90460 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Pamplona

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
16.10.2018
DE
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 05.01.13
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
TIP: TEAM-BUILDING

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Pamplona fără tauri, capitala provinciei autonome spaniole, Navarra


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Pamplona fără tauri, capitala provinciei autonome spaniole, Navarra

Cu penele zburlite de atâta alergătură prin Vittoria, capitala Tării Bascilor, dormitez 90 de km, în panerul meu de gâscă, în autocar… ma pregătesc pentru aria toreadorului.:((

Am un vis colorat cu o cursă nebună de tauri pe faimoasa Calle Estafeta, catifeaua de sânge îmi flutură apoi prin celebrele arene din Plaza de Toros.

Ar fi trebuit să port pantaloni albi, dar îmi lipsea eșarfa roșie..., Donda esta Hemingway ’’? ... uite-l, ochiul lui etern aruncă stoic o privire spre Pamplona din afara arenei... ce cauți tu aici, străine? ... caut magia romanului Fiesta... o voi găsi oare?

Pamplona în castiliană sau Pampelune în franceză că-mi dă bine pe la ureche, are și un nume basc Iruńa sau Irunea, locuitorii ei se numesc Pamplonicas, vorbim de un oraș vechi de origini romane, Pompaleo, fondat de Pompei, care i-ar fi dat numele... e tare frumos jocul de vorbe. :)

Am ajuns la Pamplona localizată pe un râu la poalele Pirineilor, pregătită să iau taurul de coarne, în sunete de, pasodobles’’... era pe lista de dorințe și o mâncărică din coadă de taur, numită rabo de toro, pe care o văzusem la Madrid într-o farfurie prin Lavapies, în 2015.

Dacă nu era Hemingway și cele 9 vizite ale sale la Pamplona, descrise în romanul lui celebru Fiesta sau ’’The Sun also Rises’’, Pamplona nu ar fi fost așa vestită și cotropită vara de peste 1 milion de vizitatori, cu ocazia celebrului festival San Fermines.

Slavă domnului suntem în luna mai... capitala provinciei Navarra mă așteaptă cuminte, linistită, nu era înțesată de turiști, nu era nici un vacarm și nici o cursă de alergare, așa că nu am închiriat nici un balcon și nu am stat pitită după gard. :)

Nu m-am umplut deloc cu adrenalină, am dansat tango pe lângă zidurile fortificate ale orașului... ziduri serioase, nu glumă, de mare valoare istorică, (sec. 16-18), după cum recită ghidul în cască, noi ca gâștele în micul cârd, după el... atenție suratelor, aceste ziduri fortificate militare care stau în picioare sunt vedete ale Europei, puțin respect și aștept un vot pe pozele mele chinuite:(... eu turbam pe lângă ele în lupta cu cronometrul, voiam străzi pietonale pitoresti, case cu balcoane, plimbăreli prin zona veche.

Pamplona am descoperit-o în turul cu autocarul și desigur pietonal, fizionomia ei demonstrează că Iruna este unul din cele mai vechi orașe spaniole, cu multe clădiri vechi emblematice și dacă nu stiați, e a doua oprire pentru pelerinii care merg spre Santiago de Compostella.

Ambianța istorică... puteți stinge lumânarea istoriei, de nu vreti să vă luminați

Am debarcat cu mașina la sudul orașului străvechi, e multă muțenie în afara lui Casco Viejo, mi te imaginez dragă Pamplonica la vârsta fragedă când romanii cu coiful în cap și în sandale de alea ca în filme, mărșăluiau pe pământurile tale, ajung eu încet, încet și în La Navarreira, partea veche a fostului oraș roman.

Desigur, Imperiul Roman cel puternic n-a durat o veșnicie, vin vizigotii să domnească vreo 4 secole și în secolul 8 năvăliră și maurii.

In 778 Carol cel Mare, regele francilor e surprins de basci într-o ambuscadă în Pirinei, la Roncesvalles, unde moare Roland, imortalizat în celebrul Le Chanson de Rolland, citeam din el prin anii studentiei.

