88281 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Sebeș și împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
07.08.2018
DE
Avatar Safta Radu
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Rosiorii de Vede
înscris/ă în 16.04.13
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

O scurtă plimbare prin Şugag


Urmare de aici

Nu sunt un fan al drumurilor forestiere, oriunde ar fi ele şi oricât ar fi de bune tot drumuri forestiere sunt, de multe ori capriciile vremii le fac inaccesibile, din acest motiv nereuşind să ajung la Mănăstirea Oaşa şi Luncile Prigoanei, aşa că sejurul pe Transalpina, la Hotel Popasul Regelui, ne-a oferit prilejul de a da o raită prin Şugag, comună situată cam la 16-17 km. de locul unde noi eram cazaţi, drumul este ca-n palmă, iar peisajele sunt ireal de frumoase.

Comuna Şugag, cea mai sudică a judeţului Alba, dar şi una dintre cele mai mari ca suprafaţă, cam 240 kmp., este situată pe Valea Frumoasei, între Munţii Şureanu şi Munţii Cindrel, pe cursul mijlociu al râului Sebeş, şi are în componenţă 7 sate: Şugag (reşedinţa) Arţi, Bârsana, Dobra, Jidoştina, Mărtinie şi Tău-Bistra. Cel mai apropiat oraş de Şugag este Sebeş, situat la 30 km. unde se poate ajunge parcurgând Transalpina, iar până la Alba Iulia sunt 45 km.

Despre Valea Frumoasei, marele scriitor Mihail Sadoveanu, îndrăgostit iremediabil de aceste frumoase locuri, spunea aşa: ,,Se află undeva în Ţara Ardealului, între ţinuturile Inidoarei şi Albei, o apă viforoasă; oamenii dinspre câmpie îi zic Sebeşul, cei mai vechi de pe înălţimi îi zic Frumoasa. Mi-am înălţat ochii, am văzut acvila împărătească plutind pe aripile-i largi, întoarse zimţuit la sfârcuri, se ducea cătră stânca din înaltul cerului cel mai de sus al pustiei. Din locurile acestea unde am petrecut şi am stat privind, cu sufletul îmblânzit de dulceaţa lor, se desfăşură păduri după păduri, şi iarăşi păduri nesfârşite''.

Am ajuns în Şugag pe o vreme splendidă, cu cer senin, şi fiindcă ne aflam în centrul localităţii, nu puteam rata vizita la Centrul Etnografic, unde am fost întâmpinaţi de custodele acestuia, doamna Tatiana Maniu, o persoană care cunoaşte foarte bine obiceiurile şi tradiţiile zonei, oferindu-ne cu multă amabilitate explicaţii cu privire la obiectele expuse. Am intrat în camera cu interior de casă ţărănească, unde am admirat obiectele vechi, ca parsăchiul - stativul pentru vase (blide, ulcele, vase de pământ) tiglăzăul - fierul de călcat, vârtelniţa - depănarea lânii, bumbacului sau inului, cu 2,3 sau 4 aţe, patul cu străjac din paie - salteaua, având pe el pus un lepedeu - un cearşaf din bumbac cu margine din cipcă, cu motive florale, şi covor de lână, pe care erau aşezate căpătuile - pernele. În camera cu obiecte gospodăreşti am putut vedea multe obiecte ale căror denumiri ne erau complet necunoscute, precum crestăul, obiect folosit la mărunţirea caşului, tarcalăul - vechiul compas folosit în tâmplărie, spintăluşul - un cuţit mai mic, folosit în tâmplărie, hârbeica - oala de fontă pentru gătit, sau bota - un vas din lemn folosit la păstrarea apei sau a laptelui bătut. În camera portului popular am admirat costumele vechi specifice zonei, în culorile alb şi negru, atrăgându-mi atenţia steagul de nuntă, împodobit cu o bandă tricoloră, batiste, bănuţi şi clopoţei, săcăteul - traista cu merinde, dar şi opincile cu nojiţe şi vălui - ţinuta de iarnă folosită de ţăranii din zonă, constând în bucăţi groase de pânză ataşate la opinci, înalte până la genunchi, pentru a proteja picioarele de frig şi zăpadă. Despre batiste se spune că numărul acestora de pe steag reprezenta numărul mândruţelor pe care le-a avut feciorul înainte de a se căsători. Un alt obicei al locului spune că înainte de plecarea cu oile pe munte, dacă un băiat era plăcut de o fată, primea de la aceasta o batistă, semn că îi va duce dorul, se va gândi numai la el, batistă pe care o păstra până la întoarcerea în sat.

