ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Minivacanţa în Eilat, o experienţă nouă, scumpă la propriu şi la figurat

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cum am ajuns în Eilat

Facem parte din categoria celor care iubesc soarele și marea și rămân nostalgici cu gândul la vară, de fapt, cine nu visează să ajungă pe plaiuri mai calde când vine iarna?! Ei, bine de la o vreme încoace, recunosc că o tură scurtă prin ţările cu vreme mai blândă, atunci când la noi frigul începe să muşte, a devenit micul nostru răsfăţ la debut de iarnă. De data aceasta, nici nu mă așteptam ca în momentul plecării în minivacanță, în cea de-a treia decadă a lunii noiembrie, după o toamnă lungă și caldă, zăpada să fie pe străzi de câțiva centimetri, iar frigul, rege neîncoronat.

În general, Israelul nu mă atrăgea defel prea tare, poate din cauza conjuncturii politice, deşi e pace acolo de mulţi ani, poate că nu mi se părea deloc la îndemână, dar cu siguranţă din cauza faptului că nu e ieftin deloc.

Am ajuns în Israel graţie rutei Bucureşti-Eilat operată de Wizzair cu costuri modice, şi, bineînţeles, datorită curiozităţii de a vedea noi meleaguri. La început, Eilat-ul nu-mi spunea mare lucru, ba chiar îmi aminteam vag de el, în prima secundă nepreareușind să-l localizez pe hartă. Apoi, forând pe internet am aflat lucruri noi şi deodată am sesizat potenţilul turistic al zonei când m-am dumirit ce poziţie excelentă are în golful Aqaba, la Marea Roşie, între Egipt şi Iordania, în cel mai sudic punct al Israelului. De fapt, golful Aqaba seamănă cu o „suliţă” subțire de apă ce se împlântă adânc în continentul asiatic, în zona Orientului Mijlociu, având în vârfu-i bont Israel şi Iordania pe distanţe scurte şi de-o parte şi de cealaltă, Egipt şi Arabia Saudită pe lungimile suliţei.

Desigur că mi-a suscitat interesul încă de la prima notificare primită pe e-mail anul trecut, dar n-a mai încăput în planurile noastre de vacanţă. Acum se pare că-i venise vremea, dar, mai mult decât atât, posibilitatea efectuării unor excursii opţionale, fie la Ierusalim, fie la Petra, în Iordania, ne-a determinăm să luăm biletele de avion, care n-au mai fost chiar atât de ieftine, dar accesibile încă (≈300 lei/persoană dus-întors). Perioada mi s-a părut foarte potrivită, vremea în Eilat fiind foarte bună, cu peste 27-29°C în aer şi vreo 24°C în apa mării, o reală încântare față de vremea pe care am lăsat-o în țară.

Odată rezolvată problema biletelor de avion, m-am gândit să rezerv cazare pentru cele patru nopţi şi atunci a fost primul semn că ţara aceasta nu era nici pe departe ieftină. Pe urmă am început să recitesc articolul lui @Carmen Ion - vezi impresii - şi încă altele pe tema Israelului şi mi-am amintit ce trebuia, cel mai important era să adaptez bugetul la programul pe care ni-l doream.

În fine, dacă, de regulă, pentru minivacanțe caut cazare cu mic-dejun, acum mi-am dat seama că micul-dejun nu e prioritar, deoarece în trei dintre cele patru dimineţi, am fi plecat foarte devreme de acasă, deci l-am fi pierdut, sau am fi avut parte de ceva simbolic.

Aşa că, m-am reorientat asupra unei cazări tip studio, în regim self-catering. Am găsit într-o vilă cu studiouri aproape de centru şi am rezervat, făcând o alegere bună despre care voi detalia într-un alt articol.

Zborul până la Eilat s-a desfășurat în condiții bune, deși ne temeam că decolarea se va produce cu întârziere din cauza condițiilor meteo neprietenoase, însă n-a fost cazul. A durat 2 ore și 55 minute, așa încât la orele 10,00 pășeam pe însoritul meleag israelian dând jos „cojoacele” de pe noi, unul câte unul. Ca o curiozitate pentru mine, vă spun că am fost anunțați în avion că în spațiul aerian israelian nu aveam voie să ne ridicăm de pe scaun, apoi am aflat că oricine stă în picioare poate fi detectat și considerat drept terorist de către avioanele militare care survolează spațiul lor aerian în scopul de a identifica orice tentativă de insecuritate.

