ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.02.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 3 zile
familie cu copii
4 AD. + 2 copii;1-7ani,1-12ani COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Istanbul-Constantinopole, deasupra la doua continente

TIPĂREȘTE

Am intrat cu masinile in megalopolisul Istanbul pe seara. Autostrazile pareau ca se strang ghem spre oras. In stanga si dreapta peisajul era de-a dreptul extraterestru, cartiere luminate, si marea, sau marile? . Un sistem de autostrazi cu plata pe cartela magnetica foarte bine pus la punct; ne-am ratacit, am luat-o in alta directie, cand ne-am intors la loc spre Istanbul, dupa scanarea cartelei, ne-au dat restul, revenisem pe autostrada initiala. Numai intrarea in oras ne-a luat cateva ore bune, astfel ca atunci cand, in sfarsit am ajuns, in centru, credeam noi, cam pe la ora 2 noaptea, aveam sa aflam a doua zi dimineata, eram pe la Mogosoaia (pt nebucuresteni cam la 25-30 Km de centrul orasului).

Avand in vedere ora, ne-am cazat la primul Hotel intanlit in cale, 3* parca, dar directorul de hotel turc nu a profitat de disperati; am negociat rapid pana la suma de 20 E/camera.

A doua zi am purces la vizitat orasul. Am inceput cu "Grand Bazar", cum ii spun turcii, marelui bazar din Istanbul. Marele Bazar... , zone frumoase, ca Laleli, parca coborate din cartile lui Orhan Pamuk, unde negustoria este un fapt turistic si cultural, dar si zone gen Europa/Dragonul Rosu; multe bijuterii, aur galben, aur alb intr-o varietate exceptionala. Dar oamenii, oamenii sunt calzi si prietenosi, mai ales pt concetatenii Legendei Gheorghe Hagii. De la Hotel am plecat cu masina, parcata de baietii de la Hotel-ei stiau unde-caci nici vorba de furat masini sau altceva in Turcia, si pe drum, prin Istanbul cum opream sa intrebam, sareau sa vina cu noi pana la destinatie, sa ne arate drumul, o intreaga pleiada de oameni, de la pensionari cu sacose, pana la proprietari de Jeep-uri. Imi aduc aminte de un astfel de proprietar de Jeep, care si-a lasat masina in pompa atunci cand m-a vazut ca incercam sa aflu de la un batran mustacios cum se ajunge la Grand Bazar, fiecare incercand sa ne furnizeze cel mai scurt drum. Imi aduc aminte si de barmanul de la o brasierie din centrul Istanbului care plangea cu mana la inima si povestea de ispravile sportive ale lui Gica; de la acest barman am auzit supranumele Legenda Hagii, iar cu turcoaicele de la bar am facut o sedinta despre serialul "O mie si una de nopti " de pe Kanal D. La inceput barmanul cu pricina (si el tot un mustacios), n-a vrut sa le lase pe fete sa vorbeasca cu mine, de fapt cred ca nu aveau voie sa vorbeasca cu nici un barbat, dar combinatia intre Hagi si faptul ca postul turcesc Kanal D, este difuzat in Romania, i-au inmuiat inima, la care se adauga vreo 4 briose si 2 sucuri de portocale, gratis, pt cei doi copii romani.

In centrul Istanbulului se afla un parc, parc care are la extremele lui Catedrala Sfanta Sofia, Hagia Sofia ii spun turcii, si Moscheea Albastra. Catedrala Sfanta Sofia a fost la timpul constructiei, cea mai mare biserica. Dupa cucerirea otomana a Constantinopolelui a fost transformata in Moschee. Ataturk a hotarat sa faca din ea Muzeu, mai adaugand astfel o caramida la constructia Turciei moderne, si la geniul sau. Moscheea Albastra sau Moscheea sultan Ahmet, este un unicat in lumea musulmana avand sase minarete. Am inteles ca la Mecca ar mai fi construit inca doua pe langa cela sase initiale pt nu a fi intrecuta Mosceea de acolo de realizarea lui Sinan, marele arhitect turc al Sultanului Ahmet.

Dupa Sfanta Sofia, spre Bosfor, se afla Palatul Top Kapi, Muzeu astazi. Muzeul acesta este, categoric un "must", pentru turistul ce viziteaza Istanbulul. Avand expuse bogatii inestimabile adunate de Imperiul Otoman de peste tot--pietre pretioase cat palma, aur din belsug, costume ale sultanilor cusute cu fir de aur, trofee de razboi-sabia lui Stefan, bineinteles, relicve sfinte care te lasa bulversat, ca: Toiagul lui Moise cu care a despartit apele, Mana mumificata a Sfantului Ioan Botezatorul, Turbanul Profetului Mahomed, prastia lui David, si multe altele, unele mostenite si de la Imperiul bizantin-- reprezinta un summum de Istorie si Civilizatie.

Stradutele vechi, inguste din zona Sfanta Sofia, Palatul Top Kapi, le recomand cu multa caldura pt hoinareala si luat masa. Am fost la o astfel de terasa, plina de turisti straini, si la fiecare om pandea cate un ospatar turc pt a-i satisface toate poftele meseanului.

