88883 
nu sunteţi logat. - LOGIN
De văzut în apropierea Ploieștiului

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
22.08.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 4

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Mănăstirea Apostolache – reper mănăstiresc prahovean


Meleagurile prahovene abundă în bogății de tot felul, de la podgoriile cu soiuri nobile la sarea atât de necesară vieții, de la stațiunile montane adevărate perle ale Carpaților la orășelele submontane cu parfum de epocă, de la muzee de importanță națională la lăcașuri de cult străvechi. Istoria, natura, arta, arhitectura, spiritualitatea, cultura – toate sunt bogat reprezentate pe aceste pământuri aflate la umbra munților.

Zilele trecute am vizitat o cetate mănăstirească care a străbătut veacurile și a renăscut în epoca noastră. Cu ajutorul autorităților și cu ajutorul fondurilor bănești provenite din accesarea proiectelor cu finanțare europeană mai multe ansambluri monahale prahovene au fost refăcute, restaurate și puse în valoare. Din această categorie, am vizitat în ultimii ani Mănăstirea Turnu, situată între localitățile Strejnic și Târgșoru Vechi (vezi impresii) și Mănăstirea Vărbila, lângă Urlați (vezi impresii). Cea de-a treia (fostă) mănăstire adusă la lumină am descoperit-o cu mulți ani în urmă, din mersul autoturismului, pe când mă întorceam de la Lacul Siriu. Acum am redescoperit-o restaurată, gata să primească vizitatori și pelerini – este vorba despre Mănăstirea Apostolache, o străveche așezare monastică așezată pe valea Cricovului Sărat.

Poziționare și acces. Monumentul istoric este situat în comuna prahoveană omonimă, în satul reședință, în apropierea centrului cultural-administrativ al așezării. Venind dinspre Ploiești sunt circa 40 de km de străbătut pe DN 1B, apoi stânga spre Urlați pe DJ 102C până la destinație. În dreptul școlii generale din satul Apostolache se virează stânga pe o străduță, exact unde avem indicatorul de monument istoric („Biserica Nașterea Maicii Domnului” – hramul e indicat greșit!). Urcăm o rampă ușoară și după 250 m ajungem în fața obiectivului. Intrați în curtea exterioară cu autoturismul, există o parcare amenajată, pietruită și încăpătoare.

Scurte date istorice. Promotoriul ce se înalță deasupra râului Cricovul Sărat a constituit un loc propice dezvoltării unei așezări umane, săpăturile arheologice au evidențiat existența unui habitat uman din epoca bronzului care a supraviețuit și epocii migrațiilor. Terenul pe care s-a întins așezarea în Evul Mediu era puternic împădurit, ferită într-un fel de incursiunile dușmanilor.

Marele Dicționar Geografic al României ne informează că la sfârșitul veacului al XIX-lea în comuna Apostolache existau mai multe cariere de piatră, dar și locuri de unde se exploata sare („La Sărături”). Pe lângă apele sărate, pe timpul verii se utilizau pentru scăldat/tratament gropile cu nămol sulfuros (la „Pute-Rău”) aflate în apropierea satului (observatorulph.ro/exclusi ... -la-apostolache).

Legenda ne spune că apariția schitului Apostolache este rezultatul unui eveniment nefericit: moartea unui fiu de boier aflat în transit în zonă. Comisul Apostolache, dregător care se ocupa cu îngrijirea cailor și a grajdurilor curții domnești, ridică pe urmele unei mai vechi zidiri o mică mănăstioară pentru odihna veșnică a fiului său. Cert este că acest comis Apostolache și soția sa, Voichița, sunt ctitorii acestei mănăstiri înălțate între 1645-1652. Biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, la care s-a adăugat ulterior hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Chiar înainte de terminarea lucrărilor, ctitorul închină lăcașul de cult așezământului Dochiariu de la Muntele Athos. O incursiune tătărească provoacă distrugeri grave mănăstirii, care este însă refăcută. Un cutremur puternic provoacă noi stricăciuni, dar ansamblul monahal beneficiază din nou de lucrări de refacere pe la 1850. Legea secularizării averilor mănăstirești conduce la părăsirea lăcașului de către călugări și transformarea în biserică de mir.

