88263 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas prin Ţara Bascilor

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
07.08.2018
DE
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 05.01.13
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
TIP: TEAM-BUILDING

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Vitoria-Gasteiz, capitala comunității autonome a Țării Bascilor


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Vitoria-Gasteiz, capitala Țării Bascilor -pieton prin Almendra

Vitoria, migdala medievala victoriană

Spania și-a sporit pentru mine dimensiunile anul acesta în ultima mea stație de pe listă, Țara Bascilor, ia să vedem ce minunății ne așteaptă acolo.

Stiam că bascii trăiesc de ambele părți ale Pirineilor, în regiunea franceză Pirineii Atlantici, Navara Spaniolă și desigur în cele trei provincii spaniole pe unde am cutreierat –Viscaya și Guipúzcoa pe coastă si Alava pe platou. Capitala politică a comunitătii spaniole basce este Vitoria/Gasteiz din 1980, acolo am aruncat eu zarul turistic a doua zi.

De ce să vizităm Țara Bascilor? pentru că e diferită, e mai puțin vizitată, peisajul natural combină lanturi muntoase de-a lungul golfului Biscaya, plaje, rezervații naturale, văi înverzite, bucolice... Țara Bascilor e și ploioasă, două culori m-au însotit zilnic în călătorii, verdele și albastrul mării... indicatoarele rutiere sunt în două limbi, de exemplu Donostia în limba bască sau San Sebastian, Bilbo sau Bilbao, Iruna sau Pamplona, Gasteiz sau Vitoria.

Până să ajung la Vitoria cu autocarul, plecând din Comillas dis de dimineață (vezi impresii) am strabătut două lanțuri muntoase, Muntii Cantabriei si Pirineii, între ei e un platou numit Llanda Alavesa, unde e Vitoria, migdala medievală.

Marșul meu victorios prin Casco Viejo

Nimic nu m-a pregătit pentru marșul meu victorios spre Vitoria-Gasteiz, capitala Comunitătii Autonome Basce și a provinciei Alava, situată la o oră de Bilbao si la 200 km de Comillas … orașul poartă un nume dublu, Vitoria în spaniolă și Gasteiz în limba bască… nu am consumat lecturi turistice hămesite despre orașul iubit de Victor Hugo, m-am trezit în prima zi de circuit, într-o cârd disciplinat de 20 de turiști, mă simteam ca ca o gâscă în paner, dusă la piața medievală, înclinam gâtul, grațios’’ spre stânga, dreapta, mă unduiam suplu la fiecare obiectiv, auzit în cască, gâdilată la ureche de vocea groasă a ghidului sever și căpos … l-am urmat apostolește, ca o babă cu minte pe ruta Almedrei. (migdala).:)

Nu era timp de ga... ga, cum ridicam ciocul mai sus spre o clădire, mă îndesa bâțul turistic de mijloc, avanti … paștem obiective clasice istorice … am avut în ochi niște priviri drăcești, nu am avut timp să fâlfâi din aripi, sâsâiam la maxim în sinea mea, blestemând turismul de masă si rucsacul din spinare, cu apa, umbrelă, o pelerină grea, să nu cumva sa-mi ud penele … dar am fost o gâscă fericită la 23 de grade, soare, soare, nu am topit multe căni cu apă.:((

Vitoria e o colectie de victorii

Pentru a cunoaste tinerețea și bătrânetea orașului basc, mă încredintez gâscanului șef care dirijează traseul turistic, menajându-mi mintea puturoasă, recunosc că am obtinut o sinteză perfectă pe teren, desi în postura mea de gâscă în coș tresar doar la ce e mai poetic în limbajul mult prea cenusiu al pietrei. :)

Vitoria–Gasteiz, care e si capitala provinciei basce Alava, e un oraș aproape milenar de talie medie cu 240 000 de locuitori, fondat de regele Sancho în 1181 pe un deal numit Gasteiz, pe care-l va numi Nueva Vitoria.

O excursie la Vitoria l-a inspirat pe faimosul scriitor Ken Follet să scrie partea a doua a romanului Stâlpii Pâmântului, O lume fără de sfârsit, pe care am împrumutat-o zilele acestea de la bibliotecă, în urma vizitei, după ce m-am mai luminat la cap. :((

In 2008 celebrul scriitor vine în capitala bască pentru lansarea cărtii în versiune spaniolă, dând faimă orasului, deoarece a folosit vechea lui catedrală, ca sursă de inspirație pentru opera sa.

