1940 – 1950
Ani negri. Anii celui de-al doilea Razboi Mondial urmati de represiunile politice ale regimului stalinist. Am traversat infrigurat acest coridor.
Alte sali
Traversam 3 sali impresionante prin amplitudinea lor: Sala Rosie, Sala de Bronz, Sala Albastra.
In Sala Albastră, spre exmplu, sunt expuse piese muzeale de cult, ce scot in evidenta cultura spirituala si identitatea religioasă a oamenilor acestor meleaguri.
Diorama “Operatia Iasi – Chisinau”
Coborim la etajul 1, parterul nostru. Un indicator ne conduce catre in spatele casei de bilete. Aici este sala cu care muzeul se lauda cel mai mult si este indragita cel mai mult de copii: Diorama “Operatia Iasi – Chisinau. 1944”
Diorama “Operatia Iasi – Chisinau” completeaza din anul 1990 exponatele muzeului. Impresioneaza prin dimensiunile de 45 x 11 metri. Diorama pictata reprezinta o scena din luptele din anul 1944 de langa Leuseni, astazi punct de granite.
„Ceasul de-a lungul timpului"
Foarte interesante exponatele de aici. Este o colectie remarcabila si bogata de orologerie ce numara nu mai putin de 150 – 200 de ceasuri. Piesele sunt autentice, unele restaurate si functionale, altele conservate. Pendulele, ceasurile de buzunar, de birou, de semineu etc provin din sec. XVIII – XX si putem gasi aici amprenta unor ceasornicari renumiti ai perioadei: Gustav Becker, Junghans, Philip Haas, Le roi à Paris, Lenzkirch.
Mi-am amintit de pendula de la mamaia din casa unde am copilarit si care batea la fiecare jumatate de ora si o data pe zi trebuia intoarsa, prin ridicarea celor doua greutati prin sucire cu cheita.
Arme si echipament militar – o evolutie in timp
Este o expozitie de colectie intitulata dupa cum ati citit mai sus. Cele 3000 exponate provin din descoperiri arheologice si donatii. Intalnim piese din cele mai vechi timpuri pana la cele de actualitate, din vremurile contemporane.
Prezentarea este facuta in ordinea evolutiva, din punct de vedere cronologic si tipologic. Se incepe cu armele din paleolitic, se trece apoi la epoca bronzului si apoi a fierului, la armele antice de pe vremea romanilor, apoi la cele din evul mediu si in cele din urma la cele moderne. Sunt prezentate arme albe, arme de foc, arme de apărare individuală, armuri, arme de aruncare la distanță.
Expoziția mai cuprinde doua mulaje de cavaleri medievali in armura si vestimentatie militara din diferite perioade de timp.
Instrumente medievale de tortura
Acestea erau prezentate intr-o sala dedicata in cadrul unei expozitii temporare cu acces cu bilet extra. Eu nu am vizitat-o, dar am vazut grupuri organizate si insotite de copii care abia asteptau sa intre in acest segment de muzeu.
„Milenii de civilizație la Orheiul Vechi. 70 de ani de cercetări arheologice”
O alta expozitie temporara de data aceasta vizitata si de mine este cea referitoare la Orheiul Vechi. Aici s-au intreprins numeroase lucrari de sapaturi si cercetari arheologice, iar acum se marcau 70 de ani de cand acestea se desfasoara.
Orheiul Vechi este considerat vatra, inima si sufletul Moldovei. Se gasesc exponate din zona apartinand diferitelor civilizatii care au locuit aici. Sunt evidentiate epoca antica prin descoperirile de la cetatea getica Butuceni si cea medievala din perioada Hoardei de Aur. Depozitul de unelte agricole este impresionant.
Ne intoarcem pe unde am venit, trecem prin fata casei de bilete din nou si coborim catre demisol unde sunt organizate alte doua sectiuni.
Comorile trecutului
Este un fel de camera secreta. Aici fotografiatul este interzis. Esti supravegheat indeaproape de ochii agentilor de Securitate.
Sunt prezentate vestigii din aur si argint incepand din mileniul V i. H. si pana in sec. XVIII. Sunt obiecte de patrimoniu ale Moldovei si ele provin exclusiv de pe teritoriul acesteia.
Cele mai vechi piese sunt inelele de bucla și bucsele pentru sceptru descoperite la Giurgiulești (raionul Cahul) acestea fiind rodul mesterilor de acum 6500 de ani. Admiram aici si un tezaur monetar.
Nu m-am simtit bine in aceasta sala.
Moldova sovietica: intre mituri si gulag
Nici in camera alaturata dedicata perioadei sovietice nu m-am simtit in apele mele. Parca aveam un gol in stomac. Aici era permisa fotografierea.
Expozitia este parte a Muzeului Victimelor Deportarilor si Represiunilor Politice
Este relevata contradictia intre viitorul frumos si visul frumos idealist si infernul lagarelor si inchisorilor comuniste.
Documente din arhiva fostului KGB cu liste negre m-au facut sa parasesc repede aceasta sala.
Se scrie ca:
”… Intre 1920-1951 au fost condamnate 31677 de persoane, dintre care peste 5 mii la moarte, in Moldova pentru "crime politice". Alte 3 mii au decedat in puscării si izolatoare. Circa 60 mii de persoane au fost deportate în timpul celor 3 deportări la scară națională …. ”
Nu am putut sa nu imi amintesc ca bunicul a fost prizonier la rusi. Ma abtin sa povestesc despre cat de inapoiati erau soldatii rusi in anii ’40 si nu inteleg cum au ajuns astazi sa fie o putere mondiala. Ma infrigurez vazandu-i in coasta noastra.
Gata!
Va recomand sa vizitati Muzeul National de Istorie al Moldovei, sa faceti o calatorie in timp, sa aflati informatii noi sau sa va confirmati cunostintele din dotare.
Un muzeu mare, reprezentativ, vizitati-l! In anul centenar 2018 sau dupa.
Un mare BRAVO acestui muzeu prin ceea ce transmite!
@webmaster – rog inserare
Ardealul ne chema
youtube
Multumesc.