Pamplona a fost capitală istorică a Regatului Navarrei din secolul X până în secolul XVI. Ea cunoaște epoca ei de glorie sub regele Sancho III cel Mare (1000-1035), de atunci datează drumul pelerinilor spre Santiago, precum și monumente civile și religioase de mare valoare.

Iruna a fost un oraș fortăreață și în 1571 sub Felipe II e construită Ciudadella, devenită astăzi plămânul verde al orașului.

In interiorul zidurilor e și Portal de Francia, la nord, Fortul San Bartolome, Portal de San Nicolas și grădinile Taconera.

Traseul pietonal... la drum spre Plaza de Toros, dupa Hemingway

Pamplona e un oraș de talie mică, atmosfera în luna mai era destul de amortită, mi s-a părut absolut incredibil ca un milion de oameni frumoși și nebuni să cotropescă Iruna pe străzile înguste, sufocând-o în luna iulie.

Ruta mea pietonală începe în Avenida de San Ignacio, la sud, mă trezesc în fața unei statui din bronz și piatră cu monumentul lui Ignacio de Loyola, realizat în 2005 de un artist catalan... desfacem firul istoriei și descoperim că el e patronul soldaților din Țara Bascilor.

Sculptura reprezintă patru figuri umane, un câine și pe sfântul Ignatius în centru, rănit în lupta de apărare a castelului din Pamplona, în 1521.

El a părăsit după vindecare viața militară, dedicându-și viața lui Dumnezeu... parcă simți muzica daltei și cântecul ei trist, când examinezi sculptura.

Iată-mă apoi gâscă moțată pe bulevardul lui Roland, numit Avenida Roncesvalles, la sud est de orasul navarez vechi, dau ocol cu încetinitorul în fața Monumentului lui Encierro, o sculptură grozavă a artistului din Bilbao, Rafael Huerta, care surprinde taurii în mișcare... intru în atmosfera încinsă de fiesta, stop cadru fulger pentru două fotografii.

Acest monument al taurilor e un omagiu adus fiestei spaniole care –mi transmite detaliile unei bătălii dramatice pentru sportul emblematic al Pamplonei.

Studiez în fugă statuia de 11 metri din bronz, unde taurii și alergătorii au înghețat, opera de artă mă încarcă relativ cu energie și pregătește terenul pentru obiectivul turistic următor, Plaza de Toros.

Plaza del Toros fără coride

Merg lipa–lipa cu mare elan turistic spre Arenele de luptă, vestite în toată lumea, ele sunt pe locul trei in lume ca mărime după Mexic și Madrid.

Hola sau Buenos Dias, papa Hemingway... statuia uriașă a scriitorului e pe un colț în afara arenei, el stă pe un soclu cu capul mare, e tare dolofan și stăpânește Plaza.

,, Hemingway a iubit Pamplona mai mult decât Pamplona l-a iubit pe el’’.

Statuia uriașă e un tribut adus laureatului Premiului Nobel, prieten al acestui oraș și admirator al fiestei ’’.

Plaza del Toros la sud est de Casco Viejo e linistită, observ un bar cu numele lui Hemingway care te invită la o Katxi cerveza, 1 litro, 4.95 euro.

Nu sună goarnele, ele bubuie doar în capul meu înfierbântat de soare, taurii negri ca păcura sar pe mine dintr-un afiș, lipit de o poartă a arenei, care e sub lacăt.

Arena uriașă, a treia de pe planetă flutură orgolioasă în fața mea, mantia ei rece de piatră, intuiesc cele 20 000 de locuri din interior... aici venea Hemingway să vadă corrida.

Mă întâlnesc cu nălucile taurine din capul meu, deschid o scurtă paranteză turistică personală, arenele din Pamplona sunt de vină.

(La finele secolului trecut, eram în Spania la o coridă pe viu în Castilia cu un grup de tineri călători, eram curioasă să văd spectacolul, parcă ar fi un alt eu al meu.

Stăteam la cucurigu într-o tribună și asistam sub un potop de foc la o scenă de carnaj cu lupte taurine unde, era gata gata să mă apuce apoplexia, învățam pe viu ce e picadorul, matadorul, toreadorul... se aplauda, se fluiera.

