ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Obiectivele istorice ale Marii Uniri si crampee din arta traditionala romaneasca

TIPĂREȘTE

Acest review este fara puncte, fiind al 4-lea din excursia noastra in Alba Iulia.

M-am inselat crezand ca venind la Catedrala Reintregirii Neamului si la Sala Marii Uniri vom vedea doar niste cladiri care vor impresiona doar prin incarcatura istorica pe care o cunoastem cu totii. Stilul cladirii, multimea de turisti, pulsul marit al locului, inscriptiile comemorative si bineinteles incarcatura istorica au avut un impact foarte puternic asupra noastra.

Ne-am hotarat sa plecam in Alba Iulia dupa ce am aflat ca s-au restaurant aici, de 1 Mai cateva obiective istorice importante. Ne-am urcat cu totii in masina si am ajuns in jurul amiezii, nestiind ca timpul alocat de noi era prea scurt. Era mai bine daca ajungeam aici de dimineata, fiindca asa nu am reusit sa vizitam tot ceea ce ne-am propus.

Prin oras ne-am descurcat, am urmat indicatoarele ‘’Cetate’’si am ajuns usor la destinatie. Turnul Clopotnita de acces in curtea Catedralei, ridicandu-se impunator peste oras, l-am zarit din departare. Cu o inaltime de 58 metri, domina totul imprejur!

Priveam turnul inalt si impunator si pur si simplu ‘’simteam’’ importanta acestui edificiu! In fata intrarii, de o parte si de alta, busturile regelui Ferdinand I Intregitorul si al sotiei sale, Maria, ne deschid “drumul catre Romania”! Nu aici s-a realizat actul Unirii, cladirea fiind construita abia in 1922, dar aici au fost incoronati suveranii Romaniei Mari, de aceea Catedrala este numita a Reintregirii sau a Incoronarii si reprezinta expresia unitatii nationale. Ne aflam in fata intrarii si stiam si simteam ca e un loc deosebit de important!

In parcare erau doua autocare cu numar de Bucuresti si turisti, multi turisti!... Incinta bisericii este delimitata de galeriile de acces sustinute de coloane si arcade, care unesc cateva paviloane. Trecand prin Poarta, intram in micul parc amenajat in jurul bisericii. Am ratacit putin pe alei, admirand arbustii si florile din gradina. Totul e foarte curat si ingrijit. Grupuri intra si ies din biserica, mi-e dificil sa fac si poze, fiindca nu reusesc sa prind un moment mai liber pentru o imagine de ansamblu. In discutiile celor care trec pe langa noi aud des cuvantul Unire!

Doua doamne care se aflau la un pas de noi admirau si ele gradina. Le-am auzit fara sa vreau: “Ce frumos si ingrijit e! “ “Da, aici a fost Marea Unire si vin aici oameni din toata tara! ” Toti trec solemn si admira peisajul, iar de pe buzele multora se aude “Unire! ”

Emotia, admiratia si mai ales patriotismul se zareste pe chipurile tuturor! Mesajul se transmite de la om la om, astfel ca atmosfera e sugestiva!

Emotia capata nuante mult mai patriotice, cand la intrarea in biserica zarim inscriptiile comemorative care strajuiesc intrarea. Una din ele se refera la Mihai Viteazul si spune asa:

“Aici, pe pamantul trecatoarei glorii a lui Mihai Viteazul, Domn peste Ardeal, s-a indeplinit, dupa trei secole, menirea de a fi impreuna a poporului roman! ”

O alta inscriptie se refera la Horea, Closca si Crisan si ne aminteste ca ‘’Aici, pe pamantul stropit cu sangele martirilor suferintii romanesti, rupti pe roata pentru dreptate, a rasarit dupa un secol si jumatate soarele unitatii nationale’’.

Toti turistii se opresc, citesc aceste ‘’in memoriam’’, fac poze...

Am intrat in biserica plina, unde din cauza multimii nu stiam unde sa privim! De o parte si de alta a altarului erau doua icoane mari, argintii, unde ne ingramadeam cu totii sa ajungem! Erau doua siruri, noi am apucat la cel din dreapta, unde era o icoana cu Fecioara Maria, la cea din stanga nu am reusit sa ajungem si nici macar sa fac o fotografie, fiindca era mereu acoperita de multime!

Foarte tare m-a impresioant o femeie care a stat in genunchi minute in sir, cu capul plecat, randul nostru a trecut, dar ea era tot acolo!... Avea in mana o punga cu haine pe care o tinea strans lipita de icoana si nu-i dadea drumul! Aici, unde s-a realizat visul romanilor care a dainuit mii de ani, oamenii isi pun mari sperante, isi doresc si sunt convinsi ca visele lor se vor implini! Ruga lor capata alte dimensiuni! M-a rascolit aceasta durere, ca si atitudinea oamenilor, a locului...

