ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 7 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Galeriile Uffizi, la a doua privire (II)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    După o pauză binevenită pentru picioarele noastre obosite, am reluat vizita prin imensul și extrem de valorosul Muzeu Uffizi, din Florența, cunoscut sub numele Galeriile Uffizi. De mare ajutor ne-a fost micul pliant oferit la intrare, cel care ghidează întreaga parcurgere a muzeului, cu fiecare sală numerotată și perioada artistică ce o cuprinde. Am ajuns astfel, la sălile nr. 5 și 6 destinate pictorilor italieni din sec. al XIV-XV-lea, unde Lorenzo Monaco strălucește printre multe alte lucrări, cu a sa

    Adorația Magilor realizată la 1421.

    Ca și Fra Angelico, Lorenzo Monaco era călugăr, dar școlit la Siena. Lucrarea sa este plină de culoare și prezintă magii veniți din răsărit, fiecare cu darurile lor, însoți de suitele personale, alcătuite de personaje exotice, bine conturate, ce par a fi vii. Abundă culoarea roz ce semnifică siguranța și protecția, simbolistică a venirii Mântuitorului. Pictura a suferit oarece modificări, dându-i-se o formă pătrată și niște adăugiri, cum ar fi scena ”Bunevestire” și cei doi profeți din partea de sus. Din 1844, lucrarea se află la adăpost în Galeriile Uffizi.

    Tot o Adorația Magilor am admirat în sala nr. 7, opera lui Gentile da Fabiano.

    Panoul de altar a fost comandat în 1420 de un colecționar florentin din familia Strozzi, pentru Basilica Santa Trinita din Florența.

    Magii sunt costumați în veșminte somptuoase și pentru a le sublinia regalitatea, artistul folosește argint și aur la decorarea nimburilor și a țesăturilor, dar și la unele personaje din suită, sau la harnașamentele cailor. Cele trei picturi din partea de jos, se numesc ”Predele”. Cea din mijloc, Fuga în Egipt este fantastică!

    În sala următoare, nr. 8, care prezintă printre alții, pe Masaccio și Masolino, mărturisesc, am rămas cu aparatul foto suspendat. Văzusem un Masaccio și Masolino la Capela Brancacci cu un an în urmă (vezi impresii) care m-au uluit!

    Madona cu Pruncul și Sfânta Ana

    Realizată de cei doi, pentru Basilica di Sant Ambrogio din Florența, (am văzut locul gol și parcă despuiat de unde a fost luată) lucrarea a ajuns la Academie apoi la Uffizi. Aici e bine conservată pentru că e prea frumoasă! Mult prea frumoasă! Și foarte valoroasă.

    Masaccio a pictat Fecioara, Pruncul și îngerul care ține cortina, cel din dreapta, sus. Masolino a pictat-o pe sfânta Ana și ceilalți îngeri. Aceasta are fața brăzdată de riduri, simbolizând maturitatea, dar și protecția.

    Lucrarea mai poartă numale Sant'Anna Matterza, deoarece Anna se află în al treilea rând, deasupra Fecioarei și a Pruncului. Înălțimea lucrării este de 175 cm și se află la Uffizi din 1919.

    În aceiași sală este expus un Paolo Ucello cu Bătălia de la San Romano, dar și Îngerul anunțând moartea Fecioarei Maria de Fiippo Lippi, pe care, mult am admirat-o. Și tot aici se află frumoasa

    Fecioara cu Pruncul și Îngeri de Filippo Lippi.

    O capodoperă. Lucrarea este una din cele mai rafinate picturi din sec. al XV-lea. Panoul a fost comandat de Cosimo de Medici, care îl admira mult pe Lippi. Am citit că a intervenit de multe ori în complicațiile sentimentale ale călugărului și că figura superbă a Fecioarei este tocmai figura frumoasei Lucreția Buti, călugărița cu care a avut pe Fillippino, pictor de valoare, școlit în atelierul tatălui său. Am admirat vălul transparent și frumos aranjat, cu marginea bordată (nu brodată) și perlele ce-i curg pe frunte. Privirea suavă, tenul fin, trăsăturile perfecte, suplețea gâtului și îmbrăcămintea elegantă. Frumos!

    Cum să te desprinzi și să pleci! Am mai aruncat o privire la altă lucrare a lui Filipo Lippi, anume Adorația Pruncului, unde pictorul introduce o noutate în iconografia Nașterii Domnului, aceia a prezenței unor sfinți.

    Am luat loc pe un scaun abia eliberat și am ”rumegat” la cele văzute. Câtă lumină degajă o pictură de valoare și ce putere magică are, luminând ungherele întunecate ale sufletului! Alții se omoară în atentate, luptă pentru niște interese meschine, iar aici, în Uffizi, e numai frumusețe. Mă gândesc: și noaptea, când galeriile sunt închise, oare tot lumină răspândesc în jur? Și singură îmi dau răspunsul: Nu. Pentru că nu au cu cine rezona.

    După noua organizare, sălile următoare, cu nr. 9,10- 14 abundă în Sandro Botticelli. Mulțumesc!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 16.11.18 21:14:30
    Validat / Publicat: 17.11.18 05:04:12
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Veneția, Milano, Napoli, Ravenna Pisa, Cinque Terre, Lucca

    VIZUALIZĂRI: 893 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Adorația Pruncului de Filipo Lippi.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    Dan&Ema
    [17.11.18 07:55:45]
    »

    @mihaelavoicu: Start vot!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [17.11.18 09:14:11]
    »

    @Dan&Ema: Mulțumesc. Mă bucur că am un companion prin muzeu!

    ioan marinescu
    [17.11.18 20:01:06]
    »

    Și eu am zis:”Uff-izi! ” când le-am văzut. Acum, datorită rewiew-ului tău le-am rememorat cu plăcere!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [17.11.18 20:19:59]
    »

    @ioan marinescu: Nu m-am gândit la chestia cu Uff! Problema este aglomerația. Abia te strecori și să aștepți să prinzi un moment pentru un cadru fără un cap, sau un umăr.

    Mulțumesc pentru ecou!

    ilinca59*
    [25.11.18 19:48:58]
    »

    Impresionanta prezentare, pe sufletul meu.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, ilinca59*, ioan marinescu, mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Florenței:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.16846609115601 sec
    ecranul dvs: 1 x 1