87284 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzeele Lisabonei

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
15.07.2018
DE
Avatar elviramvio
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN jud. Ilfov
înscris/ă în 11.06.14
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
6 €
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

"Passado, Presente e Futuro !" Museu do Combatente


Urmare de aici

Vă povesteam într-un articol trecut despre Monumentul Veteranilor din războiul de peste mări. Înainte de a-l vizita, am intrat într-un muzeu mai aparte dar legat de acel monument, Museu do Combatente, găzduit într-un fort vechi construit în 1780, cunoscut drept Forte de Bom Sucesso. Un muzeu care vă solicită suficient de mult fiind întins pe aproape toată suprafaţa vechii cetăţi militare dar care, zic eu, merită vizitat. Cu atât mai mult dacă în grupul vostru sunt şi nişte băieţei ce ar găsi locul ideal pentru a se visa super eroi. Trebuie să spun totuşi că nu este un muzeu atractiv pentru oricine, în esenţă este un muzeu militar destul de limitat ca perioadă de timp şi tehnică şi pentru a-l înţelege trebuie cunoscute, sumar, câteva din etapele istoriei portugheze.

Muzeul este dedicat veteranilor portughezi şi străini care au luptat sub drapelul Portugaliei în cele două mari conflicte mondiale ale sec. XX dar şi în războaielor duse de Portugalia tot în sec. XX, cunoscute drept Războaiele Coloniale sau Guerra do Ultramar.

După ce am plătit intrarea am început colindul cu primele încăperi, partea dreaptă a curţii. În stânga sunt birourile administraţiei muzeului şi câteva ale Ligii Combatanţilor, printre ele se pare şi o sală de scrimă cu acces absolut privat.

Primele două camere sunt pline cu vitrine de avioane şi elicoptere, reproduceri după cele folosite în războaiele moderne ale Portugaliei. Sunt aproximativ patru sute de miniaturi la scara de 1/72, majoritatea şi 1/42, reprezentând istoria aviaţiei militare a Portugaliei între anii 1903 şi 1990. Colecţia a fost creată de un inginer şi donată muzeului în anul 2010. Explicaţiile sunt în portugheză şi engleză şi ne-au ajutat să privim miniaturile aparatelor folosite în Angola, Pearl Harbor, Tokio, bătălia Atlanticului şi multe altele. Aceste miniaturi fac parte din expoziţia permanentă a muzeului.

“Veteranii sec. XX” şi “Conservarea memoriei”, următoarele colecţii, sunt şi ele interesante. Soţul meu a auzit un grup de francezi, într-o sală apropiată, mândri că pe listele eroilor portughezi au găsit şi conaţionali ce au luptat sub drapel portughez în prima mare conflagraţie mondială. A mers imediat la exponat, ştiind că şi ai noştri au participat la acele lupte şi a găsit şi România cu un grup de câţiva eroi piloţi şi militari sanitari. Din păcate pozele nu au ieşit bine dar se vede numele ţării noastre deşi lumina din camerele muzeului nu prea ne-a lăsat să facem poze bune. De aceea vă povesteam în articolul dedicat Monumentului Combatanţilor că a pus un bănuţ şi a aprins o lumină în capela monumentului, cu un gând pentru toţi eroii dar în special pentru cei români.

În sălile dedicate eroilor sunt prezentate arme, documente, fotografii, heraldică din ce a reprezentat sec. XX pentru armata portugheză, participarea ei la războaie, implicarea în acţiunile NATO, ONU, EUFOR. Ca peste tot este amintit "Imperio" cum încă încerca să se creadă până spre sfârşit de sec. XX când a pierdut teritorii importante.

Conservarea memoriei este o colecţie impresionantă de haine, arme, dotare dar mai ales de scrisori, fotografii, agende, caricaturi, poezii, instrumente muzicale improvizate în tranşee, toate găsite asupra soldaţilor simpli căzuţi la datorie cum se spune deşi datoria era impusă lor şi au plătit nedrept cu viaţa lor tânără.

