ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.18
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 3 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

De la Cluj prin Bucovina cu transportul public

TIPĂREȘTE

Scriu acest așa-zis review pentru cei care vor să vadă pe scurt câte ceva din Bucovina și nu au o mașină la dispoziție. Călătoria începe și se termină la Cluj-Napoca, dar se poate adapta la orice alt oraș, turul propriu-zis al Bucovinei începând la Gura Humorului și terminându-se la Câmpulung Moldovenesc.

Dacă nu ai o mașină sau nu poți conduce, și totuși vrei să vizitezi județul Suceava în trei zile, poți face acest lucru cu mijloacele de transport în comun. În acest itinerar vei vizita patru mănăstiri, Cetatea de Scaun din Suceava și drumul cu mocănița de la Moldovița la Argel.

Pe scurt, drumul ar fi următorul, menționând localitățile în care stai sau schimbi mijlocul de transport și distanța de la un loc la altul rotunjită cu aproximativ un kilometru:

1. Cluj-Napoca – 0 km

2. Gura Humorului – 275 km

3. Voroneț – 6 km (Mănăstirea Voroneț)

4. Gura Humorului – 6 km

5. Suceava – 47 km (Cetatea de Scaun)

6. Rădăuți – 39 km

7. Putna – 30 km (Mănăstirea Putna)

8. Rădăuți – 30 km

9. Sucevița – 17 km (Mănăstirea Sucevița)

10. Vatra Moldoviței – 18 km

11. Moldovița – 6 km (Mocănița Hulțuca)

12. Argel – 12 km

13. Moldovița – 12 km

14. Vatra Moldoviței – 6 km (Mănăstirea Moldovița)

15. Câmpulung Moldovenesc – 27 km

16. Cluj-Napoca – 248 km

Un total de aproximativ 780 km, din care prin județul Suceava, excluzând trenul de la Cluj-Napoca și înapoi la Cluj-Napoca sunt 256 km. Trenul de la și spre Cluj-Napoca reprezintă cea mai mare parte din drum, 523 km.

Așadar, să o luăm pe larg urmărind exact cum se ajunge dintr-un loc în altul și ce mijloace de transport se impun. De menționat că este foarte utilă aplicația Google Maps (Hărți Google), asta pentru a merge pe jos uneori sau pentru a ști unde să cobori dintr-un tren / autobuz microbuz / taxi. Tot circuitul, financiar vorbind, face vreo 400-600 de lei cu tot cu transport, cazare și mâncare.

Am pornit duminică dimineața din Cluj cu trenul Inter Regio 1832, Cluj-Napoca – Galați. Acesta, la data de start a itinerariului, 8 iulie 2018, pleacă la ora 09:14 și costa vreo 65 de lei până la Gura Humorului. Ajungi în Gura Humorului la 15:32, după 275 km de drum. Aici, în fața gări este taxi care va face pentru 12-15 lei cei aproximativ 6 km până la Voroneț, unde te lasă în parcarea mănăstirii. Aici, mai întâi de toate am mers să mănânc la un restaurant aflat la capătul aleii cu tarabe diverse, pe partea stânga – Opcina Voronețului. Prețurile sunt decente, cu vreo 30-40 de lei poți mânca, de exemplu pulpele la grătar costă 19 lei, iar un desert specific zonei, tocinei, costă 15 lei. Aici sunt și camere cu două paturi, la prețul de vreo 100 de lei. După mâncare și cazare, se poate vizita mănăstirea, intrarea costă 5 lei pentru adulți, 2 lei pentru copii. Nu ai prea multe de văzut, ca mai toate mănăstirile din zonă, este o curte cu o bisericuță în mijloc și niște măicuțe care stau pe acolo. Ajutat de Google Maps poți ajunge în vreo 25 de minute la un schit așa-zis al lui Daniil Sihastrul, vreo 2 km. Este un schit nou unde găsești pe la ora 7 niște măicuțe rugându-se alături de un preot bătrân, la vreo 80 de ani. Te întorci la cazare și până la ora 9 când se închide restaurantul, mai poți bea eventual o bere, un suc sau mânca ceva dacă e cazul. Restaurantul Opcina Voronețului se deschide dimineața la ora 08:00.

A doua zi, luni dimineața, pe la ora 8 poți lua din nou taxi-ul către Gura Humorului. Este bine să iei numărul de taxi de la șofer în ziua anterioară, dar este firma Taxi Gura Humorului și în Google Maps sau în aplicația telefon, cea standard de pe Android. În gura humorului, lângă gara CFR există restaurantul unei pensiuni unde se poate mânca o omletă bună la 10 lei și cafea la 4 lei.

La ora 09:59 există un tren Regio 5702 care vine de la Ilva Mică și merge la Suceava. Drumul până la Suceava, prin localități precum Ciprian Porumbescu, Stroiești și ce știu mai care, are o lungime de 47 km, ajungi la 11:01 în reședința județului. Trenul costă 7 lei.

În gara din Suceava se poate bea o cafea de la automate sau de la un fast-food aflat la linia întâi, după care cu un taxi din fața gării poți ajunge repede, vreo 5 km, la Cetatea de Scaun din Suceava. Taxiul costă vreo 15 lei.

