ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 18 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lacul Morii sau maidanul de pe fundul lacului

TIPĂREȘTE

Maidanul din copilarie

Copilarie. Bateam des mingea pe maidan. Prin anii ’80 ne-am mutat in Cartierul Militari. Nu de putine ori ieseam cu o patura la plaja in apropiere. Treceam pe langa Strandul Ciurel – de atunci care era pe stanga raului si mult mai mic – pe langa Stavilarul Ciurel – fostul stavilar nu cel de astazi si continuam in amonte pe malul drept al Dambovitei de la intrarea raului in Bucuresti. Ne gaseam un loc, unde ne asezam. Acolo ne jucam in familie si bateam mingea. Ceva asemanator picnicurilor de astazi, dar fara gratare si mancare. Poate cel mult o Eugenia sau un fruct. Era camp cat vezi cu ochii. Erau si ciobani cu capre sau oi. Da, in Bucuresti. De fapt aici nu prea mai era Bucuresti pe vremea aceea. Mai trageam o degajare stramba a mingii si aceasta plonja in Dambovita. Dambovita avea un curs mai degraba neamenajat. Avea niste maluri de pamant usor ridicate, dar altfel era o apa curgatoare jegoasa, cu o albie lata de numai 3 metri. Uneori de recuperam mingea din apa, alteori teapa, aceasta pornea la vale si nu se agata in niciun boschet si ajungea la stavilar si se pierdea. Mingi din alea de cauciuc de te plesnea una in plin, te ustura de o tineai minte. Copilarie… Astazi, desi locuim la 300 de metri de unde salasluiam in anii ’80, decorul bucrestean al locului este altul si nu as putea sa ma plimb cu copiii exact prin locurile pe unde intindeam patura sau bateam mingea caci acestea sunt …. sub apa … pe fundul Lacului Morii.

Lacul Morii

Lacul Morii este astazi o placuta destinatia de plimbare in Bucuresti. Asa, de cartier. Cu perechea, cu copiii, cu parintii, Pe joss au cu bicicleta sau cu trotineta. Sau cu caruciorul. Sau cu animalul de companie.

Cum ajungem aici?

Adresa este: din sosesaua Virtutii, sector 6, Bucuresti, pana in satul Rosu.

Cu celebrul tramvai rapid sau metrou usor, nu mai stiu cum ii spunea. Linia 41. Cred linia de tramvai din Bucuresti cu frecventa cea mai buna, cam la 2 minute in orele de varf. Se mai ajunge si cu autobuzul 178 sau linia studenteasca 601. Se coboara la Ciurel (nu sunt sigur ca asa ii spune statiei, dar lumea asa o stie). O varianta mai este si cu metroul linia M1 pana la statia Crangasi si de acolo pe jos, ca tot ati venit la plimbare.

Va dau si coordonatele: 44,456 N si 26,025 E

2 vorbe tehnice despre lac

Barajul s-a ridicat in anii 1985-86 si este inalt de 15 metri. Suntem la cota 78, la campie, la intrarea vestica, usor nord-vestica a Bucurestiului. Bazinul lacului de acumulare Ciurel acopera o fosta zona partial mlastinoasa si un fost cimitir. Strange pana la 15 milioane mc de apa, ocupa o suprafata de 2,5 kmp si se intinde pe o lungime de 7 km. Este construit in epoca de aur la intrarea Dambovitei in Bucuresti prin inundarea unei zone de campie. S-a construit un baraj nou si trainic, in miediata apropiere a fostului stavilar. Fostul strand nu mai exista, a aparut un Aqua Parc, ca asa se cheama acum, pe malul drept stang al raului dupa baraj.

Veniti aici la apus!

Citind pe AFA despre idei de petrecere a timpului in Bucuresti, am descoperit Ciurelul! Desi locuim de 2 – 3 ani la 1 km de lac, de cand am revenit in Militari, inca nu am ajuns la Lacul Morii, la Ciurel, in plimbare. Am dat strigare in casa cine vrea sa vina cu mine in plimbare la Lacul Morii si am primit un singur raspuns afirmativ, de la prietena mea speciala, Denisa.

