ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Anitkabir

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cui nu i-a trecut vreodata in viata asta pe la urechi de numele Ataturk?

Cand spui Anitkabir spui mausoleul Ataturk din Ankara.

Dupa vizita la acest mausoleu mi-am dat seama de marea dragoste si recunostinta pe care poporul turc o cultiva inca din fasa viitorilor adulti.

Pana la urma ce m-a impresionat mai, mult si mai mult in Ankara a fost cultul pe care natiunea turca ii este recunoscatoare acestui conducator.

Mai peste tot in Turcia tabloul marelui conducator se afla la loc de cinste, deasemeni inca de mici copii sunt invatati sa aibe respect fata de parintele turciei moderne.

Mustafa Kemal Atatürk s-a nascut in anul 1881, la Salonic, Imperiul Otoman, astăzi în Grecia – si a decedat la10 noiembrie 1938, Istanbul, palatul Dolmabahce, a fost un militar și politician turc, primul presedinte al Turciei moderne. Ataturk reuseste intr-un timp foarte scurt sa impuna o serie intreaga de reforme, amintesc aici, reforma judiciara prin abolirea poligamiei (introducerea de noi coduri) si reforma importanta a fost cea care priveste invatamantul prin înlocuirea scrierii arabe cu alfabetul latin, deschizand astfel tinerilor drumul spre studiu in Europa.

Anitkabir

Adresa: Mebusevleri Mh., 06570 Çankaya/Provincia Ankara, noi am intrat spre mausoleu prin Bulevardul Akdeniz si am parcat masina la bordurica vis a vis de un teren de fotbal, locurile de parcare sunt de fapt special amenajate/ fara taxe cel putin noi nu am vazut pe nimeni si nici un tonomat, este drept era duminica si pe deasupra putin trecut de de ora 17.

Am facut cativa pasi am ajuns in zona unei porti amenajate cu turniketi aici cu totii, mici si mari am fost controlati de un filtru de securitate dupa care am luat-o frumusel la pas. Singurul loc unde am gasit ceva de baut a fost un vending aflat in apropiere de acesta intrare. Bogdan a fost inspirat si a cumparat apa rece de aici.

Drumul de aici spre mausoleu este presarat cu multa verdeata si o amenajare florara de exceptie. Dupa o usoara urcare in partea dreapta ni se arata putin cate putin marele mausoleu, primul contat vizual a fost "wow"apoi am vazut catargul unde este arborat drapelul turcesc, apoi am urcat niste trepte care duc la mare deschidre (piata). In drepata chiar la intrare am zarit soldatul din garda care statea nemiscat intr-o pozitie incordata. Nu m-am abtinut, l-am pus Bogdan sa-mi faca o poza cu dansul.

Dupa scurta sedinta foto am inaintat prin multime si security impresionati de ce vedeam in fata ochilor. In piateta se mergea linistit fara tipete si fara alte mjloace de locomotie.

Cateva date tehnice

Proiectul Anıtkabir a fost ales in urma unei competitii. Castigatoare au fost proiectele lui Emin Onat și Orhan Arda

Anıtkabir a fost construit pe o suprafață de 15 mii de metri pătrați, pe o colina - Anıttepe. La construtie au fost folosite travertin galben și gri de Cankiri.

Sala Mare a mausoleului are 32 latime x 60 metri lungime și o înălțime de 20 de metri, ea este decorata cu marmura albastru închis de Bilecik.

Aici in Sala Mare se afla simbolic un sarcofag, confectionat dintr-o singură bucată de marmură. Ramasitele pamantesti a lui Ataturk au fost aduse aici dupa finalizarea mausoleului in anul 1958 si puse fizic sub sarcofag.

Sala Mare m-a impresionat vizual dar si pios, aproape ca nu am vrut sa fac o poza cu sarcofagul de teama sa nu deranjez linistea din multime.

Dupa vizita in Sala Mare am avut o surprinza frumoasa - se schimba garda, multimea se asezase imprejurul zonei de ceremonie. Bogdan era un pic derutat de vocea puternica a sefului garzii. Am reusit sa admiram acei baieti tineri si frumosi care executau comenzile comandantului.

In fine, am vazut-o si pe asta "schimbarea garzii" la mormantul lui Ataturk. Ce sa mai facem? A?! aveam magazin de suveniruri la dreapta de Sala Mare, fuguta prin aglomeratie dupa suveniruri.

Iesim de la suveniruri un pic derutati de atata populatie. Reusim sa ne tragem sufletul, intram pe partea dreapta pe o frumoasa alee strajuita stanga /dreapta de statuete din piatra reprezentand un cap de leu. Verdeata din spatele statuiilor este completata de tufe de trandafiri pitici albi/rosi.

La capat de alee stanga/dreapta exista doua cladiri aici am vizitat gratuit un fel de muzeu unde sunt expuse carti si obiecte personale, inclusiv o ambarcatiune care au apartinut lui Ataturk.

Tot aici la Anitkabir se afla si mormantul si Ismet Inonu, al doilea presedinte al Turciei moderne chiar vizavi de clădirea principală. aici nu am intrat pentru ca Anitkabirul a fost evacuat incet si in liniste pentru ca se facuse ora de inchidere.

Ca un omagiu adus marelui conducator turc, fiecare oaspete de rang inalt care viziteaza Ankara are obligatoriu inclus in programul vizitei oficiale si o oprire aici la Anitkabir.

 

Rog Web sa ataseze o frumoasa schimbare de garda la Anitkabir. youtu.be/CSGpBJkp0D8 Multumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 18.10.18 09:53:51
Validat / Publicat: 18.10.18 11:00:00

VIZUALIZĂRI: 1659 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 maretul mausoleu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.10.18 11:16:23]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

nrs †
[18.10.18 14:23:18]
»

cine stie cat o mai fi obligatorie vizita inaltilor demnitari straini, drumul pare ca duce acum spre palatul lui Erdogan

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[18.10.18 14:59:20]
»

@nrs: posibil

elviramvio
[21.10.18 22:04:59]
»

@adrianbogdan:

Zeul lor, ultimul drum în Turcia m-a convins de asta. Mulţi tineri încă speră să rămână şi după "23 ca bunul lor "tată".

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[21.10.18 23:26:12]
»

@elviramvio: povestea lor este foarte complicata, inteleg ce imi spui

marianaonesti
[15.11.19 12:17:41]
»

Buna ziua!

Cat costa intrarea la mausoleu? Alte obiective de vizitat in aproprierea acestuia stiti?

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[15.11.19 15:51:08]
»

@marianaonesti: Buna! Intrarea este liberă la mausoleu trebuie doar sa ai grija la program. În zonă, adică în tot ansamblul din parc se află mai multe mini muzee, parcul este vast si daca stai sa-l vizitezi pe îndelete iti ia o dimineață, nu ai acces aici decât pe jos asa ca este greu de spus că mai esti in stare de altceva. Nu stiu dacă te ajută informația, lângă parc se află un stadion si o zonă stradală comercială.

Ankara ca si oraș este imens sa zic că ai fi mai aproape de centrul vechi, cetate, muzeul civilizației anatoliene, etc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, marianaonesti
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ankara:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061733961105347 sec
    ecranul dvs: 1 x 1