ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul de Științele Naturii din Aiud – un veteran în domeniu

TIPĂREȘTE

500 de articole – Să mă consider și eu un veteran (alături de @iulianic: peste 600 articole, @michi: peste 500 articole) în ceea ce privește numărul materialelor publicate pe AmFostAcolo? Poate așa ar trebui, deoarece sunt zeci de ore de documentare, de așternut cuvintele în Word (uneori și pe hârtie), de selectat dintre mii de fotografii pe cele mai nimerite. Numărul de vizualizări, voturile adunate și ecourile primite pot fi văzute drept recompense ale muncii efectuate de bunăvoie în folosul comunității AFA și a turiștilor de pretutindeni. Nu toate articolele sunt așa de bune, nu toate sunt apreciate, dar asta e situația, timpul e nemilos. Mulțumesc persoanelor care mă apreciază cu adevărat și doresc tuturor călătorii frumoase.

***

Transilvania e un tărâm al tuturor posibilităților, cu atât mai mult în domeniul turistic. Despre Aiud s-a mai scris, chiar anul trecut v-am plimbat un pic prin oraș scriind despre principalele obiective turistice. Întorcându-ne de la Cluj ne-am oprit în centrul Aiudului pentru a vizita una din cele mai vechi instituții de profil din țară - Muzeul de Științele Naturii.

Localizare. Vis-a-vis de Cetatea Aiudului se înalță mândru Colegiul Național Gabriel Bethlen unde la etajul 1 se află găzduită instituția muzeală menționată. Adresa oficială este strada Bethlen Gabor nr. 1. Dacă sosiți cu autoturismul găsiți locuri de parcare suficiente în Piața Consiliului Europei sau lângă trotuarele de pe strada liceului.

Informații acces. La intrarea în Colegiul Național se află o placă care ne arată că acolo se află Muzeul de Științele Naturii, la etajul 1. Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 08.00-16.00, luni – închis. Prețul biletelor este de 6 lei/adult și 3 lei/copii, elevi, studenți, pensionari. Am achitat și o taxă foto de 10 lei.

Timp de vizitare. Ghișeul de bilete se află pe holul de la etajul 1, în apropierea sălilor de expoziție; aici găsiți și un pliant cu informații de bază (3 lei). Am petrecut în muzeu circa 40 de minute, staționând în fața exponatelor care ne-au suscitat atenția și încercând să fotografiem tot ce era mai drăguț.

Scurt istoric. Colegiul Național Gabriel Bethlen a fost înființat de principele omonim la 1622 în orașul Alba Iulia; 60 de ani mai târziu instituția de învățământ își stabilește definitiv sediul în Aiud. În anul 1796 este atestată documentar colecția muzeală din cadrul școlii aiudene sub numele Raritatum et Rerum Naturalium Museum. Este posibil ca începuturile muzeului să mai coboare câteva zeci de ani, adunarea exponatelor fiind o activitate de durată.

Naturalistul Franciscus (Ferenc) Benkö este omul care amenajează colecția de rarități respectând criterii științifice. Născut în Ținutul Secuiesc în 1745, urmează studii religioase la Zurich (tatăl său era pastor), e hirotonit preot, dar după ani și ani se reorientează către Universitatea din Göttingen, interesat fiind de domeniul științelor naturale. Din 1790 predă la Colegiul aiudean religia, istoria naturală și geografia. Se spunea despre metoda lui de predare că învățătura lui este lentă, plictisitoare, dar drăguță, clară și ușor de înțeles. Nucleul muzeal a fost compus din circa 2000 de mostre minerale, câteva sute de animale și peste 1700 de plante. A scris un monumental volum intitulat „Flora Transilvaniei”, rămas doar în manuscris, publicarea nefiind posibilă din considerente financiare. Profesorul a pus bazele denumirilor în limba maghiară a mineralelor descoperite până atunci.

