87392 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas pe Valea Hârtibaciului

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
18.07.2018
DE
Avatar zlatna
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 28.06.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
10 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Biserica evanghelică fortificată - Hosman


Într-unul din weekendurile lunii aprilie ne-am hotărât să vizităm valea Hârtibaciului. Hârtibaciul izvorăşte în apropierea Făgăraşului şi se varsă în Cibin, în apropierea Sibiului. Are o lungime de 88 kilometri. Am pornit spre Sibiu, apoi de pe autostrada A1 (centura Sibiului) am pornit pe drumul judeţean DJ 106, ieşirea spre Agnita.

Prima localitate în care am oprit se numeşte Hosman. Principalul obiectiv turistic din localitate este Biserica evanghelică fortificată. Drumul prin sat, până la biserică, este destul de prost cu multe gropi. Am parcat maşina pe marginea drumului, apoi am urcat câteva trepte spre poarta fortificaţiei admirând grosimea zidurilor. Am ajuns la porta fortificaţiei, noi am intrat pe o poartă mică în curtea interioară, dar odinioară în curte se intra trecând poarta turnului. Turnul este ridicat pe trei nivele, iar ca să pătrunzi înăuntru trebuia să treci grătarul metalic care închidea intrarea în incintă.

Am trecut poarta şi ne-am îndreptat spre poarta bisericii. Portalul bisericii este constrută în stil romanic, având pe arcade capete de oameni şi un înscris care nu se mai vede prea bine. Colonetele portalului din Hosman au la bază capete de pisici, deasupra portalului, pe partea de vest, aflându-se un basorelief care-i înfăţişează pe Iisus Hristos şi Sfântul Ioan Botezătorul, în scena Botezului Domnului. Capitelurile portalului au fost decorate cu lilieci, himere şi capete de oameni. Principala tematică a acestor decoraţiuni este reprezentarea primejdiilor sufleteşti şi modul în care sufletul poate fi mântuit. În partea stângă a portalului sunt reprezentaţi un grup de diavoli care chinuiesc un tânăr, ei fiind urmaţi de apostolul Petru, care are în mână cheile raiului. După Petru urmează doi necunoscuţi, care poartă în mâini un sul desfăcut. În dreapta portalului se află un pitic cu scufie şi o coadă de peşte. Urmează apostolul Marcu, reprezentat aşezat pe un leu, flancat de doi diaconi, care ţin în mână o cădelniţă şi o carte.

Aici am plătit taxa de intrare, 5 lei de persoană. Se vizitează, bisercia, turnul bisericii, curtea şi un mic muzeu. Doamna de la bilete care este şi ghid, ne-a povestit puţin din istoria lăcaşului, dar şi faptul că aici se ţin slujbe regulat vara, când se întors sași în sat şi chiar concerte de orgă.

Istoria fortificaţiei începe în jurul anului 1270 când se ridică o Biserica romanică, având trei nave, o absidă, cea a altarului, şi o clopotniţă care a fost supraînălţată în timpul fortificării bisericii, până la cinci niveluri. Biserica avea odinioară scări interioare la zidurile din partea de sud şi de nord, care duceau la tribuna clopotniţei, aflată la nivelul al doilea. Fortificaţia a fost construită împrejurul bisericii, sub forma a două incinte de ziduri circulare, părţi din ea fiind vizibile pînă astăzi. Navele laterale ale bisericii au fost demolate în anul 1794.

Fortificația bisericii evanghelice din Hosman este constituită din două incinte de ziduri circulare care înconjoară lăcașul de cult. Zidurile incintei au o înlțime de 7 - 8 metri din care 3 metri sunt din piatră, restul fiind renovate cu cărămidă și piatră. Incinta a doua are prevăzute două turnuri. Cel din sud - vest fiind pentagonal, astăzi având rol de pavilion al casei parohiale. Cel din sud - est este deteriorat, din el păstrându-se azi doar nivelurile inferioare.

Interiorul bisericii în zilele nostre este vugrăvit în portocaliu, în unele locuri pe tavan se observă urme de umezeală. Tavanul este construit în stil gotic cu arcade. Altarul îl înfăâișază pe Isus răstignit. Langă altar se află cristelnița, iar pe un perete amvonul. Orga se află la etaj, este funcțională. Pe un panou sunt trecute numele eroilor locali care au murit în Primul Război Mondial.

Am ieșit în curtea bisericii apoi am urcat în turnul cu ceas. Accesul se face pe scări din piatră și lemn. Partea cu scările din piatră este mai strâmtă. Se trece pe lângă cele două clopote vechi, apoi se ajunge la ultimul nivel al turnului, de aici priveliștea este încântătoare, se vede întregul sat, cimitirul sașilor, zidurile fortificației.

După ce ne-am săturat de admirat priveliștea am coborât în curte, de unde am pornit spre micul muzeu al fortificației. Acesta se află într-o clădire cu două încăperi în care sunt expuse obiecte și șcene din viața sașilor de odinioară.

După vizita la biserica fortificată am pornit spre un alt obiectiv turistic din satul Hosman, Moara veche. Din păcate se află în renovare și nu am potut intra în interior. Complexul Moara Veche cuprinde, alături de moară, şi o brutărie, o fierărie, o „şură culturală” şi un magazin cu produse locale. Moara, fabricată în anii 1920 are un circuit simplu pentru măcinat porumb şi un circuit complet pentru măcinat grâu. Brutăria este una tradiţională cu cuptor de coacere a pâinii pe lemne. Căruţele trase de cai au rămas un mijloc comun de transport la Hosman, caii sunt şi astăzi potcoviţi la fierăria de la Moara Veche.

