ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piatra-Neamţ
ÎNSCRIS: 07.09.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Zamca

TIPĂREȘTE URM de aici

Mânăstirea Zamca este situată în extremitatea vestică a oraşului Suceava şi se poate ajunge la ea, din centru, pe strada având acelaşi nume. Ea adăposteşte un complex de clădiri edificate pe parcursul unui secol de comunitatea armeană din oraş, chiar dacă a fost inaugurată oficial în anul 1606. Astfel, principala construcţie – biserica Sfântul Auxentie – datează din anul 1551; în preajma ei s-a construit în anul 1606 turnul-clopotniţă prin gangul căruia se făcea intrarea în mănăstire, iar ulterior, pe latura de Vest s-a edificat clădirea cu rol administrativ prin care, după ridicarea zidurilor de incintă pe care le vedem astăzi, a fost mutată intrarea în mânăstire iar cea din turnul-clopotniţă a fost zidită.

Conform tradiţiei ctitorii mânăstirii sunt fraţii Hagop, Auxent şi Grigor, cărora li se atribuie edificarea principalelor clădiri, respectiv cea de pe latura de Vest, a bisericii şi a turnului-clopotniţă. În realitate, construirea mânăstirii dovedeşte forţa economică şi dezvoltarea numerică a comunităţii armene de pe aceste meleaguri care datează încă dinaintea întemeierii statului medieval Moldova. Aceasta pentru că armenii erau negustori şi meşteşugari pricepuţi şi era firesc să fie prezenţi de-a lungul drumului comercial ce lega Liovul de porturile de la Marea Neagră – Chilia şi Cetatea Albă – drum care a avut un rol important şi la întemeierea Moldovei.

Mânăstirea a servit şi ca sediu al Episcopiei armene din Moldova, înfiinţată oficial în anul 1401 dar care a devenit funcţională abia un secol mai târziu. Episcopia îşi avea sediul în clădirea cu rol administrativ pe latura de Vest; aici episcopul Hazar a copiat în anul 1624 o Evanghelie la finalul căreia a menţionat că era stareţul Mânăstirii Sfântul Auxentie şi „episcop al Ţării Vlahilor”.

Din această adnotare reiese că mânăstirea se numea Sfântul Auxentie şi nu Zamca, această denumire dobândind-o după ocuparea ei de către Ioan Sobieski în anii 1690-1691. Regele polon şi-a stabilit tabăra în jurul mânăstirii şi a dispus construirea zidului de incintă şi a unui val de pământ între care se afla un şanţ cu apă. După ce au terminat lucrările polonezii au denumit-o „zamek”, adică cetăţuie sau fortificaţie.

În perioada ocupaţiei polone mânăstirea era deja în declin pentru că, datorită persecuţiilor din timpul lui Alexandru Lăpuşneanu şi Gheorghe Duca, comunitatea armeană din Moldova s-a diminuat simţitor ca urmare a emigrării armenilor în masă în Transilvania, în frunte cu episcopul Mennas. Mânăstirea a încetat să mai fie sediu episcopal şi a ajuns să reprezinte ceva mai mult decât o biserică parohială pentru ca, după ocuparea Bucovinei de către austrieci, aceştia să o folosească drept depozit de muniţie. Abia în anul 1827 a fost restituită comunităţii armeneşti din Suceava care o recâştigase dând statul austriac în judecată. Cu toate acestea activitatea religioasă în incinta mânăstirii a fost şi este şi în prezent destul de redusă, fapt explicabil dacă avem în vedere că în oraş comunitatea armenească este infimă. În prezent slujeşte aici de două ori pe săptămână preotul Azad Mandalian, care slujeşte şi la Hagigadar şi la biserica Sfânta Cruce – adică la toate cele 3 aşezăminte religioase armeneşti din Suceava şi împrejurimi.

Mânăstirea a trecut prin două perioade de restaurări, una în perioada comunistă (1957-1965) şi una în perioada postdecembristă (1994-2003), când fondurile au provenit de la Ministerul Culturii şi Cultelor. În anul 2004 biserica Sfântul Auxentie a fost resfinţită de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Dirayr Mardichian, în prezenţa unei numeroase asistenţe formată din reprezentanţi ai armenilor din România şi din diaspora, plus personalităţi politice şi religioase române. După aceasta mânăstirea a fost preluată de comunitatea armeană din România şi nu poate fi vizitată decât în zilele în care se oficiază liturghia armenească. Este, cred, o greşeală pentru că Suceava nu poate valorifica pe deplin un obiectiv de artă medievală iar comunitatea armeană din România este lipsită de posibilitatea de a se face mai bine cunoscută.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de marimag in 21.10.18 13:13:44
Validat / Publicat: 21.10.18 16:41:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.

VIZUALIZĂRI: 361 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marimag); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Solicitând permisiunea de a vizita mânăstirea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 10 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.10.18 16:41:32]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Zamca, SUCEAVA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Suceava și împrejurimile]

--

Contribuţia şi impresiile proprii sunt considerate minoritare faţă de cele preluate prin documentare.

Conform Regulamentului (Cap. 1, Secţ. B, Art. 1), articolul este publicat fără PMA STD (fără "votul saitului") — poate fi votat doar simbolic, cu +/-1PMA.

CATAAS
[22.10.18 20:45:26]
»

@marimag: Excelente articole din Suceava! Felicitari! Si sper sa ne intalnim la aceeasi masă la AFA 2019!

marimagAUTOR REVIEW
[23.10.18 09:16:15]
»

@CATAAS: Mulțumesc. Cu siguranță o să ne facă placere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
CATAAS, marimag
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Zamca:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042049884796143 sec
    ecranul dvs: 1 x 1