ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Glamis, castelul bantuit de fantome

TIPĂREȘTE URM de aici

Castelul Glamis, situat la 80 de mile nord de capitala Edinburgh si la aproximativ 12 mile nord de Dundee a fost locul copilariei reginei-mama, Elizabeth. Aici a petrecut o parte din luna de miere, a nascut-o pe prințesa Margareta în 1930 si l-a vizitat ultima data la varsta de 100 de ani. Pornind de la castelul Scone, dupa 40 minute cu masina, am ajuns la castelul cu arhitectura unica, cu aspect frantuzesc, al doilea in preferintele familiei regale, dupa castelul Balmoral.

Prima cladire de pe site-ul castelului de astazi pare sa fi fost o cabana de vanatoare regala, care cuprindea o casa fortificata cu un zid care inconjura o curte. Robert the Bruce a oferit familiei Bowes-Lyon in anul 1372 cabana, pe care familia Lyon a transformat-o in Castelul Glamis de astazi. Incepand cu anul 1404, s-a construit ceea ce era denumit in acel timp Palatul si acum formeaza nucleul aripii de est a castelului. Au urmat cele doua turnuri care masoara 7 metri in diametru si 4 metri inaltime, precum si alte modificari majore. Cel de-al 13-lea conte a introdus in castel un sistem de iluminat, gaze si apa curenta in 1865.

Exista mai multe intrari care duc in interiorul castelului, multe dintre acestea fiind secrete si se spune ca nici pana in ziua de astazi nu au fost descoperite toate zonele de acces spre interior. Fiecare camera, cu exceptia capelei, este decorata cu lei, simbolul familiei Lyon.

Castelul Glamis este renumit si pentru legendele, povestile conform carora castelul scotian ar fi bantuit de spirite. Se presupune ca un copil Bowes-Lyon, nascut cu malformatii in 1821, a fost ascuns in una din incaperile castelului unde si-a petrecut toata viata, pana la moarte. Se spune ca daca numaram ferestrele din exterior si le comparam cu ferestrele din interior, vor exista doua ferestre in plus, ceea ce inseamna ca exista cel putin o camera secreta. Pliantul oferit la intrare iti arata locul unde se gasesc cele doua ferestre.

Dar exista mai multe povesti ciudate, sinistre, legate de Castelul Glamis. O alta poveste spune ca un conte Beardie si-a vandut sufletul Diavolui in timp ce juca carti intr-o sambata seara.

Capela familiei se spune ca este bantuita de "Lady Gray", considerata a fi spiritul doamnei Janet Douglas, care a fost arsa ca vrajitoare in 1537, sub acuzatia de a fi complotat pentru a-l otravi pe rege.

O alta fantoma, "White Lady", cunoscuta sub numele de Doamna de Glamis, se crede a fi Lady Campbell, care bantuie Castelul Glamis de sute de ani.

Castelul a fost deschis publicului in 1950 si este disponibil pentru evenimente, receptii, nunti si petreceri private. Costul unui bilet este de 12,5 lire cu tur ghidat care dureaza aproximativ 1 ora si 30 minute, in care se exploreaza 10 din cele 125 de camere ale castelului, pe care din pacate nu le poti fotografia.

Turul duce prin saloanele principale, trecand de la cele mai vechi parti ale castelului medieval pana la camerele de stat cele mai moderne si mai somptuoase, cripta, capela si camera de zi folosita de Regina Mama.

Intrarea este flancata de statuile lui James al VI-lea si a lui Charles I. Imediat langa castel se afla gradina olandeza mica, proiectata pentru cel de-a 13-lea conte in 1893. Aceasta este rezervata familiei, dar vizitatorii se pot bucura de gradinile italiene expuse de parintii reginei mama in 1910. In parcul din jurul castelului exista castanul Culloden, plantat in urma bataliei de la Culloden in 1746. La inceputul secolului XX, castanul era zona de joaca preferata pentru tanara Elizabeth Bowes-Lyon, viitoarea Regina Mama.

