ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 10

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Transursoaia sau DN 1R Huedin - Belis - Horea, un drum spectaculos. Drumul Dealu Botii, uimitor de frumos!

TIPĂREȘTE URM de aici

Transursoaia sau DN 1R Huedin - Belis - Horea, un drum spectaculos. Drumul Dealu Botii, uimitor de frumos!

(Continuare)

Un alt obiectiv de bifat în șederea noastră în Apuseni, a fost parcurgerea drumului botezat de localnici Transursoaia. Transursoaia este un drum spectaculos, care face legătura între Alba - Horea - Belis (Fântânele) - Huedin.

Drumul pornește din Huedin (E60/ DN 1) și se încheie în Albac (DN 75). Principalele localități prin care trece Transursoaia sunt: Huedin, Sancraiu, Călata, Belis, Lacul Fântânele, Poiana Horea, Matisesti, Horea, Albac. Altitudinea maximă la care ajunge este de 1300m.

Acesta este foarte îngust pe alocuri, urcă și coboară în pante foarte abrupte, este presărat cu multe viraje de 180 de grade. Drumul ai impresia că este nou, pe anumite porțiuni avea culoarea negru intens, asfaltul este în stare perfectă. Transursoaia a fost inaugurat în 20 august 2016.

Deseori te rogi ca nu cumva să apară o altă mașină pe contrasens, pe șoseaua extrem de strâmtă pe multe porțiuni.

Șoseaua trece prin munți, pe langa poieni, sate, izvoare cu apa buna, ajungând în puncte de belvedere foarte frumoase. Pe parcursul lui, Drumul Transursoaia te poartă printr-o altă lume, cu poieni de un verde crud, presarate cu căpițe de fân uscat, estetic potrivite în decor, prin sălbăticie la înălțimi mari, departe de freamătul cotidian, te așează într-un carusel care îți umple sufletul de bucurie la vederea peisajelor minunate ale munților Apuseni.

Pe tot parcursul drumului avem amenajate panouri care ne atenționează de existența celor" 12 izvoare binecuvântate", de Fericetul lui Horea, căsuța din povești și ne aminteste că ne aflăm pe șoseaua Trans-Ursoaia, DN 1 R.

Noi am oprit la trei din cele douăsprezece izvoare, am băut și am luat apă ca să avem în mașină, am admirat și fotografiat decorațiunile din lemn cu care erau împodobite popasurile la izvoare. Am observat la izvorul de la intrarea in localitatea Horea, lucrarea din lemn cu motivul roții, ca simbol al roții cu care a fost torturat și ucis Horea și Closca. Pe lângă aceasta, nu lipseau băncile cu masa cu acoperis frumos lucrat in lemn, amenajate pentru odihna călătorilor, sculpturile din lemn, florile, am văzut chiar și un loc de făcut grătar lângă un izvor. Nu lipsesc panourile cu povețe: ‘’Ai baut apa, lasa donita aici’, citate din folclor: ” Mult mi-e dor si iara dor, de apa de la izvor, si de brazii muntilor! ” și informații utile: “Feriti padurea de foc! ”. Porțile din lemn, frumos sculptate ne anunță localitatea în care am intrat, comuna Horea având înscrisă la ieșire povata: "Nu uita de unde ai plecat". Urările de "Umblați cu bine! " apar des pe panourile de lemn de pe marginea drumului.

Căsuța din povești, este decorată minunat, cu sculpturi realizate din lemn, cu statuia lui Horea lucrată în lemn, cu paie pe acoperiș, cu pereții din lemn sculptat așezați pe o fundație din piatră. Aș fi vrut să intru în căsuța, dar nu am avut timp.

Totul este foarte frumos, îngrijit și nou, pregătit cu migală pentru vizitatori.

Transursoaia poate sta pe același loc cu Transfagarasanul, Transalpina, Transraraul, din punct de vedere al frumusetii peisajului prin care te conduce.

Lungimea traseului este de 70 de kilometri, este solicitant pentru șofer dar minunat pentru pasageri.

Drumul Dealu Botii

Drumul Dealu Botii, face legătura dintre Rachitele si lacul Belis. La acesta se ajunge pornind din Rachitele, pe șoseaua 108C, care urcă după Cascada Vălul Miresei, in directia opusa localitatii Rachitele. Acesta este după părerea mea, cel mai frumos drum pe care am fost până acum, am fost pe Transalpina și Transfagarasan de mai multe ori, dar nu am fost pe drumurile înguste din Alpi cu care este comparată această șosea.

Starea de beatitudine se amplifică în momentul în care treci cu mașina pe covorul negru de asfalt, ingust si in sare perfecta, iar deasupra ta sunt crengile brazilor unite formând un tunel care sărbătorește trecerea ta pe acolo. Este foarte frumos! Descrierea mea e prea săracă în comparație cu ceea ce veți descoperi dacă veți parcurge acest drum.

Acesta ne-a fost recomandat de un localnic, după ce am ieșit la drumul principal de la Cascada Valul Miresei. Ne-a spus să întoarcem mașina și să o luăm în sus, pe drumul principal încă aproximativ 7 km, după care să ne încadrăm pe a doua stradă la stânga, pe drumul Dealul Botii, exista panou la sosea cu numele, pentru că este foarte frumos. Da, a avut dreptate, noroc cu el pentru ca GPS-ul nu ne-ar fi îndrumat pe aceasta rută spectaculoasă, uimitor de frumoasă!