Sute de piepturi ușurate de povara uciderii taurilor, scoteau suspine de fericire. Mă nimerisem lângă o familie de spanioli, tatăl cu barbă m-a bătut cu palma grea, prieteneste, pe la spate și m-a pus să strig Olé, mi-a dat și o ploscă de piele ciudată, să gust din vinul lor, fără să ating gura burdufului, artă nu glumă, nu mi-a ieșit mișcarea, a curs vinul pe bluză.

Mirosea omul oleacă și a usturoi, că trăgea dintr-un cârnat, alături de copii, mi-a mai tras o palmă drăgălașă pe spate și m-a invitat să gust cu insistență... am refuzat politicos, am strigat Ole, am scăpat de el, în timp ce primul taur ucis era scos din arenă cu mare pompă). :))

Să revenim pe traseul pietonal și să uităm de tauri... ultima vizită a lui Hemingway în oraș fost în 1959, el nu a fost prea fericit, scriitorul s-a temut că romanul său, The Sun also Rises a creat un monstru... în arene nu mai erau 20 de turisti, erau 40 000, Pamplona era superaglomerată... oare ce ar zice astăzi?

Pamplona – Casco Viejo

I-a fost dat Pamplonei să caute în Evul mediu puncte de sprijin și să fortifice orașul cu ziduri, după cucerirea Navarei și încorporarea ei în Castilia.

Defilez și intru într-un dialog mut cu vocația militară a orașului vechi... nu stau prea mult la foc de veghe, arunc ocheade Palatului Arhiepiscopal din Plaza de Santa Maria, model de arhitectură barocă din secolul 17... pe stânga e râul Argos.

Marșul militar continuă spre una din bijuteriile medievale ale Pamplonei colorate și pitoresti, pe Calle de Curia, o străduță îngustă, în capul ei stă Catedrala Santa Maria , nu departe de zidurile declarate monument național.

La Catedral Santa Maria la Real de Pamplona - Calle/Dormitaleria

Catedrala Santa Maria la Real e o clădire cu o fațadă neoclasică din sec. 18 aflată în Navarreria, a avut nevoie de 130 de ani pentru a fi construită între secolele 13-16, remodelată apoi de multe ori... cârdul meu de gâște nu a vrut să plătească 5 euro intrarea... aici au fost încoronați regii Navarrei și sub criptă dorm din 1134 toți regii regatului.

La cască ghidul ne informează că acolo e mausoleul lui Carlos III, rege al Navarrei, căsătorit cu Eleanor de Castillia... cine are timp vizitează și Muzeul de artă Religioasă și claustrul... pofta în cui, capul în coș. :))

Mergem mai departe pe Cuesta de Santo Domingo și ajungem în Plaza Consistorial unde e Ayuntamiento, vestita primărie unde începe nebunia cu taurii de San Fermin.

Casa Consistorial, bijuterie arhitectonică

Primăria e o mică bijuterie arhitectonică, autentică, de mare frumusețe... Această Plaza Consistorial e relativ mică, pe aici converg străzile Santo Domingo și Mercaderes, aflate pe ruta taurilor.

Clădirea e renumită, deoarece pe 6 iulie din balconul ei e lansată o rachetă numită El Chupinazo, pentru a da startul cursei cu tauri și festivalului arhicunoscut, San Fermines.

Carlos III al Navarrrei a unit trei burguri, Navarreira, San Cermin și San Nicolas și le-a dat numele orașului Pamplona în 1423.

De atunci catedrala a mai fost reconstruită de două ori, acum eu admir fațada barocă și statuile decorative. Un nene cântă la trompetă, el simbolizează flacăra din Pamplona. Pe laturi sunt doi lei care țin două scuturi, ale comunitătii din Navarra și ale orasului Pamplona.

Două figuri ale lui Hercules sugerează tăria Navarrei, sub ele sunt 4 steaguri colorate, la intrare sunt două figuri feminine, Justitia și Prudența, puse cu tâlc, chiar la ușă.

