90913 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Biserici clujene

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
08.11.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Simbolul orașului Cluj Napoca – Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”


Urmare de aici

8 noiembrie 2018 – calendarul ortodox ne informează că azi este sărbătoarea „Soborul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri”. Scriptele oficiale înregistrează peste 1,3 milioane de români care își serbează onomastica – La mulți ani!

M-am întors recent dintr-o călătorie în Transilvania, orașul Cluj Napoca fiind ținta principală. Întrucât locul de cazare ales (Hotel Alexis) se afla la câteva minute depărtare de monumentul istoric menționat în titlu pot spune că l-am văzut de câteva ori în decursul celor patru zile petrecute în oraș. Profit și de ziua de azi pentru a asocia articolul despre acest lăcaș de cult cu sărbătoarea Sfântului Mihail.

Amplasare. Monumentul religios este bine pus în valoare de amplasarea în centrul unui spațiu deschis – Piața Unirii. Accesul este facil, atât cu autoturismul, cât și cu transportul în comun, întrucât două mari bulevarde cu sens unic flanchează cele două laturi ale pieței. Există numeroase spații de parcare cu plată, tariful de staționare se poate achita și prin sms (tpark.ro/cluj-napoca).

Scurte considerații istorice. Așezarea rurală a Clujului capătă valențe urbane abia după anul 1316 atunci când Carol Robert de Anjou scoate localitatea de sub tutela episcopului de Alba Iulia oferindu-i autonomie comunală. Imediat după acest lucru a apărut necesitatea unui edificiu religios corespunzător noului statut al orășelului în plină dezvoltare. Începuturile exacte ale lucrărilor nu se cunosc, în schimb s-a descoperit anul încheierii zidirii: 1442 (în perioada lui Sigismund de Luxemburg).

Inițial biserica se afla într-o mică așezare în afara orașului propriu-zis; extinderea urbei a dus în final la poziția de astăzi (Piața Unirii este cea mai mare piață medievală din Europa Centrală și de Sud-Est; curățirea zonei din jurul bisericii s-a încheiat la sfârșitul secolului al XIX-lea). Între secolele al XVI-XVII-lea biserica revine reformaților, apoi unitarienilor, după care catolicii își reiau dreptul de proprietate asupra lăcașului de cult. Incendii și cutremure afectează clădirea religioasă, care în timpul restaurării din anii 1600 și ceva capătă la interior aspect baroc. Ultimele consolidări au loc între 1956-1963, iar acum măreața biserică a intrat într-un amplu proces de restaurare.

Legende și povestiri. Este și normal ca în jurul unei construcții care are în spate o istorie de peste 700 de ani să se răspândească o serie întreagă de legende, care au sau nu un sâmbure de adevăr. Multe din ele au legătură cu simetria arhitectonică a bisericii, defectele estetice fiind vizibile în mai multe locuri. Poarta principală de acces, situată pe latura de apus, nu este simetrică în spațiul dintre contraforți, inițial dorindu-se construirea a trei uși. Blazonul împăratului Sigismund de Luxemburg a fost tăiat pentru ca statuia „Sf. Mihail”, protectorul bisericii, să poată avea loc sub acolada portalului.

Pe fațada de sud se găsește o statuie fără cap a cărui legendă se învârte în jurul temei „Meșterul Manole”. Un copil al unui meșter care lucra la edificiu vine pe șantier și se accidentează grav, tatăl fiind nevoit să îi taie capul care se rostogolește printre pietre la temelia bisericii. Alte povestiri vorbesc despre apartenența statuii fără cap lui Sf. Sebastian sau Sf. Rohus (protector împotriva ciumei).

Tot pe latura sudică se pot observa câteva ghiulele în zidul bisericii, dovezi ale asediului turcesc din 1603. Nu lipsesc din peisaj legendele cu tuneluri și catacombe care ar porni de sub masiva biserică clujeană și ar ajunge la Cetățuie. Recentele descoperiri arheologice au confirmat „sâmburele de adevăr”: sub lăcașul de cult există o criptă. Mai mult, în jurul bisericii se găsește un adevărat „oraș al oaselor”, arheologii estimând 100.000 de schelete, cele mai vechi datând din secolul al XV-lea. Pentru oamenii epocii medievale era mai important să fie îngropați cât mai aproape de biserică pentru a-și salva sufletul decât să rămână în memorie prin cruci, plăci comemorative ori alt fel de semne.