“Guerra do Ultramar - 50 ani după”, ultima parte a colecţiei permanente din interiorul primei clădiri a muzeului, redă luptele la care a participat Portugalia după 1945 când s-au făcut presiuni internaţionale pentru eliberarea teritoriilor ocupate pe alte continente, Africa şi Asia în special. Este evocat momentul Conferinţei de la Bandung din 1955 - acolo am aflat şi eu de acest moment istoric - când 29 de state africane şi asiatice au solicitat printre altele şi abolirea colonialismului şi neocolonialismului ivit după eliberare, afectând astfel şi Portugalia. Interesant dacă se încercă o *privire* în spatele unor exponate. Portugalia gândeşte în Present că la un posibil Futuro cu strălucirea unui Passado!

Expoziţia exterioară cât şi amenajările din camerele exterioare ale fortului Bom Successo este dedicată forţelor navale, terestre şi aviatice ale armatei portugheze şi aici, pe un parcurs lung, am întâlnit tehnică de luptă, maşini, plăci comemorative, primele sisteme de informatică folosite în războaie, hărţi, fotografii, uniforme. Este oarecum împărțită în trei și anume tehnică militară din Primul Război Mondial, apoi Războiul de peste Mări, adică cel colonial și ultima, Misiunile internaționale de Pace. Un loc interesant, participarea Portugaliei la lupta împotriva pirateriei, imagini din apele Somaliei şi o poză în care este prins întâmplător şi un militar român în apropierea spitalului militar din Mogadiscio Somalia, un spital de succes al corpului medical militar românesc post 1989. Sunt expuse în camerele fortului, pe partea stângă spre râu, în special istoria aviaţiei militare cu trimitere spre şcoala de piloţi militari din 1917, descrierea bombei cu napalm, îmbrăcămintea piloţilor de-a lungul sec. XX. Garda Naţională are un loc aparte, mi-au plăcut caschetele lor în stil german, mă întreb cum le suportau pe cap. Muzica militară portugheză are şi ea un interior dedicat în Forte do Bom Sucesso.

Ultima şi cea mai interesantă parte, clădirea unde s-a creat puţin atmosfera de luptă din Guerra do Ultramar, Africa. Aici, pe o muzică aparte, străbaţi tranşee şi cazemate unde sodaţii gătesc, dorm, tratează răniţii, transmit informaţii, scriu către cei dragi. Ofiţerii au camere mai bine organizate. Sunt apoi tufişurile unde erau ţinuţi morţii. Soţul meu a rămas să scrie ceva în cartea de onoare a muzeului şi eu am plecat pe acest circuit destul de lunguţ, în semiîntuneric şi muzică. La o cotitură m-am ciocnit la propriu de un cuplu de francezi ce luaseră labirintul din sens invers!! A fost o spaimă serioasă pentru toţi trei dar după ce bătăile inimilor au început să se linistească, am râs unii de alţii. Eram totuşi fix lângă diorama ce prezenta un manechin de soldat mort însângerat şi ascuns superficial cu câteva crengi!

Am vizitat şi camera amenajată de polonezi ca o mulţumire pentru ajutorul oferit refugiaţilor lor apoi am mai petrecut puţin timp în ultima curte interioară modernizată şi pavată cu stema Ligii Combatanţilor. Am admirat Turnul Belem, Monumentul Combatanţilor şi alte câteva privelişti frumoase pe care cândva le vedeau doar militarii din Forte de Bom Sucesso. Aici este şi grupul sanitar al muzeului. Apoi am făcut cale întoarsă în lungul drum spre unica poartă a muzeului, cea prin care intrasem şi ne-am îndreptat spre Monumentul Combatanţilor despre care v-am povestit deja şi care face parte din ansamblul Muzeului Combatanţilor.