E greu să-mi imaginez miile de turisti adunati în fața primăriei istorice, îmbrăcati în alb, cu esarfă rosie, asteptând să înceapă nebunia, văzută de mine doar la televizor.

Deoarece primăria nu poate fi vizitată, mergem mai departe, în apropiere e biserica San Saturnino sau San Cernin, altă clădire gotică din sec. 13 -15, ea poartă numele episcopului Saturnino, patronul sfânt al orasului.

Ea a fost construită pe locul unde Sf Saturnino ar fi botezat 40 000 de păgâni. Pe vârful unui turn masiv e un ceas, garnisit cu un cocoș, Gallico de San Cernin, simbol al orașului.

Museo de Navarra /C Santo Domingo e un pic mai sus, localizat în fostul Hospital de Nuestra Senora de la Misericordia, unde nu am intrat.

Ajung înapoi pe Calle Estafeteta , faimoasa stradă lungă, îngustă, pitorească, unde e liniste absolută... lumea doarme, e ora siestei, am salutat-o din mers, cu gândul la cei 600 de tauri și la tinerii înfierbântați.

Plaza del Castillio e salonul și inima vie a Pamplonei, ea este prezentă pe harta din epoca medievală.

Plaza del Castillio a fost scenă a luptelor cu tauri până în secolul 19, loc de parade militare și alte evenimente... ea este ridicată pe locul unui fost castel, fiind locul generos și spatios unde, în timpul meu liber, dau din aripi fericită.

Piața imensă e înconjurată de clădiri vechi grozave cu trei etaje, respir pitorescul locului și mă așez apoi pe o bancă, contemplând visător pe un colț Hotel Perla , numit la Montagna în romanul lui Hemingway, răsfoiesc aievea paginile cărtii sale, The Sun Also Rises și dau de un pasaj, Am servit cafea la Iruna ’’–spunea Barnes, un personaj din roman.

Hemingway a dormit in Hotel Perla în camera 217 de unde urmărea cursa de tauri ce o lua la trap pe Calle Estafeta.

Hotel Perla a avut ca oaspeți și pe Charlie Chaplin, trei regi, dar și pe Orson Wells, imobilul este chiar lângă barul Windsor, iubit de Hemingway și de alergătorii de tauri.

Cafe Iruna, splendoare și melancolie

Cafe Iruna e o adevărată institutie, fiind una din cele mai vechi cafenele spaniole de la 1888 fondată de un grup de localnici, dar și primul loc din Pamplona care a avut lumină electrică.

Evident intru în cafeneaua veche cu parfum de epocă... decorul e neschimbat, în stilul art–nouveau... chelneri grăbiți iau comenzile de pintxos sau de băuturi.

Studiez mesele de marmură, coloanele decorate, plafonul, oglinzile, e o cafenea populară unde caut statuia lui Hemingway de 185 cm, sprijinit de o tejghea.

Fantoma lui Hemingway mă însoteste și afară, mă plimb pe sub arcade și citesc numele lui pe un baner... am uitat să caut barul Txoko... dacă aveti timp există șansa unui tur organizat, pe urmele lui Hemingway prin oraș.

Passeo de Sarasate – loc de promenadă urban

Mă trezesc solo aproape de Paseo de Sarasate, la intersectia cu Avenida Carlos III unde e Palacio de Navarra , sediul oficial al guvernului provinciei Navarra, ridicat în sec. 19 de Juan Nagusia.

Pe fațadă e blazonul provinciei, flancat de două statui... la ora 12 ceasul cântă imnul comunitătii autonome a Navarrei... vizitele sunt permise doar cu programare.

In fața palatului e Monumentul Fueros de Navarra , o coloană care are în vârf o statuie simbolică cu o femeie care ține ridicate legile istorice ale Navarei, numite fueros.

Ajunsă în Paseo de Sarasate, la sudul Pietei Castelului, mă plimb pe bulevard principal, elegant, care poartă numele unui violonist local și e alineat cu clădiri monumentale, el se numea odată Pasajul Valencia.