Aeroportul OVDA, unde aterizează cursele acestea, se află la 60 km nord de oraș, în deșertul Negev, fiind un aeroport militar care este folosit parțial și pentru zborurile internaționale de pasageri, până ce noul aeroport de lângă Eilat va fi dat în folosință, lucru estimat pentru 2019, deși se apreciase că anul acesta ar fi fost gata.

La controlul pașapoartelor, înainte de obținerea vizei (un permis de ședere valabil 3 luni pe un cartonaș de culoare bleu cu poza din pașaport), ofițerul de securitate pune câteva întrebări legate de venirea în Israel pentru a se lămuri de scopul călătoriei sau dacă ești o persoană periculoasă. Sincer, inițial aveam ceva emoții, dar mi s-au risipit imediat, interogatoriul fiind de bun simț.

De cum am pășit dincolo de poartă, în incinta aeroportului am fost întâmpinați de o doamnă reprezentant al Ministerului Turismului din Israel care, alături urările de bun venit, ne distribuia câte o punguță cu materiale publicitare, hărți, broșuri despre Israel și Eilat în câteva limbi, printre care și română, treaba sa fiind să întrebe pe fiecare de unde vine.

Apoi, grija următoare era să achiziționăm obligatoriu ceva shekeli (NIS), moneda națională a statului israelian, necesari în primul rând pentru a lua bilete de autobuz. În incinta aeroportului există o singură casă de schimb valutar, iar cursul era de 3,58 NIS pentru un $, un curs bunicel aș zice, fără comision, ulterior în Eilat schimbând și la 3,60/$ și 3,64 NIS/$. Pentru un € se primeau 4,1 sau 4,2 NIS. Paritatea față de leul nostru este de 1,11-1,15 lei la un NIS.

Din aeroport, transferul către oraș se face cu autobuzul express 282 care este foarte bine conectat la zboruri, iar biletul costă 21,5 NIS/persoană/sens. Biletele se pot cumpăra atât din aeroport de la un chioșc care-ți sare în ochi, cât și de la șoferul autobuzului. Durata transportului până la autogara centrală din Eilat este de cam 45-50 minute pe distanța de 60 km, aceasta fiind punctul terminus al călătoriei noastre, nemaioprind pe drum.

Șoseaua prin deșertul Negev m-a uimit, deșertul nefiind în niciun caz reprezentat de dune de nisip așa cum ni-l imaginam când eram copii, ci era croit printre munți golași, arizi, de culori impresionante: arămii, galbeni, roz, albi, foarte rar la baza lor zărind câte o tufă mică de acacia. Pe drum, nici țipenie de om, abia ne-am petrecut cu câteva mașini, iar drumul urmărește fidel frontiera cu Egiptul de care îl desparte un gard înalt și solid din sârmă ghimpată garnisit cu camere de luat vederi, etc.

Odată ce la orizont se prefigurează Eilat-ul, parcă intri în altă lume: încep să apară clădiri înalte și zvelte, sensuri giratorii amenajate frumos cu diverse teme, cu flori sau verdeață, bulevarde mărginite de palmieri şi bougainvillea. Și dincolo de acestea, marea, cu o pleiadă de hoteluri arătoase la țărm, apare ca o vedetă multașteptată.

Ce am făcut/vizitat în minivacanța din Eilat

Programul pe care l-am stabilit încă de acasă cu soțul meu pe zile era unul ambițios și foarte activ, în sensul că presupunea două excursii opționale în afara Eilatului, la distanță considerabilă față de acesta, și două zile dedicate Eilatului, perla israeliană de la Marea Roșie. Planul era ca acestea să se desfășoare consecutiv, adică o zi în Eilat, una în excursie, ș. a. m. d., pentru a nu fi extenuant. Încă de acasă, ne-am înscris prin touristisrael.com

la Ierusalim și la Petra, două excursii superconcentrate, care se întind pe tot cuprinsul unei zile, scumpe, în special cea de la Petra, solicitante și obositoare, în ce ordine vreți. Banii nu mi-au fost traşi imediat de pe card, urmând să se efectueze plata doar cu o zi înaintea fiecăreia dintre excursii sau chiar în ziua excursiei.