Forte de Bom Sucesso cunoscut de localnici şi drept Bateria de Bom Sucesso, este numele întregului complex de clădiri și terase care astăzi completează frumos Piaţa Imperiului din Belem şi adăpostește Muzeul Combatanților. Fortul a fost început în anul 1780 pentru că Turnul Belem nu mai corespundea apărării portului oraşului faţă de navele de război ce veneau pe ape. Construcţia a durat foarte mult, s-au ataşat câteva clădiri cu rol strategic în special în perioada invaziei franceze a lui Napoleon, când aici a fost mutată şi reşedinţa guvernatorului. Construcţia aduce puţin cu arhitectura militară stil Vauban. S-au făcut legături cu turnul Belem, una pe sub apă. După ce a fost sediul Brigăzilor Forţelor Speciale, la 13 ianuarie 1999 a fost predat spre folosinţă Ligii Combatanţilor şi abia în 2003 a putut fi deschis publicului. Momentan are ca proprietar statul dar este în administrarea ligii care se ocupă foarte bine de întreţinerea clădirii şi spaţiilor exterioare.

Preţul unui bilet era de 3 € adult când am fost noi. Orarul vara este de la 10 la 18, în fiecare zi, mai puţin sărbătorile mari legale. Ghid sau supraveghetori nu am întâlnit. În cea mai mare parte informaţiile de la exponate sunt dublate şi în engleză.

În partea dinspre Turnul Belem se află cafeneau Forte, un loc plăcut dacă nu bate vântul tare şi unde se poate lua o mică gustare şi o cafea bună.

Spuneam într-un articol trecut că Portugalia are regrete, normal de altfel, pentru ce a fost cândva primul şi probabil singurul imperiu pe mai multe continente, pentru bogăţiile şi legat de aici puterea ei în lume. Privind cu atenţie prin felul de a fi azi, prin unele discursuri ale politicienilor, Portugalia încă visează la măreţie, poate nu teritorială, altfel, ştiind bine că istoria este o roată uneori perfectă. La fel şi combatanţii, conduşi tot de politicieni, că doar pe porticul lor şi- au scris cu litere simpatice spiritual, un motto pe care fiecare îl interpreteză cum doreşte: Passado, Presente e Futuro!!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de elviramvio in 15.07.2018 18:24:12

Validat / Publicat: 15.07.18 19:50:52

VIZUALIZĂRI: 607


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  40250 PMA (din 43 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mishu
[15.07.18 19:58:45]
» mesaj pers

   @elviramvio: Un muzeu interesant pentru mici sau mari. Felicitări, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[15.07.18 20:43:41]
» mesaj pers

   @mishu:

   Mulţumesc.

   Era un chinez ofticat că sunt prea multe avioane şi nu avea timp de ele să le studieze 🤣. Deci şi mic de înălţime şi mare de vârstă 😂!!! Acolo a rămas, tot acolo era când am plecat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[15.07.18 21:07:12]
» mesaj pers

   @elviramvio: Câtă grijă au unele poppare pentru istoria lor!

   Pe chinez îl înțeleg: nu poate copia toate machetele ca să le reproducă acasă la el! D-aia se oftica! :p

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[15.07.18 21:08:04]
» mesaj pers

   @Zoazore:

   😂

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[16.07.18 07:45:39]
» mesaj pers

   @Zoazore: =)) =)) =)) M-ai amuzat teribil cu remarca asta, cu chinezu' !!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[16.07.18 08:00:41]
» mesaj pers

   @elviramvio: Este interesant muzeul! . Mi-au plăcut mult machetele avioanelor făcute de acel inginer, și donate, în 2010, muzeului. Câtă atenție la detalii! :) (sunt interesante „scările” la care au fost lucrate, atipice pentru proiectanți, în general vorbind! - dar asta contează mai puțin, rezultatul este important!)

   Felicitări, mi-a plăcut și am votat un review, și el - aproape - atipic, dar interesant!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- elviramvio
[16.07.18 23:54:35]
» mesaj pers

   @doinafil:

