretele de intrare gravate în plăci de marmoră sunt Rezoluţia Marii Adunări Naţionale, Legea Unirii şi Proclamaţia regelui Ferdinand către Ţară din august 1916. Rezoluţia Marii Adunări Naționale citită de Vasile Goldiş conţine reformele democratice care au stat la baza României Mari. Documentele Unirii cuprind şase volume cu împuternicirile (credenţionalele) date delegaţilor de locuitorii Transilvaniei. În timpul lucrărilor de restaurare parte din exponatele din Sala Unirii se găsesc în Muzeul Naţional al Unirii în clădirea Babilon amplasată peste drum de Sala Unirii. Clădirea este înconjurată de 20 de statui, busturi ale personalităţilor care au contribuit la Unire: Vasile Goldis, Alexandru Vaida Voievod, Gheorghe Pop de Băseşti şi alţii.

Ziua de 1 decembrie a devenit din 1990, Ziua Naţională a României.

Pentru istoria Marii Uniri, rog citiţi serialul de excepţie în trei episoade scris de Tata123: vezi impresii.

---
Impresii încărcate de Michi in 29.11.2018 13:09:38

Validat / Publicat: 29.11.18 15:04:58


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 228


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  27650 PMA (din 30 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- liviu49
[29.11.18 17:56:55]
» mesaj pers

   @Michi: Doamna Michi, am bucuria primului ecou pentru ca vad o asa inghesuiala ca sunt tentat sa cred ca vine ziua nationala a Zanzibarului, sau a Vanuatu, nu a Romaniei. Incerc sa fiu ponderat (mai rar mi se intampla asta) in a ma supara pentru indiferenta multor oameni fata de acest centenar.

   Am citit articolele de care faci vorbire (folosesc singularul pentru ca te consider sora mea mai mare) ale lui @tata123, la care mi-am permis (sper sa nu fi deranjat) sa adaug cateva lucruri si fapte mai putin cunoscute legate de acest centenar. Centenar care vad ca trece mai neobservat in media cu cat se apropie ziua lui.

   Am vizitat Sala Unirii, ca si Muzeul Unirii, pe care multi le confunda, mai intai in perioada 1975 - 1981, cand mergeam in interes de serviciu, iar cand mi-am schimbat locul de munca, am revenit in Alba Iulia in anul 1984. In anul 2010, iar apoi in 2014 am mai fost in vizita, de data aceasta in concediu sau in pelerinaj si am revizitat Catedrala, Cetatea, Sala si Muzeul Unirii, de fiecare data. Dupa restaurarea Cetatii, imi facusem o parere foarte buna despre primarul din Alba Iulia. Ce aud acum, ca in ziua Marii Unirii se va lucra la Sala Unirii, ma infioreaza. Dar, din pacate, incepe sa devina specific romanesc, iar cei care ma critica pentru romanismul meu, au luat o noua si indestulatoare gura de aer.

   Ma opresc aici si iti doresc numai bine, calatorii placute (nurarile mele traditionale, de acum) si multa putere pentru a-ti putea realiza toate dorintele. (ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se intample)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mihaelavoicu
[29.11.18 20:29:36]
» mesaj pers

   Bună seara! Eu am vizitat Sala Unirii în vara lui 2016 când nu începuseră încă lucrările de reabilitare. Atunci am văzut expus acolo și aparatul foto ce a aparținut lui Samoilă Mârza. Pe eticheta alăturată scria (redau punct cu punct, după fotografiile mele), elemente care pentru un specialist, pot fi explicite.

   Aparat foto cu burduf/ A aparținut lui Samoilă Mârza/ Marca H. Ernemann, Dresa (probabil Dresda) /Model cu trepied, burduf extensibil din piele/Tip de negativ, placă fotografică/Obiectiv: Carl Zeiss Jena/ Anastigmat Tessar 1:1,65; f. 18cm DPD/Datare începutul secolului XX

   La a doua vizită, cea din februarie 2018, cu colegii AFA, aparatul era în Muzeul Unirii, dar fără explicațiile de rigoare.

   La reviewul meu din 6 martie anul trecut, scris înainte de întâlnirea AFA, deci după prima vizită, documentaristul de excepție al saitului, știți bine cine este, a adus o informație despre picturile inițiale descoperite într-un laborator și duse pentru recondiționare la Sibiu. Acolo, în saitul cu pricina arătau și modul cum au fost scoase din laboratoare și încărcate pentru a fi transportate la Alba. Foarte interesant, erau înfășurate pe un tambur imens și scoase pe geam direct în mijlocul de transport. L-aș ruga pe tata123, poate repetă informația cu saitul.

   Atunci, la vizita din martie, deși sala era închisă, pentru noi, cei din grupul AFA, colegii pot confirma, am putut vizita ce? Șantierul. Am întrebat pe curator dacă noile picturi au ajuns și când vor fi montate. A răspuns că da, au ajuns, dar nu se știe când își voi lua locul. Din reviewul d-vs înțeleg că nici acum sala nu este gata. Picturile probabil că sunt la muzeu, nici nu îndrăznesc să cred altfel.

   Multe îmbrățișări de la mine și o rugăminte pentru documentaristul AFA să arate spre saitul cu pricina.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Michi
[29.11.18 20:39:15]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Vezi că acum puţin timp documentaristul nostru a publicat un review despre Samoilă Mârza. Îmi pare rău că nu pot acorda decât un vot ecoului tău. Îmi pare bine că am avut fler când te-am bătut la cap să intri în AFA. Ţine-o tot aşa!( ţi-am scris la Prieteni, cât mai merg ochii şi mintea, ştiu eu ce spun)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[29.11.18 21:12:10]
» mesaj pers

   @Michi: Este trecut de ora 21.00 și acum văd cele scrise de tata123. Dacă aș fi văzut mai devreme, nu mai completam.

   Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[9] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036262">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036262"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036262">Şterge vot</a></div><span id="v91036262" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036262)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036262Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e1036262MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia
foto Michi [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2014] Galerie de personalităţi în jurul Sălii Unirii -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036263">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036263"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036263">Şterge vot</a></div><span id="v91036263" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036263)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036263Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e1036263MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2014] Galerie de personalităţi în jurul Sălii Unirii
foto Michi [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036264">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036264"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036264">Şterge vot</a></div><span id="v91036264" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036264)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036264Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e1036264MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia
foto Michi [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia. Rezoluţia Marii Adunări Naţionale -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036265">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036265"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036265">Şterge vot</a></div><span id="v91036265" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036265)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036265Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e1036265MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia. Rezoluţia Marii Adunări Naţionale
foto Michi [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia. Legea Unirii -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036266">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036266"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036266">Şterge vot</a></div><span id="v91036266" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036266)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036266Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e1036266MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia. Legea Unirii
foto Michi [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2014] Semnăturile locuitorilor din Ghimbav -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036267">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036267"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036267">Şterge vot</a></div><span id="v91036267" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036267)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036267Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e1036267MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2014] Semnăturile locuitorilor din Ghimbav
foto Michi [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036268">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036268"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036268">Şterge vot</a></div><span id="v91036268" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036268)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036268Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e1036268MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia
foto Michi [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036269">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036269"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036269">Şterge vot</a></div><span id="v91036269" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036269)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036269Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e1036269MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2014] Sala Unirii din Alba Iulia
foto Michi [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2014] Muzeul Unirii în clădirea Babilon -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 29.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1036270">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1036270"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1036270">Şterge vot</a></div><span id="v91036270" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1036270)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1036270Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e1036270MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2014] Muzeul Unirii în clădirea Babilon
foto Michi [29.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

[9] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0969002246857 sec