ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul veverițelor din Buziaș

TIPĂREȘTE

Cam așa era cunoscut acest parc pe vremea când eram eu copil. Îmi amintesc că am ajuns aici odată când eram mai mic și eram foarte fascinat de veverițele foarte curajoase din acest parc, care veneau și luau nucile din mâna oamenilor. Erau multe veverițe dar pe toate le striga lumea la fel: Mariana. Nu știu de unde a apărut chestia asta dar știu că nici atunci și nici acum nu se miră nimeni dacă cineva merge prin parc, lovește două nuci, una de alta și strigă în gura mare: Marianaaaaa! . Cred că s-au prins și veverițele că pe ele le strigă lumea, pentru că, chiar veneau ca să primească masa gratuită bine venită.

La sfârșitul săptămânii trecute, fascinați în continuare de timpul frumos cu care ne bucură încă această toamnă, am ales să vizităm din nou acest frumos parc.

Parcul se află în orașul Buziaș, despre care am selectat niște date de pe internet pentru a vă face o idee despre această fostă mare stațiune balneară a țării noastre.

„Buziaș este un oraș în județul Timiș, Banat, România, format din localitățile componente Buziaș (reședința), Silagiu, și din satul Bacova. Are o populație de 7.023 locuitori (2011). Localitatea a fost menționată pentru prima dată de către Carol I al Ungariei într-un document din 1321. A fost declarat oraș în 1956. Orașul este situat în vestul României, la 30 km de municipiul Timișoara și 23 de km de municipiul Lugoj, de ambele fiind legat de drumul județean DJ 592 și de calea ferată Timișoara-Buziaș-Lugoj.

Apele minerale de la Buziaș au fost folosite din antichitate de către daco-romani, așezarea având denumirea Ahibis. Prima analiză chimică a apelor minerale de aici a fost realizată în anul 1805, fiind printre primele efectuate în România asupra acestui tip de ape cu conținut ridicat de dioxid de carbon (1311,6 mg/litru), calciu, fier, natriu.

După ce informațiile referitoare la calitățile tămăduitoare ale izvoarelor minerale au fost făcute publice, începând cu anul 1811 și-au făcut apariția aici primii oameni care au beneficiat de tratament. Cea mai înfloritoare perioadă pe care a cunoscut-o stațiunea a fost în secolul al XIX- lea, când aceasta a devenit recunoscută pe plan european, apele sale fiind comparate cu cele ale stațiunii Neuheim din Germania. Buziașul, în 1819, este declarat localitate balneară. Tratamentul se va realiza până la sfârșitul secolului al XIX-lea prin cură internă, consumul apei minerale fiind de bază (se tratau anemii, afecțiuni ale aparatului urinar, ale colonului, stomacului, ficatului, ale căilor respiratorii, boli ginecologice, boli de nervi etc.). Terapia balneară s-a fundamentat de medici din anii 1838. ”

Despre parcul de la Buziaș am aflat că se întinde pe o suprafață de 20 hectare, este un parc dendrologic cu multe specii rare de copaci, cel mai important fiind platanul. Arhitectura stațiunii este în stil turcesc, bizantin, unic în România. Singurele promenade similare din Europa se găsesc în Karlovy Vary și în Baden-Baden.

Piesa de rezistență a acestui parc este Colonada, o alee acoperită unde se spune că se plimba chiar și Împărăteasa Sissi. Tot ansamblul de lemn al Colonadei a fost restaurat în anul 2016 și acum arată foarte bine.

Noi am intrat în oraș venind de către Lugoj și am intrat spre parc pe a doua stradă spre dreapta de la intrarea în oraș. Am parcat gratuit mașina într-o parcare aflată pe partea dreaptă, imediat după ce am intrat pe această străduță și am plecat spre parc.

Primul lucru care te întâmpină, înainte de a intra în parc este noua terasă Aeroport care a fost și ea modernizată anul trecut. Avionul amplasat aici este unul dintre punctele de atracție ale acestui oraș și se află pe acest loc de foarte mult timp. Anul trecut au mai adus unul mai mic pe care l-au așezat aproape de acesta și am văzut că a apărut și un mic avion care este amplasat pe un suport, dând senzația că este în zbor. Foarte frumos și inedit totul.

De aici am intrat în parc și ne-am îndreptat spre Colonadă pentru a vedea cum a fost restaurată. Am văzut-o și în anii ei mai grei, așa că acum pot spune că arată foarte frumos.

În zona aceasta este plin de platani și este și o pancartă în apropierea unuia, pe care scrie că este plantat în anul 1812. Îmi plac foarte mult acești arbori, mai ales pentru felul cum au coaja, ca și când ar purta o ținută de camuflaj.

Tot în această parte a parcului se află și ștrandul cu apă termală. Nu am mai fost de câțiva ani la acest ștrand și nu știu dacă mai este funcțional.

Ne-am plimbat pe aleea acoperită, îndreptându-ne spre partea cealaltă a parcului, unde se află singurul izvor din parc care mai funcționează. Cel puțin acum când am fost noi. Pe vremuri puteai bea apă minerală și la izvorul amenajat în unul dintre foișoarele Colonadei, dar acum am văzut că era închis.

Izvorul este frumos amenajat și poartă numele de Izvorul Moș Bizieș. Am băut cu drag apă de aici pentru că, gustul ei ne amintește întotdeauna de copilărie. Se găsea pe acele vremuri îmbuteliată în sticle verzi de un litru și nu lipsea de la nici o masă festivă. Era un mare lux în vremurile alea.

Ne-am îndreptat apoi și spre cele câteva hoteluri care au mai rămas aici, mai mult pentru a vedea dacă mai există și celălalt izvor care știam că mai este funcțional. Acesta se află în fața hotelului Parc și poartă numele de Izvorul Fenix.

Apa este foarte bună la ambele izvoare dar să știți că concentrația de minerale este așa de mare că, dacă lăsați apa în sticlă mai multe zile sticla devine maro.

Veverițe nu am mai văzut de loc de această dată. Sper că mai sunt pe acolo. Bine, nici nu am urlat:Marianaaaaa! . Poate de aia nu le-am găsit. Glumesc desigur.

De mâncat am ales să mâncăm în Lugoj, așa că nu pot să vă spun prea multe despre terasele din apropierea parcului. Am văzut că mai erau vreo două locuri pe lângă Aeroport, unde se putea mânca ceva.

Dacă ajungeți prin zonă nu ratați să vizitați și acest parc frumos care nu mai are căutarea care o avea acum mulți ani dar care încă mai are ce oferii.

Călătorii frumoase vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ungureanica in 15.11.18 20:15:17
Validat / Publicat: 15.11.18 21:17:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZIAŞ-LUGOJ.

VIZUALIZĂRI: 1634 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Parcul Buziaș. Colonada. Alt foisor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45500 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

piti
[15.11.18 21:21:52]
»

La ultimul recensământ s-au numărat 6 veverițe. Anul trecut am văzut 4 din ele. ????

webmaster
[15.11.18 21:29:06]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ungureanicaAUTOR REVIEW
[16.11.18 11:14:36]
»

@piti: Păcat că au rămas asa de puține. Noi nu am reușit să vedem niciuna. Mulțumesc pentru ecou. O zi buna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
piti, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Buziașul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051179885864258 sec
    ecranul dvs: 1 x 1