Ansamblul monahal intră în atenția unui protocol de schimburi culturale româno-franceze, astfel că în 1992 se deschide aici primul șantier-școală comun franco-român, având drept scop conservarea și restaurarea mănăstirii. Noi lucrări au loc după 1998, dar principalele acțiuni de refacere și punere în valoare a ansamblului monahal au loc după 2010 când se semnează un contract de finanțare cu fonduri europene.

Vizita la Mănăstirea Apostolache

Parcăm autoturismul în locul special amenajat în curtea exterioară, în mijlocul unei livezi de pomi roditori. Pe deasupra copăceilor încărcați de mere se văd culmile înverzite și acoperișurile caselor din împrejurimi. În fața noastră se înalță zidurile albe ale așezământului monahal, turle zvelte și acoperișuri tradiționale de șiță. În stânga se află casa parohială, care se pare că la un moment dat a găzduit o școală de meserii, ale căror începuturi datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea atunci când inginerul Vasile Pappa întemeiază această instituție pe cheltuiala sa (se studia timp de 3 ani în următoarele meserii: dogărie, rotărie, fierărie și împletituri de răchită).

Pătrundem în incinta fortificată pe sub arcada turnului clopotniță. Construit în aceeași perioadă a lui Matei Basarab, turnul de formă pătrată e impozant, solid, ornat sub streașină cu un brâu tip zimți de fierăstrău. Ne întâmpină o doamnă care ne va conduce cu amabilitate pe tot parcursul vizitei la fosta mănăstire Apostolache.

În mijlocul curții se află biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, un edificu nu prea mare, în plan trilobat, cu o turlă principală pe naos și două turle mai mici pe pronaos. Intrăm în pridvor, azi închis și observăm singurele urme conservate ale picturii din 1850, câteva trăsături colorate de penel. În interior toată pictura este nouă, degradarea a fost prea mare pentru a se mai putea salva ceva. Am putut însă admira catapeteasma realizată din lemn, cu frumoase ornamentații sculptate; vechiul iconostas a fost restaurat, icoanele fiind încă afectate de fumul lumânărilor și trecerea vremii. În pronaos au fost descoperite două morminte, unul presupunându-se a fi al Voichiței, soția comisului Apostolache – a fost găsit un inel de damă.

Am fost invitați apoi în casa Stăreției o clădire impunătoare reconstruită pe baza amprentelor la sol rămase. Urcăm în foișorul spațios, sprijinit pe stâlpi de lemn, după care pătrundem într-o sală de mari dimensiuni. Aici am avut prilejul să îl întâlnim pe părintele paroh și să schimbă câteva cuvinte. Preotul ne-a condus la etaj unde se află un mic muzeu.

După ce am ieșit din Stăreție, am făcut câțiva pași pe o prispă împodobită cu mușcate roșii, e corpul chiliilor; aici am văzut una din camerele oferite vizitatorilor/pelerinilor pentru cazare. Interesantă amenajarea, camera beneficiază de etaj, la primul nivel se află un spațiu de socializare (fotolii, măsuță, tv), iar la etaj sunt amplasate două paturi. Fiecare cameră are baie proprie, cu duș. Mobilierul e simplu, strictul necesar, scoarțe pe jos și un aer răcăros nemaipomenit. Camere se află și la mansarda clădirii; există și o bucătărie, astfel că se poate discuta și de un mic dejun.

Muzeul Mănăstirii Apostolache

Nu este vorba de foarte multe săli sau exponate, dar micuțul muzeu își îndeplinește cu prisosință rolul educativ și de păstrare a memorie înaintașilor. Prima încăpere este dedicată obiectelor de cult și icoanelor păstrate din vremea fostei mănăstiri. Două vitrine etalează o serie de vechi cărți bisericești, mule datând din secolul al XIX-lea. În muzeu și-a găsit locul și rama cu vechiul istoric al mănăstirii care a stat agățată zeci de ani în lăcașul de cult. Vedem și două interesante hărți ale județului Prahova, una datând de pe vremea regelui Carol I.