Ce admirăm la biserica romano-catolică „Sf. Mihail”?

Zeci și zeci de metri lungime și lățime, 20 m înălțime, 80 m spre cer săgetează turnul – edificiul de cult aflat în Top5 din România (în această categorie de biserici) impresionează orice vizitator al urbei clujene. Așa cum catedralele apusene atrag turiștii ca un magnet, și biserica „Sf. Mihail” reprezintă un valoros punct de atracție turistică.

Ne oprim mai întâi în fața porții de apus, principala cale de acces în biserică și admirăm portalul – turnulețe ornamentate, inscripții latine cu litere gotice, steme și blazoane (dreapta: stema Regatului Ungar, stânga: stema Regatului Ceh, central: stema Imperiului Roman de Națiune Germană și blazonul tăiat al lui Sigismund de Luxemburg). Statuia „Sf. Mihail omorând balaurul” ocupă restul spațiului de deasupra ușilor de acces în interior.

Interiorul se împarte în trei nave având aceeași înălțime (20 m), imediat ce intrăm privirea ne este atrasă de stâlpii zvelți îmbrăcați cu nervuri care urcă spre bolțile susținute de ogive. E multă istorie ascunsă în pereții bisericii, de la botezul regelui Matei Corvin (1443) la ceremoniile de investire a principilor Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rakoczi, Sigismund Bathory și Gabriel Bathory. De asemenea, arta așezată la interior și exterior produce semne de exclamare și murmure. Sunt multe date istorice, denumiri ciudate din domeniul arhitecturii sau numeroase nume de meșteri, ingineri, artiști. Nu le putem reține pe toate, ne bucurăm de ceea ce putem vedea și admira în acel moment în Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”.

Lumina se colorează atunci când pătrunde prin vitraliile aduse din Budapesta, Munchen ori Viena. Deși nu sunt cele originale, scenele religioase formate din sticlă colorată, instalate la sfârștul secolului al XIX-lea – începutul veacului al XX-lea sunt reușite. Amvonul în stil baroc, bogat ornamentat, ne captează atenția pentru câteva minute. Peste vechiul amvon gotic au fost montate ornamente și statui de lemn pe la 1750. Se detașează statuia Sf. Mihail și cei patru evangheliști. Ușa sacristiei datează de la 1528 și este o bijuterie a artei sculpturale transilvane: îngerași, motive vegetale, păsări, stema veche a orașului, figura unui preot. Altarul central realizat mai recent (secolul al XIX-lea) în stil neogotic ne prezintă pe Fecioara Maria și doi regi maghiari ridicați la rangul de sfinți: Sf. Ștefan și Sf. Ladislau.

Concluzii. Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” este un monument istoric de importanță națională, obligatoriu de vizitat pe agenda unui turist conștiincios. „Problema” (în sens pozitiv, totuși) îndeplinirii acestui punct ar fi închiderea bisericii pentru restaurare în următorii trei ani. Un proiect de 5 milioane de Euro va asigura reabilitarea acoperișului, curățarea pereților de piatră, instalarea unui sistem de iluminat arhitectural și schimbarea rețelei electrice, introducerea unui sistem de încălzire. Acum în octombrie se lucra la acoperiș și erau montate schele în jurul fațadelor și lucrătorii erau la datorie. Presa scria despre posibilitatea vizitării lunare a interiorului, rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla (fotografiile din interior sunt efectuate la vizita din 2014).