Referitor la portul popular, nu am putut trece peste un amănunt interesant: costumele populare din zona Şugag - Jina - Poiana Sibiului, dar şi obiceiurile şi cântecele sunt destul de asemănătoare cu cele din zona Novaci, jud. Gorj, explicaţia fiind că la sfârşitul secolului XIX, din cauza taxelor împovărătoare impuse de administraţia Imperiului Austro-Ungar, mii de familii din judeţele Alba şi Sibiu şi-au părăsit casele, şi-au luat bunurile şi animalele, în special oi, stabilindu-se în nordul Olteniei, mai ales în zona Novaci, unde au găsit condiţii mai bune de trai, mai puţine taxe de plătit şi păşuni întinse şi bogate pentru animalele lor. Pe pereţii din holul Centrului sunt expuse fotografii vechi, ce imortalizează momente din viaţa comunităţii, într-una din camere fiind şi o colecţie de documente foarte vechi ale bisericii din localitate.

După consemnarea impresiilor în cartea de onoare a acestui frumos loc reprezentând portul, obiceiurile şi tradiţiile locale, am plecat către un alt obiectiv despre care îmi povestise doamna Tatiana Maniu, şi anume vâltoarea de la locuinţa familiei Avram Mircea din cătunul Dobra de Jos, o maşină de spălat naturală, funcţională şi astăzi, construită între anii 1916-1918 de către tatăl acestuia, Avram Victor, inscrisă de ani buni în Patrimoniul Cultural Naţional. Cât am putut şi eu să reţin, vâltoarea este construită pe un colac din lemn cu diametrul de 2 metri în partea de sus, funcţionând cu alimentare pe apa din pârâul Valea Dobrei. Piua, unde se bat hainele, are montată o roată din lemn cu peleţi sub formă de aripi, acţionată hidraulic. Apa curge printr-un canal cu lăţimea de 80 cm. la bază şi 55 cm la vâltoare, căzând de la o înălţime de 1,30m. Roata este fixată pe un fus cu o lungime de 4 m., pe care sunt fixate 2 palete diametral opuse, care la rândul lor acţionează 2 ciocane din stejar masiv, cu o greutate de 47 respectiv 52 kg. Acestea bat într-o oală de lemn unde se introduc ţesăturile din lână, procesul durând cam 2-3 zile. Bătaia ciocanelor determină creşterea temperaturii apei până la 40 de grade. Sper că nu am greşit cu explicaţiile, chestii inginereşti domnule! Tot pe raza satului Dobra, în cătunul Dobra de Jos, mai poate fi văzută o vâltoare la gospodăria familiei Ghibescu Ioan.

De remarcat faptul că pe raza comunei Şugag, în Luncile Prigoanei, anual se desfăşoară Festivalul ,,Zii Bade cu Fluiera'', în perioada 10 - 20 iulie, un târg unde crescătorii de animale din zonă îşi prezintă produsele, au loc spectacole folclorice, foc de tabără, foc de artificii etc., şi ,,Statu' la vase'', obicei unic în ţară, reînviat în anul 2008, care se desfăşoară în a doua zi de Paşte, tinerile perechi de căsătoriţi mergând la biserica din localitate, unde stau la mese şi primesc diverse daruri de la rude şi prieteni, în special vase.

Ce mai puteţi vedea în comuna Şugag sau în apropierea acesteia? Pe drumul dintre Şugag şi Jina, poate fi admirat un monument ale naturii ,,Pintenii din Coasta Jinei'', o rezervaţie naturală formată din stânci, situată la o altitudine cuprinsă între 700 şi 900 m. Din păcate pentru mine, deşi am traversat drumul dintre Şugag şi Jina, am trecut pe lângă acestea şi nu le-am văzut, nu există panouri care să indice existenţa acestor splendori ale naturii. La aproximativ 7 kilometri de satul Şugag, către satul Tău-Bistra, pot fi văzute alte formaţiuni de stânci şi anume ,,Masa Jidovului'', sau ,,Masa Uriaşului'', ,,Jgheabul lui Costanda'' şi ,,La Grumaz'', însă şi acestea sunt nemarcate, fiind dificilă şi oprirea pentru a le vedea, nu există parcări sau refugii în zonă, aproape toată porţiunea de drum este cu linie continuă, pereţii versanţilor sunt destul de aproape de şosea. Tot pe raza comunei puteţi ajunge la Luncile Prigoanei, Poarta Raiului, Mănăstirea Oaşa, lacurile de acumulare Oaşa şi Tău-Bistra, locuri de o frumuseţe aparte, care îţi rămân în suflet pentru totdeauna.