A doua încăpere reproduce un interior țărănesc de pe valea Cricovului Sărat. Îmi plac mult scoarțele și păretarele viu colorate, dar și războiul de țesut, nelipsit din gospodăriile de altădată. Remarc piesele de mobilier, obiectele de lemn și ceramică, lampa cu fitil, vârtelnița și multe altele. E un colț „viu” care reflectă viața țăranului prahovean.

Concluzii. Am ieșit în curtea înconjurată de ziduri și am mai făcut câțiva pași în jurul bisericii. Lângă turnul-clopotniță se află un magazin de obiecte bisericești și lumânărarul. Curtea e în parte acoperită cu lespezi de piatră, parte cu iarbă și trandafiri. Nu se aude decât șoapta vântului, în rest liniște deplină.

Vă recomand să vizitați fosta Mănăstire Apostolache dacă ajungeți în zonă și, de ce nu, să poposiți o zi-două aici dacă căutați liniște, peisaje naturale sau clipe petrecute în lumea satului românesc.

Alegeri inspirate!

---
Impresii încărcate de tata123 in 22.08.2018 15:38:09

Validat / Publicat: 22.08.18 17:05:45


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 723


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  36200 PMA (din 38 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mihaelavoicu
[22.08.18 22:12:40]
» mesaj pers

   La un punct diferență de un superbonus meritat cu prisosință, la 10 km de Ploiești și spre rușinea mea pe meleagurile natale ale soțului meu, dar eu la Mănăstirea Apostolache nu am fost niciodată.

   P15 și P16, de discutat. Încăperea este superbă, toaleta gri înghesuită e o frumusețe, lăicerul de pe jos, așa numai o bucată cât apare este superb.

   Lada de zestre este aidoma, identică și la fel cu a soacrei mele, care era din zonă. O am la mare cinste și e la mare cătare. Asemenea macatul de pe pat, chiar și dantela ce atârnă.

   Perdeaua e foarte originală, dar montată pe înălțime, trebuia pe lățime. Îmi curg ochii la ulcica cu mâner rotund și la putineiul din lemn.

   Numai bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- tata123
[23.08.18 10:05:39]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Mulțumesc pentru completări. Camera tradițională prahoveană amenajată în cadrul muzeului de la fosta Mănăstire Apostolache impresionează prin obiectele expuse și cromatica deosebită a țesăturilor.

   Sub Stăreție și chilii există beciuri spațioase care sunt în curs de amenajare; se dorește constituirea unui muzeu/lapidarium care să adăpostească cruci vechi de piatră adunate din zonă.

   Numai bine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- mihaelavoicu
[23.08.18 15:29:51]
» mesaj pers

   @tata123: Dacă vor să facă lapidarium și dacă ei nu știu, dar nu se poate să nu știe, în cimitirul din satul Valea Cucului, ce ține administrativ de Apostolache, sunt multe astfel de cruci din piatră, de o vechime foarte mare. Și probabil în toată zona.

   Unele sunt cruci de căpătâi, altele așezate alături de cele noi, dar durerea mea mare a fost când am văzut și aruncate la groapa de gunoi. Chiar și rupte, frânte, bucăți de vechi cruci. ! Astea sunt ”Cruci care plâng! ”