Almendra sau migdala medievală

Cartierul vechi al orasului numit Almendra, e declarat Complex Monumental din 1997 … el ascunde bijuterii medievale arhitecturale, dezvoltându-se în cursul istoriei sub forma unei migdale pe hartă, în jurul colinei de origine, pe platoul alavez, devenind bastion de apărare în fața regatelor rivale de odinioară, Navarra și Castillia în secolele 11 -12.

Vitoria primeste rangul de oras în secolul 15, înflorind puternic din punct de vedere comercial si urbanistic în secolele 18 si 19, locuitorii ei se cheama vitorianos sau gasteiztarras… afurisit de grea e limba bască.

Pe firul timpului istoric Vitoria s-a extins concentric, cartierul medieval fiind strâns în jurul catedralei, care e începutul unei călătorii în timp și piatra de temelie a vechiului district, pe unde bântui eu în urma gâscanului șef.

De ce să vizităm Vitoria?

Astăzi plecând din centrul istoric vechi, orașul se dezvăluie călătorului în noul cartier mărginit de bulevarde generoase, grădini si 6 parcuri mari, pe care evident nu le-am bătut la pas, poate în vis cu bicicleta.

Suntem informați că Vitoria e unul din orașele spaniole cu un grad ridicat al calitătii vietii și cu unul din cele mai ridicate procentaje de zone verzi pe cap de locuitor din Europa.

In 2012 Vitoria a fost declarată cel mai verde oras spaniol ... în 2014 ea a fost capitală gastronomică a tării… cred ca sunt suficiente argumente pentru a vizita capitala bască.

Scurta mea expeditie în Vitoria a fost o tornadă turistică pietonală, până să ajung la cucurigu sus pe deal, unde e casca medievală, mă trezesc la bază aproape de Plaza de la Virgen Blanca, după ce autocarul ne deșartă în orasul nou la sud, la doi pași de catedrala nouă.

Centrul medieval vechi – toate drumurile duc la catedrală

E bine că ghidul gândeste în locul meu, eu nu am hartă, centrul medieval e compact și pietonal, nu prea reusesc să mă contopesc cu peisajul, trag cu gloanțele din picioare în Casco Viejo… Vitoria veche e un oraș croit pentru plimbare, fără grabă, e linistit, calm și prietenos, dar am făcut si o tandră gimnastică sus pe deal... linia orizontului e brăzdată de turnurile catedralei vechi și de cele ale bisericilor San Miguel, San Vicente și San Pedro, mă închin pe fugă cu ochii pe turle.

Plaza Virgen Blanca sau Plaza Vieja și Bătălia de la Vitoria

Primul atac turistic începe evident în Plaza Virgen Blanca sub coada înfoiată a gâscanului sef, ce m-a făcut să învârt capul iute –iute spre glorioase clădiri istorice… terenul nu va fi însă ca un covor persan, va avea și scări si pante… sunt total surprinsă de casele din lemn albe cu balcoane, numite miradores, ele sunt vechi de peste 150 de ani și sunt foarte elegante.

Plaza Virgen Blanca sau Plaza Vieja respiră esența vremurilor de odinioară… dau onorul cu urale de victorie și flashuri fotografice statuii din mijlocul pietei impozante, animate cu turisti, mă aplec reverențios spre statuia ducelui de Wellington, care comemorează victoria asupra lui Jose Bonaparte în celebra bătălie de la Vitoria din 1813, când spaniolii scapă de francezi, cu ajutor englez.

Aflu că marele Beethoven a compus un opus special numit, Victoria Iui Wellington’’, chiar am fost curioasă să ascult pe you tube, fragmente din marsul triumfului.:((

Piața veche e un loc unic, special, unde se adună spaniolii pentru socializare și salon de primire în aer liber pentru turistii care ronțăie prin zonă.

Cercetez casele cu miradores... e coadă de turisti la poze la gardul verde viu, care simbolizează premiul primit de oraș în 2012, acela de capitală verde europeană... numele de Vitoria –Gasteiz e scris în litere uriașe, de aici porneste un bulevard ce-mi face cu ochiul, nu e timp de căscat gura în vitrine, o doamnă avea chef să-și cumpere pantofi de piele și bombăne bisericile.