Deoarece la Hosman au loc diverse manifestări culturale, în curtea Morii Vechi a fost amenajată o „şură culturală”

Aici se produc produse tradiționale marca “Din Hârtibaciu, cu drag”. Cum v-am spus nu ne-am putut bucura de aceste produse, dar poate o să revenim în zonă și atunci moara va fi deschisă.

Toate cele bune!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de zlatna in 18.07.2018 08:36:33

Validat / Publicat: 18.07.18 10:38:55


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 408


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  42500 PMA (din 45 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- tata123
[18.07.18 13:44:36]
» mesaj pers

   @zlatna: Mulțumim pentru prezentarea acestei biserici fortificate aflată într-un vechi sat săsesc, menționat de Nicolaus Olahus în rândul celor 7 cetăți sau scaune săsești din Transilvania.

   Observ că au terminat lucrările de restaurare, au introdus taxă de vizitare și au înființat micuțul muzeu. În 2012 am vizitat și eu cetatea din Hosman (vezi impresii), pe atunci executându-se reparații la biserica fortificată. Nu am găsit decât turnul deschis și am putut urca pentru a admira împrejurimile. Acum am văzut și interiorul prin intermediul fotografiilor postate.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[33] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2018] suntem la biserica din Hosman -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986626">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986626"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986626">Şterge vot</a></div><span id="v9986626" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986626)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986626Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986626MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2018] suntem la biserica din Hosman
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2018] drumul spre poarta fortificatiei -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986628">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986628"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986628">Şterge vot</a></div><span id="v9986628" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986628)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986628Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986628MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2018] drumul spre poarta fortificatiei
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [APR-2018] două dintre turnurile cetății -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986639">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986639"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986639">Şterge vot</a></div><span id="v9986639" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986639)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986639Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986639MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2018] două dintre turnurile cetății
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [APR-2018] zidurile groase ale fortificației -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986640">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986640"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986640">Şterge vot</a></div><span id="v9986640" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986640)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986640Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986640MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2018] zidurile groase ale fortificației
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2018] turnul si poarta cu gratii -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986641">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986641"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986641">Şterge vot</a></div><span id="v9986641" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986641)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986641Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986641MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2018] turnul si poarta cu gratii
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2018] portalul de la intrarea în biserică -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986642">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986642"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986642">Şterge vot</a></div><span id="v9986642" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986642)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986642Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986642MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2018] portalul de la intrarea în biserică
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2018] detaliu de pe arcadele portalului -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986643">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986643"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986643">Şterge vot</a></div><span id="v9986643" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986643)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986643Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986643MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2018] detaliu de pe arcadele portalului
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2018] detaliu de pe arcadele portalului -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986644">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986644"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986644">Şterge vot</a></div><span id="v9986644" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986644)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986644Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986644MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2018] detaliu de pe arcadele portalului
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2018] orga bisericii din Hosman -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986645">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986645"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986645">Şterge vot</a></div><span id="v9986645" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986645)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986645Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986645MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2018] orga bisericii din Hosman
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2018] eroii câzuți în război -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986646">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986646"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986646">Şterge vot</a></div><span id="v9986646" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986646)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986646Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986646MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2018] eroii câzuți în război
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2018] cristelnița bisericii Hosman -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986647">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986647"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986647">Şterge vot</a></div><span id="v9986647" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986647)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986647Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986647MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2018] cristelnița bisericii Hosman
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2018] altarul bisericii Hosman -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986649">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986649"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986649">Şterge vot</a></div><span id="v9986649" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986649)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986649Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986649MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2018] altarul bisericii Hosman
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2018] interior biserica Hosman -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986650">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986650"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986650">Şterge vot</a></div><span id="v9986650" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986650)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986650Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986650MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2018] interior biserica Hosman
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2018] amvonul bisericii Hosman -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986651">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986651"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986651">Şterge vot</a></div><span id="v9986651" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986651)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986651Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986651MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2018] amvonul bisericii Hosman
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [APR-2018] interior biserică Hosman -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986652">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986652"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986652">Şterge vot</a></div><span id="v9986652" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986652)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986652Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986652MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2018] interior biserică Hosman
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2018] tavanul în aarcade -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986653">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986653"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986653">Şterge vot</a></div><span id="v9986653" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986653)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986653Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986653MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2018] tavanul în aarcade
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [APR-2018] un monument din curtea fortificației -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986654">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986654"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986654">Şterge vot</a></div><span id="v9986654" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986654)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986654Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986654MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2018] un monument din curtea fortificației
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [APR-2018] urcam spre turnul bisericii -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986655">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986655"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986655">Şterge vot</a></div><span id="v9986655" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986655)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986655Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986655MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2018] urcam spre turnul bisericii
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [APR-2018] in drum spre turnul bisericii -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986656">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986656"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986656">Şterge vot</a></div><span id="v9986656" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986656)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986656Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986656MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2018] in drum spre turnul bisericii
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [APR-2018] contra greutățile clopotelor -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986657">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986657"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986657">Şterge vot</a></div><span id="v9986657" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986657)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986657Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986657MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [APR-2018] contra greutățile clopotelor
foto zlatna [18.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [APR-2018] unul dintre turnurile fortificației -- foto by <b>zlatna</b> [uploaded 18.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av986658">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv986658"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=986658">Şterge vot</a></div><span id="v9986658" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(986658)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f986658Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e986658MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [APR-2018] unul dintre turnurile fortificației
foto zlatna [18.07.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[33] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.103055000305 sec