ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Călător prin țara mea. Merită să vezi: Babadag, Geamia Ali Gazî

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Motto: „Unchiul meu Sammy era un om foarte supărat. Și-a scris pe propria piatră funerară “La ce te holbezi?!” – Margaret Smith „

 

Fraților, am intrat într-o criză de timp de nu mai pot face nimic! Chiar mi-e dor să am și eu o perioadă de timp în care să n-am nimic de făcut, să stau, așa, pur și simplu (Ce faci, măi Gheo, șezi și cujeți? -No, numa'șed! ”). De aceea vreau să-mi cer scuze că nu am intrat pe la conturile voastre din AFA, să mai arunc și io un ochi și-o bârfă! Dar, promit că o s-o fac, uite, mă jur, să n-apuc să mor dacă vă mint! :))

Cei care-mi citiți postările ați remarcat, poate, că scriu uneori și despre biserici sau mănăstiri, ba chiar și despre cimitire, ca fiind obiective turistice. Acuma, de fiecare dată când scriu, încerc să o fac fără a stârni cine știe ce deranj spiritual, pentru că religia este, pentru unii, o chestie foarte importantă. Mi-am și furat, odată, niște voturi negative, pentru că am îndrăznit să scriu un banc despre popi înainte de a scrie, efectiv, despre o mănăstire, deci, ce-am înțeles noi de-aicea, că, dacă nu ”mă râdeam” de preoți, Doamne-Doamne nu mă bătea cu voturi negative, huh?

Cum am mai spus, religia nu are de-a face în descrierea unor obiective religioase, le descriu ca pe locuri care atrag atenția și, prin frumusețea sau încărcătura lor spiritual-culturalo-istorică merită vizitate. Pe bune, acuma, Domul din Milano sau Catedrala Sf. Stefan din Vienna, ce sunt: muzee sau biserici? Când le vizitezi te duci pios, ca un călugăr, sau ca turistul?! Normal, bunul simț trebuie să te facă să realizezi că te afli într-un loc ce, pentru alții, reprezintă ceva la care țin foarte mult și-atunci, te porți adecvat, cu civilizație. Ca să nu se spună despre tine, vorba aia:”Primești omul în baie și-ți mănâncă săpunul! ”

Plecând eu de pe frumosul platou unde se află Cetatea Enisala, am pus cap-compas Babadag, unde urma să ne ostoim setea de cunoaștere turistică.

Știam, din capul meu, că nu-s așa de prost precum m-a arată fața, că, orașul Babadag a fost, pe vremea stăpânirii otomane a Dobrogei, un oraș important, aici fiind, pentru o perioadă, reședința pașei care guverna Regiunea Dunării de Jos. Înflorirea orașului Babadag a fost afectată de desele războaie ruso-turce, care l-au împiedicat să-și păstreze vechiul statut.

Și că ”Babadag” înseamnă, în lb. turcă, ”Muntele Tatălui ” și că aici se află o Geamie, celebră în maiestuozitatea sa.

De la Enisala la Babadag sunt vreo 8 km, dacă-mi mai amintesc bine, mă rog, până-n 10 km. Se merge pe același DJ 222, pe care-am venit de la Tulcea. Drumul este lin, se trece printre vii, de parcă aș fi acasă, pe drumul Mărășești-Panciu.

Intrarea-n oraș nu are nimic spectaculos, un orășel oarecare. Nici nu mă mai uit după indicatoare, mergi înainte și, invariabil în cazul orașelor construite la marginea șoselei, vei ajunge în centru.

La un moment dat ajung pe lângă Geamie, pe care-o căutam din ochi și găsesc și loc de parcare. Opresc și mă duc spre ea.

Geamia Ali Gazî - Pașa

Strict administrativ se află în Babadag, pe strada Geamiei, nr 2.

Intrând în curte observi curățenia și faptul că are un aer primitor, parcă nu vii împovărat de gânduri.