Din Plaza de la Virgen Blanca pleacă străzile care formează migdala, cu nume de meștesugari.

Arme de seducție medievală gotice

Vedeta pieții e desigur Iglesia San Miguel , o biserică gotică cu elemente renascentiste, ridicată în secolele 14-16, cu un altar baroc de Gregorio Fernandez, un artist vestit.

Intr-o nișă sus pe o coloană, descopăr cu ajutorul ghidusului statuia delicată a fecioarei albe care este și patroana orașului, o onorez cu o poza drăguță și trag ocheade mai vesele spre domnul Nicolae.:((

Pe 4 august, în fiecare an locuitorii se întâlnesc în piața mare și așteaptă ca ceasul de pe turn să bată ora 18... primarul aprinde atunci artificiile pentru a anunța începutul Las Fiestas de la Blanca, îmi pocneste aievea în cap dopul de șampanie, timp de 6 zile spaniolii sunt în sărbătoare … Imaginați-vă și un personaj mitic cu umbrelă Celedon, o păpușă care e lansată din turnul bisericii chiar în piață pentru a marca evenimentul… am cercetat o vitrină cu suveniruri și păpuși.

Depășim biserica și continuăm traseul medieval pentru a descoperi alte arme de seductie ale orasului gotic, care îmi par destul de severe.

Plaza del Machete , de o vârstă venerabilă era odată cunoscută sub numele de Plazoleta del Judicio, ea marchează capătul sudic al vechiului oraș… pe aici în piață erau spânzurati criminalii.

Am intrat și în Plaza Espagna sau Plaza Nueva, o piață imensă cu un complex neoclasic de clădiri din secolul 18, rezultat al expansiunii orasului în epoca modernă... aici aveau loc luptele cu tauri până în 1815... admir clădirea primăriei, coloane toscane și arcadele, as avea chef de o cafea la o terasă, dar omul nostru ne arată ceasul, mergem să cucerim alte obiective.

Porticul de la San Miguel ne conduce pașii spre un ansamblu de edificii cu arcuri numit

Los Arquillos - ele au fost divizate pentru a rezolva problema legăturii între deal și vechiul oraș.

Nu am timp de pipăit peretii, aș fi vrut eu să-mi întind mai mult aripile, dar ghidusul a zburat deja cu 20 de metri în fața mea și ciripeste de zor… atenție trecem pe lângă

Palatul Villasusso , o clădire rece sub formă de U, care a apartinut unui ambasador la curtea regelui Carol prin secolul 16 … e tare rece pe exterior, nu se trezesc în mine fiorii estetici, cu toată hispanofilia mea.

După ce atacăm victorios Calle de Santa Maria pe scări, salutăm Palacio de Monthermoso în partea de sus a migdalei, una din primele reședinte nobiliare din Vitoria din sec. 16… e o clădire în stil renascentist, am aflat că regele Joseph Bonaparte a locuit în el o scurtă perioadă înainte de înfrângerea suferită în Bătălia de la Vitoria, el a avut si o frumoasă poveste de dragoste cu marchiza de Monthermoso, ce usoară e istoria când mai pui o pată de culoare. … astăzi edificiul este un centru cultural cu expoziții.

Ajung în ritm vioi, în inima cartierului medieval unde descoperim pe Calle Herreira,

Palatul Escoriaza Esquirel exemplu de arhitectură civilă renascentistă... observ un patio plataresc, pe colț.

Exteriorul palatului spune o poveste de dragoste între primii lui locatari … mă uit galeș la un trandafir de piatră de pe ușă … palatul a apartinut lui Escoriaza Lopez, doctorul regelui Henric al VIII –lea al Angliei si soției sale Victoria Esquivel de Anda … clădirea de regulă nu se vizitează.

La sud de catedrală pe Calle Fray Zacarias vedem ce a mai rămas din zidurile vechi ale orasului, renovate. Privirea îmi cade pe niste pereti pictati, un proiect artistic realizat de artistii locali, care adaugă culoare rutei medievale și ascunde casele în ruină.

