ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Complexul Muzeal de stiinţe ale naturii I. Borcea

TIPĂREȘTE URM de aici

O dată pe an obişnuiam să mergem la Bacău, oraşul meu natal, să-mi văd sora mai ˝măricică˝ decât mine cu şapte ani. De data asta am mers singură. Am stat trei zile şi am nimerit în criza apei, ce spun criză? lipsă totală.

Dimineţile am făcut câte o plimbare ˝pi şentru˝, am mai trecut prin faţa casei bunicilor care stă într-o rână şi nici tablă pe acoperiş nu mai are, pe la casa în care m-am născut care e şi ea vai de capul ei şi pe strada unde au rămas numai nişte ziduri din clădirea în care s-a născut Vasile Alecsandri. Dar stai, să nu văd numai partea goală a paharului. Prosperi oameni de afaceri aşteaptă ca aceste case să se facă una cu pământul şi să pună mâna la preţuri de nimic pe terenurile centrale.

Lăsând la o parte amintirile şi nostalgia, m-am bucurat enorm că am vizitat Curtea Domnească, focarul de cultură şi credinţă care e biserica Precista şi trei muzee care ar face cinste oricărei capitale din Europa Este vorba de Observatorul astronomic Victor Anestin, Complexul muzeal de istorie şi etnografie Iulian Antonescu şi Complexul muzeal de stiinţele naturii Ion Borcea despre care am să vă scriu câteva cuvinte. Muzeul este amplasat într-o clădire nouă, situată în parcul Cancicov.

Parcul a fost înfiinţat prin decret regal şi s-a numit iniţial Carol I. A fost creat ca parc naţional de arhitectul peisagist Eduard Pinard în 1935 pe o suprafaţă de 25 de ha. Arborii sădiţi atunci au ajuns la maturitate, umbra lor te fereşte de zăpuşeală, există şi o frumoasă fântână arteziană şi din loc în loc statui ale unor mari personalităţi: Mihail Eminescu, Ion Creangă, Mihail Kogălniceanu şi alţii. Numele de Cancicov i-a fost dat parcului după 1989, în amintirea liberalului Mircea Cancicov, fost academician, ministru de finanţe, mort în închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat după executarea a 18 ani de puşcărie.

Primul muzeu de ştiinţe ale naturii s-a deschis în 1959 în cadrul Muzeului Regional Bacău. În 1969 a devenit unitate independentă şi din 1993 a primit atribuţiile şi denumirea de Complexul Muzeal de ştiinţe ale naturii Ion Borcea. Lucrările pentru clădirea nouă a Complexului au început în 1992 pe locul fostului stadion municipal. Darea în folosinţă a primului corp s-a făcut în 2004 urmat de corpurile B şi C până în 2007. Colecţia de ştiinţe ale naturii cuprinde 195000 de piese din paleontologie, entomologie, geobotanică, floră şi faună specific regiunii. La parterul clădirii este o superbă seră helicoidală cu exemplare rare florale. Cine a fost Ion Borcea? S-a născut în jud. Bacău şi şi-a dedicat toată viaţa ecosistemelor marine fiind fondator al oceanografiei româneşti. A fost academician, ministru al culturii, fondatorul unor societăţi de ştiinţe naturale.

Un alt cercetător căruia muzeul îi dedică un spaţiu generos a fost profesorul naturalist şi muzeograf Rang Cătălin Petre. În muzeu este omagiat şi Ion Ionescu de la Brad, născut deasemeni în jud. Bacău în 1818, paşoptist, agronom, economist, susţinător al dreptului ţăranilor la împroprietărire. Clădirea Complexuli Muzeal mai găzduieşte şi biblioteca judeţeană I. Sturdza.

După ce am vizitat şi acest frumos muzeu, m-am odihnit câteva minute în parcul Cancicov în care m-am şi pozat.


[fb]
---
Trimis de Michi in 22.07.18 21:11:02
Validat / Publicat: 23.07.18 00:43:20
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BACĂU

VIZUALIZĂRI: 790 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Clădirea Complexului Muzeal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

doinafil
[23.07.18 16:52:55]
»

Nu știu dacă sau când voi ajunge și în Bacău, dar, dacă se va întâmpla asta, voi merge la cele trei locuri importante despre care ai scris, mamă Michi!

Felicitări pentru toate ultimele articole!

tata123 🔱
[24.07.18 12:12:02]
»

@Michi: Se pare că autoritățile băcăuane acordă o importanță deosebită promovării culturii și istoriei prin proiectele desfășurate în ultimii ani. S-au restaurat monumente, s-au construit sedii noi pentru muzee, s-au reorganizat expoziții.

În satul Racova, pe drumul ce leagă orașul Buhuși de Bacău, există „Casa memorială Ion Borcea”, o expoziție care prezintă crâmpeie din viața savantului biolog.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bacăul şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062412977218628 sec
    ecranul dvs: 1 x 1