În prima zi, după ce ne-am cazat, am mâncat la un restaurant micuț, de cartier, recomandat de proprietarul vilei în care am stat, am făcut câteva cumpărături de primă necesitate (apă, bere, fructe, alimente pentru micul-dejun), după care, țuști în costume de baie și direct la plajă, dându-ne seama că, aproximativ ca în Cipru, și în Eilat soarele va apune nu prea târziu de orele 16,00, fiind situat ceva mai în est față de noi. La plaja publică centrală, pe nume 9Beach, încă erau destule șezlonguri ocupate, iar apa mării era perfectă: caldă și liniștită, că nu ne venea să plecăm nici după ce soarele începuse să se retragă lăsând în urmă nuanțe purpurii.

Seara în Eilat, ca de altfel și ziua, este minunat, faleza este animată de turiști din toate colțurile lumii, preponderent, totuși ruși, luminile dezvăluie feeric o stațiune stilată, cochetă, nu prea mare, nu excesiv de agitată. Pe faleză se înșiruie magazine de tot felul, restaurante, hoteluri luxoase, de arhitecturi diferite, de dimensiuni considerabile.

A doua zi aveam rezervare pentru excursia la Ierusalim, care debuta cu o baie la Marea Moartă în staţiunea Ein Bokek. De data aceasta, drumul spre Ierusalim n-a mai fost dispus de-a lungul graniței cu Egiptul, ci cu cea a Iordaniei, până la care am văzut pe alocuri plantații întinse de curmali și sere cu legume. Experiența la Marea Moartă este memorabilă și unică, nu seamănă cu nimic. A urmat Ierusalimul care m-a uluit prin multitudinea de culturi și religii existente acolo, cetatea parcă îmi amintea de Malta și Rhodos ca arhitectură, uneori chiar și de Cipru. Pe când eram în cetate, la un moment dat a început să picure ușor, dar asta nu ne-a împiedicat să ne vedem de program: cartierul armenesc, cel evreiesc, cel musulman, Zidul Plângerii, biserica Sfântului Mormânt, Domul Stâncii, etc. Opțional, la final am vrut să vizităm și biserica Nașterii Domnului, pentru care am fost transportați la Bethlehem. Sper să scriu și separat despre această excursie, fiindcă a fost pe cât de interesantă, pe atât de solicitantă. Ne-am întors în Eilat după miezul nopții.

A treia zi a fost dedicată, în prima parte, lenevitului la plajă vremea fiind mai mult decât prietenoasă, soarele generos și apa mării tocmai bună de bălăceală și snorkeling pentru soț. După prânz, ne-am retras spre Observatorul Subacvatic din Eilat, principalul obiectiv cu care se mândrește orașul, situat aproape de granița cu Egiptul. Este considerat cel mai mare observator subacvatic din Orientul Mijlociu și are în afara observatorului propriu-zis, o mulțime de alte atracţii: piscine, oceanarium, acvarii, etc. Proprietarul vilei în care am avut cazarea ni l-a recomandat din start (oricum citisem și eu despre el același lucru) și ne-a spus că este nevoie de cinci ore pentru a petrece în areal. Noi nu am respectat acest lucru ad litteram, dar vreo trei tot am stat pe-acolo. În acest răstimp am primit e-mail de la agenția locală de excursii că turul la Petra nu se mai efectuează din cauza ploilor ce se anunțaseră în zonă şi, implicit, a pericolului de inundaţii. Era cert că Petra, visul meu de suflet de-o viață, devenise o Fata Morgana pe care nu o mai puteam vedea în această minivacanță, dar mai bine așa decât să se repete nenorocirea de potop ce luase 12 vieți și făcuse ca peste 4.000 de turiști să fie evacuați în urmă cu două săptămâni.

Într-a patra zi ne-am reorientat și am conturat un program de voie cu puțină plajă și bălăceală, cu shopping pe la magazine, dat fiind că Eilat este considerat zonă liberă de taxe, cu plimbări prin oraș, cu căscat gura pe ici, pe colo, totul relaxant, pentru o ultimă zi agreabilă în Israel.