, La Ciudad Pintata’’ oferă turistului o rută cu 15 lucrări murale si graffiti, eu am văzut doar două, o femeie matură rupe lanțurile opresiunii, în centrul picturii de peste 2 metri e o balanță perfectă, aluzie la inegalitate, educatie, justitie si speranță.

Catedral Vieja sau Catedral de Santa Maria - Plaza Burulleria -catedralvitoria.com

Catedrala veche a orașului e amplasată înghesuit pe un deal de-a lungul zidurilor de apărare ale orasului și nu are o fațadă principală, ea reprezintă comoara Vitoriei si capturează istoria secretă a locului.

In 2015 Catedrala veche a fost recunoscută monument cultural pe lista Unesco pentru arhitectura ei singulară, ea devine chiar vedetă literară gotică.

Tăcute-s toate glasurile pe aici, ea nu mă primeste în interior cu bratele deschise, desi 1 milion de vizitatori i-au explorat naosul, atriunul, peretii cu secrete... așa că am rămas ca barza într-un picior :))

Pe o mică terasă e și statuia scriitorului Ken Follet, mă enervez că e coadă la fotografii și nenea ridică umbrela... am văzut o idee din interiorul catedralei doar din usă, ea se află de peste 20 de ani într-un proces de renovare și poate fi vizitată cu ghid și programare, cu casca în cap.

Această capodoperă gotică e sinteza istoriei Vitoriei, ea este ridicată pe locul unui cimitir al satului Gasteiz, Antonio VIII de Castillia reconstruieste orașul si construiește biserica- Santa Maria, care arată ca un templu –fortăreață.

Alfonso 10 extinde si modifică structura bisericii cu elemente gotice în secolul 13, procesul ei de dezvoltare continuă în secolele 14 si 15, ea obtine titlul de catedrală în 1861.

Ken Follet, Coehlo, Saramango si Mario Vargas Llosa au inclus această comoară de arhitectură, arheologie, cultură și artă în operele lor... detalii si un film virtual pe- www.catedralvitoria.com.

In 1990 catedrala pune probleme de structură și e închisă publicului, ce se întamplă astăzi, acum, e un lucru unic în lume, vechea catedrală e construită pe interior sub ochiul Europei, în cadrul unui proces deschis de reabilitare.

In jurul catedralei se desfăsoară străzi lungi, vechi cu nume de meserii-Cuchillera, Herreria, Correria, mă atrage mai mult spectacolul străzii, visez aievea negustori, soldați, precupețe care se perindau pe vechile străzi mestesugăresti.

Pe Calle Cuchilleria pe alt traseu, am trecut pe lângă palatul Bendana si Casa del Cordon , monument istoric –artistic.

El Portalon – Calle Correiria: restauranteportalon.com

In spatele catedralei si în afara ei găsim un exemplu de arhitectură medievală de secol 15, o fostă casă de negustori, devenită han – astăzi el este un restaurant basc renumit, unde au servit masa mari personalităti, numele lui se referă la o poartă uriașă pe unde intrau trăsurile.

In timpul liber am explorat pietonal o secvență din orașul nou în Ensanche pe latura sudică... am bifat pe exterior Palatul Deputacion Floral Alava , unde e sediul guvernului provincial.

Plecând din centrul vechi ajung în Parcul Florida de la 1820, inspirat de grădinile engleze de secol 19.

Scurt popas la catedrala nouă peste drum de parc, unde mă încălzesc la soare în compania unei șopârle de piatră, în spatele ei m-am trezit defilând prin fața clădirii Parlamentului basc.

Maria Inmaculada Catedral e o clădire neogotică din secolul 20 pe Calle Magdalena, cu niste vitralii minunate și un Muzeul Diocezian de Artă Sacră, unde nu am intrat.

As fi vrut să mai stau în Vitoria două ore, să mă bucur pe cont propriu de povestile ghidului, care a însirat pe ață paleta de muzee ale capitalei basce... și dacă as fi bagat viteza unu în picioare, nu mă încadram în timp.

Vitoria culturală

Amatorii de artă ar fi încântati să intre în casele Bibat (doi în unul) într-o clădire nouă, cu celebrul Muzeu Fournier al cărtilor de joc și muzeul de arheologie, ele au intrări separate, am fotografiat si eu poarta de intrare pe Calle Cuchilleria... am intins gâtul lung, am suspinat că nu pot trișa timpul cronologic.