Colecția muzeală de la Aiud a trecut prin momente grele în timpul evenimentelor din timpul Revoluției de la 1848-49 atunci când au avut loc devastări și distrugeri din partea trupelor habsburgice. Ce s-a putut recupera, alături de alte donații au fost puse din nou în valoare de doi profesori inimoși (Károly Elekes și Károly Herepei) care au reorganizat expoziția, ierbarul și biblioteca. Regimul comunist a înlăturat plăcuțele explicative în limba maghiară, iar din 1951 Muzeul devine o instituție de sine stătătoare, despărțindu-se de colecția de istorie.

Între anii 2013-2016 instituția muzeală a fost închisă deoarece clădirea Colegiului Bethlen a trecut printr-un amplu proces de restaurare, fapt benefic și pentru Muzeu care și-a reamenajat spațiul expozițional.

Săli muzeu. Astăzi sunt deschise publicului trei săli expoziționale, o a patra fiind destinată expozițiilor temporare și evenimentelor culturale. Prima încăpere ne introduce în lumea rocilor și mineralelor, cu forme și culori nenumărate. Tot aici vedem interesanta colecție de paleontologie, de la grupe de animale nevertebrate la animale gigant, urme vegetale și animale care au străbătut epocile geologice până în zilele noastre.

A doua sală ne prezintă în ordine sistematică colecția de zoologie, începând cu nevertebratele (moluște, viermi, insecte, crustacee) până la o serie de specii vertebrate (pești, amfibieni, reptile). Într-una din vitrine sunt expuse exemplare de fluturi și insecte, aduse de exploratorul aiudean Samuel Fenichel din Papua – Noua Guinee (adevarul.ro/locale/alba-i ... aebf/index.html), loc unde a stat peste un an de zile (1892-1893).

În cel de-al treilea spațiu expozițional continuăm explorarea colecției de zoologie, ajungând la clasa animalelor superioare: păsări și mamifere din diferite regiuni ale Globului. Avem ocazia să vedem specii dispărute din țara noastră și chiar exemplare din specii care și-au restrâns mult habitatul și numărul de indivizi.

Puncte/exponate interesante.

Începem vizita și admirăm tavanele pictate și împodobite cu stucaturi, dar și mobilierul restaurat din lemn utilizat pentru expunere. Privim mai mulți amoniți cu cochilia în formă de spirală, o libelulă din Jurasic încremenită în piatră dar și felurite frunze întipărite în materii solide vechi de mii de ani. Cranii și alte fragmente osoase aparținând unor animale străvechi sunt expuse pe rafturi – vedem urme osoase ale marmotelor, ierbivorelor, urșilor de peșteră, mamuților, dinți de rechin, chiar și un os de dinozaur. Frunza de palmier fosilă descoperită la Vințu de Jos în județul Alba datează de acum 65 de milioane de ani (Cretacicul superior).

De mare efect sunt și unele minerale: marcasita cu ale sale lamele drepte, blenda cu cristale negre, malachitul cu nuanțe verzui, stibina cu ace ascuțite, tetraedritul, agatul, jaspul sau opalul. Interesante mi s-au părut și fragmentele din meteoritul căzut la Moci – județul Cluj în 1882 (agerpres.ro/social/2014/0 ... omania-12-14-47).

Bine conservate și cu un aspect hilar mi s-au părut câteva specii de pești: dragonul de mare, boul de mare, peștele balon și scorpia de mare. Gândiți-vă câtă muncă și pricepere au demonstrat cei care au lucrat la conservarea libelulelor, fluturilor, păienjenilor și feluriților gândaci. Am privit cu atenție mimetismul unor insecte (capacitatea de a se contopi cu mediul în care trăiesc): diverse lăcuste sau frunza-călătoare. Deosebiți sunt și fluturii trimiși de tânărul explorator Samuel Fenichel din Papua-Noua Guinee.

În ultima sală am găsit specii de păsări pe care rar le vedem în natură: ghionoaia sură, pupăza, ciocârlanul, botgrosul etc. Deosebit este și pinguinul Rockhooper, dropia sau feluritele păsări răpitoare. Dintre mamifere am remarcat cangurul, ornitorincul (un mamifer arhaic), tatu, râsul, șoarecele săritor și multe altele.

