87843 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Filozofări de suflet (mai puţin turistice)

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
27.07.2018
DE
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Ploieşti
înscris/ă în 11.05.15
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2018

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
N/A

   

NOTĂ: ARTICOL OFFTOPIC

Textul de mai jos face parte din categoria discuții libere, off-topic sau "de interes turistic TEMPORAR ori restrâns" - eventualele voturi sunt simbolice (+1/-1 PMA)

Odă aviatorilor români (II)

[Articol publicat FĂRĂ NOTE; vezi mai jos motivele]

Urmare de aici

A fi aviator nu este ușor.

A fi aviator angajat în lupte aeriene este foarte greu și extrem de riscant.

Generația de aviatori de vânătoare români, angajați să apere cerul patriei în al 2-lea Război Mondial, este o generație de aur pe care eu o venerez și românii adevărați nu au voie să-i uite. Majoritatea piloților din aviația de vânătoare română din al 2-lea Război Mondial, erau în floarea vârstei și aveau dreptul să trăiască. Zeița Fortuna numai pe unii i-a ajutat. Sunt multe nume de piloți pe care ar trebui să le scriu, dar mă rezum la câțiva, fără a face o ierarhie între ei. În continuare, voi sintetiza reviewul pe puncte.

1. VIATA BATE FILMUL.

Lt. aviator Ion Dobran este un nume de referință din această categorie. A participat la 74 de lupte aeriene, a avut 8 victorii confirmate și a fost doborât de 3 ori și tot de atâtea ori a scăpat cu viață.

Era în vara anului 1944. Era sus, undeva în zona Galațiului. În zare observă o celulă de 2 avioane de vânătoare americane. Putea să revină la unitate dar simțul datoriei l-a determinat să se angajeze în luptă. I-a înălțime și atacă fulgerător cu o rafală de gloanțe unul din cele 2 avioane inamice, pe care doar îl avariază dar nu-l doboară. Coechipierul avionului lovit a văzut și nu a iertat. La rândul lui, atacă avionul lui Ion Dobran, lovindu-i radiatorul și a fost nevoit să facă o aterizare forțată într-un lan de porumb.

De atunci au trecut multe decenii. Datorită unui polonez amator de autografe de la aviatorii din ultimul război mondial și cu sprijinul ambasadelor și Ministerul Apărării Naționale, au fost identificați cei doi aviatori - Ion Dobran și pilotul aviator american Barrie Davis. Acestuia din urmă, în acea luptă aeriană, i-a fost spartă partea transparentă de sus a carlingii și a putut să-și continue zborul până în Ucraina, pe teritoriul Forțelor Aliate.

Cu multe eforturi și după 66 de ani, cei doi ași ai aviației de vânătoare s-au întâlnit la Muzeul Aviației Române și s-au îmbrățișat. Cândva inamici, în această întâlnire s-au îmbrățișat și erau bucuroși că războiul nu i-a răpit. Vizita a durat 3 zile. Întâlnirea a fost transmisă de TVR-1 și este postată și pe internet.

2. Căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu-comandant al Grupului 9 aviație de vânătoare, la o ședință de Stat Major, a fost certat pentru ineficiența aviatorilor din subordine. Explicând că inamicul este superior numeric și cu aparate de zbor superioare tehnic, generalul Emanoil Ionescu i-a replicat tăios „Când patria vă cere, zburați și pe o scândură” S-a întors la grupul de vânătoare extrem de supărat și nervos a strigat „Nu acceptați ca inamicul să intre în țara noastră ca într-un sat fără câini” La prima alarmă s-a aruncat orbește în luptă și a fost doborât în zona Văii Buzăului. A ars de viu odată cu avionul. Căutat de camarazi, din trupul său carbonizat au recuperat cca. 8 kg. oase, puse în mătasea unei parașute și a fost îngropat creștinește.

3. Pilotul aviator Teodor Greceanu, într-o luptă aeriană la mare înălțime, un glonț rătăcit îi lovește butelia de oxigen care explodeză și inhalatorul de pe față nu-i mai dădea aer. Intră în stare de hipoxie, vedea totul în roșu, sângele îi invada plămânii. Face cu greu o aterizare forțată și-și pierde starea de conștiență. După luni de zile de tratament, a rămas în viață.