Cetatea de Scaun a fost se pare renovată cu ceva fonduri destul de consistente, are o mulțime de încăperi, afișaje video cu prezentări sonore de la istoric la scenete diverse. Vizitarea Cetății de Scaun a Sucevei costă 12 lei. Aici ar mai fi și ceva muzeu al satului bucovinean, eu nu l-am vizitat.

De la cetate am mers ajutat de Google Maps pe jos, vreo 25 de minute, aproximativ 3 km, până la autogara Intertrans din Suceava, unde firma cu același nume are autocare din jumătate de oră în jumătate de oră către Rădăuți. În această autogara se pot mânca mici destul de buni la 2,5 lei bucata. Am plecat la ora 15:00 cu Intertrans, 39 km pentru vreo 10-12 lei, nu mai știu exact. Într-o oră și ceva am fost în Rădăuți, la una dintre cele patru autogări de acolo. Am întrebat acolo și ni s-a spus că trebuie să mergem vreun kilometru și ceva până la locul unde au startul microbuzele sau autobuzele care merg la Putna. Ajutat tot de Google Maps am ajuns într-un parc din centrul Rădăuțiului, unde există un fel de centru comercial cu tot felul de dughene cu înghețată, fast-food, magazin chinezesc și din astea (cred că zona este Piața Unirii). Acolo este și parcarea de unde firma Tarsin are curse din oră în oră către Putna.

La ora 17:00 pleacă un microbuz Iveco spre Putna, face cei 30 de km în vreo 40-50 de minute, costă 9 lei. Te lasă undeva lângă un Peco de unde, cu ajutorul Google Maps poți găsi o mulțime de pensiuni, camere la vreo 100-120 de lei. Am găsit Pensiunea Dana, niște camere de închiriat la oameni acasă, condiții bune pentru o noapte. După ce lași bagajele acolo, mai mergi câțiva metri până la un restaurant foarte bun, firma Șemineu. Aici este o mâncare bună, de exemplu ciorbă rădăuțeană pentru 9 lei, pizza la 26 de lei, bere la vreo 6 lei etc. După ce mănânci, se poate porni la vizitarea mănăstirii Putna, o mănăstire de călugări, nu se plătește taxă de intrare. De la mănăstire, tot cu GPS-ul se poate vizita și chilia lui Daniil Sihastru, vreo 25 de minute, pe jos, sub 2 km. O încăpere săpată în stâncă, era închisă la ora 20, dar se vede prin ușă înăuntru.

După ce bifezi și aceste obiective, se mai poate sta la Șemineu la un suc, o bere, se închide la 23:00.

A treia zi, marți dimineața, la ora 08:30 există un microbuz al firmei Tarsin către Rădăuți. Nu se prea poate mânca în Putna dimineața, restaurantul Șemineu deschizându-se abia la 11:00. După cei aproximativ 45 de minute, cei 30 km până la Rădăuți, șoferul te lasă dacă îi spui, într-un loc unde este parcat autobuzul care merge la Sucevița, o altă mănăstire aflată la vreo 23 de kilometri de Rădăuți. Nu știu ce firmă face această cursă, dar există și Edion care face drumul de la Rădăuți la Câmpulung Moldovenesc și care trece tot prin Sucevița. De la Rădăuți la Sucevița sunt 17 km, vreo 23 de minute. Așadar, de la ora 10, când ești în Sucevița, ai timp până la 12:20 când vine Edion care are cursă către Câmpulung Moldovenesc și cu care vei merge la Moldovița, timp suficient să bei cafea, să mănânci ceva, să cumperi dulciuri precum nucă în caramel de la tarabele de acolo din fața mănăstirii. Mănăstirea este după același tipic, curte cu biserică în mijloc, maici, intrare la 5 lei.

La 12:20 iei autobuzul până la Moldovița, o altă jumătate de oră și mai bine, 17-18 km. Practic acesta nu ajunge în Moldovița, ci în Vatra Moldoviței. Aici este și mănăstirea, dar nu am stat acum să o vizitez, pentru că la ora 14:00 pleacă ultima cursă a mocăniței Huțulca de la Moldovița la Argel. Am luat un microbuz, firma Maxi, vin oricum mai multe, pentru cei 6 kilometri până în Moldovița. Ca explicație suplimentară, Moldovița este puțin într-o parte față de drumul de la Rădăuți la Câmpulung. Există și taxi, mai greu de găsit din Vatră la Moldovița, costă 12 lei. Peste tot prin regiuni kilometrul costă 2 lei. În Moldovița la gara mocăniței este destul de multă lume, dar și locuri sunt multe, trenul cu aburi având vreo 7 vagoane. Călătoria de la Moldovița la Argel și înapoi costă 30 de lei și durează în total, cu tot cu popasul din Argel, celălalt capăt al liniei de 12 km, vreo două ore și jumătate. 50 de minute la dus, 40 de minute de staționare la capăt, și iar 50 de minute înapoi. Acolo la Argel sunt tarabe cu mâncăruri bune, dulciuri și altele. Există pui cu cartofi, mititei, cârnați, pește afumat, sarmale cu mămăliguță și smântână, de la 15 la 25 de lei. Se mănâncă acolo lângă linie, sunt mese și bănci, se servește în farfurii de tablă sau plastic, cu tacâmuri la alegere din aceleași materiale.