Alte informații, sfaturi și păreri despre minivacanță

Eilatul și Ierusalimul mi s-au părut locuri scumpe atât la propriu cât și la figurat, în sensul că e nevoie să deschizi punga mai larg, prețurile fiind mai mari decât în alte părți vizitate de noi. La figurat, m-am exprimat că este scump pentru că este diferit, inedit și destul de neobișnuit, o staţiune cochetă în plină afirmare.

De mâncat în afara micului-dejun, am luat masa la restaurante normale, stradal în excursie când ghida ne-a spus că din mers trebuie să îngurgităm ceva, neavând timp să stăm efectiv la masă. Nimic nu mi s-a părut a fi ieftin, de exemplu o masă la restaurant fără pretenții, cu meze incluse și un fel principal (shawarma), o bere și o apă, a costat cam 160 NIS.

Apa îmbuteliată este scumpă în marketuri, de exemplu o sticlă de 1,5 l costă între 6 şi 8 NIS, Israelul stând prost la resursele de apă, după cum ne-a spus ghidul excursiei, apa de la robinet era potabilă şi obţinută de la singura staţie de desalinizare a apei marine, din Israel, adică cea din Eilat. Berea era ceva mai ieftină, adică găsiserăm 3 beri la set, la 9,90 NIS, dar reţineţi că era mai slab alcoolizată, 3,8%. Desigur, mă refer la cele mai joase preţuri, existând şi sortimente mai costisitoare şi mai puternic alcoolizate.

Fructele şi legumele au preţuri mai mari cu o treime faţă de cele de la noi, brânza, mezelurile sunt duble la preţ. Ouăle, de exemplu, puteau fi cumpărate cu 1,5 NIS/bucata. În plus, mi-am dat seama că noi avem marketuri şi supermarketuri de soi, acolo mă simţeam ca în anii ’80 de la noi.

De achitat, se poate plăti fie cu numerar, fie cu cardul, fără comision la plata cu cardul, la un curs de 1,11 lei/NIS. Casele de schimb valutar sunt plasate atât în zona autogării, cât şi pe faleză, sunt tranzacţionate monede precum dolari, euro, lire sterline, dolari australieni, etc.

Transportul în comun în oraş e ceva mai scump decât mi-am imaginat, biletul costând 4,90 NIS de persoană, indiferent câte staţii mergeai, biletele putând fi luate de la şofer. Autobuzele cu traseu mai lung au un orar fix, de regulă, afişat în staţii.

Pe de altă parte, în Eilat există wi-fi gratis şi neparolat peste tot în oraş, în autobuze, aşa încât comunicarea este puternic înlesnită. Localnicii Eilat-ului sunt oameni liniştiţi, nestresaţi, foarte ospitalieri şi amabili, gata oricând să sară în ajutor. Mă gândeam ce norocoşi sunt aceşti oameni să aibă acolo o viaţă calmă şi senină într-o ţară măcinată de frământări și conflicte în care trebuie să fii pregătit să vezi (adică să nu te şocheze) oricând pe stradă fete şi băieţi înarmaţi cu mitraliere, fie că sunt soldaţi, sau îmbrăcaţi în alte haine. Uneori am văzut băieţi piperniciţi cu ditamai arma la umăr, de parcă era mai mare arma decât ei!

Ceea ce m-a uimit a fost faptul că Eilat-ul geme de turişti ruşi, noi înşine am fost interpelaţi în rusă mai mereu, dar rușii şi-au deschis şi afaceri, aveau magazine, lucru de necrezut în ţara afaceriştilor lumii. Aproape peste tot în oraş, dar chiar şi în staţiile de autobuz, panourile erau scrise în ebraică, arabă, engleză şi... rusă.

Concluzie

La final, aş spune că experienţa israeliană n-a fost rea deloc, dimpotrivă, ne-a mers la suflet, că evadarea pe meleaguri mai calde, într-o bijuterie de staţiune aşa cum este Eilat-ul merită făcută fără strângere de inimă, că acolo totul pare exotic şi destul de interesant.