Concluzii. Muzeul de Științele Naturii din Aiud este considerat de specialiști al doilea din țară ca valoare după Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București. Dar și din punct de vedere al vechimii în acest domeniu se încadrează pe podium, dacă nu chiar pe primul loc. Vă recomand să vă opriți câteva zeci de minute și să vizitați acest muzeu atunci când drumurile voastre trec prin Aiud. Veți descoperi exponate interesante, unele rare, dar și povești pline de farmec.

Articole relaționate: Mai puteți citi despre obiectivele din Aiud (vezi impresii), dar și despre o interesantă reședință nobiliară situată în apropierea orașului, la Ciuguzel (vezi impresii).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.11.18 11:32:53
Validat / Publicat: 10.11.18 15:33:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.

VIZUALIZĂRI: 722 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Un pește „simpatic”: scorpia de mare – Muzeul de Științele Naturii din Aiud.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

ovidiuyepi
[10.11.18 15:40:19]
»

Start vot????

nicole33
[10.11.18 15:57:18]
»

@tata123:

Un muzeu interesant. Nu ştiam de existenţa acestuia. În afara muzeului Grigore Antipa din Bucureşti şi a unui muzeu cu profil similar aflat în centrul Vienei, eu nu am avut ocazia să vizitez asemenea muzee, deşi mi-ar fi plăcut.

Felicitări pentru cel de-al 500-lea articol publicat pe AmFostAcolo!

La cât mai multe, pentru că sunt sigură că nu te vei opri aici!

Indiferent de numărul de voturi primit, de numărul de vizualizări şi de ecouri, dacă articolul respectiv i-a fost de folos chiar şi unui singur user care ţi-a călcat pe urme, munca ta nu a fost în zadar.

Dan&Ema
[10.11.18 17:10:10]
»

@tata123:

Fain si interesant muzeul acesta! ????

Nu cunosteam nici de existenta acestui muzeu cu atat mai putin valoarea acestuia.

Prezinta genul de tematici de muzeu care ma fascineaza si pe mine. Si vad ca apar mai multe locuri care prezinta dovezi ale vietii din paleontologie dupa Antipa, Muzeul Tarii Boianului si Muzeul Prvan din Barlad pe care le cunosc si despre care am avut placerea sa scriu.

Partea de roci este mereu spectaculoasa daca este pusa bine in evidenta datorita in special efectului estetic chiar daca ceke mai valoroase nu sunt si cele mai frumoase.

Poate ar fi trebuit sa incep cu felicitari pentru 500+! O munca extraordinara pe care o dedici cititorilor si care in cazul tau aduce si articole dosebit de bine documentate. O mare investitie de timp si o pasiune.

Un mare FELICITARI si start spre 600!

Numai de bine! ????????????

mihaelavoicu
[10.11.18 17:19:15]
»

Eu te apreciez și te consider un veteran AFA și un documentarist de excepție. Articolele tale sunt foarte interesante, cu atât mai mult, cu cât marea lor majoritate tratează obiective din România.

Suntem în An Centenar și nimeni altul nu a scris atât de mult și de bine, în orice domeniu turistic din țară (cetăți, mausolee, monumente, castele, palate, muzee, biserici, restaurante, parcări, festivaluri, locuri de joacă, trasee montane și câte și mai câte).

Din păcate, mare parte din multele rev-uri meritorii, nu au fost apreciate la justa lor valoare. Și nu mă refer numai la numărul mic de voturi la unele din ele. Repet, suntem în An Centenar și meriți mai mult.

Felicitări!

Carmen Ion
[10.11.18 17:22:11]
»

@tata123: Felicitări pentru cele 500 de reviewuri, marea majoritatea despre obiective turistice interesante din România, așa cum este și acest muzeu.

Mihai18
[10.11.18 20:04:28]
»

Mă alătur userilor care au scris ecouri la cel de al 500-lea review al tău și îmi exprim admirația pentru că ne-ai informat și delectat cu scrierile tale.