4. Constantin Rozariu - un brav aviator luptător a avut șansa să rămână în viață până la terminarea războiului. După mai mulți ani moare și a fost înmormântat în Cimitirul Bolovani din Ploiești. Când merg la mormântul tatălui meu, cu cca. 100 m. mai înainte întâlnesc monumentul funerar pe care este fotografia acestui aviator.

Alți aviatori din Grupul 9 s-au prăbușit și au murit într-o dâră de fum și flăcări, semn al ultimului drapel pe care l-au întins ca un strigăt de adio.

5. Interesant este să aflați și ce s-a întâmplat cu unii dintre acești eroi-aviatori după încheierea războiului. Țara nu a mai avut nevoie de ei, i-a dat afară din armată, unii au fost condamnați, alții obligați să facă munci umile. Două exemple.

a) Pilotul aviator Teodor Greceanu a fost condamnat la 16 ani de temniță grea și a fost liberat înainte de executarea în întregime a pedepsei, urmare a Decretului de grațiere a deținuților politici emis de Nicolae Ceaușescu în anul 1964.

b) Pilotul aviator Ion Dobran a fost dat afară din armată pentru că a îndrăznit să lupte împotriva URSS și a fost trimis la munca de jos, la Uzinele Timpuri Noi, unde a cărat șpan cu roaba. Mai târziu s-a calificat strungar. A venit și ziua când norocul i-a surâs. Undeva, în zona Gării de Nord București a fost oprit de o persoană de care nu își mai amintea. Era un fost subordonat din Grupul 9 Vânătoare, pe care el l-a ajutat mult în acele timpuri grele. Acesta devenise angajat cu funcție de răspundere la TAROM București și l-a întrebat dacă acceptă să mai zboare. Bineînțeles acceptă, a fost angajat și în primul an a zburat pe avioane utilitare apoi a fost transferat pe avioane de călători.

La vârsta de 54 de ani se desparte de manșa avionului și acum este pensionar.

Aviatorul pilot Ion Dobran poartă pe umeri povara a 99 de ani și este singurul pilot în viață din Grupul 9 aviație de vânătoare. Ultima dată l-am văzut ca invitat de onoare de Ziua Aviației despre care @ Mihaela Voicu a scris un review. Tot pe aceasta o găsesc „vinovată” pentru că m-a făcut să scriu aceste 2 reviewuri. Mulțumesc Mihaela. Mă opresc aici și vă mulțumesc și vouă că ați avut atâta răbdare să-mi citiți cele 2 reviewuri. Fie, să ne mai citim cu bine. Urmează fotografiile.

---
Impresii încărcate de Mihai18 in 27.07.2018 16:48:48

Validat / Publicat: 27.07.18 17:17:19


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în zSTRATOSFERA.
VIZUALIZĂRI: 551


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Mihai18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?

DA [1 PMA]  -  NU [-1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  35 PMA (din 35 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- elviramvio
[27.07.18 17:26:54]
» mesaj pers

   @Mihai18:

   "Suntem bogaţi în nenorocirile noastre. " - Antoine de Saint Exupery

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Michaell
[27.07.18 18:42:40]
» mesaj pers

   @Mihai18: Frumos, foarte frumos! Se vede ca va place si iubiti istoria recenta a Romaniei si ca atare sunteti bine documentat.

   Da, sunt si eu de aceasi parere ca acesti eroi merita sa nu fie uitati. Mai ales ca au ales sa lupte pentru cine trebuia si impotriva cui trebuia. Asta pina pe data de 23.08.1944...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[27.07.18 22:48:15]
» mesaj pers

   Bună seara! Poate o telepatie, sau întâmplarea... dar tot azi am postat imagini de la Cimitirul Eroilor din Ploiești. Sumar, restrâns, după cunoștințele mele!

    Am citit cu mult interes review-ul despre eroii aviatori și zău că merită a fi cunoscuți de posteritate și de cititorii AFA.

   Îmi amintesc de întâlnirea celor doi dată la TV, cu timp în urmă. Emoționant! Ce or fi simțit când s-au privit în ochi?

   Ion Dobran, trăiește! Să-i dea Dumnezeu sănătate?

    Mulțumesc pentru cele scrise și pentru timpul acordat celor scrise. Pentru informațiile date și pentru frumoasele fotografii!