Închei prin a vă spune că, la plecare, interogatoriul din aeroport a fost mai lung şi ceva mai insistent, înainte ca bagajele să fie suplimentar verificate, scop în care au fost introduse printr-un tub special. La ieşire din Israel, cartonaşul primit este de culoare roz. Tot în aeroport am avut parte şi de o întâmplare un pic ilară: fiind obişnuiţi cu regulile de securitate în privinţa lichidelor de pe la noi, vroiam să ne descotorosim de o sticlă cu suc plină pe jumătate până să intrăm la controlul de securitate. Un lucrător ne-a observat cum încercam să mai bem un pic din lichid şi ne-a făcut semn că putem merge liniştiţi cu sticlă cu tot. Apoi, ne-am dat seama că pe israelieni îi interesează mult mai mult bombele decât sucul sau apa din sticle şi ce caraghioşi eram încercând să ne umflăm cu suc.

Cert este că, dacă o vizită în Israel merită făcută cel puţin o dată în viaţă aşa cum se spune, eu recomand şi Eilat-ul ca destinaţie de reîncărcare a bateriilor, fiind o staţiune sofisticată în care poţi face baie şi plajă până la mijlocul lui decembrie, un oraş căutat din ce în ce mai mult de turişti. În plus, oferă posibilitatea efectuării unor excursii foarte atractive în zonă, în alte oraşe importante din Israel, chiar şi în ţările vecine Egipt şi Iordania.

 

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=W9aZVBj15Rc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 29.11.18 07:03:38
Validat / Publicat: 29.11.18 09:39:33
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 6447 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Portul de iahturi din Eilat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 74100 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.11.18 09:38:13]
»

Excelente, atât recomandarea cât și review-ul.

Mutat în rubrica "Descoperă Eilat, EILAT" (nou-creată pe sait)

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mprofeanu
[29.11.18 09:53:41]
»

@irinad: Frumoasă excursia ta în Eilat și nu numai! Deosebite și pozele! O să citesc cu plăcere și despre excursia făcută la Ierusalim, un adevărat tur de forță, cred, sunt atâtea de văzut!...

Cred că Eliatul este "soft" și curat... și Aqaba este frumoasă dar am întâlnit în plimbarea mea de acolo și zone care lăsau de dorit...

Carmen Ion
[29.11.18 10:07:50]
»

@irinad: Foarte interesant reviewul și pozele frumoase și relevante.

Mă bucur că articolele mele despre Israel ți-au fost de folos și-ți mulțumesc că m-ai citat ca sursă de documentare... Confirm informațiile tale despre prețurile mari la transport și mâncare, mie mi s-a părut chiar că diferențele la mâncare față de România sunt mult mai mari.

Eilat ca atare nu-mi spune mare lucru. Dacă ar fi să aleg o destinația însorită din Israel pentru o escapadă în sezonul rece, aș opta pentru Tel Aviv, un oraș vibrant, cu plaje mai frumoase decât cele din Eilat (cel puțin din câte am sesizat vizionând pozele tale) și cu nenumărate obiective și posibilități de distracție. În plus, în imediata sa apropiere se află superba Jaffa și de acolo se ajunge mai rapid la Ierusalim și Bethlehem.

Ai făcut categoric un tur de forță în excursia de o zi și aștept cu interes continuările.

Toate cele bune!

irinadAUTOR REVIEW
[29.11.18 10:15:02]
»

@webmasterX: Mulțumesc mult!

DOINITA
[29.11.18 10:20:33]
»

Frumoasa iesire in prag de iarna si minunat review-ul!

Mi-ai starnit aintiri foarte placute si dorinta de a mai ajunge in acele locuri.

Si pentru mine, Petra, a fost un vis ce mi se pare nerealizabil. Excursia facuta in Israel si Iordania a venit la pachet cu Petra si nu pot sa uit trairile avute in momentul in care am pasit in canion...

Felicitari si astept cu interes, ca intotdeauna, continuarea!

irinadAUTOR REVIEW
[29.11.18 10:25:04]
»

@mprofeanu: Da, a fost o "gură de aer cald" in anotimpul rece, a însemnat bălăceală la care nu prea visam cu ani in urmă. Exact aşa cum ați spus, excursia la Ierusalim a fost un adevărat tur de forță la care am făcut față cu brio şi ne-a plăcut.