Muzeul cărtilor de joc e găzduit în palatul renascentist Bendana... el detine cea mai mare colectie de jocuri de cărti din lume , unele din secolul 15, poate vreodată cineva va ajunge acolo.

La sud –vest de centru e Museo de Bellas Artes , Muzeul de Arte Frumoase dedicat artei spaniole din sec. 18 și 19 și artei basce, el se află în Palatul Augustin pe Calle Fray Francisco - araba.eus, închis la orele prânzului.

La est de orașul vechi e Artium , muzeul de artă contemporană deschis în 2002 cu una din cele mai bune selectii de artă bască si spaniolă contemporană. Picasso, Miro, Chillida, Richard Serra – localizare pe C/Franca – artium.org ... am căscat doar gura pe la afișe, suspedate pe ici și colo prin oraș.

 

In concluzie Vitoria e un oraș istoric basc, multicultural, verde, religios și artistic... e vestit pentru bucatăria bască și vinurile de Rioja zărite de mine doar în vitrine... am savurat într-o patiserie locală o tartă Gasteiz, erau și alte delicatese, cu nume ciudate, mă uitam confuză, ce să aleg?

O călătorie reușită se termină desigur într-un tapas –bar pentru a gusta celebrele lor pintxos sau cu o sesiune de shopping pe Eduardo Dato, zona financiară, comercială, care pornește dinspre Piața Spaniei sau Plaza Nueva.

Eu am intrat într-un magazin local de suveniruri unde am auzit primele cuvinte basce între doi localnici... Kaixo (salut) și Agur, la revedere... am repetat cuvintele ca papagalul, spre amuzamentul vânzătorului... am plecat acasă cu un magnet, un păpușoi îmbrăcat în costum tradițional basc.

Oficiul de turism se află în Plaza General Loma, în centrul vechi istoric, de unde se pot procura hărți .

Vitoria e un oraș medieval de dimensiune mijlocie, ideal pentru o excursie scurtă... acum dragilor, înapoi în coș, am obosit, moțăi un pic ca o gâscă docilă, îmi place centura verde exterioară a capitalei basce, nu e timp de păscut prin cele 5 parcuri suburbane... într-o oră ajungem în Navarra, la Pamplonica... deja văd roșu în fața ochilor, Hemingway mă așteaptă la Cafe Iruna... un alt vis împlinit... Agur.

 

Surse – tourism.euskadi.eus; Northen Spain–Travel guide

Vă rog atașati un video clip cu Vitoria-Gasteiz. -- Vitoria-Gasteiz, une metropole avec l’eclat d’une etoile:Euskadi Turismo -- youtube

---
Impresii încărcate de mireille in 07.08.2018 10:48:30

Validat / Publicat: 07.08.18 14:45:00


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SPANIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1083

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  76100 PMA (din 57 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[07.08.18 14:44:02]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[07.08.18 15:00:50]
» mesaj pers

   @webmasterX: multumesc, la mine nu se deschide.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[07.08.18 15:07:12]
» mesaj pers

   @mireille: acum, da

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Michi
[07.08.18 15:48:43]
» mesaj pers

   Regret că n-am fost si eu. Iti mai citesc reviewul încă o dată ca să-mi mai şterg din neîmplinire.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[08.08.18 12:13:54]
» mesaj pers

   @Michi: multumesc pentru lectură... serialul spaniol e de abia la început.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[08.08.18 13:55:55]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   -

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mireille
[08.08.18 17:28:37]
» mesaj pers

   @webmaster: multumesc mult.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[08.08.18 22:21:36]
» mesaj pers

   Un adevărat tur de forță, dar încărcat de spiritualitate și frumusețe.