Dupa ce am vizitat si biserica din apropiere unde-si doarme somnul de veci Iancu de Hunedoara, ne-am indreptat spre statuia lui Mihai Viteazul, care se inalta semeata in fata Palatului Princiar, in care a locuit Mihai Viteazul, in prezent unitate militara. Pe cladire este si aici o placa in memoria maretului voievod, ale caror randuri scrise din suflet, ne amintesc marea lui realizare. Pe un perete, in spatele statuii, admiram un basorelief din bronz, in care Mihai Viteazul este personajul principal.

Vis-a-vis, avem Sala Unirii. Am fost condusi pana la intrare de mari carturari, din anii 1850 – 1990, ale caror busturi decoreaza toata straduta, in total al numarat 7 de o parte si sapte de alta, iar in spatele cladirii, inca 10-15 oameni importanti strajuiesc aleea. Taxa este de 10 lei de adulti si 3. 5 la copii, plus 5 lei taxa pentru fotografiere (sper sa-mi amintesc bine tariful). E o sala destul de mare, solemna, peretii decorati cu portretele oamenilor importanti ai vremii. Am admirat un covor tesut care infatiseaza Romania Mare. Din Sala Unirii ne-am indreptat spre o alta incapere unde am putut admira obiecte traditionale romanesti.

Chiar de la intrare, ne-au intampinat o pereche in costum popular, in fata caruia se pot admira ulcioare, farfurii, vaze, am vazut si tulnice rezemate de un perete. Obiecte artizanale din lemn, butoiase, o caruta, paturi de lana cu motive populare.

Expuse sunt si cateva piese de mobilier. Am ajuns la obiecte religioase: icoane, semne de mormant, modele de usi diaconicesti si imparatesti.

Intr-o alta incapere femei care lucreaza la teserea unui covor, langa ele razboiul de tesut, cu urzeala montata, fac ghem din ata de pe mosorul de lemn.

Un leagan de nuiele atarna de o sfoara si mai incolo, papusi de carpe, spre care s-a dus glont fata mea cea mica, de 1 anisor si doua luni, atunci, fiindca ea iubeste toti bebe care-i inatlneste! Cu greu am luat-o de acolo!

Chiar in fata Salii Unirii se afla Muzeul Unirii, dar ne-am spus ca aici vom intra daca ne ramane timp dupa ce vizitam Castrul Roman. Din pacate, nu am avut...

Aceasta a fost vizita noastra la Catedrala Reintregirii Neamului, de unde am plecat cu un sentiment de profund patriotism.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 25.05.10 00:12:19

VIZUALIZĂRI: 2598 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala Reintregirii Neamului - Turnul Poarta de acces
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

creivean
[25.05.10 05:51:09]
»

@biancuta

Văd că te-ai îndrăgostit de oraşul meu de baştină.

Nu pot decât să te premiez pentru asta.

pepsi70ro
[25.05.10 07:17:18]
»

Ne-ai innebunit cu impresiile despre Alba Iulia, unul dintre cele mai frumoase orase, care imi plac in mod deosebit. Ajung anual acolo la rudele mele si-mi face placere sa-l vizitez de fiecare data observand ceea ce apare nou, sau din pacate ceea ce se degradeaza, fara ca cineva sa faca ceva. Si ma refer aici la vechiul zid al cetatii care in anumite locuri sta sa se prabuseasca.

Voi scrie si eu impresii despre Alba Iulia, foarte greu acum, dupa ce tu ai atins cele mai sensibile si frumoase locuri din vechea cetate. Felicitari pentru review si pma de la mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
biancutaAUTOR REVIEW
[25.05.10 07:38:37]
»

@creivean, te-am "luat" ca fiind din alta parte, dar iti multumesc! E un oras curat si frumos, care-si poarta istoria in toate colturile. Nu am apucat sa ajung la Biserica lui Mihai Viteazul, i-am vazut doar varful din Castrul Roman. Localnicii sunt obisnuiti cu atmosfera si cu obiectivele, dar un turist vede totul diferit.

@pepsi70ro, iti multumesc! Nu stiu la care zid al cetatii te referi, noi am fost la Castrul Roman care s-a restaurat partial, care include Poarta Romana, precum si Cetatea Alba Carolina, despre care am scris in rw meu: Traseul celor trei fortificatii. Tot aici s-a restaurat si Poarta III si Celula lui Horea. Iti multumesc insa aprecieri, daca ai drum prin zona, merita sa treci prin zona istorica sa vezi restaurarile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
creivean
[25.05.10 09:29:41]
»

@biancuta

Sunt născut într-un sat din Alba (IGHIU), la 12 km de reşedinţa de judeţ, unde mi-am făcut studiile, iar mai apoi viaţă m-a aruncat în frumosul oraş de adopţie Oradea.