   Mulţumesc Doina. E şi multă politică în spatele lui dar de amenajat este destul de bine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[32] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2018] Spre Museu do Combatente, se vede în apropiere. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985502">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985502"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985502">Şterge vot</a></div><span id="v9985502" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985502)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985502Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985502MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2018] Spre Museu do Combatente, se vede în apropiere.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2018] Intrarea în muzeu şi în depărtare este monumentul. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985503">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985503"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985503">Şterge vot</a></div><span id="v9985503" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985503)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985503Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985503MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2018] Intrarea în muzeu şi în depărtare este monumentul.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2018] Intrarea flancată de tehnică militară. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985504">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985504"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985504">Şterge vot</a></div><span id="v9985504" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985504)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985504Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985504MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2018] Intrarea flancată de tehnică militară.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2018] Prima curte, în stânga birourile, vizita începe cu clădirea din dreapta. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985505">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985505"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985505">Şterge vot</a></div><span id="v9985505" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985505)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985505Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985505MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2018] Prima curte, în stânga birourile, vizita începe cu clădirea din dreapta.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2018] Din colecţia de miniaturi. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985506">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985506"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985506">Şterge vot</a></div><span id="v9985506" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985506)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985506Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985506MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2018] Din colecţia de miniaturi.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2018] Colecţia de miniaturi. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985507">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985507"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985507">Şterge vot</a></div><span id="v9985507" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985507)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985507Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985507MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2018] Colecţia de miniaturi.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2018] Colecţia Istoria Aviaţiei Portugheze. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985508">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985508"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985508">Şterge vot</a></div><span id="v9985508" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985508)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985508Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985508MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2018] Colecţia Istoria Aviaţiei Portugheze.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2018] Exponate interesante. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985509">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985509"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985509">Şterge vot</a></div><span id="v9985509" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985509)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985509Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985509MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2018] Exponate interesante.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2018] Culori vii, interesant pentru o zonă militară. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985510">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985510"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985510">Şterge vot</a></div><span id="v9985510" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985510)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985510Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985510MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2018] Culori vii, interesant pentru o zonă militară.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2018] Un poster despre înfiinţare Ligii Combatanţilor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985511">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985511"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985511">Şterge vot</a></div><span id="v9985511" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985511)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985511Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985511MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2018] Un poster despre înfiinţare Ligii Combatanţilor.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2018] Încercări de ridicare a unui monument pentru veterani. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985513">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985513"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985513">Şterge vot</a></div><span id="v9985513" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985513)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985513Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985513MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2018] Încercări de ridicare a unui monument pentru veterani.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2018] Simbolul Ligii Combatanţilor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985518">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985518"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985518">Şterge vot</a></div><span id="v9985518" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985518)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985518Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985518MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2018] Simbolul Ligii Combatanţilor.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2018] În dotarea soldatului. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985521">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985521"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985521">Şterge vot</a></div><span id="v9985521" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985521)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985521Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985521MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2018] În dotarea soldatului.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2018] Luptătorii de peste mări. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985523">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985523"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985523">Şterge vot</a></div><span id="v9985523" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985523)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985523Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985523MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2018] Luptătorii de peste mări.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2018] Listele cu eroii din ţările prietene. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985527">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985527"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985527">Şterge vot</a></div><span id="v9985527" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985527)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985527Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985527MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2018] Listele cu eroii din ţările prietene.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2018] România. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985534">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985534"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985534">Şterge vot</a></div><span id="v9985534" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985534)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985534Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985534MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2018] România.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P18 [MAY-2018] Din raniţele eroilor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985538">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985538"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985538">Şterge vot</a></div><span id="v9985538" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985538)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985538Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985538MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2018] Din raniţele eroilor.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2018] Desen al unui militar. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985541">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985541"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985541">Şterge vot</a></div><span id="v9985541" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985541)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985541Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985541MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2018] Desen al unui militar.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2018] Instrumente muzicale improvizate pe front şi veselă. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985543">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985543"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985543">Şterge vot</a></div><span id="v9985543" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985543)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985543Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985543MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2018] Instrumente muzicale improvizate pe front şi veselă.
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2018] Prin curtea muzeului -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985546">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985546"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985546">Şterge vot</a></div><span id="v9985546" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985546)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985546Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985546MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2018] Prin curtea muzeului
foto elviramvio [15.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [MAY-2018] Omagiu. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 15.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av985548">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv985548"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=985548">Şterge vot</a></div><span id="v9985548" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(985548)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f985548Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e985548MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2018] Omagiu.
foto elviramvio [15.07.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[32] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.117789030075 sec