Cei care doresc să se cazeze în Şugag au de unde alege, sunt oferte de cazare pentru toate buzunarele, pe raza comunei funcţionând peste 30 de pensiuni, hoteluri sau cabane.

Închei aici acest review, nu înainte de a vă recomanda cu căldură să vizitaţi comuna Şugag şi frumoasele sale obiective turistice, locuri de desfătare pentru minte, trup şi suflet.

Vacanţe frumoase vă doresc!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de Safta Radu in 07.08.2018 18:36:00

Validat / Publicat: 07.08.18 19:37:17


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1004


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  65700 PMA (din 49 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster26
[07.08.18 20:05:20]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Sebeș și împrejurimi, SEBEȘ [AB]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[07.08.18 20:19:17]
» mesaj pers

   @Safta Radu: Foarte interesant și frumos muzeul!

   O parte din denumiri nu le-am auzit, dar despre patul cu strujae, lepedeu și căpătuie mai auzisem.

   Apoi, hârbeica este, la noi, tuciul, iar văluile sunt obielele. Zic bine?

Despre batiste se spune că numărul acestora de pe steag reprezenta numărul mândruţelor pe care le-a avut feciorul înainte de a se căsători.
= asta-i de laudă? Sau de rușine?

   Frumoase locuri, frumoși oameni!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- webmaster
[07.08.18 20:28:05]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   --

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.18 20:39:18]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulţumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mprofeanu
[07.08.18 20:47:12]
» mesaj pers

   @Safta Radu: Am citit cu plăcere acest review despre o zonă atât de frumoasă și bogată în tradiții. Interesante denumirile populare din muzeu și frumoase sunt și pozele!

   Ce păcat că nu știm să apreciem fiecare colțișor al acestei țări, măcar un indicator, o precizare, așa cum bine spuneai...

   Poza 20 aș denumi-o: "minune verde"...

   Excursii frumoase vă doresc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.18 21:32:12]
» mesaj pers

   @Zoazore: Vălui = obiele, cred, nu mă pricep la d-astea. Cât despre batiste, nu cred că-i o chestie de ruşine, altfel nu mai era vizibilă, nu se mai prindeau batistele pe steag. Tocmai de aceea am menţionat denumirile obiectelor văzute, sunt total diferite de cele din zona mea.

    Mulţumesc de vizită şi vot.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.18 22:33:11]
» mesaj pers

   @mprofeanu: Valea Sebeşului este o zonă mirifică, din păcate destul de puţin promovată. Aşa este, nu ştim să ne promovăm valorile, nu ştim să ne promovăm uriaşul potenţial turistic de care dispunem. Prin călătoriile mele în ţară am întâlnit cazuri de biserici fortificate închise, mici muzee închise, biserici vechi de sute de ani din zone mai izolate cu lacătul pe uşă etc. Un preot de la o biserică din judeţul Hunedoara mi-a spus odată că nu ţine deschis pentru că oricum nu vine nimeni, deşi lăcaşul de cult are o vechime de cel puţin 250 de ani. La muzeul de icoane pe sticlă de la Sibiel, unicat în Europa, am fost de trei ori, şi de fiecare dată 75% din vizitatori erau străini, şi exemplele pot continua. Asta e, poate viitorul va fi mai luminos...

    Mulţumesc pentru vizită şi vot.

    Vacanţe frumoase!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- ghisor
[07.08.18 22:57:39]
» mesaj pers

   @Safta Radu: Am facut o schita dupa descrierea valtorii. Mie mi-a dat unghiul intre fus si paleta de 37 de grade si 11 minute. Poti sa-mi confirmi, te rog? :))

   Lasand gluma de-o parte, frumoase locuri ai vazut.

   Si cand locurile vazute sunt frumoase, parca si articolul iese frumos, mai ales ca povestitorul e dibaci :).

   Toate cele bune.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.08.18 23:07:33]
» mesaj pers

   @ghisor: Salutare!

