ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 05.09.18
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 6 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 6 și 4 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie

TIPĂREȘTE

Așa se ura pe vremurile lui Eminescu, urare acum luată în răspăr. Dar eu vă urez domniilor dumneavoastră să petreceți 1 Decembrie în țară și vă sugerez de pe acum două destinații.

Începem cu Poienile Izei, adesea vizitate și din impresiile de pe acest site, și din numărul mare de rezervări.

„Am fost acolo” acum un an, în iulie 2017. Am pornit pe un traseu neconvențional, din Oradea spre Aleșd, Jibou, Ileanda, Șomcuta și am străbătut absolut minunata Țară a Lăpușului, ajungând în Poienile Izei dinspre Botiza. Ne-am cazat pentru 6 zile și 6 nopți la Pensiunea Ioana din Poiană, situată pe ulița principală, tocmai sus. Vă spun asta, deoarece până acolo mai sunt vreo trei pensiuni de familie, toate cu numele amfitrioanelor lor (Ileana Petreuș, Maria, Domnița – pe care mi le amintesc). Am primit o cameră încăpătoare, cu două paturi extralargi (noi fiind cam subțirei) la etaj, cu intrarea prin spate și fereastră spre terasă. Pensiunea este puțin îngrămădită, pentru că, fiind în capăt de uliță, nu are alte locuri de parcare decât spațiul din curte, care și ea este destul de îngustă. Oricum, nu veți sta prea mult pe la pensiune, doar pentru masă, care este ab-so-lut de-li-cioa-să!!! Ce pită coaptă în cuptoriul de cărămidă! Ce balmoș! Ce zeamă de croampe fiartă la cazan! Ce zeamă de tăieței galbenă și aromată! Ce șuncă afumată și clisă friptă! Mmmmmmmmmmmmm! Să ne trăiți, nană Ioană!

De la pensiune puteți face trasee. Noi am urmat târgul local pe la Dragomirești la Bogdan Vodă și de la Ieud la Rozavlea. Trebuie să știți că este târg în fiecare zi, doar că în altă localitate. Dar aveți ce vizita. La Ieud, vizitați bisericuța de lemn, cea din deal, la Dragomirești este Muzeul Țărăncii Maramureșene, la biserica din Budești este cămașa care se zice că ar fi fost a lui Pintea Haiducul, nu departe este Breb, satul vizitat de familia regală britanică, în „cuib de vulturi”, cum zice Galaction.

Încă ceva: între Poienile Izei și Botiza, unde se termină drumul asfaltat și începe drumul pietruit, este un „borcut” (termen de origine slavă), sursă naturală de apă minerală bună și rece, deloc sulfuroasă, cu un gust pe care noi, cei obișnuiți cu apa îmbuteliată, l-am uitat. Este ușor de găsit, dacă dați peste o filigorie le lemn, înăuntru e un ghizd de beton cu cană pe margine, se vede din mașină. Borcuturi, câte mai sunt, noi nu le-am mai căutat, odată ce ne-am obișnuit cu apa din primul, dar știu sigur că mai sunt.

Să ne oprim însă puțin la Botiza, la muzeul mititel din inima satului, de lângă biserica mare și nouă, muzeu îngrijit de doamna Victoria, preoteasă și profesoară de franceză. O casă micuță de lemn, cu acoperiș țuguiat de șindrilă, cumpărată, după spusele doamnei, din Poienile Izei și strămutată, bârnă cu bârnă, în Botiza. I s-au refăcut geamurile și ușile, în stil tradițional, mobila din interior s-a făcut la comandă, din lemn sculptat, iar apoi au început căutările: pânza luată de aici, poalele de dincolo, blidele au fiecare povestea lui, icoanele vechi la fel, hainele de pat ascund o epopee, lădoaiele ascund comori de vorbe. Nu vă luați doar după mine, vizitați căsuța-muzeu, nu există taxă de vizitare, lăsați cât doriți. Noi ne-am lăsat acolo o fărâmă din timpul nostru și am primit în schimb atenție și dragoste cât tot Maramureșul. Mulțumim, doamnă Victoria!

În Botiza, mai este ceva de vizitat: slatina, un izvor natural de apă sărată, atât de sărată încât este folosită la murătoarea slanei de Crăciun și a verzei de toamnă. Filigoria se recunoaște ușor vara, că adună în jurul ei nămeți de sare, nu știu iarna, dar sigur nu îngheață 

Și dacă tot ați ajuns la Botiza, vizitați mănăstirea. Din Poienile Izei, ea se vede ca un castel din basme, peste deal, cu turnuri cu șindrilă înalte și subțiri ca niște Cosânzene. De aproape, este un loc tihnit, fără prea mulți vizitatori (cred că eram vreo 8, în total, în iulie și plin sezon), chiar un loc de reculegere și bucurie interioară. Nu se ajunge greu, este chiar la ieșirea spre Poienile Izei, pe dreapta. După ce lăsați mașina jos, mergeți cam 500 de metri și ajungeți în fața unor clădiri albe, ale căror acoperișuri au tâmplele „împodobite” ca niște macrameuri, ai zice că te afli înaintea unor mirese maramureșene. Nu are taxe de vizitare, nici pentru mănăstire, nici pentru bisericuța din ea, nu are nici magazin de suveniruri, este cu adevărat o micuță comoară din care se revarsă „pe daiboje” pace și dragoste pentru toate cele de pe pământ.

Mai este Mănăstirea Bârsana, nici ea nu foarte departe, așezată în vârf de deal, cu o parcare mare și generoasă jos. Nici aici nu este taxă de vizitare, doar pentru micuțul muzeu cu icoane pe sticlă din incintă am dat un leu, preț modic, zic eu. Aici sunt și magazine de suveniruri, e drept, jos, ce mai, e vad turistic.

Înainte de a pleca de la Ioana din Poiană, făceți-vă cuvenitele poze în costum tradițional, dumneaei fiind binecunoscut artizan, stăpânește arta pe cale de dispariție a țesutului tortului, cusutului, broderiei, la război și de mână.

Va urma...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ioana5 in 06.10.18 18:42:25
Validat / Publicat: 06.10.18 19:31:59

VIZUALIZĂRI: 1670 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioana5); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Poarta de jos a mănăstirii Botiza.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[06.10.18 19:31:08]
»

Mutat în rubrica "Descoperă zona Poienile Izei, POIENILE IZEI" (nou-creată pe sait)

Zoazore
[06.10.18 19:59:16]
»

@ioana5: Start vot! Superbă zonă, frumoși oameni!

mishu
[06.10.18 21:00:16]
»

@ioana5: Vin si eu cu votul 2 pentru un articol plin de sensibilitate. Felicitari, votat cu mare drag.

webmaster
[07.10.18 09:20:23]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Zoazore

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066305160522461 sec
    ecranul dvs: 1 x 1