Cu Istanbulul nu se termina niciodata de povestit, vreau, insa, sa nu inchei fara a va recomanda sa vizitati zona Cornul de Aur, Turnul Galata, Palatul Dolmabahce, si neaparat sa treceti si in partea asiatica pe unul din cele doua superbe Poduri Suspendate.


[fb]
---
Trimis de costin1968 in 29.05.10 21:19:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Kusadasi, Pamukkale, Efes.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4155 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costin1968); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Moscheea Albastra.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2700 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

kmy [29.05.10 21:27:06] »

Primul vot de la mine, pentru ca ai scris despre orasul pe care mi-e dor sa-l revad.

manuta_1969 [30.05.10 09:17:15] »

Salut. Vreau sa stiu daca bazarul are program si care este el ? Voi ajunge in ISTANBUL pe data de 9 iulie 2010, daca preturile in bazar sunt scumpe , iar toate monumentele au intrare si cat costa? Tu ai venit din vacantA ? Noi venim din KUSADASSI. Pe ce drum ai venit si cum se numea hotelul din ISTANBUL. Noi avem rezervare la ERBOY . Iti multumesc ptr informatii.

costin1968 [30.05.10 10:16:04] »

Draga Manuta,

Eu am vizitat Istanbulul in august 2008. Programul la Bazar, sincer nu-l stiu, ce pot sa-ti spun ca noi am ajuns in jurul orei 9:30 dimineata si era deschis.

Din memorie taxa la intrarea in Palatul Top Kapi era de 20 YTL/pers (lire turcesti = 10 EURO), la Sfanta Sofia se organizau trei programe de vizitare, Catedrala propriu-zisa, Muzeul, si inca ceva, dar nu mai retin, iar pretul pt toate era parca 40 YTL. Aveai insa posibilitatea de a alege numai una sau doua din programele de vizitare. La Moscheea Albastra vizitarea este gratuita, dar daca este rugaciune trebuie sa asteptati sa se termine. Deasemeni poti vizita si Palatul Dolmabahce, contra unei taxe dar numai tin minte, cred ca tot prin jurul a 20 YTL/pers. Toate aceste bilete nu au reducere pt copii.

In august 2008 plecam din Bucuresti inr-un tur al Turciei. Am vizitat, mai intai, Istanbulul timp de trei zile. Asa cum am spus in review-ul de mai sus ne-am cazat, cum am ajuns in Istanbul, la plesneala, caci era foarte tarziu in noapte; apoi ne-am mutat la un Hotel din centru, din pacate nu-i mai tin minte numele. Oricum sunt foarte multe Hoteluri bunicele, poti negocia pretul. Te sfatuiesc sa te cazezi cat mai aproape de monumentele ce vrei sa le vizitezi. De la Intrarea in Grand Bazar, circulatia cu automobillul este oprita pe Blvd-ul ce se termina in Parcul Central, cel cu Hagia Sofia si Moschea Albastra, in concluzie daca te cazezi pe stradutele ce dau, de la Bosfor, in Blvd vei fi aproape de cele mai multe din obiectivele de vizitat. Privind pe harta Istanbulului, pot sa-ti spun ca Blvd de care vorbesc se numeste Yeniceriler Caddesi si apoi dela intrarea in Bazar (acolo se afla si Universitatea din Istanbul, avand in spatele ei Gradina Botanica), pe portiunea unde circula doar Tramvaiul si pietonii, Blvd se numeste Divan Yolu.

Preturile din Bazar nu sunt mari sau mici, totul depinde de negocierea ce o porti cu turcu'. In general cu cat cantitatea cumparata este mai mare cu atat pretul se duce in jos. In 2008 pretul la aur era apropiat de cel din Romania, dar varietatea ofertei, cat si sansa scaderii pretului prin negociere, faceau, totusi, atractiva cumpararea de bijuterii. Atentie trebuie sa fiti atenti la stabilirea pretului, luati de valul negocierii pt un pret mic, te trezesti la sfarsit ca spune turcul ca pretul de la care ati pornit era fara manopera. Ce am povestit este valabil si pentru pielarie. Turcii fac haine de piele intr-o mare varietate si dupa cum eu am vazut din proprie experienta, mult mai rezistente decat ma asteptam. Singurul defect al pilariei turcesti este acela ca turcii nu lucreaza decat in piele de oaie/miel.

Iti recomand si o croaziera pe Bosfor, cat si vizitarea zonei Cornului de Aur.

ancamariagadea* [30.05.10 12:58:19] »

Cu Istanbulul nu se termina niciodata de povestit

Ca o mare iubitoare a batranului oras sunt total de acord cu tine. Ai scris foarte frumos, felicitari!

costin1968 [30.05.10 17:16:20] »

Multumesc fetelor,

Nu stiu inca de ce, dar stilul meu in a scrie review-uri, de a depana amintiri, este apreciat in general de fete; pentru ca e profund si sensibil, nu-i asa?

biancuta [16.07.10 09:26:15] »

Imi place cum ai povestit, se simte ca ai fost foarte impresionat de acest mare oras!

magdalena [06.10.10 14:57:29] »

Eu visez un revelion intr-o croaziera intre cele doua continente!

valdi [22.05.15 14:35:09] »

Nu e vorba de prastia lui David, ci de sabia profetului David

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, costin1968, magdalena, manuta_1969, valdi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067296981811523 sec
    ecranul dvs: 1 x 1