Si pe la orele 5 jumate dupa amiaza de octombrie, am purces spre lac. I-am aratat Denisei de aproape podul, cum se strecoara Dambovita pe sub acesta, apoi am admirat stavilarul care arunca prin doua guri laterale un volum important de apa cu mare forta in avala de stavilar. Stavilarul este din beton, iar apoi digul lacului este din pamant.

Recomand numai vizitarea malului drept, caci pe stanga nu este nimic amenajat iar candva acel camp va fi impanzit cu blocuri. Partea din dreapta lacului (in sensul de curgere al Dambovitei) este amenajat. Accesul pe stavilar este inchis. Sunt trepte care urca taluzul de pamant pana la partea superioara a digului. Malul exterior este inierbat, intr-un timp erau si niste copacei.

Ajugem sus pe buza digului. Aici este o alee lata de promenada. Lata de ar incapea 2 masini. Bineinteles accesul auto nu este posibil. Pe aleea de promenade sunt la exterior banci si stalpi de iluminat. Pana la un punct. In aceasta zona mai prietenoasa intalnim multa lume, cateva sute de oameni insirati pe kilometri, dar nu atat de multa incat sa fie aglomeratie.

Malul interior este betonat si inclinat. Unii coboara pe acesta si fac o mare greseala. Unora le-a fost fatala, o atesta din cand in cand sterile din presa si crucile.

Multi plimbareti erau pregatiti sa fotografieze. Ce? Apusul care bate la usa. Cu simple telefoane sau mai destepte sau aparate sofisticate si profesioniste de fotografiat si filmat montate pe trepiede, oamenii incercau sa prinda cadrele cele mai reusite cu un apus superb de soare in Bucuresti.

Soarele apune pe malul vestic al lacului, in zona de camp / viitoare blocuri. Soarele se joaca cu noi prezentandu-ne gama lui de culori. Cum nu e galben auriu? Ba da! Ei as! Stati ca ne spune Denisa cate culori poate avea soarele. A si explicat doamnei la scoala cand a fost intrebata, surprinzand cu detaliile si bogatia de nunate etalata, cand probabil se astepta un raspuns simplu, monocolor!

Da, Denisa este o vorbareata si am avut o seara superba impreuna. Nu cred ca am fost niciodata numai noi doi la plimbare, la lugu lugu, la povesti. Nu te plictisesti niciodata cu ea, daca vrei poti sa taci ca ea vorbeste intr-una. Si nu baliverne! Si mie imi place acest joc al cuvintelor. Aceasta lectie deschisa, la aer curat, lectie despre ce vrem noi sa fie.

Am stat o buacat de timp pe banca 26. Am pozat. Ne-am jucat cu papusi. Nu ma credeti, treaba voastra! Ne-am plimbat. Iar ne-am oprit. Am repornit. Am si alergat. Am jucat sotron.

Si am facut multe poze. In special cu soarele si lacul. Nu am omis pescarusii, ratele, lisitele. Tema au fost culorile apusului. Dupa ce s-a intunecat si am ajuns departe pe dig intr-o zona care nu mai prezenta interes, care era mai putin ingrijita de aici incolo, am hotarit sa ne intoarcem. Digul conduce catre Insula Ingerilor, care este de fapt o pensinsula. Alta data ne vom plimba si pe ea.

Despre culori las pozele sa vorbeasca.

Plusuri si minusuri pentru aceasat destinatie. In timp s-a degradat pe alocuri aleea lata si cimentata de promenada. Pacat ca nu este amenajat si celalalt mal, iar cu cat mergi mai in departare, se vede lipsa se intretinere a cuarateniei locului.

Cei cativa km din stanga barajului sunt punctul de atractie pentru plimbareti. Seara se aprind aici luminile si are farmecul ei. In vecinatate este Parcul Crangasi in care se poate cobori de pe dig si Cartierul Crangasi, de blocuri in zilele noastre, cadva altfel.

Nu sunt organizate activitati pe lac. Daca edili cu initiativa ar veni sear ape Lacul Morii poate ar vedea potentialul acestui loc pentru multe activitati.