    Eşti cumva inginer şi nu ştiu eu? :)

    Într-adevăr, locurile pe care le-am vizitat sunt foarte frumoase, cu multe obiceiuri şi tradiţii, cu oameni harnici şi frumoşi.

    Cât despre frumuseţea articolului şi dibăcia autorului, aici mai trebuie să discutăm, lucrurile nu stau chiar aşa, eşti tu prea generos...

    Mulţumesc pentru vizită şi vot.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- ghisor
[07.08.18 23:14:53]
» mesaj pers

   @Safta Radu: Sunt inginer... acum stii :)

   Restul (despre articol si autor), ramane cum am stabilit.

   Nu-s generos, din contra, sunt zgarcit :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[08.08.18 09:57:51]
» mesaj pers

   În portul de la P08, s-a prezentat o doamnă la întâlnirea de la Alba Iulia din martie. Era așa frumos!! Și ea, așa frumoasă! Că i-am făcut o poză.

   Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[08.08.18 10:28:58]
» mesaj pers

   @Safta Radu: O zonă împădurită superbă, cu aer curat și miros de conifere. Am urcat de două ori pe DJ 106E între Dobra și Jina pe serpentine amețitoare. Pe această porțiune de șosea este granița dintre județele Alba și Sibiu.

   Ajunși sus, la marginea satului Jina, peisajul se deschide spre zări. Păduri întinse pe versanți, pajiști cu flori de câmp, căsuțe cu acoperișuri roșii se desfășoară sub ochii noștri.

   Anul trecut cercetând hărțile și fotografiile de pe Internet am identificat în zonă o mănăstire relativ nouă: Mănăstirea Măgura cu o frumoasă biserică de lemn (viziteazaalbaiulia.ro/manastirea-magura).

   Mulțumim pentru descrieri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Zoazore
[08.08.18 11:09:05]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: @Ioana74, cu sotul ei. Sunt din Alba!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.08.18 12:29:44]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Costumul din P08 la care faceţi referire este foarte frumos, dar aş dori să spun altceva: toate costumele populare din toate zonele ţării noastre sunt frumoase. Cred că în materie de tradiţii, obiceiuri şi port popular strămoşii noştri ne-au lăsat o moştenire cu care puţine alte popoare se pot lăuda, obligaţia noastră este să ducem mai departe tot ce ne-a fost lăsat.

    Mulţumesc pentru vizită şi vot.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.08.18 12:42:51]
» mesaj pers

   @tata123: N-am vrut să mai încarc memoria cititorilor AFA cu numărul drumului judeţean dintre Şugag şi Dobra, ştiam că este DJ 106E, oricum ,,colegul'' Zoazore m-a intitulat într-un review mai vechi ,,domnul GPS''. :)

    Ai dreptate, peisajele care pot fi văzute din drumul judeţean sunt ameţitor de frumoase, dar au fost probleme mari cu căderile de piatră şi pământ de pe versanţi, cel puţin când am trecut eu pe acolo, în urmă cu 3 săptămâni, se circula cu dificultate.

    Mulţumesc pentru vizită şi vot.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- mihaelavoicu
[08.08.18 12:43:06]
» mesaj pers

   @Zoazore: Mulțumesc! Acum știu. Ștefani.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[08.08.18 12:49:21]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Da, Ioana Stefani. Si mai era si @elviramvio cu un costum asemanator.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[08.08.18 12:58:15]
» mesaj pers

   @Zoazore: Exact. Și Elvira, la fel. Era superbă!

   Dacă te uiți bine, toate costumele noastre sunt frumoase. Ce, al tău, nu era? Aveai și coroniță!! Erai o Zână!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[08.08.18 13:04:35]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: @adri-nico sa traiasca!

   Toti am fost frumosi, fiindca ne respectam strabunii!

   @Safta Radu: Si ce? Te-ai dezmintit, domnule GPS? :*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[08.08.18 22:55:53]
» mesaj pers

   @Safta Radu:

   Frumos articol.

   Să ştii că în tot nordul Munteniei în munte sunt sate de ardeleni refugiaţi din Ardeal. Aproape de casa mea argeşană este Dragoslavele cu această origine iar de aici unii s-au refugiat în Moldova şi au întemeiat acolo cătune ce s-au dezvoltat frumos.

