ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 4 zile
prieteni
10 AD. + 6 COPII

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIPĂREȘTE URM de aici

În sejurul petrecut la Sfântu Gheorghe (despre cazare am scris aici ), am efectuat două excursii împreună cu gazda noastră. Una de aproximativ 2 ore și jumătate la peninsula și laguna Sacalin (rezervație naturală și zonă protejată), a doua plimbare până la Caraorman durând mai mult - vreo 6 ore, inclusiv masa de prânz la localnici, aceasta plătindu-se separat. Aceste excursii merită din plin pentru că veți vedea locuri minunate, vă veți plimba pe canale înguste (unde cu o barcă mare sau cu vaporașul nu puteți ajunge), veți admira multe specii de păsări și puteți face fotografii deosebite.

Prețul acestor excursii variază funcție de distanță, dar și în funcție de numărul de persoane din barcă – dacă barca este plină (adică 8 persoane) prețul/căciulă este mai mic…. una peste alta între 25-60 lei/om. Orarul se stabilește de comun acord, dar la excursiile mai lungi se pleacă, în general, pe la 9.30-10.30.

La Sacalin durata excursiei fiind de circa 2 ore și jumătate puteți alege să plecați ori dimineța ori după-amiază. Noi am plecat după-amiază pe la ora 17.00 și după traversarea Dunării am intrat pe un canal (canalul turcesc) care duce către această zonă protejată. Înaintăm cu viteză mică pe canalul flancat de sălcii și stufăriș.

În lagună, zona în care poți intra cu barca este delimitată și din spusele gazdei noastre se și respectă această restricție. Aici sunt colonii mari de pelicani și rațe sălbatice, dar puteți vedea și lebede, egrete sau cormorani. Apele din lagună au adâncime mică - circa 0,5m astfel încât se merge cu viteză foarte mica, iar bărcile mari nu ajung pe aici. Este indicat să aveți un binoclu la voi pentru a putea admira mai bine speciile de zburătoare, dar și un aparat de fotografiat bun (cu zoom mare) pentru că nu vă puteți apropia prea mult de păsări.

Din lagună se iese pe un alt canal și ne îndreptăm spre vechea cherhana, acum lăsată în paragină. Căteva poze apoi plecăm spre Sfântu. O excursie care nu poate lipsi din program.

A doua excursie a fost la Caraorman, iar durata acesteia este mai mare de circa 6 ore. Nu vă gândiți că toate aceste ore au fost petrecute în barcă – în program a fost inclusă masa de prânz (la localnici) și o incursiune în remorca unui tractor, care ne-a dus la dunele de nisip de lângă localitate și prin pădurea Caraorman. Am plecat pe la ora 10.30 pe canalul Sf. Gheorghe, iar apoi am virat dreapta pe canalul Erenciuc. Aici se merge cu viteză mică, astfel putând privi în liniște păsările și peisajul înconjurător.

Intrăm pe lacul Erenciuc și aici admirăm câteva exemplare de pelicani, apoi găsim o zonă cu foarte mulți nuferi. Prindem viteză și ne îndreptăm spre canalul Mocansca unde încetinim. După câteva minute intrăm în alt lac – Lacul Puiu, unde vedem alți pelicani, dar și cîteva egrete. Apoi navigăm pe canalul Caraorman, trecem pe lângă o fostă cherhana (acum transformată în pensiune) și ajungem la debarcaderul din Caraorman – tot drumul pînă aici a durat cam 2 ore. Aici ni se comunică programul – masa de prânz la localnici, apoi cu tractorul spre dunele de nisip și pădurea Caraorman.