Noi ne-am plimbat si ne-a placut atat de mult, ca pe drumul de intoarcere Denisa m-a intrebat de doua ori:

-Mai venim si maine?

Acum ramane sa facem lobby pe langa ceilalti mebri ai familiei sa ii convingem.

@weblamster:

In loc de video se poate da insert la google.com/search?q=pe+la ... HE9Ut3_vlhygCM:

Pe Lacul Morii de Ana Blandiana


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 13.10.18 08:16:36
Validat / Publicat: 13.10.18 10:13:29

VIZUALIZĂRI: 1835 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 trecem la portocaliu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [13.10.18 10:13:05] »

@Dan&Ema:

In loc de video se poate da insert la google.com/search? q=pe+la... HE9Ut3_vlhygCM:

Nu se poate atașa acea fotografie pe post de ilustrație muzicală.

===

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Bucureşti, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Sugestii pentru timp liber în București și împrejurimi]

adrianbogdan [13.10.18 13:05:49] »

Draga Dane, noi doi am avut aceeasi soartă. Am copilărit în cartierul Militari, ne-am jucat si am batut mingea pe la Ciurel, după ce povestești tu aici cred ca ai invatat la scoala 117, acu'nu-mi dau seama exact cati ani indiscreție ai? ????????????

Poate mai descoperim Doamne fer si altceva????????????

O zi frumoasă!

Dan&Ema [13.10.18 13:55:54] »

@adrianbogdan:

Am locuit in primul bloc de 4 din spatele scolii 117, acum locuiesc in blocul de 5 din fata scolii 117, am urmat liceul german si veneam de multe ori seara la 8 jumate noua prin fata sau prin spatele scolii sau pe zona expusa de la statia lui 78, Am invatat peste gard in politehnica.

Am 49. N-am descoperit nimic periculos p-aici. ????

Weekend fain, numai de bine! ????

adrianbogdan [13.10.18 14:09:01] »

Buey, eu am locuit imediat după blocurile cu 4 etaje, e de bine si la etate... gata suntem niște tinerei????????

Dan&Ema [13.10.18 14:40:20] »

@adrianbogdan: ????

doinafil [13.10.18 14:44:21] »

@Dan&Ema:

Locuiesc de ani buni în apropierwea „Lacului Morii”, daaaaar, spre rușinea și regretul meu, n-am reușit să mă plimb pe promenada ce înconjoară lacul. Poate că se va întâmpla asta când voi fi mai bătrânică decât sunt acum !!!

Referitor la datele tehnice pe care le-ai scris,

Strange pana la 15 mc de apa, ocupa o suprafata de 2,5 kmp si se intinde pe o lungime de 7 km. ,

cred că: ori ai omis să precizezi că debitul de apă este de 15 mc/sec., sau min., sau oră, ori ai uitat să pui niște zero-uri după „15”. Te rog, deslușește-mă!

O altă nedumerire: spui că ștrandul actual este pe malul drept al Dâmboviței, ori nu-i așa! Este pe malul stâng al ei. Totdeauna se ia ca reper, în cazul cursurilor de ape, sensul de curgere, din amonte în aval! Cred că tu ai socotit locul de unde stăteai tu, pe banca 26.

Felicitări pentru tine și „prietena”, ta gureșa Denisa, că v-ați oferit o după amiază plină de culorile apusului!

Dan&Ema [13.10.18 15:48:27] »

@doinafil:

Am mancat cuvantul milioane: volumul lacului este 15 milioane mc (dupa unele surse chiar 18). Iar strandul nou este pe stang peste linia de tramvai.

Multumesc pentru observatii!

Numai de bune! Si...

o plimbare la apus de soare in cartier la Lacul Morii! Negresit! ????

Numai de bine! Pe curand prin cartier sau pe irunde altundeva! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [13.10.18 21:07:09] »

@Dan&Ema: Apusurile de soare se văd minunat de pe digul Lacului Ciurel. Cu mulți ani în urmă, cred că prin 90 și ceva, am ocolit complet lacul împreună cu tatăl meu - și pe atunci se trecea greu de anumite porțiuni.