   După ultimele tale articole, mi-am lungit lista de plimbări...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.08.18 10:22:32]
» mesaj pers

   @elviramvio: Aveţi dreptate, sunt multe locuri din nordul Munteniei unde s-au refugiat mii şi mii de familii de ardeleni. De exemplu, în Dragoslavele au venit cei din zona Braşovului, că erau mai aproape, în Gorj şi Vâlcea au ajuns cei din Alba, Sibiu şi Hunedoara, şi exemplele pot continua.

    Spuneaţi ceva de o listă de plimbări, la câte locuri frumoase avem în ţărişoara noastră, ar trebui să avem o listă nesfârşită.

    Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru vot.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[20] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2018] La plimbare prin Şugag. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995620">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995620"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995620">Şterge vot</a></div><span id="v9995620" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995620)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995620Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995620MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2018] La plimbare prin Şugag.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2018] Centrul comunei Şugag. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995622">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995622"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995622">Şterge vot</a></div><span id="v9995622" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995622)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995622Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995622MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2018] Centrul comunei Şugag.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2018] În faţa Centrului Etnografic din localitate. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995624">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995624"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995624">Şterge vot</a></div><span id="v9995624" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995624)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995624Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995624MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2018] În faţa Centrului Etnografic din localitate.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2018] Exponate în micul muzeu. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995627">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995627"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995627">Şterge vot</a></div><span id="v9995627" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995627)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995627Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995627MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2018] Exponate în micul muzeu.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2018] Fotografii vechi. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995629">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995629"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995629">Şterge vot</a></div><span id="v9995629" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995629)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995629Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995629MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2018] Fotografii vechi.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2018] Exponate la Centrul Etnografic. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995630">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995630"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995630">Şterge vot</a></div><span id="v9995630" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995630)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995630Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995630MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2018] Exponate la Centrul Etnografic.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2018] Camera cu interior de casă ţărănească. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995633">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995633"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995633">Şterge vot</a></div><span id="v9995633" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995633)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995633Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995633MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2018] Camera cu interior de casă ţărănească.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2018] Camera portului popular. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995638">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995638"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995638">Şterge vot</a></div><span id="v9995638" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995638)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995638Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995638MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2018] Camera portului popular.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2018] Camera portului popular. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995641">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995641"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995641">Şterge vot</a></div><span id="v9995641" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995641)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995641Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995641MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2018] Camera portului popular.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2018] Camera portului popular. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995642">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995642"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995642">Şterge vot</a></div><span id="v9995642" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995642)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995642Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995642MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2018] Camera portului popular.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2018] Război de ţesut. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995646">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995646"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995646">Şterge vot</a></div><span id="v9995646" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995646)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995646Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995646MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2018] Război de ţesut.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2018] Documente vechi ale bisericii din comună. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995647">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995647"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995647">Şterge vot</a></div><span id="v9995647" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995647)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995647Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995647MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2018] Documente vechi ale bisericii din comună.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2018] Obiecte gospodăreşti. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995651">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995651"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995651">Şterge vot</a></div><span id="v9995651" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995651)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995651Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995651MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2018] Obiecte gospodăreşti.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2018] Obiecte gospodăreşti. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995654">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995654"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995654">Şterge vot</a></div><span id="v9995654" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995654)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995654Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995654MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2018] Obiecte gospodăreşti.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2018] Fotografii vechi. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995656">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995656"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995656">Şterge vot</a></div><span id="v9995656" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995656)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995656Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995656MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2018] Fotografii vechi.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUL-2018] Documente vechi. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995660">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995660"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995660">Şterge vot</a></div><span id="v9995660" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995660)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995660Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995660MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2018] Documente vechi.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUL-2018] Vâltoarea din gospodăria familiei Avram. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995661">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995661"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995661">Şterge vot</a></div><span id="v9995661" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995661)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995661Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995661MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2018] Vâltoarea din gospodăria familiei Avram.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUL-2018] Vâltoarea, mai de aproape. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995662">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995662"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995662">Şterge vot</a></div><span id="v9995662" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995662)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995662Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995662MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2018] Vâltoarea, mai de aproape.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUL-2018] Pe drumul dintre Jina şi Şugag. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995663">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995663"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995663">Şterge vot</a></div><span id="v9995663" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995663)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995663Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995663MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUL-2018] Pe drumul dintre Jina şi Şugag.
foto Safta Radu [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUL-2018] Masa Jidovului. -- foto by <b>Safta Radu</b> [uploaded 07.08.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av995664">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995664"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995664">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUL-2018] Masa Jidovului.
foto Safta Radu [07.08.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

[20] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.130843162537 sec