Mult timp a fost considerată ca fiind cel mai vechi monument de arhitectură otomană de pe teritoriul României. Apoi, s-a demonstrat că acest titlu i se cuvine Moscheiei Esmahan Sultan din Mangalia. De fapt, atunci când am vizitat Moscheea din Mangalia am aflat mai multe și despre Geamia Ali Gazî-Pașa din Babadag, ce ți-e și cu informația asta, cum vrei să citești despre ceva și afli despre altele?!

Moscheea a fost construită de către generalul de corp de armată otoman Ali Gazî-Pașa, între anii 1609-1610.

Acest pașă se afla în Dobrogea cu treburi de serviciu, mici războaie cu rușii, era în delegație, cum ar veni. Omul, conștiincios, ca să-și îndeplinească obligațiile din fișa postului, mergea prin Dobrogea pe unde voia el , că doar era stăpânire turcească , și, tot mergând, așa, căutând rușii pe care să-i altoiască, a ajuns în zona Babadagului, de unde, spera el, putea contracara mai eficient mişcările ţariştilor.

Înaltul Pașă , înalt ca funcție că, deh, nu știu ce înălțime avea- știți vorba aia cu ”din cauză că eram prea scund n-am fost acceptat la echipa de șah” :)) a găsit aici niște păduri de stejar, salcâm și tei, extrem de frumoase și un izvor, pe care l-a considerat sfânt. Pașa, chiar războinic înrăit fiind, avea, totuși, un suflet poetic, așa că a hotărât că acolo-și va stabili reședința.

Iar ca un bun și credincios musulman ce era, precum și pentru că avea și putere și voință, a stabilit că acolo o să construiască o Moschee, ceea ce a și făcut.

Știm că turcilor le plac construcțiile mărețe, ceea ce vedem și la această geamie. Clădirea, în sine, este impunătoare pe tipicul construcțiilor de acest fel: un corp mare, dreptunghiular și un minaret. Ca material de construcție a fost folosită piatra, prezentă din abundență în această zonă.

Clădirea principală are un pridvor cu arcade ample, ceea ce îndulcește, vizual, impresia de masivitate și asperitate. Iar minaretul, înalt de 20 de metri îi conferă o atitudine semeață.

În aceeași curte se afla și Cișmeaua Kalaigi, locul de abluțiune pentru credincioșii musulmani, precum și Monumentul funerar al Pașei - întemeietorul acestui lăcaș, o mică clădire de formă hexagonală și, față-n față cu acesta, casa imamului.

Ca toate clădirile vechi și Moscheea Ali Gazî are istoria ei: a trecut printr-un incendiu în timpul războiului ruso-turc, care au lăsat urme adânci, dar acest fapt a sporit faima acestui edificiu vechi de, iată, 408 ani.

Moscheea a fost reabilitată prin efortul unei fundații din Turcia, care a finanțat lucrările de refacere. Astăzi este aflată pe lista monumentelor istorice din județul Tulcea, găzduiește și câteva colecții decorative de artă orientală.

Tot în curtea Geamiei se află și Cișmeaua Kalaigi, care a fost fost ridicată spre sfârșitul secolului al XVII-lea, de către credincioșii musulmani pentru a se spăla pe mâini înainte de rugăciuni.

Este în funcțiune și în prezent, fiind alimentată directă de la un izvor natural. Legenda locului spune că cine bea apa din acel izvor nu mai pleacă din Babadag. Aveam treabă de făcut acasă, la Mărășești, așa c-am evitat să beau apă, cine știe cât adevăr e și-n legendele astea. :-??

În ultima perioadă, urmare a cercetărilor efectuate s-a stabilit că, de fapt, Moscheea făcea parte dintr-un ansamblul istoric, care este completat de un han (sau caravanserai), un edificiu monumental aflat în curtea moscheii, care a fost descoperit relativ recent, datorită săpăturilor arheologice și despre care se crede că a funcționat în secolele XVII-XIX.

Chiar dacă s-a dovedit că nu este prima clădire musulmană ridicată în România, Geamia Ali Gazî, rămâne unul dintre cele mai populare obiective turistice din județul Tulcea.