Parcurgem pe jos drumul pînă în sat (uliță cu nisip și pământ), trecem pe lângă cirezile de vaci și după vreo 10 minute ajungem la casa unde vom servi prânzul. Suntem primiți cu un, Bine ați venit, multe flori și o curățenie impecabilă. Masa include preparate din pește (dezamăgitor pentru cei care preferă ceafă cu cartofi prăjiți) – borș de pește, pește prăjit cu cartofi natur și mujdei, iar la desert, o prăjitură de casă. Băuturi incluse – vin roșu (preparat pe plan local) și apă plată și/sau minerală. Preparatele, după cum vă așteptați, au fost excelente, iar peștele din Deltă, chiar are gust de pește. Prânzul a fost achitat separat, direct gazdei, și a costat 25 lei/persoană.

În poarta casei ne aștepta tractorul cu care am plecat spre dunele de nisip și pădurea Caraorman. Această excursie este opțională (dacă nu vrei, nu mergi) și costă 25 lei, tarif care se achită la, tractorist, - un localnic din Caraorman. Ne-am urcat în remorcă, unde aveam banchete din baloți de paie, acoperiți cu pături, preșuri etc – extrem de rustic. Am traversat ulițele satului, toate, asfaltate, cu nisip și după vreo 20-25 de minute de zgâlțâială ajungem la dunele de nisip, unde facem o scurtă escală pentru poze și plimbare. Dunele au câțiva metri înălțime (7-8 m apreciez eu) și cu ceva imaginație îți poți închipui cam cum e prin deșert.

Iar sus în remorcă și la drum spre pădure. Obiectivul principal l-a reprezentat un stejar - se spune că are respectabila vârstă de 400 ani. A fost supranumit, Stejarul îngenuncheat, pentru că unele ramuri au crescut și s-au întins pe/spre pământ. Sub acest stejar secular este o masa cu scaune din piatră, iar alături o fântână.

După o pauză de vreo 10-15 minute am plecat spre Caraorman (pe alt drum), am oprit la birtul comunal pentru o aprovizionare cu apă/suc/înghețată și apoi, hopa în barcă pentru returul la Sfântu. Este foarte bine să mâncați la localnici, în loc să apelați la diversele restaurante din Deltă, iar astfel puteți susține comunitatea locală. Cei din Deltă se bucură de turiști vreo 3-4 luni pe an, iar lunile noiembrie-aprilie sunt luni foarte grele.

În prima și în ultima zi a sejurului nostru am fost și la mare – deplasarea se face cu trocariciul și costă 3 lei/pers/sens. Distanța de vreo 3-4 km este parcursă in circa 15 minute și se trece prin căteva zone inundate. Plaja este sălbatică, nu are dotări – doar de la 1 iulie până la 1 septembrie veți avea parte de un beach-bar și poate ceva sezlonguri. Pe aici trec și vacile lăsate in libertate astfel că veți putea beneficia de un peisaj inedit - vaci pe nisip. Dacă mergeți pe jos circa 1 km în dreapta veți ajunge la locul de întâlnire dintre Dunăre și mare. Evitați înotul în această zonă, datorită curenților foarte puternici.

În prima seară apa era chiar caldă, astfel că am putut face o baie nesperată în mare pe 31 mai. Pe 3 iunie nu am mai putut să ne bucurăm de mare, pentru că era vânt puternic, valuri destul de mari, iar apa era rece. Aceasta a fost excursia noastră în Deltă și vă invit și pe voi să petreceți câteva zile în această zonă minunată din România.


[fb]
---
Trimis de BOGDAN DSN in 10.11.18 18:37:12
Validat / Publicat: 11.11.18 06:01:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SF. GHEORGHE [TL].

VIZUALIZĂRI: 2441 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Minunat, nu-i așa?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

ungureanica [12.11.18 11:47:26] »

Fain articol. Iar pozele sunt superbe. O zonă foarte interesantă. Salutări!

BOGDAN DSN CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.11.18 22:51:01] »

@ungureanica: Mulțumesc pentru aprecieri. Multe salutări și vouă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sf. Gheorghe-Deltă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.16854095458984 sec
    ecranul dvs: 1 x 1