Inițial, lacul era gândit și ca o posibilitate de agrement pentru oamenii muncii. A existat chiar un vaporaș pe Lacul Ciurel (chiar două, unul etajat) - nu cunosc dacă au făcut efectiv curse (vezi foto).

La podul hobanat de peste Dâmbovița se lucrează de peste un an continuu, acum se montează acele tije de susținere.

Anual se desfășoară pe Lacul Morii/Ciurel un show aerian.

Mulțumim pentru ideea de plimbare și pentru fotografii.

Dan&Ema [13.10.18 21:33:05] »

@tata123:

Multumesc de lectura si completari, inclusiv poza din link.

E o idee de iesire la aer si daca alegi si o frumoasa zi de toamna catre amurg nu poate decat sa te bucure jocul de lumina si culori.

Imi amintesc cand am dat la Facultate, am iesit dupa o ora si ceva ca facusem tot in opinia mea si stiam ca ai mei sunt la plimbare pe digul de la Ciurel. M-am adus in oas alergator intr-acolo si eu. Ne-am vazut reciproc. Eu radiam de bucurie ca facusem foarte bibe, ei aveau niste fete impietrite vazandu-ma asa de devreme crezand ca am clacat sau ca m-a dat afara. Nu am sa uit toata viata acel moment traitp pe digul de la Ciurel.

Multumesc si numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [13.10.18 21:49:30] »

@Dan&Ema: O plimbare minunata, un apus de seara spectaculos, felicitari, votat cu mare drag.

Dan&Ema [13.10.18 21:50:55] »

@mishu:

Multumesc, @mishu! ☀️

Numai de bine! ????

Zoazore [13.10.18 22:18:30] »

@Dan&Ema: Dane, am mai spus si repet: tu esti un copil mare, un romantic si-un sensibil! EU te vad jucandu-te! Si cu papusile, si sotron, si cu alti copii.

Iar dulceata aia mica, prietena ta speciala, Denisa are sufletul curat, de copil, dar e si matura! Ai luat notite? Sau a vorbit copilul degeaba? Am sa vorbesc eu cu ea, sa-ti dea extemporal!

Superba plimbare ati facut voi doi, iar soarele, in cinstea voastra, a pictat cerul!

Tare frumos! Sa mai faci asa!

Dan&Ema [13.10.18 22:31:22] »

@Zoazore:

Sincer, multumesc!

Am avut o seara trecuta in care ne-am bucurat la fiecare pas, pe fiecare banca, de fiecare culoare. Nici nu putea fin altfel alaturi de prietena mea speciala.

Iar cum locurile astea sunt incarcate pentru mine si cu istorie ce imi mai ramanea de facut decat sa le umplu cu prezent.

M-ai emotionat cu slovele tale. Sincer, multumesc!

Numai de bine! ☀️????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore [13.10.18 22:42:27] »

@Dan&Ema: Pai mai Danutule, cu prietenul tau special, Emi, te plimbi pe munte, cu prietena ta speciala, Denisa te plimbi pe malul lacului in apus...

Ce poate fi mai frumos? Esti un tata si-un prieten minunat!

Vezi? Ti-am zis atunci, la Pongal ca, daca te mai minunezi mult, ramai asa? Ei, iata c-am avut dreptate! Si-asa sa ramai!

N-ai spus despre reactia Denisei la vederea pescarusilor! S-a mai speriat?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [13.10.18 22:56:42] »

@Zoazore:

Nu i-a vrut in preajma, dar nici nu mai e asa decsperiata. Dar ii tine minte! ????

Pongal, remember!

Hai ca-mi tremura dejtu pe taste daca mai scrii asa la sentiment.

Sarut mana!

Maine am o vizita speciala cu prietenii mei speciali si cu alti datatori de viata! Hai sa ma abtin sa dau totul pe gura ca poate oi scrie.

Seara faina! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore [13.10.18 23:02:29] »

@Dan&Ema:

Hai sa ma abtin sa dau totul pe gura ca poate oi scrie.