Interiorul Geamiei este la fel ca la toate celelalte pe care le-am vizitat: jos, sala mare, ”Mussala” , unde se roagă bărbații. În orice moschee există o nișă, denumită ”Mihrab”, aflată pe un perete îndreptat spre Mecca, perete care poartă denumirea de ”quibla”. Credincioșii îngenunchează cu fața spre acest perete. Opus lui este peretele unde se află ușa de intrare în moscheie.

În dreapta Mihrabului este ”Minbarul”, sau ”minberul”. Este construit sub forma unei scări drepte, acoperite cu un baldachin care este destinat predicatorului. În moschei sunt puține obiecte de mobilier: tribunele pentru dascăli sau cititorii din Coran, ”dekke”, împrejmuirile, sau ”maksura” și, în fine, ”rahla”, locul unde este păstrat Coranul.

Minaretul, turnul construit pe unul din colțurile geamiei, servește muezinului să plasmodieze rugăciunile zilnice ale sallah-ului, vestind orele de închinare.

Chemarea la rugăciune, denumită ”ezan” se face în lb. arabă, într-o formulă unică pentru toată lumea islamică.

Despre toate astea mi s-a spus cu prilejul vizitei noastre acolo. Nici aici nu ni s-a cerut o sumă de bani pentru vizită, efectiv am fost îndemnați să dăm , la libera apreciere, cât vrem. Din banii astfel strânși ni s-a spus că se achită contravaloarea efectuării curățeniei sau se cumpără alimente sau alte bunuri pentru cei săraci.

Nu mi s-a interzis să fac poze, dar, nici n-am abuzat, n-am vrut să deranjez.

Cam atâta despre plimbarea prin Babadag, care, de fapt, s-a mărginit la geamie. Am mai văzut un indicator spre ”Mormântul lui Baba Dede” sau ”Mausoleul lui Sarî Saltuk Dede”, doar că se făcuse târzior și am hotărât că nu mai mergem acolo. Și-apoi, ce, de ce să nu-mi las o portiță de-a mai vizita Babadagul, ce, strică?!

Acuma, am terminat pe astăzi, așa că plec să-mi văz de treburi, haidi, pa!

Web, te rog: https://www.youtube.com/watch?v=PiSNR60ftwE

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 24.09.18 12:53:43
Validat / Publicat: 24.09.18 14:53:18

VIZUALIZĂRI: 3206 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Geamia Ali Gazî - În centru, Mihrabul, în dreapta, Minberul, în stânga, Rahla.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.09.18 14:52:02]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.09.18 14:55:55]
»

@webmasterX: Mulțumesc!

tata123 🔱
[24.09.18 16:12:30]
»

@Yersinia pestis: Uite cum cele două articole referitoare la obiective din orașul dobrogean Babadag se completează reciproc.

Am remarcat și eu curățenia și spațiile îngrijite din cadrul ansamblului arhitectural Ali Gazi Pașa. La moschee am plătit o taxă de vizitare de trei lei (vezi impresii), sumă pentru care am primit bilet. Cișmeaua nu mai e alimentată de izvorul natural, după sute de ani se pare că niște muncitori care efectuau lucrări în zonă au întrerupt apeductul care capta apa (se vede țeava care aduce apa de la rețea pe peretele din dreapta).

Despre mormântul lui Sari Saltuk Baba, loc unde au îngenuncheat mulți sultani, am scris eu. În principiu, nu e ceva spectaculos, e un loc istoric, legendar chiar, valoros pentru religia musulmană.

Numai bine!

Dan&Ema
[24.09.18 17:35:37]
»

@Yersinia pestis:

Fraților, am intrat într-o criză de timp de nu mai pot face nimic! Chiar mi-e dor să am și eu o perioadă de timp în care să n-am nimic de făcut, să stau, așa, pur și simplu (Ce faci, măi Gheo, șezi și cujeți? -No, numa'șed! ”)

Am crezut ca e vorba de mine!