   Organizatorii muzeului ar trebui urgent să le salveze.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2018] „Cetatea” mănăstirească Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001648">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001648"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001648">Şterge vot</a></div><span id="v91001648" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001648)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001648Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001648MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2018] „Cetatea” mănăstirească Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2018] Casa parohială - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001650">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001650"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001650">Şterge vot</a></div><span id="v91001650" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001650)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001650Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001650MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2018] Casa parohială - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2018] Turnul clopotniță - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001652">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001652"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001652">Şterge vot</a></div><span id="v91001652" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001652)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001652Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001652MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2018] Turnul clopotniță - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2018] Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001653">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001653"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001653">Şterge vot</a></div><span id="v91001653" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001653)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001653Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001653MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2018] Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2018] Frumosul iconostas din biserica fostei Mănăstiri Apostolache. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001654">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001654"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001654">Şterge vot</a></div><span id="v91001654" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001654)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001654Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001654MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2018] Frumosul iconostas din biserica fostei Mănăstiri Apostolache.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2018] Ctitorii mănăstirii: comisul Apostolache și soția sa Voichița. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001656">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001656"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001656">Şterge vot</a></div><span id="v91001656" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001656)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001656Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001656MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2018] Ctitorii mănăstirii: comisul Apostolache și soția sa Voichița.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2018] Biserica fostei mănăstiri este situată în mijlocul incintei. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001659">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001659"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001659">Şterge vot</a></div><span id="v91001659" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001659)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001659Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001659MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2018] Biserica fostei mănăstiri este situată în mijlocul incintei.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2018] Stăreția și corpul chiliilor - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001661">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001661"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001661">Şterge vot</a></div><span id="v91001661" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001661)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001661Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001661MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2018] Stăreția și corpul chiliilor - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2018] În muzeul fostei Mănăstiri Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001663">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001663"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001663">Şterge vot</a></div><span id="v91001663" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001663)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001663Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001663MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2018] În muzeul fostei Mănăstiri Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2018] Vechi cărți religioase în muzeu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001665">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001665"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001665">Şterge vot</a></div><span id="v91001665" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001665)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001665Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001665MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2018] Vechi cărți religioase în muzeu.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2018] Icoane expuse în muzeu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001666">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001666"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001666">Şterge vot</a></div><span id="v91001666" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001666)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001666Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001666MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2018] Icoane expuse în muzeu.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2018] Obiecte metalice de cult - muzeul fostei Mănăstiri Apostolache. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001668">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001668"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001668">Şterge vot</a></div><span id="v91001668" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001668)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001668Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001668MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2018] Obiecte metalice de cult - muzeul fostei Mănăstiri Apostolache.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2018] În muzeul fostei Mănăstiri Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001671">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001671"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001671">Şterge vot</a></div><span id="v91001671" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001671)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001671Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001671MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2018] În muzeul fostei Mănăstiri Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2018] Istoricul mănăstirii agățat zeci de ani în biserică a ajuns obiect de muzeu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001672">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001672"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001672">Şterge vot</a></div><span id="v91001672" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001672)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001672Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001672MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2018] Istoricul mănăstirii agățat zeci de ani în biserică a ajuns obiect de muzeu.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2018] Interior țărănesc din zona văii Cricovului Sărat - în muzeul fostei Mănăstiri Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001675">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001675"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001675">Şterge vot</a></div><span id="v91001675" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001675)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001675Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001675MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2018] Interior țărănesc din zona văii Cricovului Sărat - în muzeul fostei Mănăstiri Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2018] În muzeul fostei Mănăstiri Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001677">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001677"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001677">Şterge vot</a></div><span id="v91001677" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001677)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001677Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001677MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2018] În muzeul fostei Mănăstiri Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2018] În muzeul fostei Mănăstiri Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001678">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001678"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001678">Şterge vot</a></div><span id="v91001678" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001678)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001678Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001678MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2018] În muzeul fostei Mănăstiri Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2018] În pridvorul chiliilor - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001679">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001679"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001679">Şterge vot</a></div><span id="v91001679" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001679)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001679Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001679MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2018] În pridvorul chiliilor - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [AUG-2018] Zid de incintă și curte - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001680">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001680"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001680">Şterge vot</a></div><span id="v91001680" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001680)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001680Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001680MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2018] Zid de incintă și curte - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [AUG-2018] Livada mănăstirii - o zonă de dealuri înalte - Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001682">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001682"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001682">Şterge vot</a></div><span id="v91001682" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001682)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001682Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001682MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2018] Livada mănăstirii - o zonă de dealuri înalte - Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2018] Imagine de ansamblu - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 22.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av1001685">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1001685"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1001685">Şterge vot</a></div><span id="v91001685" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1001685)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1001685Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1001685MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2018] Imagine de ansamblu - fosta Mănăstire Apostolache, Prahova.
foto tata123 [22.08.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.118061065674 sec