The Dining Room este completata cu panouri din lemn de stejar si un plafon cu adevarat uimitor. Camera a fost aranjata in 1850 si la masa extinsa pot sa serveasca cina 40 de pesoane. Am coborat apoi la cripta care nu este de fapt o cripta, ci una dintre camerele cu bolti medievale ale castelului. Aceasta ar fi fost initial "sala inferioara" in care familia isi primea vizitatorii si se ocupa de afacerile publice. De aici am urcat pe scara principala in spirala a castelului si am ajuns la salon.

The Drawing Room, opulenta si bogat colorata este una dintre cele mai impresionante camere, completata cu tavan italian de la inceputul secolului al XVII-lea. Aceasta camera se foloseste ocazional de familie in timpul zilelor de sarbatoare. Cu semineul sau enorm, care ocupa jumatate din lungimea camerei, completata cu sezlonguri, ar trebui sa fie cel mai cald loc din castel. Semineul este decorat cu simbolurile celor doua natiuni: ciulinii si trandafirii care inconjoara stema lui James I, primul rege care a unificat Scotia si Anglia in 1603. Statuetele de pe ambele parti ii infatiseaza pe Hermes si Afrodita, care, potrivit mitologiei grecesti, s-au iubit reciproc ata de mult pana au devenit unul, in acest caz simbolizand alianta fericita a natiunilor.

In capela familiei, dintre cele 95 de tablouri, cel mai apreciat este un Jacob de Wet, datat in 1688, care il reprezinta pe Hristos purtand o palarie deghizat ca gradinar (in lume exista doar șase asemenea scene).

Turul continua in camera de biliard, unde o fotografie prezinta o tanara Elizabeth Bowes-Lyon, așezata la pianul Erard din secolul al XIX-lea. Aceasta camera a inceput ca biblioteca in secolul al XVIII-lea si in prezent aici sunt peste 2000 de carti. In timpul primului razboi mondial, Castelul Glamis a devenit spital auxiliar pentru personalul militar. Ostasii au venit in aceasta sala pentru a juca snooker, urmele de tigara din jurul mesei stand marturie. Toti soldatii s-au simtit confortabil la Glamis, iar Lady Elizabeth Bowes-Lyon a fost favorita lor.

Exista o schimbare de stil, pe masura ce vizitam apartamentele regale, aceasta parte a castelului fiind in contrast cu austeritatea descoperita in prima parte a turului.

Camera de zi a reginei mama este pastrata la fel ca atunci cand tanara Elizabeth si proaspatul ei sot, ducele de York, veneau regulat aici in vacanta si de sarbatori intre 1923 si 1939. Tapiserii decoreaza peretii, ornamentele si tesaturile feminine au un aer bland, iar in dormitorul Reginei Mamei sunt mai multe fotografii cu momente de familie, picturi si patul original din secolul al XVIII-lea.

Mai departe, calatoria ne-a intors la radacinile medievale ale castelului in Sala lui Duncan, probabil o sala de garda in castelul original, inainte de a incheia turul in Glamis Gallery. Aici am avut ocazia sa exploram o parte din istoria familiei care a trait aici de atatea secole. Sub galerie este restaurantul, in vechea bucatarie a castelului.

Castelul a scapat nevatamat in conflictele medievale, dar in timpul razboiului civil, oamenii lui Oliver Cromwell au fost adunati aici pentru cateva luni, arzand toata mobila la plecarea lor, astfel incat majoritatea pieselor vazute dateaza dupa 1650.

Acest palat l-a inspirat pe Shakespeare, in tragedia lui Macbeth, Glamis fiind asociat cu locul unde personajul Macbeth l-a ucis pe regele Duncan in secolul al XI-lea, pentru a urca pe tron.

Gradinile si terenurile sunt frumoase pe tot parcursul anului, putand explora Italian Garden, Pinetum si Walled Garden.

Am incheiat calatoria pe taramul Glamis, pornind catre o alta locatie incarcata de istorie, de aceasta data aflata in ruina, castelul Dunnottar, situat pe o stanca abrupta, la marea Nordului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 23.07.18 18:01:01
Validat / Publicat: 23.07.18 19:20:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE

VIZUALIZĂRI: 1295 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 castelul Glamis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13050 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dundee și împrejurimile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043656826019287 sec
    ecranul dvs: 1 x 1