Felicitari pentru articol. Imi plac geamiile. Poate ca le vad ca niste biserici exotice si asta le creste doza de interes pentru persoana mea. Si in Bodrum am intrat in geamie, chiar daca era o biserica mica.

Felicitari pentru prezentare!

Numai de bine!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.09.18 17:48:31]
»

@tata123: Am citit și votat articolul tău despre Baba Dede, mai exact mormântul lui.

Chiar nu ne-au cerut bani ca să vizităm, era un băiețas de vreo 10 ani și maică-sa, cea care făcea curat în interior. Femeia e cea care ne-a spus câte ceva despre ritualul lor, tot ea ne-a spus să puneam câți bani vrem. Sincer, am dat 10 lei, nu mi s-a părut că ar fi o sumă cu care să fiu înșelat.

Dacă e să mă-ntrebi, Esmaham Sultan mi se pare mai frumoasă, mă rog, în măsura în care poți stabili frumusețea înte locații extrem de asemănătoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[24.09.18 17:53:46]
»

@Dan&Ema: Exact același sentiment îl am și eu, geamiile au o liniște a lor, alta decât cea a bisericilor noastre.

Să nu fiu înțeles greșit dar, psihologic vorbind, cultura islamică, de sorginte asiatică (scuze dacă vorbesc prostii!) pare să figăsit mai ușor drumul spre pace spirituală: geamiile sun construcții simple, lipsite de odoare sau lux! E cam ceea ce ești tu în fața Divinității. E o abordare diferită a tumultului vieții!

Mulțumesc pentru laude, s-ar putea să-mi crească coarne!

elviramvio
[24.09.18 23:44:05]
»

@Yersinia pestis:

Din fericire pentru timpul tău, la mine n-ai ce bârfi

Ai fost pe urmele lui Erdogan, bag seamă. Dervişul care a făcut celebru oraşul a avut o misiune pe care şi-a îndeplinit-o cu brio, atât în Bulgaria cât şi la noi, islamizarea!

Sunt de acord cu tine, geamiile îţi dau o linişte aparte fără să fii adeptul islamului. Dar nu toţi înţeleg asta, noi am avut surpriza ca nişte prieteni să ne reproşeze că intrăm prin lăcaşuri de cult străine de ortodoxism!!!

Spor la muncile... viticol-prunice !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[25.09.18 00:14:18]
»

@elviramvio: Și nouă ni s-a întâmplat s-avem prieteni care n-au vrut să intre în catedrală catolică, din același motiv că”nu-s lăcașuri de dreaptă credință”, de-am zis că i-a lovit vreun rest de meteorit și le-a dereglat circuitele.

Am spus, nu vreau să intru în polemică cu nimeni, cu atât mai puțin pe teme religioase, dar, nu pot să nu văd un loc de interes pentru că mă împiedică niște chestii anacronice.

Voi respecta locul unde mă aflu și ceea ce înseamnă el, religie, politică sau ce mai știu eu, dar, dacă se poate vizita-îl voi vizita!

Michi
[25.09.18 09:08:50]
»

Îmi place stilul alert în care scrii, departe de o conferinţă la catedră. Mă ţine captivată şi chiar dacă am trecut acum 2-3 prin Babdag şi nu mi-a spus nimic, citindu-te văd că are

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.09.18 09:34:27]
»

@Yersinia pestis:

… de fiecare dată când scriu, încerc să o fac fără a stârni cine știe ce deranj spiritual, pentru că religia este, pentru unii, o chestie foarte importantă. Mi-am și furat, odată, niște voturi negative…

Mi se întâmplă și mie să primesc din partea cuiva - și asta în mod aproape sistematic - voturi negative atunci când scriu despre obiective turistice religioase. De o vreme, când încep să scriu despre așa ceva, îmi spun așa cum spui și tu: "Doamne-Doamne nu mă bătea cu voturi negative!"

Dar, ce importană are? Are vreo importanță?