Am trecut pe la jumătatea drumului pe lângă Iglesia de San Nicolas , construită în sec. 12, ea seamănă cu o fortăreață, mă lasă rece... descopăr ulterior, după ce traversez strada, un fel de platformă centrală aliniată cu statui care reprezinta 6 regi spanioli.

As fi vrut să merg spre sud vest spre Parcul Taconera , cel mai vechi și mai frumos parc al Pamplonei și spre Citadelă... dar bat trompetele, e ora 17, ghidul ne arată de departe eșarfa roșie... turbează, a scos coarnele la atac, suntem în întârziere... pe cai, înapoi în Cantabria verde.

Pamplona e un mic oraș plin de șarm medieval, chiar dacă nu am privit un encierro din spatele gardurilor am făcut o cursă nebună pe picioare, pobre de mio. (săraca de mine)... ca să recit din clasici... acum știu să o pun pe hartă.

 

Surse – www.tourisme-navarra. es

Va rog un video clip cu -Que ver en Pamplona, 2016 - youtube

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de mireille in 16.10.2018 07:23:25

Validat / Publicat: 16.10.18 11:02:36


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SPANIA.
VIZUALIZĂRI: 578


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  74800 PMA (din 56 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Carmen Ion
[16.10.18 12:30:57]
» mesaj pers

   @mireille: Da, Hemingway și obsesia lui pentru luptele cu tauri...

   El a făcut Pamplona cunoscută lumii iar tu ne-ai dăruit un review documentat și scris cu ”nerv”, așa ca de obicei, și niște poze încântătoare.

   Felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[16.10.18 14:11:58]
» mesaj pers

   Și dacă chiar s-ar fi desfășurat cursa aceia nebună pe străzile orașului, așa, c-an vremea lui Hemy, mă întreb, unde te-ai fi adăpostit tu, făptură fragedă și dornică de o fiestă? După un colț de stradă? Și dacă te lua valul, tăvălucul acela cu coarnele negre îndreptate spre tine, spune ce ai fi făcut?

   Mai citeam noi, frumusețea asta de review?

   Ești, sau nu, de acord cu desființarea coridelor? Mi se pare că nebunia de la Pamplona încă mai rezistă. Dacă da, atunci ai de la mine un vot pentru toți taurii care se ”răzbună”, tăvălindu-i pe participanții de la Pamplona.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mireille
[16.10.18 15:48:17]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: multumesc Carmen pentru vizită și lectură... Hemingway a fost spectatorul multor corride și a reusit să realizeze un portret psihologic destul de complex al acestora. Poate, prin el corrida a intrat ca subiect în marea literatură, tot așa și Picasso a intuit caracterul artistic al luptei cu taurii.

   Nu prea mi-a fost ușor să scriu despre Pamplona, dacă eram de capul meu, băteam toate barurile cu fantoma scriitorului, așa cum am făcut-o și la Madrid...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- webmaster
[16.10.18 19:05:40]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[16.10.18 19:25:59]
» mesaj pers

   @webmaster: multumesc mult.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[17.10.18 08:32:52]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Fain ecoul... nu mi-aș putea imagina Spania, fără toreadori, tauri. Federico Garcia Lopez numea taurii, cea mai mare comoară vitală și poetică a Spaniei.

   Dacă aș fi nimerit la Pamplona în iulie, aș fi închiriat un loc la balconul unui localnic, există în mine un strop de nebunie, am asistat odată, pe viu, la un spectacol de coridă dramatic.

   Luptele cu taurii nu mai reprezintă din fericire, pentru spanioli distractia națională, în ziua de azi, ce nu se va schimba este esenta fiestei, pericolul mortal care îi amenință pe luptători. Au existat înainte de festivalul spaniol, manifestări publice ale activistilor care militează pt drepturile animalelor, primarul a sugerat că ar fi posibil ca ele să dispară pe viitor... ar fi grozav, dar pătimașii sunt de altă părere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- tata123
[17.10.18 09:35:00]
» mesaj pers

   @mireille: Ce oraș drăguț! Și câte locuri istorice sunt înșirate de-a lungul străzilor cu iz medieval. Mulțumim pentru frumoasa prezentare și fotografiile reușite.

