ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă

TIPĂREȘTE URM de aici

În timp ce o parte a grupului vizita Grădina Botanică, (pe care o văzusem cu două săptămâni înainte cu ocazia circuitului în Maramureş), câteva doamne am coborât din autocar în faţa superbei construcţii a Operei Române in care funcţionează şi teatrul naţional Lucian Blaga. Clădirea a fost construită în perioada 1904-1906 în stil Art Noouveau şi Neo baroc, are o faţadă cu trei portaluri şi două turnuri scurte pe care sunt două caruri alegorice trase de Terpshihora muza dansului şi Thalia muza comediei. În faţa clădirii, de o parte şi alta sunt statuile lui Mihail Eminescu şi Lucian Blaga.

În faţa operei se află impunătoarea Catedrală Mitropolitană Ortodoxă, cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Între catedrală şi operă este statuia lui Avram Iancu comandată de fostul primar al Municipiului Gh Funar sculptorului I Berindei în 1993. Soclul foarte, foarte înalt al statuii construit din piatră din munţii Apuseni se află în mijlocul unei fântâni arteziene de unde se ridică la mare înălţime statuia propriuzisă de bronz. Monumentul a iscat mari controverse întrucât face distonanţă cu clădirile baroce din jur.

Am intrat în catedrala care era aproape pustie la acea oră. Prima imagine pe care am reţinut-o a fost spaţialitatea impresionantă. În mijlocul ei imensul candelabru era sprijinit de schele de fier şi funii groase, probabil în cadrul unei lucrări de ancorare şi consolidare. Mi-a atras atenţia iconostasul sculptat în stil brâncovenesc şi cele câte două balcoane laterale la pronaos şi naos în care figuri de sfinţi erau lucrate în mozaic cu foiţă de aur.

Catedrala Ortodoxă din Cluj la ora actuală este a treia catedrală ca mărime şi înălţime din România, după cea ortodoxă din Timişoara şi evanghelică din Sibiu. A fost primul edificiu monumental construit după marea unire în perioada 1923-1930 în stil neobizantin şi brâncovenesc. Iniţiativa construcţiei unei mari catedrale la Cluj a aparţinut episcopului Nicolae Ivan care în 1919 a solicitat ajutor financiar Consiliului Transilvaniei şi a obţinut iniţial 2 mil. coroane austro- ungare; în 1920 Primăria Clujului a cedat episcopiei terenul pe care s-a construit catedrala. În urma organizării unui concurs a fost ales proiectul arhitecţilor Constantin Pomponiu şi George Cristinel care şi-au dat măsura valorii la mausoleul de la Mărăşeşti. Scheletul catedralei este din beton armat iar umplutura din cărămidă placată cu piatră de Baciu. Catedrala ridicată pe un soclu înalt are două turnuri pe faţada principală, o amplă cupolă şi o galerie de 18 coloane masive sculptate împrejurul turlei principale înconjurată de alte 4 turle mai mici. La subsol este o criptă în care au fost înmormântaţi episcopul Nicolae Ivan şi mitropolitul Bartolomeu Anania. Cele 4 clopote au fost aduse din Ungaria, cel mai mare cântărind 2 tone. Pictarea interiorului a fost realizată în perioada 1928-1933 de profesorii Anastasie Demian şi Catul Bogdan. Candelabrul mare din naos a fost darul regelui Carol al II-ea iar cel mic din pronaos al patriarhului Miron Cristea. Iconostasul este îmbrăcat în foiţă de argint şi sculptat cu motive brâncoveneşti. Sfinţirea a avut loc în 1933 în prezenţa patriarhului Miron Cristea, a regelui Carol al II-lea, Marelui Voievod Mihai, membri ai guvernului şi oficialităţile vremii. Recesiunea economică din anii 30, apoi războiul şi în urmă comunismul au lăsat nefinalizate unele lucrări de amănunt ale catedralei. Se întrerupseseră sculptarea bazelor celor 18 coloane, arcele de piatră de pe faţadele laterale şi 8 medalione cioplite în piatră. In perioada 1997-2000 aceste lucrări au fost finalizate sub grija şi îndrumarea Mitropolitului Bartolomeu Anania. Tot el a înzestrat în 2001 interiorul catedralei cu icoane realizate în mozaic Vizitarea acestei catedrale a fost un act de cultură şi mi-a produs un sentiment de mândrie.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 21.09.18 17:39:54
Validat / Publicat: 21.09.18 20:37:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.

VIZUALIZĂRI: 566 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Catedrala Mitropolitană Ortodox
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.09.18 20:37:13]
»

Mutat în rubrica "Biserici clujene, CLUJ" (nou-creată pe sait)

ioan marinescu
[21.09.18 21:15:02]
»

Un vot cu drag de la un clujean.

MichiAUTOR REVIEW
[21.09.18 22:11:55]
»

@ioan marinescu:Mulţumesc maestre!

adrianbogdan
[22.09.18 09:22:41]
»

Buna dimineata!

Ma bucur cand cu drag ne prezentati asemenea locuri, nici nu stiam ca la Cluj exista o Catedrala Mitropolitana Ortodoxa.

Votat cu mare drag!

MichiAUTOR REVIEW
[22.09.18 10:34:49]
»

@adrianbogdan: Nici eu nu ştiam dar ne-a lăsat autocarul în faţa ei şi hai să intrăm! Perspectiva este stricată de statuia deşirată a lui Avram Iancu căreia i se putea găsi alt loc. Icoanele în mozaic sunt absolut superbe. Hai să-mi fac reclamă şi să-i fac reclamă rugându-vă să citiţi următorul review din Cluj că aveţi numai de câştigat. Până atunci suspans!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[24.09.18 15:37:09]
»

@Michi: Monumentală construcție! Am intrat și eu în această catedrală cu vreo patru ani în urmă și am admirat interiorul. Unele icoane pictate pe pereți prezintă urme clare de degradare, culorile sunt șterse, au apărut dungi și pete. Este și unul din motivele pentru care s-a luat decizia realizării icoanelor din mozaic.

Deși tehnica mozaicului nu este foarte utilizată în bisericile românești șă ne aducem aminte că mozaicul era foarte apreciat în epoca bizantină. La Cluj se utilizează mozaic de la Murano, lucrările fiind în plină desfășurare - suprafețele mari care trebuie acoperite au nevoie de timp și bani.

În fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Cluj, peste statuia lui Avram Iancu și Opera Națională, se ițește deja altă construcție monumentală: Catedrala Greco-Catolică „Sf. Iosif”.

Mulțumim pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, ioan marinescu, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici, mănăstiri clujene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079257011413574 sec
    ecranul dvs: 1 x 1