… n-au vrut să intre în catedrală catolică, din același motiv că "nu-s lăcașuri de dreaptă credință" …

Cât de mult pierd! Catedralele europene, multe dintre ele, sunt capodopere de artă care adăpostesc alte capodopere de artă. Măcar pentru această artă veche de secole și tot ar fi meritat să intre. Pe mine m-a nedumerit altceva. Am văzut persoane (români, din grupul nostru) care - în catedrală catolică - îngenunghează în fața unei statui și-și fac cruce în stil ortodox.

Mulțumesc pentru informațiile privind Geamia Ali Gazî din Babadag pe care încă nu am vizitat-o!

Zoazore
[25.09.18 15:07:23]
»

@Yersinia pestis:

de fiecare dată când scriu, încerc să o fac fără a stârni cine știe ce deranj spiritual, pentru că religia este, pentru unii, o chestie foarte importantă. Mi-am și furat, odată, niște voturi negative

Mi-e si teama sa comentez, ca sa nu mi-o fur si eu!

Vezi, d-aia nu scriu eu despre biserici! Ca sa nu-mi iau voturi negative!

Dar am scris despre Sinagoga! Deci...

Religia este o treaba foarte importanta, dar daca e dusa la habotnicie, devine periculoasa!

Am trecut de cateva ori prin Babadag, dar mereu am fost in viteza. Tare eram curioasa cum arata interiorul unei geamii, al unei sinagogi... in general, cel al unui lacas de cult al altei religii, alta decat cea ortodoxa.

Cu riscul de a mi-o lua, vizitez astel de lacase din pura curiozitate! Catolicii si asiaticii nu ne viziteaza manastirile?

adrianaglogo
[25.09.18 15:14:12]
»

@Dan&Ema: Ca sa vezi! Si eu credeam ca e vorba de mine... De citit imi mai fac timp, dar de scris...

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[25.09.18 16:13:08]
»

@Michi: Mulțumesc pentru aprecieri, dacă am și substanță în ceea ce scriu, este cu atât mai bine!

Îmi pare rău că răspund așa de târziu, astăzi am avut o zi foarte ocupată, una din acele zile în care-ai vrea ca orele să fie cât săptămâna, multe de rezolvat și, toate, extrem de importante, ce trebuiau făcute de ieri. Cred că numai noi, oamenii, avem plăcerea de a ne omorî viața cu sarcini din astea, din ce în ce mai multe într-un timp cât mai scurt. mereu mai scurt!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[25.09.18 16:17:59]
»

@iulianic: Sincer, nu sunt un tip conflictual! de regulă accept faptul că toți avem dreptul la o opinie, ba chiar e bine să avem opinii, chiar dacă opuse!

Mă deranjează vehemența! este absurd să ai pretenția că ești deținătorul adevărului absolut! Și, obositor pentru ceilalți.

Religia tinde să devină așa, dar, cred că mileniul al III-lea nu prea mai este de tipul ” Crede și nu cerceta”. De aceea, spun, nu vreau să jignesc pe cineva dar, nu vreau să fiu agasat cu sloganuri, fie ele religioase!

Îmi pasă de voturi în măsura în care exprimă o opinie. Le accept și pe alea negative atâta timp cât sunt pertinente. A-mi reproșa că mi-am permis să râd de biserică, astea nu-mi spun nimic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[25.09.18 16:20:57]
»

@Zoazore: Cum să-mi fie teamă să comentez?! Păi, câtă vreme sunt civilizat în formulări și am substanță în ceea ce spun, de ce mi-ar fi frică?!

Avem dreptul la o părere, ne-o exprimăm civilizat și, gata! Dacă este cineva nemulțumit de părerea mea, să mă contrazică, cu argumente. Altfel, să iau de bună afirmația că Biserica este instituția supremă, nu-mi spune nimic, mi se pare o exagerare, mai ales că nici Biserica nu pretinde asta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Dan&Ema, elviramvio, iulianic, Michi, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Locuri de vizitat în zona Babadag:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.2692899703979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1