Mie, Eilatul mi-a mers la inimă, fiind exact pe gustul meu: nici prea mare, nici prea mic, destul de stilat şi de exotic.

Sper să scriu separat despre fiecare in parte. Mulțumesc pentru vizită, ecou, vorbe frumoase!

irinadAUTOR REVIEW
[29.11.18 10:49:59]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc pentru ecou, da, am citit ceva articole despre Israel înainte să plecăm, fiind vorba de o destinație nouă, era necesară o informare mai temeinică.

Mie mi-a plăcut mult în Eilat, mi s-a părut o stațiune liniştită şi cochetă cu climă minunată in ultima decadă a lui noiembrie. Este un oraş relativ nou, întemeiat după 1948. Acolo localnicii mi s-au părut lipsți de griji, senini, nestresați, ceea ce pentru Israel, înseamnă ceva.

Sper să ajung şi eu vreodată si in Tel Aviv şi Jaffa să văd cum este la țarmul Mediteranei, că la cel al Mării Roşii, m-am edificat (vorbind despre Israel strict).

Voi mai scrie şi despre cele făcute/văzute sau cazare.

Te pup şi eu!

doinafil
[29.11.18 11:04:13]
»

@irinad:

Mi-a plăcut „ce”, „cum” și „despre ce” ai scris! Felicitări!

Este un articol bine structurat, care ne deschide apetitul, așteptându-le și pe următoarele.

Poate o dată viitoare vei avea mai mult noroc cu Petra! Chiar în perioada cu inundațiile noi eram la Petra. Am fost extrem de norocoși să prindem ultima zi de vizită, cu soare, a ei! Chiar a doua zi - pe 09 nov. - (parcă!?) - au venit ploile abundente, au fost evacuați turiștii de-acolo și s-au întâmplat accidentele pe șosele, soldate cu morți.

Să nu renunți la vizitarea Petrei!!!

Am votat, ca de obicei, cu drag!

irinadAUTOR REVIEW
[29.11.18 11:47:23]
»

@DOINITA: A fost o vacanță frumoasă, dar cam scurtă. A fost ceva nou, interesant şi atractiv. Am avut şi aspecte mai ciudate, de pildă in magazinele in care etichetele mărfurilor erau scrise numai în ebraică, era un "du-te vino" pe noi să întrebam ce şi cum, ca să nu cumpărăm greşit.

Petra rămâne un obiectiv pe care sper să-l văd cândva, poate chiar dintr-o vacanță dedicată Iordaniei.

Mă bucur că ți-am stârnit amintiri plăcute. Te pup!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[29.11.18 12:15:22]
»

@doinafil: Mulțumesc mult pentru aprecieri, mă bucur că v-a plăcut articolul meu general.

Cu certitudine nu vom renunta la Petra, doar că o vom aborda altfel, dacă tot n-a fost să fie din scurt, măcar să organizăm ceva pe îndelete. Am citit şi m-am îngrozit de cele întâmplate acolo în acea zi. Nu vreau să mă gândesc la miile de turişti evacuati. De asemenea, am citit şi despre excursia dvs. reuşită pentru care vă felicit şi eu.

Toate cele bune, vă pup si eu!

DOINITA
[29.11.18 12:24:26]
»

@irinad:

crismis
[29.11.18 20:23:51]
»

@irinad: Wow! Felicitări! Mi-ai dat o idee pentru anul viitor! Deși nici pe mine zona nu mă atrage în mod deosebit, faptul că mai pot fenta un pic iarna mă atrage cu siguranță! Și mă încântă și faptul că îți calc pe urme, abia găsesc drumul deja netezit! A propos, mâine la prânz avem zbor spre Catania, dimineață ți-am recitit articolele! Mulțumesc frumos încă o dată!

Vacanțe frumoase și călduroase!