   Se pot șterge ori doar schimba tradițiile? De prin 2011 se încearcă interzicerea luptelor cu tauri, dar interesele (de tot felul) sunt mari. Încă din perioada antică confruntarea omului cu taurul (simbol al puterii) era privită drept un act de bravură. Nici în vremurile noastre se pare că atitudinea nu s-a schimbat :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- mihaelavoicu
[17.10.18 11:27:56]
» mesaj pers

   @mireille: Eu militez pentru drepturile animalelor.

   Ce-i cruzimea aia, să-i bage picadorul, sulița în burta calului!! Și apoi să chinuie taurul, până își dă sfârșitul. O cruzime de neimaginat ! Ca pe vremea gladiatorilor.

   Scuz-mi revolta. Dar ne pretindem civilizați.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[17.10.18 11:54:44]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Sa sperăm că civilizatia modernă va face să dispară cu totul spectacolul crud..., nu întămplător titlul articolului meu e, Pamplona, fără tauri '', o mică bijuterie de oraș...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[17.10.18 12:09:20]
» mesaj pers

   @mireille: Corect. Fără tauri!

   Te îmbrățișez!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Michi
[19.10.18 08:35:02]
» mesaj pers

   Multumesc Mireille. Gratie tie mi-am indeplinit visul de a vedea Tara Bascilor.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[21.10.18 09:12:23]
» mesaj pers