Călătorii frumoase!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de tata123 in 08.11.2018 18:47:58

Validat / Publicat: 08.11.18 23:19:31


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 316


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  29450 PMA (din 31 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2018] Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” și Monumentul Matia Corvin - Cluj Napoca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029527">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029527"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029527">Şterge vot</a></div><span id="v91029527" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029527)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029527Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029527MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2018] Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” și Monumentul Matia Corvin - Cluj Napoca.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2018] Restaurare - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029528">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029528"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029528">Şterge vot</a></div><span id="v91029528" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029528)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029528Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029528MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2018] Restaurare - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2018] Restaurare fațada de apus - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029529">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029529"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029529">Şterge vot</a></div><span id="v91029529" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029529)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029529Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029529MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2018] Restaurare fațada de apus - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [OCT-2018] Restaurare - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029530">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029530"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029530">Şterge vot</a></div><span id="v91029530" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029530)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029530Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029530MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2018] Restaurare - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [OCT-2018] Turnul de 80 m (inclusiv crucea) - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029531">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029531"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029531">Şterge vot</a></div><span id="v91029531" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029531)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029531Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029531MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2018] Turnul de 80 m (inclusiv crucea) - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [OCT-2018] Turnul și ceasul montata la jumătatea secolului al XIX-lea - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029532">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029532"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029532">Şterge vot</a></div><span id="v91029532" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029532)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029532Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029532MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2018] Turnul și ceasul montata la jumătatea secolului al XIX-lea - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2018] Arhitectura unei ferestre mici - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029533">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029533"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029533">Şterge vot</a></div><span id="v91029533" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029533)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029533Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029533MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2018] Arhitectura unei ferestre mici - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [OCT-2018] Restaurare - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029534">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029534"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029534">Şterge vot</a></div><span id="v91029534" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029534)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029534Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029534MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2018] Restaurare - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2018] Se lucrează la restaurarea acoperișului - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029535">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029535"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029535">Şterge vot</a></div><span id="v91029535" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029535)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029535Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029535MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2018] Se lucrează la restaurarea acoperișului - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2018] Schelele înconjoară o bună parte din lăcașul de cult - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029536">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029536"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029536">Şterge vot</a></div><span id="v91029536" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029536)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029536Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029536MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2018] Schelele înconjoară o bună parte din lăcașul de cult - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [OCT-2018] Restaurare - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029537">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029537"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029537">Şterge vot</a></div><span id="v91029537" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029537)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029537Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029537MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2018] Restaurare - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2018] Vedere dinspre Monumentul Memorandiștilor - Cluj-Napoca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029538">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029538"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029538">Şterge vot</a></div><span id="v91029538" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029538)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029538Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029538MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2018] Vedere dinspre Monumentul Memorandiștilor - Cluj-Napoca.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [OCT-2018] Portalul principal de intrare - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029564">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029564"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029564">Şterge vot</a></div><span id="v91029564" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029564)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029564Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029564MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2018] Portalul principal de intrare - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [OCT-2018] Nava centrală - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029565">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029565"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029565">Şterge vot</a></div><span id="v91029565" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029565)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029565Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029565MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2018] Nava centrală - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2018] Altarul principal - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029566">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029566"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029566">Şterge vot</a></div><span id="v91029566" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029566)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029566Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029566MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2018] Altarul principal - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [OCT-2018] Vitralii - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029567">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029567"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029567">Şterge vot</a></div><span id="v91029567" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029567)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029567Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029567MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2018] Vitralii - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2018] Acoperișul amvonului - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029568">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029568"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029568">Şterge vot</a></div><span id="v91029568" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029568)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029568Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029568MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2018] Acoperișul amvonului - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2018] Ușa sacristiei - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029569">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029569"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029569">Şterge vot</a></div><span id="v91029569" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029569)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029569Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029569MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2018] Ușa sacristiei - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [OCT-2018] Fragmente de pictură - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029570">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029570"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029570">Şterge vot</a></div><span id="v91029570" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029570)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029570Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029570MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2018] Fragmente de pictură - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [OCT-2018] Altar într-una din navele laterale - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029571">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029571"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029571">Şterge vot</a></div><span id="v91029571" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029571)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029571Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029571MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2018] Altar într-una din navele laterale - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2018] Orga bisericii - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 08.11.18] - <span class="allrVotedi" id="av1029572">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1029572"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1029572">Şterge vot</a></div><span id="v91029572" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1029572)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1029572Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1029572MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2018] Orga bisericii - Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, Cluj.
foto tata123 [08.11.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.10723900795 sec