Fotografiile de calitate care au însoțit reviewurile, au dat strălucire efortului tău.

Din partea mea, ai totală admirație.

Acum, după cca. 70 reviewuri pe care le-am postat pe AFA, plus cca. 1000 fotografii, înțeleg foarte bine, efortul uriaș al tău.

Cu mult respect.

AZE
[10.11.18 22:21:14]
»

@tata123: La multi ani si la mai multe

Pentru ăia cinci sute.

Fain articol...

webmaster
[11.11.18 08:56:34]
»

Mutat în rubrica "Muzee în zona Aiud-Teiuș, AIUD & TEIUȘ" (nou-creată pe sait)

Michi
[11.11.18 16:18:55]
»

Este prima dată când sunt decepţionată de ceeace scrie Tata123. Cu privire la modestia cu care descrie palmaresul lui pe AFA. Câteva date statistice: vechime cca. 8.5 ani, PMA all time 18.2 mil ceeace înseamnă o medie de 36400 puncte/ rev, clasament general în perioada 2015-2017 în primii 5, probabil locul 1 în 2018. Necuantificat, cele mai interesante şi documentate reviewuri despre România. Cu excepţia lui Iulianic care este doamna întregii istorii competiţionale AFA şi care se apropie de 19 mil puncte, Tata123 este model de muncă şi dăruire în slujba dorinţei de a scrie şi a informa şi pe alţii despre locuri inedite. Scriu aceste rânduri în cunoştinţă de cauză, ştiind câtă muncă necesită scrierea unui review.

Lucien
[11.11.18 19:57:34]
»

Acest minunate impresii merită o completare și sper ca autorul să nu se supere

De la înălțimea etajului 1 la care se găsește Muzeul în clădirea Colegiului “Bethlen Gabor”, trebuie neapărat coborât (așa cum presupun că fac toți profii și elevii care se respectă) la subsolul clădirii unde se găsește una din CRAMELE de poveste și de mare tradiție ale TransilvanIei. Deh, fiecare cu cel doare... Ca să nu mai spun de recunoașterea și de premiile obținute de vinul ”Plebanos” (Vinul Preotului) obținut de această cramă, Logos. Povestea vinului coboară spre începuturile secolului al XVIII-lea, iar a cramei chiar spre secolul al XVII-lea când susnumitul Bethlen Gabor era în activitate.

Vă invit să descoperiți povestea cramei și a vinului Plebanos, regele vinurilor Transilvănene (zic unii) din websiturile următoare:

- crameromania.ro/crame/pin ... -logos-230.html

- adevarul.ro/locale/alba-i ... 076f/index.html

- vinuldincluj.com/2014/04/ ... -si-a-vicarului

Yolanda
[11.11.18 20:49:53]
»

@tata123: FELICITARI! pentru cele 500 de review-uri! munca multa, pasiune, daruire... multi citesc dar nu voteaza, ma refer la colegii din AFA...

Am vizitat si eu acest muzeu în vacanta dintre clasa a XI-a si a XII-a adica prin 1978, bunica mea materna fiind din acest orasel. Era primul muzeu cu minerale pe care îl vizitam si am fost asa de impresionata... Oricum faima închisorii comuniste de acolo face o reclama trista locului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[11.11.18 21:39:42]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[11.11.18 23:19:07]
»

@Yolanda: multi citesc dar nu voteaza, ma refer la colegii din AFA...

Citesc pentru a se informa pe sine și nu votează din varii interese.

E bine că și-ai spus cuvântul.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.11.18 10:18:35]
»

@ovidiuyepi: Mulțumesc.

@AZE: Să mergi să vezi muzeul din Aiud, nu e foarte departe. Mulțumesc pentru aprecieri.

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului.

@Lucien: Mulțumesc pentru ecou, bună completarea privind Crama Logos/vinul Plebanos.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.11.18 10:45:25]
»

@nicole33: Muzeul de Științele Naturii din Aiud nu prea este cunoscut, a fost câțiva ani închis, clădirea Colegiului Bethlen fiind în renovare. Avem în țară prin diferite orașe câteva secții de Științele Naturii destul de interesante. La Aiud a fost o vizită scurtă, dar interesantă.