(Mă mustră un pic conștiința că nu petrec acasă Ziua Națională... Trăiască România! ❤)

mariana.olaru
[29.11.18 20:26:45]
»

Nu am văzut Eilatul, dar tocmai de aceea am urmărit cu mare interes ultima etapă din Israel a Turului Ialiei la ciclism (Be’er Sheva - Eilat), tur care, după cum probabil se știe, a debutat în ediția 2018, chiar din această țară, mai precis din Ierusalim. De aceea, review-ul tău a fost o interesantă actualizare a celor văzute și învățate atunci și bineînțeles o viziune de actualitate asupra celui mai sudic oraș israelitean, agreabilă stațiune balneoclimaterică la Marea Roșie.

Mă alătur și eu celor care și-au exprimat regretul că ai ratat opționala la Petra. Era într-adevăr o excursie care ar fi încununat deplin sejurul vostru. Mă întreb însă de ce nu ați ales o altă destinație din împrejurimi pentru a face o nouă explorare? De exemplu, puteați merge în Canionul Roșu, o rezervație naturală din Deșertul Arava, foarte aproape de Eilat. Mai mult, exclusiv în perioada iernii (noiembrie-martie), există o ofertă turistică opțională pentru turul Canionului Roșu, al Centrului de artă și arhitectură Kibbutz Neot Smadar și al zonei cu cea mai inovatoare agricultură din lume, Kibbutz Ketura. Toate acestea eu le-am văzut cu ocazia turului ciclist mai sus invocat, dar din înălțimea cerului, de la bordul unui elicopter de unde se transmitea în direct, iar explicațiile comentatorilor, deși destul de ample, nu au avut cum să fie ilustrate deplin de la acea altitudine.

Te felicit pentru destinația aleasă și pentru că ne-ai făcut-o cunoscută mai îndeaproape și nouă. Chiar mă mir că fiind singurul articol de pe site despre această locație, nu a fost selectat ca fiind ”de interes editorial crescut”.

irinadAUTOR REVIEW
[29.11.18 20:41:27]
»

@crismis: Mă bucur că te-am inspirat pentru o eventuală escapadă la soare pe vreme mai rece. Dacă informaţiile mele te ajută să te orientezi cât de cât, sunt şi mai bucuroasă!

Ah, în Catania sper să aveţi vreme bună şi mult mai blândă ca cea de pe la noi. Numai ce mi-ai amintit de Catania, că mi s-a făcut deja dor! Dacă mi-ai recitit articolele despre Catania, înseamnă că le-ai considerat a fi utile, ceea ce iar e o notă bună pentru mine!

Mulţumesc frumos pentru aprecieri, vacanţele călduroase cel mai probabil vor veni anul viitor, anul acesta n-ar mai fi nimic în plan, dar nu se ştie niciodată!

Să aveţi vacanţă minunată în Catania!

irinadAUTOR REVIEW
[29.11.18 20:58:05]
»

@mariana. olaru: Mulţumesc frumos pentru cuvintele frumoase, vizită, ecou! Da, Petra rămâne deocamdată o neîmplinire, dar în viitor am speranţe s-o vizitez. Cred că trebuie regândită maniera de abordare, dar i-am înţeles perfect pe organizatori că au anulat excursia de teama reiterării dezastrului de pe 09 noiembrie.

Ştiu că am fi putut merge în altă opţională (deja o ochisem pe aceea cu Timna Park), am intenţionat să rezervăm, dar în scurt nu mai era posibil, am primit răspuns că aveau deja grupurile formate. Pe cont propriu, să fi închiriat maşină, nu ne-am mai complicat, aşa că a rămas să facem un program de relaxare care a fost agreabil şi odihnitor. Mi-ar fi plăcut şi la cetatea Masada pe care am văzut-o în treacăt pe când mergeam la Marea Moartă. În fine, altă dată vom şti mai bine în ce excursii să mai mergem, să zicem că aceasta a fost minivacanţa de, adaptare" şi recunoaştere a zonei.

Mulţumiri încă o dată pentru aprecieri, o seară minunată vă doresc!

webmaster
[30.11.18 12:07:03]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Admin
[30.11.18 12:07:43]
»

Chiar mă mir că fiind singurul articol de pe site despre această locație, nu a fost selectat ca fiind ”de interes editorial crescut”.

Selectarea ca ”de interes editorial crescut” necesită parcurgerea unei proceduri de către... echipa editorială.