Pe un panou, aflat pe platoul de belvedere, am găsit următoarele informații: modernizare drum comunal DC121, Bălcești - Dealu Botii - Rachitele. Execuție: mai - noiembrie 2012. Lungimea 14,2 km. Beneficiarii: com. Belis și com. Margau.

Drumul Dealu Botii te conduce la Platoul Dealu Botii situat la altitudinea de 1300m, un punct de belvedere minunat. Acolo, ești înconjurat într-un peisaj panoramic, de imaginea munților Gilaului, Vladeasa și Muntele Mare. În vale se observă satele, râul Somesul Cald, lacul Belis, ești amplasat într-un decor de o frumusețe rară.

Aceste drumuri au fost o parte minunată din excursia noastră prin munții Apuseni.

Vă recomand să le parcurgeți și voi, să vă bucurați de frumusețea munților și a peisajelor din țara noastră.


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 28.09.18 12:07:58
Validat / Publicat: 28.09.18 13:55:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BELIȘ-FÂNTÂNELE.

VIZUALIZĂRI: 18435 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Transursoia

vedere

EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.09.18 13:55:30]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Fântânele-Beliş, BELIȘ-FÂNTÂNELE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

adrianaglogo
[28.09.18 14:37:08]
»

@Dana2008: buna recomandare, nu auzisem de acest drum. Pus pe lista, in eventualitatea ca ajungem prin zona.

Dan&Ema
[28.09.18 14:40:49]
»

@Dana2008:

Mi-a placut Izvorul Ursului.

Si cele doua drumuri Transursoaia si Dealul Botii.

Nu am ajuns pe acele meleaguri. Pana acum cel putin.

Si povetele faine! ????

Am impresia ca desi exista sosea, inca nu a fost agresata natura de prea multi bipezi nesimtiti.

Morrrrrr! Morrrrr! Morrrrrr!

Asta ultimul sau ultimii 3 stiu sa se poarte in natura! ????????

Numai de bine! Faina zona! Fain articol! ????

webmaster
[28.09.18 14:57:53]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Testosu'
[28.09.18 15:05:59]
»

@Dana2008: Faine drumuri.

Daca pe Dealul Botii am fost acum vreo 4-5 ani si intr-adevar este un drum atat de frumos, pe Transursoaia nu am reusit inca, tot amanam de la un an la altul, de cand s-a asfaltat. Cand am fost noi in Apuseni ultima oara nu era inca asfaltat

Vacante si drumuri faine!

Dana2008AUTOR REVIEW
[28.09.18 15:41:21]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Dana2008AUTOR REVIEW
[29.09.18 07:35:20]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

E foarte frumoasă zona și abia aștept să o descoperim si noi. Am fost în Apuseni doar 3 zile. Locul are atâtea frumuseți încă de explorat.

Am citit pe AFA câteva articole scrise din Apuseni și este clar că ai nevoie de mult timp ca să poți vizita tot ce are de oferit această zonă minunată.

La peștera Urșilor am fost de vreo 5 ori iar la Poarta lui Ionele am fost de doua ori, dar mai sunt încă o multime de pesteri acolo în zonă.

Comuna Horea este minunată!

Cred ca voi vedea în curând impresii scrise de tine din Apuseni.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[29.09.18 07:48:31]
»

@adrianaglogo: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Nici noi nu am auzit de Transursoaia decât cu câteva săptămâni înainte să plecăm la băile termale de la Hajduszoboszlo. Astfel, ne-am făcut traseul prin Apuseni, cu obiectivele de vizitat: cascada Vălul Miresei, lacul Belis și Transursoaia. Der odată ajunși acolo am descoperit si alte zone minunate, Drumul Botii nici nu ne apărea pe GPS si nici nu am auzit în prealabil de el.

Am mai descoperit încă un drum prin Chei care ne-a fost recomandat de un băiat localnic care se ocupă cu taxa auto în parcarea de la peștera Scarisoara.

Călătorii plăcute!

Dan&Ema
[29.09.18 08:31:23]
»

@Dana2008: ????????

mihaelavoicu
[29.09.18 09:56:03]
»

Ce superb sună, Transursoaia!!

Și Izvorul Ursului, sună frumos. Și apa cred că este rece și bună. Păcat că se risipește.

Mi-au plăcut mult pozele, mai ales cea cu Izvorul Ursului, drept pentru care, am votat cu mult, mult drag!

Dana2008AUTOR REVIEW
[29.09.18 14:59:33]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Mulțumesc și pentru complimente! Ești o drăguță! Te pup!

Yolanda
[02.10.18 11:41:52]
»

@Dana2008: Transursoaia/Dealul Botii -frumos, exceptional, neaparat de vizitat. Oamenii locului au pus mult suflet si imaginatie pentru a promova aceste locuri.

Felicitari pentru articol si fotografii.

Dana2008AUTOR REVIEW
[02.10.18 17:43:12]
»

@Yolanda: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

E superbă zona!

raulbaldean
[27.09.19 12:42:11]
»

Mi s-a părut că drumul Trans-Ursoaia a fost asfaltat să ușureze transportul lemnului din pădurile din Apuseni. Acesta leagă județele Alba și Cluj, prin munți, iar camioanele mergeau într-o singură direcție. Noroc că am mai văzut și altceva!

Link VIDEO: https://youtu. be/v-HOJTd0w40

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Dan&Ema, Dana2008, mihaelavoicu, Testosu', Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Fântânele-Beliş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059727907180786 sec
    ecranul dvs: 1 x 1