Mulțumesc pentru urări, eu nu mai sunt așa de sigur Utilitatea e greu de cuantificat, dar sunt sigur că unele articole au fost de folos.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.11.18 10:55:18]
»

@Dan&Ema: Un răspuns de mulțumire pentru un călător neobosit. Muzeul din Aiud este valoric pe locul doi în România, dar ca simplu vizitator nu prea ai cum să îți dai seama de acest lucru - te plimbi prin cele trei săli și în 40 de minute ai încheiat vizita. Însă, specialiștii pot descoperi valori unicat, o bibliotecă documentară deosebită și un ierbar cu mii de plante.

Pasiunea rămâne, investiția și-a atins scopul, timpul ne „aleargă”... Mulțumesc pentru aprecierile sincere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.11.18 11:08:03]
»

@mihaelavoicu: Calde mulțumiri pentru încrederea acordată și cuvintele laudative. E atât de ușor să citești rapid câteva fraze dintr-un articol, să afli ce te interesează și să îți formezi o părere despre un loc/obiectiv. Este rolul portalului AmFostAcolo, dar în spatele acelor articole sunt oameni care își rup voluntar din timpul lor pentru a prezenta informații utile și experiențe personale din domeniul turistic.

Apreciați sau nu? Mult sau puțin? Meritat sau nemeritat? S-a discutat și se va discuta...

Mulțumesc încă o dată pentru aprecieri.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.11.18 11:15:42]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos pentru aprecieri; încerc să prezint cititorilor locuri și obiective mai puțin cunoscute sau informații mai puțin vehiculate. Încerc... dacă se observă e foarte bine.

@Mihai18: Apreciez ecoul Dvs. și faptul că înțelegeți munca care stă în spatele articolelor. Mulțumesc pentru cuvintele ce mi le-ați adresat.

@Yolanda: Mulțumesc din suflet pentru aprecieri. Orașul Aiud va fi mereu marcat de ororile petrecute în închisoarea din epoca comunistă, dar ușor-ușor își dezvoltă și celelalte atu-uri turistice: Centrul istoric arată bine, Cetatea e în plin proces de restaurare, Muzeul de Istorie la fel, Parcul Municipal e drăguț, Muzeul de Științe Naturale e interesant.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.11.18 11:41:59]
»

@Michi: M-am speriat când am citit primele cuvinte din ecou, apoi am înțeles despre ce era vorba. Nu (prea) am supărat eu persoane pe AmFostAcolo, iar voturi negative am într-un săculeț de sămânță, cum se spune.

Nu am avut timp să fac statistici, deși cunosc foarte bine cifrele din caseta tehnică. Sunt relevante pentru munca și timpul alocat acestui complex portal turistic. Poate voi scrie un articol centralizator și edificator.

România e frumoasă și trebuie apreciată ca atare, în ciuda neajunsurilor de tot felul. M-am străduit să aduc la lumină obiective interesante din toate domeniile.

Mulțumesc mult. Și dvs. sunteți un exemplu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[12.11.18 20:40:31]
»

@tata123: Eram sigură că te şochez, după cum cu certitudine ai citit de două ori ca să vezi vreo nuanţă. Mai e cazul să spun direct felicitări?

Mika
[13.11.18 22:16:14]
»

@tata123: felicitări pentru cele 500 de articole. Într-adevăr, o realizare.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.11.18 11:16:25]
»

@Mika: Mulțumesc pentru aprecieri.

500 de articole însumează milioane de cuvinte, numeroase obiective prezentate, experiențe traduse în materiale publicate pe AmFostAcolo, informații utile, locuri inedite, citate din lucrări importante, etc. Toate articolele au fost însoțite de fotografii exemplificatoare.

Timp, muncă și pasiune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema, Lucien, Michi, mihaelavoicu, Mihai18, Mika, ovidiuyepi, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în zona Aiud-Teiuș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067209005355835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1