Despre Ighiu şi împrejurimi poţi citi şi aici: click aici, aici: click aici, aici: click aici şi aici: click aici

Plus toate review-urile despre Alba - Iulia.

Frumoase locuri, binecuvântate cu oameni de omenie, peisaje de neegalat şi încărcate de istoria neamului ROMÂNESC.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
biancutaAUTOR REVIEW
[25.05.10 09:36:22]
»

ai dreptate. Targu-muresenii apreciaza istoria neamului romanesc foarte mult, ca si locurile istorice.

prisad
[25.05.10 22:27:46]
»

L-am admirat intodeauna pe Burebista ,Mihai Viteazul si Vlad Tepes.Citind review-ul tau cu privire la Alba Iulia nu pot decit sa ma bucur.Felicitari !

biancutaAUTOR REVIEW
[25.05.10 23:15:51]
»

Multumesc prisad. Nu ma steptam sa vad aici atata lume si asa agitatie. Credeam ca voi vedea doar cativa turisti plictisiti si... atat.

Pepsi70ro, inca este loc de scris. In plus, tu ai un stil inconfundabil, prin urmare vei fi mult mai apreciat decat sunt eu. Te asteptam cu impresii.

pepsi70ro
[26.05.10 06:41:22]
»

Loc este, timp nu prea e...vom vedea...multumesc bianuta.

david
[26.05.10 17:28:47]
»

O noua incursiune interesanta in istoria neamului romanesc alaturi de Biancuta.

Catedrala Reintregirii Neamului am observat ca este preferata de tinerii insuratei pentru decorul minunat.

biancutaAUTOR REVIEW
[26.05.10 17:36:32]
»

David, s-ar putea sa ai dreptate. Cand am iesit de la Castrul Roman, seara, am vazut o mireasa, iar in parcare era arhiplin, turistii s-au amestecat cu nuntasii, ca nu mai stiai care cine e. Sunt convinsa ca la eliberarea locului din parcare au sarit multi soferi sa-l ocupe. Multumesc pentru aprecieri.

magdalena
[29.05.10 10:43:09]
»

Povestirea ta chiar m-a facut sa ma simt acolo!

Am avut si eu ocazia sa ajung in Alba Iulia chiar cu prilejul Marii Uniri (intr-o delegatie), acum cativa ani, dar nu m-am dus si acum, citind aceste randuri, chiar imi pare rau...

Foarte frumoase si fotografiile.

biancutaAUTOR REVIEW
[29.05.10 18:41:33]
»

Magdalena, daca vei mai avea ocazia sa mergi in Alba Iulia, eu te sfatuiesc nu o ratezi. Iti va lua o zi intreaga, dar merita. Cand suntem in tari straine parcurgem zeci, uneori sute de kilometri ca sa vedem ceea ce au ei acolo atractiv. Si noi avem obiective deosebite iar aici multe dintre ele sunt puse in valoare. Pe langa obiectivele Marii Uniri, de o mare importanta istorica, atractia cea mai mare este data de Cetatea Alba Carolina. Poti vedea aici: http://www.realitatea.net/elena-udrea-prezenta-la-inaugurarea-portii-castrului-roman-a-cetatii-alba_711613.html

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
abbilbal*
[26.09.10 23:56:13]
»

@ david

Biserica Reîntregirii nu este preferată pentru "decorul minunat" ci pentru că este Catedrală Arhiepiscopală şi cei mai mulţi consideră că acolo slujbele au o putere mai mare decât la bisericile de cartier.

Acum ce să zic. Este adevărat că la Catedrală acustica este mai bună decât la multe alte biserici, dar parcă la Capela Facultăţii de Teologie este şi mai bună, iar între un preot de rând, de la ţară, arhiepiscop, mitropolit ori patriarh nu este nicio diferenţă a harului primit prin hirotonie. Diferenţa constă doar prin funcţia administrativă ce o au fiecare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster20*
[27.09.10 09:57:01]
»

Retras punctele standard la cererea autoarei, avand in vedere faptul ca a fost o iesire de o zi. Cred, insa, ca voturile primite vor compensa acest mic neajuns.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, biancuta, creivean, david, domidoc, magdalena, prisad
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alba Iulia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05989408493042 sec
    ecranul dvs: 1 x 1