   Să auzim de bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua (simbolic, +1/-1pma) ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2 PMA1 (din 2 voturi)]
- mishu
[27.07.18 23:45:20]
» mesaj pers

   @Mihai18: Emotionant in continuare. Eroii nu trebuie uitati si uite cu astfel de articole povestea lor merge mai departe. Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Carmen Ion
[28.07.18 09:30:01]
» mesaj pers

   @Mihai18: Felicitări și pentru acest al doilea review dedicat eroilor aviației române!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[16] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2018] Aviatorul-pilot Ion Dobran -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991410">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991410"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991410">Şterge vot</a></div><span id="v9991410" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991410)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991410Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991410MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2018] Aviatorul-pilot Ion Dobran
foto Mihai18 [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2018] Ion Dobran la manșa avionului de luptă -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991411">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991411"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991411">Şterge vot</a></div><span id="v9991411" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991411)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991411Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991411MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2018] Ion Dobran la manșa avionului de luptă
foto Mihai18 [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2018] Ion Dobran (la mijlocul fotografiei, al 2-lea din stânga) -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991412">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991412"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991412">Şterge vot</a></div><span id="v9991412" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991412)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991412Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991412MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2018] Ion Dobran (la mijlocul fotografiei, al 2-lea din stânga)
foto Mihai18 [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2018] Cpt. aviator Alexanxdru Șerbănescu - șeful Grupuluji 9 vânătoare aeriană. -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991415">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991415"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991415">Şterge vot</a></div><span id="v9991415" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991415)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991415Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991415MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2018] Cpt. aviator Alexanxdru Șerbănescu - șeful Grupuluji 9 vânătoare aeriană.
foto Mihai18 [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2018] Pilotul aviator Teodor Greceanu -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991416">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991416"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991416">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2018] Pilotul aviator Teodor Greceanu
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2018] Teodor Greceanu (dreapta) după liberarea din închisoare -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991417">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991417"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991417">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2018] Teodor Greceanu (dreapta) după liberarea din închisoare
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2018] Pilotul aviator american Barrie Davis. -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991418">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991418"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991418">Şterge vot</a></div><span id="v9991418" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991418)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991418Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991418MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2018] Pilotul aviator american Barrie Davis.
foto Mihai18 [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2018] După 66 de ani av. Berrie Davis s-a întâlnit cu av. Ion Dobran -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991419">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991419"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991419">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2018] După 66 de ani av. Berrie Davis s-a întâlnit cu av. Ion Dobran
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2018] Ion Dobran la o întâlnire comemorativă. -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991420">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991420"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991420">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2018] Ion Dobran la o întâlnire comemorativă.
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2018] Cimitirul Bolovani din Ploiești unxde este înmormântat av. Const. Rozariu -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991421">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991421"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991421">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2018] Cimitirul Bolovani din Ploiești unxde este înmormântat av. Const. Rozariu
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2018] Mai aproape de mormântul av. C. Rozariku -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991423">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991423"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991423">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2018] Mai aproape de mormântul av. C. Rozariku
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2018] Monumentul de la mormîntul av. C RFozariu -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991424">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991424"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991424">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2018] Monumentul de la mormîntul av. C RFozariu
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2018] Detaliu monument. -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991425">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991425"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991425">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2018] Detaliu monument.
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2018] Avionul de vânătoare MUSTANG folosit în luptele aeriene din al 2-lea Război Mondial -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991426">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991426"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991426">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2018] Avionul de vânătoare MUSTANG folosit în luptele aeriene din al 2-lea Război Mondial
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

P16 [JUL-2018] Avion de vânătoare-bombardament marca Lightning folosit de aviația americană și deasupra României -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991427">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991427"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991427">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2018] Avion de vânătoare-bombardament marca Lightning folosit de aviația americană și deasupra României
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

P17 [JUL-2018] Avion de vânătoare Messerschmitt -109 G pe care au luptat și aviatorii noștri -- foto by <b>Mihai18</b> [uploaded 27.07.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av991428">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991428"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991428">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2018] Avion de vânătoare Messerschmitt -109 G pe care au luptat și aviatorii noștri
foto Mihai18 [27.07.18] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

[16] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0994839668274 sec