   Mulțumiri, felicitări și... ne mai citim!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[45] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2018] Vitoria -Gasteiz, capitala Țării Bascilor, a fost declarată în 2012 cel mai verde oraș spaniol. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995389">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995389"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995389">Şterge vot</a></div><span id="v9995389" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995389)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995389Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995389MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2018] Vitoria -Gasteiz, capitala Țării Bascilor, a fost declarată în 2012 cel mai verde oraș spaniol.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2018] Ensanche, orașul nou... aproape de sediul guvernului provincial. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995390">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995390"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995390">Şterge vot</a></div><span id="v9995390" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995390)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995390Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995390MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2018] Ensanche, orașul nou... aproape de sediul guvernului provincial.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2018] Marsul meu victorios începe în Vitoria -Gasteiz, capitala Țării Bascilor, în Plaza Virgen Blanca, mă simt ca găsca în coșul medieval, stânga, dreapta, înclin capul grațios spre miradores. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995391">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995391"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995391">Şterge vot</a></div><span id="v9995391" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995391)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995391Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995391MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2018] Marsul meu victorios începe în Vitoria -Gasteiz, capitala Țării Bascilor, în Plaza Virgen Blanca, mă simt ca găsca în coșul medieval, stânga, dreapta, înclin capul grațios spre miradores.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2018] Ruta medievală prin Almendra -centrul vechi istoric are pe hartă forma unei migdale-pe fundal e Iglesia San Miguel cu statuia fecioarei albe. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995392">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995392"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995392">Şterge vot</a></div><span id="v9995392" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995392)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995392Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995392MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2018] Ruta medievală prin Almendra -centrul vechi istoric are pe hartă forma unei migdale-pe fundal e Iglesia San Miguel cu statuia fecioarei albe.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2018] Bătălia de la Vitoria -statuia ducelui de Wellington care l-a învins pe Jose Bonaparte în 1813... o reverență istorică. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995393">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995393"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995393">Şterge vot</a></div><span id="v9995393" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995393)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995393Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995393MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2018] Bătălia de la Vitoria -statuia ducelui de Wellington care l-a învins pe Jose Bonaparte în 1813... o reverență istorică.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2018] Vitoria Gasteiz, un oras de talie medie cu 200 ooo de locuitori, iubit de Victor Hugo. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995394">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995394"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995394">Şterge vot</a></div><span id="v9995394" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995394)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995394Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995394MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2018] Vitoria Gasteiz, un oras de talie medie cu 200 ooo de locuitori, iubit de Victor Hugo.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2018] Pieton prin Victoria Gasteiz, un oraș liniștit, aproape milenar, fondat de regele Sancho în 1181 pe un deal numit Gasteiz. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995395">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995395"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995395">Şterge vot</a></div><span id="v9995395" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995395)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995395Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995395MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2018] Pieton prin Victoria Gasteiz, un oraș liniștit, aproape milenar, fondat de regele Sancho în 1181 pe un deal numit Gasteiz.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2018] Centrul vechi -în drum spre catedrala Santa Maria, vedeta Unesco a Vitoriei. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995396">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995396"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995396">Şterge vot</a></div><span id="v9995396" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995396)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995396Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995396MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2018] Centrul vechi -în drum spre catedrala Santa Maria, vedeta Unesco a Vitoriei.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2018] Centro Viejo -sus la deal să descoperim arme de seducție medievale. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995397">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995397"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995397">Şterge vot</a></div><span id="v9995397" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995397)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995397Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995397MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2018] Centro Viejo -sus la deal să descoperim arme de seducție medievale.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2018] Orașul pictat -casele vechi ruinate sunt pictate cu graffiti... Vitoria a fost și orașul meștesugarilor. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995398">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995398"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995398">Şterge vot</a></div><span id="v9995398" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995398)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995398Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995398MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2018] Orașul pictat -casele vechi ruinate sunt pictate cu graffiti... Vitoria a fost și orașul meștesugarilor.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2018] Străzi vechi pitoresti în orașul de sus, aproape de zona catedralei. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995399">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995399"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995399">Şterge vot</a></div><span id="v9995399" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995399)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995399Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995399MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2018] Străzi vechi pitoresti în orașul de sus, aproape de zona catedralei.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2018] Vitoria -Gasteiz -străzi lungi, înguste, unde domnește liniștea. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995400">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995400"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995400">Şterge vot</a></div><span id="v9995400" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995400)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995400Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995400MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2018] Vitoria -Gasteiz -străzi lungi, înguste, unde domnește liniștea.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2018] Un graffiti simbolic cu o femeie care rupe lanțurile opresiunii. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995401">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995401"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995401">Şterge vot</a></div><span id="v9995401" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995401)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995401Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995401MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2018] Un graffiti simbolic cu o femeie care rupe lanțurile opresiunii.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2018] Plaza del Maquete marchează capătul sudic al orașului... trecem pe lângă Palatul Villassusso. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995402">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995402"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995402">Şterge vot</a></div><span id="v9995402" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995402)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995402Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995402MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2018] Plaza del Maquete marchează capătul sudic al orașului... trecem pe lângă Palatul Villassusso.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2018] Almendra medievală -bijuteria orașului vechi - -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995403">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995403"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995403">Şterge vot</a></div><span id="v9995403" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995403)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995403Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995403MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2018] Almendra medievală -bijuteria orașului vechi -
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2018] Vitoria medievală -trecem de Palatul Monthermoso, una din primele resedințe nobiliare din oras din secolul 16, unde a stat și Joseph Bonaparte. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995404">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995404"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995404">Şterge vot</a></div><span id="v9995404" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995404)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995404Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995404MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2018] Vitoria medievală -trecem de Palatul Monthermoso, una din primele resedințe nobiliare din oras din secolul 16, unde a stat și Joseph Bonaparte.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2018] Centro Viejo... citesc inscripții în limba bască pe pereti. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995406">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995406"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995406">Şterge vot</a></div><span id="v9995406" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995406)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995406Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995406MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2018] Centro Viejo... citesc inscripții în limba bască pe pereti.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2018] Catedrala Santa Maria -detaliu... ea l-a inspirat pe Ken Follet să scrie -O lume fără de sfârșit... se vizitează cu casca în cap, fiind de ani buni în renovare. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995407">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995407"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995407">Şterge vot</a></div><span id="v9995407" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995407)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995407Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995407MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2018] Catedrala Santa Maria -detaliu... ea l-a inspirat pe Ken Follet să scrie -O lume fără de sfârșit... se vizitează cu casca în cap, fiind de ani buni în renovare.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2018] Palatul Escoriaza Esquirel în inima cartierului medieval -el a apartinut doctorului Escoriaza care îl trata pe regele Henric al VIII -lea al Angliei. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995408">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995408"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995408">Şterge vot</a></div><span id="v9995408" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995408)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995408Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995408MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2018] Palatul Escoriaza Esquirel în inima cartierului medieval -el a apartinut doctorului Escoriaza care îl trata pe regele Henric al VIII -lea al Angliei.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2018] La pas prin cartierul medieval, spre catedrala veche. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995409">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995409"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995409">Şterge vot</a></div><span id="v9995409" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995409)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995409Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995409MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2018] La pas prin cartierul medieval, spre catedrala veche.
foto mireille [07.08.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [MAY-2018] Cu ochii pe arhitectura locală și balcoane. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995410">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995410"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995410">Şterge vot</a></div><span id="v9995410" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995410)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995410Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995410MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2018] Cu ochii pe arhitectura locală și balcoane.
foto mireille [07.08.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAY-2018] Resedinte nobiliare in Almendra -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995411">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995411"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995411">Şterge vot</a></div><span id="v9995411" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995411)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995411Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995411MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2018] Resedinte nobiliare in Almendra
foto mireille [07.08.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAY-2018] Intrare in Muzeul cărtilor de joc cu cea mai mare colectie de acest gen din lume. -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995412">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995412"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995412">Şterge vot</a></div><span id="v9995412" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995412)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995412Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995412MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAY-2018] Intrare in Muzeul cărtilor de joc cu cea mai mare colectie de acest gen din lume.
foto mireille [07.08.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAY-2018] Palatul Bendana -aici e și Muzeul de arheologie -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995413">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995413"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995413">Şterge vot</a></div><span id="v9995413" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995413)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995413Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995413MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAY-2018] Palatul Bendana -aici e și Muzeul de arheologie
foto mireille [07.08.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [MAY-2018] Calle Cuchilleria -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] - <span class="allrVotedi" id="av995415">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995415"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995415">Şterge vot</a></div><span id="v9995415" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(995415)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f995415Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e995415MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAY-2018] Calle Cuchilleria
foto mireille [07.08.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [MAY-2018] Detalii arhitectonice -- foto by <b>mireille</b> [uploaded 07.08.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av995417">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv995417"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=995417">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [MAY-2018] Detalii arhitectonice
foto mireille [07.08.18] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

[45] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.131527900696 sec