Procedura a funcționat greoi, în unele cazuri deloc, în ultima perioadă, din cauze interne acelei echipe, motiv pentru care fie voi schimba procedura, fie o voi desființa de tot (caz în care nu se vor mai face astfel de selecții)

irinadAUTOR REVIEW
[30.11.18 17:19:53]
»

@webmaster: Mulţumesc foarte mult!

elviramvio
[05.12.18 10:19:11]
»

@irinad:

Convingătoare esti! Bine că am citit acum, singură și nu de 1 dec. ???? ????

Aștept restul! O zi bună să ai!

irinadAUTOR REVIEW
[05.12.18 16:56:03]
»

@elviramvio: Mulțumesc, dacă am fost convingătoare rămâne de văzut!

Am încercat să prezint mai pe larg o nouă posibilitate de escapadă la soare în timpul iernii sau a toamnei de la noi.

Sper să scriu şi despre ce-am mai făcut pe acolo, şi despre excursia la Ierusalim.

Te pup şi scuze pentru răspunsul meu întârziat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dalumian
[27.12.18 16:39:31]
»

@irinad: Bună, Irina!

Nici nu știi cum au venit articolele tale despre Eliat.

Felicitări!

Noi mergem in Eilat in ianuarie si am 2 întrebări tehnice:

La ce ora ati plecat din Eilat catre Ovda?

Cum ai resimtit Sabatul in Eilat? Cum v-ati descurcat cu transportul in aceste zile?

Noi intentionam sa inchiriem o masina. Avem in plan Red Canyon, Timna Park, Coral Beach cu Observatorul marin, Dolphin Reef si poate Camel Ranch dar ma incurca programul firmelor de inchiriere ca ar trebui sa predau masina cel tarziu vineri la pranz.

Mulțumesc si Sărbători fericite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[27.12.18 17:55:00]
»

@dalumian: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase si urări pe care, cu plăcere, ți le întorc!

Către OVDA am plecat cu busul de la orele 07,00. Acesta este sincronizat cu ora de decolare, cam cu trei ore înainte, durata transportului pana la aeroport fiind de o ora. Avionul a fost programat sa decoleze la 10,00.

In ziua de Sabat aveam antamata excursia la Petra, iar in dimineata acelei zile am fost anunțată ca nu se mai face. Am făcut un program de voie cu plajă, plimbare, shopping in Eilat.

Frumos la Observatorul Subacvatic, mi-a plăcut tara, cred că si la Dolphin Reef merită. De Sabat nu prea "miscă" nimic, transportul in comun, unele restaurante da, magazine mici nu.

Vacanță plăcută si dacă vrei sa ma mai întrebi ceva, cu mare plăcere îți răspund. Momentan scriu de pe telefon si nu prea am deprindere, dar mai tărziu ajung la calculator si-mi va fi mai uşor.

dalumian
[28.12.18 06:52:56]
»

Mulțumesc!

As vrea sa te mai intreb cum ati procedat cu biletele de avion la intoarcere. Le-ati tiparit undeva sau accepta si varianta pe telefon?

Ca sa fac check-inul mai repede de 48 ore ar trebui practic sa platesc mai mult decat au costat biletele

irinadAUTOR REVIEW
[28.12.18 07:09:03]
»

@dalumian: Nici una, nici alta, am făcut de-acasă check-in şi pentru întoarcere, am mers cu wizzair şi a fost posibil să fac check-in pentru ambele sensuri cu două zile înainte de plecare. Am avut avion de dus miercuri, duminică de întors, iar luni am făcut check-inul.

Dar, la aeroport am văzut multe persoane care arătau telefonul pentru a demonstra că şi-au făcut check-inul, deci este acceptată această variantă cu această companie aviatică.

dalumian
[28.12.18 07:35:05]
»

Saru'mana!

Stiam ca se poate cu 48 ore inainte, însă nu stiu de ce dar ma gandeam ca se face separat pentru fiecare sens.

Acum imi amintesc ca si la calatoria anterioara cu Wizz am primit "hartia" si pentru intors cand am facut check-inul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, dalumian, doinafil, DOINITA, elviramvio, irinad, mariana.olaru, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Eilat:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085292816162109 sec
    ecranul dvs: 1 x 1