= neah! Corect se spune SIGUR voi scrie!

Sa tii minte mereu: Zanele nu mint NICIODATA!

Eu nu scriu "la sentiment", eu fac constatari. Is educata de barbati. Ei m-au invatat ca la Barbati "nu tine cu periuta! Trebuie sa fii sincera si sa spui exact ce crezi! " Si-asa am facut de-atunci (1991)

Dan&Ema [13.10.18 23:17:06] »

@Zoazore: ????

vulpe mihaela [15.10.18 15:31:17] »

Dragut... foarte dragut... votat!

Totusi, si please, nu o lua personal... nu pot sa nu ma intreb de ce articolul meu despre aceeasi locatie/destinatie (vezi impresii) este notat ca offtopic sau de interes restrans... si al tau este incadrat la categoria "La pas prin Bucuresti".

Nu vad diferenta!!!

In fine...

Dan&Ema [15.10.18 15:41:40] »

@vulpe mihaela:

Iti foarte multumesc pentru ca articolul tau a fost cel care m-a inspirat si a oferit o seara de neuitat Denisei care cere insistent sa o repetam.

Stii, uneori avem solutii langa noi si le cautam departe. Voi mai cauta asemenea optiuni in lunile urmatoare. Asta nu inseamna ca nu mai fac o incursiune montana din cand in cand.

Scriu acest ecou de pe aeroport din Otopeni si asta inseamna xa iar voi pleca la niste sute (mie) de kilometrii departe de casa, dar abia astept sa ma intorc in weekend langa ai mei si sa alegem locuri faine aproape de casa.

Multumesc si numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin [16.10.18 09:56:22] »

@vulpe mihaela:

nu pot sa nu ma intreb de ce articolul meu despre aceeasi locatie/destinatie (vezi impresii) este notat ca offtopic sau de interes restrans... si al tau este incadrat la categoria "La pas prin Bucuresti".

Nu vad diferenta!!!

Pur și simplu locul nu mi s-a părut „de interes turistic”.

Faptul că un alt membru al comunității a citit și urmat recomandarea ta - e o dovadă certă că m-am înșelat.

Mi-am asumat și îndreptat greșeala - review-ul tău a fost mutat în aceeași rubrică, cu statut normal.

vulpe mihaela [16.10.18 10:05:47] »

@Admin: MUltumesc.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [30.09.21 08:58:58] »

@Dan&Ema + all:

O știre îmbucurătoare: promenada de pe digul Lacului Morii a intrat în reabilitare. Pe o distanță de circa 2 km între Insulă și baraj au început acțiuni de reamenajare: asfalt, reparații, gard metalic, piste alergare/biciclete, bănci, sistem de supraveghere video etc. (economica.net/lacul-morii ... nei_534343.html) În acest moment au demarat lucrările începând de la Insulă înspre baraj.

Ce zonă de agrement s-ar putea face pe Insulă! Idei există, vezi aici: hotnews.ro/stiri-administ ... abia-toamna.htm, doar că vorbim de bani...

Între timp podul hobanat peste Dâmbovița a fost dat în folosință, șoseaua Virtuții s-a aglomerat 150%.

Tot înainte!

Dan&Ema [30.09.21 17:46:22] »

@tata123 ????: Actualul primar de sector e foarte activ si mult mai transparent ca predecesorii sai promovand si comunicand mai bine proiectele pe care le deruleaza. Imi amintesc de marea curatenie de Pasti organizata dupa un plan si calendar stabilite, de optiunea de a amenaja spatiile verzi de langa blocuri si acum promenada de la L. Morii, care sper sa cuprinda mult mult mai mult decat cei 2 km, nu numai ca acolo imi desfasor multe din antrenamentele mele fizice, dar si pentru ca aici era vorba de un proiect incluzand curatarea lacului, aducerea de ambarcatiuni pe lac si nu in cele din urma o plaja. Sa vedem!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Dan&Ema, doinafil, mishu, tata123 🔱, vulpe mihaela, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092777967453003 sec
    ecranul dvs: 1 x 1