   @Michi: multumesc pentru lectura, o plimbare prea scurta pentru turisti, rapida ca o cursa de tauri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[28] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2018] Casa Consistorial -Primăria din Pamplona, o bijuterie arhitectonică-aici se dă startul nebuniei, cu ocazia cursei de tauri -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020727">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020727"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020727">Şterge vot</a></div><span id="v91020727" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020727)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020727Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020727MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2018] Casa Consistorial -Primăria din Pamplona, o bijuterie arhitectonică-aici se dă startul nebuniei, cu ocazia cursei de tauri
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2018] Plaza del Castillio -salonul orasului Pamplona, aici e și Hotelul Perla, unde dormea Hemingway. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020728">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020728"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020728">Şterge vot</a></div><span id="v91020728" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020728)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020728Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020728MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2018] Plaza del Castillio -salonul orasului Pamplona, aici e și Hotelul Perla, unde dormea Hemingway.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2018] Pieton prin Casco Viejo, pe strădutele piroresti, pline de culoare și farmec. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020729">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020729"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020729">Şterge vot</a></div><span id="v91020729" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020729)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020729Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020729MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2018] Pieton prin Casco Viejo, pe strădutele piroresti, pline de culoare și farmec.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2018] Cu ochii pe balcoane prin orașul vechi. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020731">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020731"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020731">Şterge vot</a></div><span id="v91020731" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020731)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020731Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020731MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2018] Cu ochii pe balcoane prin orașul vechi.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2018] Un spaniol pe bancă, în spate e faimoasa cafenea Iruna, unde venea E. Hemingway. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020732">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020732"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020732">Şterge vot</a></div><span id="v91020732" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020732)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020732Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020732MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2018] Un spaniol pe bancă, în spate e faimoasa cafenea Iruna, unde venea E. Hemingway.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2018] Am fost și eu la cafeneaua Iruna, să beau o cafea si să caut statuia lui Hemingway. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020734">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020734"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020734">Şterge vot</a></div><span id="v91020734" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020734)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020734Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020734MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2018] Am fost și eu la cafeneaua Iruna, să beau o cafea si să caut statuia lui Hemingway.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2018] Monumentul Encierro, o sculptură a unui artist basc -omagiu adus fiestei spaniole -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020736">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020736"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020736">Şterge vot</a></div><span id="v91020736" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020736)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020736Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020736MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2018] Monumentul Encierro, o sculptură a unui artist basc -omagiu adus fiestei spaniole
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2018] Palatul Navarei din secolul 19 -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020740">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020740"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020740">Şterge vot</a></div><span id="v91020740" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020740)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020740Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020740MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2018] Palatul Navarei din secolul 19
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2018] Statuia și monumentul lui Ignacio de Loyola, patronul sfânt al soldatilor din Țara Bascilor. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020741">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020741"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020741">Şterge vot</a></div><span id="v91020741" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020741)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020741Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020741MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2018] Statuia și monumentul lui Ignacio de Loyola, patronul sfânt al soldatilor din Țara Bascilor.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2018] Statuia lui Hemingway în fața Arenelor, din Plaza del Toros -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020744">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020744"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020744">Şterge vot</a></div><span id="v91020744" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020744)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020744Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020744MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2018] Statuia lui Hemingway în fața Arenelor, din Plaza del Toros
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2018] Arenele din Pamplona, locul trei din lume, ca dimensiune. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020747">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020747"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020747">Şterge vot</a></div><span id="v91020747" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020747)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020747Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020747MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2018] Arenele din Pamplona, locul trei din lume, ca dimensiune.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2018] Sunt multe baruri în Pamplona, cu numele scriitorului, care a iubit orașul. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020749">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020749"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020749">Şterge vot</a></div><span id="v91020749" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020749)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020749Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020749MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2018] Sunt multe baruri în Pamplona, cu numele scriitorului, care a iubit orașul.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2018] Pieton pe lângă zidurile fortificate ale orașului vechi. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020750">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020750"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020750">Şterge vot</a></div><span id="v91020750" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020750)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020750Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020750MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2018] Pieton pe lângă zidurile fortificate ale orașului vechi.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2018] Catedrala Santa Maria la Real in Navarrreria, aici au fost încoronați regii Navarei. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020753">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020753"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020753">Şterge vot</a></div><span id="v91020753" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020753)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020753Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020753MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2018] Catedrala Santa Maria la Real in Navarrreria, aici au fost încoronați regii Navarei.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2018] Pieton pe strazile Pamplonei, oras de talie mică. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020757">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020757"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020757">Şterge vot</a></div><span id="v91020757" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020757)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020757Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020757MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2018] Pieton pe strazile Pamplonei, oras de talie mică.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2018] Palatul Arhiepiscopal -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020759">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020759"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020759">Şterge vot</a></div><span id="v91020759" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020759)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020759Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020759MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2018] Palatul Arhiepiscopal
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2018] Vocatia militară a Pamplonei -detaliu din zidurile de fortificatii, au cam 5 km. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020761">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020761"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020761">Şterge vot</a></div><span id="v91020761" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020761)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020761Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020761MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2018] Vocatia militară a Pamplonei -detaliu din zidurile de fortificatii, au cam 5 km.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2018] Strazi înguste prin Casco Viejo. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020762">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020762"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020762">Şterge vot</a></div><span id="v91020762" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020762)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020762Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020762MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2018] Strazi înguste prin Casco Viejo.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2018] La pas prin Pamplona istorică. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020764">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020764"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020764">Şterge vot</a></div><span id="v91020764" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020764)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020764Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020764MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2018] La pas prin Pamplona istorică.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2018] Casco Viejo -liniste și pace, nu e nici un taur. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020766">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020766"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020766">Şterge vot</a></div><span id="v91020766" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020766)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020766Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020766MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2018] Casco Viejo -liniste și pace, nu e nici un taur.
foto mireille [16.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2018] Bulevardul lui Roland -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020769">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020769"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020769">Şterge vot</a></div><span id="v91020769" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020769)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020769Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020769MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2018] Bulevardul lui Roland
foto mireille [16.10.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAY-2018] Catedrala Santa Maria -detaliu -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020771">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020771"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020771">Şterge vot</a></div><span id="v91020771" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020771)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020771Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020771MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2018] Catedrala Santa Maria -detaliu
foto mireille [16.10.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAY-2018] Pe ruta taurilor -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020772">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020772"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020772">Şterge vot</a></div><span id="v91020772" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020772)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020772Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020772MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2018] Pe ruta taurilor
foto mireille [16.10.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAY-2018] vitrină cu suveniruri -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 16.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020774">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020774"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020774">Şterge vot</a></div><span id="v91020774" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020774)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020774Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020774MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAY-2018] vitrină cu suveniruri
foto mireille [16.10.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[28] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.131103992462 sec