Către ora 17 ești înapoi în Moldovița, unde, în centru la Gogoșărie, așa spun ei, vine firma Maxi care face cursele Moldovița – Câmpulung Moldovenesc. Am zis să profit de puținul timp rămas pentru a vizita și mănăstirea Moldovița, aflată la Vatra Moldoviței, deci înapoi cei 6 kilometri, firma Maxi trecând și pe acolo în drumul ei către Câmpulung. Am luat un taxi pentru 12 lei, care ne-a lăsat în curtea mănăstirii. Iar maici, iar 5 lei intrarea.

La ieșirea din mănăstire, la câteva sute de metri este intersecția unde se despart drumurile către Moldovița, Câmpulung și Sucevița, acolo aștepți cu spatele la o mocăniță parcată de expoziție autobuzul Maxi pentru a merge către Câmpulung, O cursă pleacă la 17:30 din Moldovița și este aici pe la 17:36 sau la 19:00 și ajunge aici la 19:06. Cel de ora 17:36 a trecut prin fața mea, am întârziat un minut în plus în mănăstire, așa că a trebuit să apară și o așteptare de o oră și jumătate acolo în Vatra Moldoviței.

Dacă prindeam cursa de 17:36, ajungeam la Câmpulung în timp pentru a prinde trenul Inter Regio de 19:02 către Cluj-Napoca. Astfel am plecat la 19:06 și după o oră, 27 km, am ajuns în Câmpulung, unde de la autogara Maxi la Gara CFR faci pe jos vreo 10 minute, aproximativ 1 km. Am mers, am luat bilete către Cluj-Napoca pentru trenul de 21:53, costă 60 de lei.

În timpul de două ore până la tren, se poate merge la un restaurant aflat aproape de gară, numit Q’usine. Un restaurant considerat pe acolo mai de lux, dar comparativ cu prețurile din Cluj este foarte decent. Se mănâncă din câte am văzut foarte bine, supe cremă, preparate din curcan etc. Cu vreo 30 de lei poți bea bere, mânca de exemplu cartofi prăjiți cu piept de pui sau altele.

În cele din urmă, vine și trenul la 21:53 (Iași – Timișoara, 1837) care va ajunge în Cluj-Napoca la 03:15, miercuri dimineața, după 248 km. Dacă nu ratam acel autobuz de la 17:36 din Vatra Moldoviței, aș fi ajuns în Cluj-Napoca puțin după miezul nopții cu trenul care pleacă la 19:02 din Câmpulung (IR 1765, Iași Timișoara), dar nu aș fi mâncat o cină la Q’usine.

Încă o dată, pe scurt, acest tur se desfășoară pe un traseu de la Cluj la Gura Humorului, de la Gura Humorului la Suceava, de la Suceava la Rădăuți, de la Rădăuți la Câmpulung Moldovenesc, de la Câmpulung Moldovenesc la Cluj-Napoca, plus abaterile de la traseul principal pe ici pe colo, dar cu revenire de fiecare dată la acesta. Durează mai puțin de 70 de ore și acoperă o distanță de 780 km cu mijloace de transport în comun plus taxiuri, și încă vreo 20-30 km pe jos dintr-un punct în altul prin locațiile vizitate. Costă vreo 500 de lei cu tot cu cazare, mâncare, înghețată, magneți etc.


[fb]
---
Trimis de emanuelboboiu in 11.07.18 22:16:39
Validat / Publicat: 11.07.18 23:56:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA.

VIZUALIZĂRI: 3881 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (emanuelboboiu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.07.18 23:55:05]
»

Bun review de debut, merită remarcat

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 91&ridAnt=87159

Tesaria
[12.07.18 02:32:39]
»

Votat cu drag, mi-a placut! Nu uitati ca o poza face cat o mie de cuvinte

Zoazore
[12.07.18 09:22:34]
»

@emanuelboboiu: Superb! Doar ce-am revenit si eu din Bucovina, dar, fiind in "vizita de lucru", n-am avut timp de vizite de curtoazie. Traseul propus de tine este uman, fezabil si destul de relaxat!

Multumesc mult!

elviramvio
[12.07.18 16:39:09]
»

@emanuelboboiu:

Foerte utile informaţiile, felicitări!

emanuelboboiuAUTOR REVIEW
[12.07.18 22:16:50]
»

Voi adăuga și câteva poze. Dacă vreau să modific puțin articolul se poate? Aș vrea să mai fac câteva recomandări și să corectez o greșeală gramaticală.

iulian68
[13.07.18 06:13:07]
»

Felicitari pentru articol, foarte util si cu foarte multe informatii!

Zoazore
[13.07.18 08:20:40]
»

@emanuelboboiu: Scrie o sesizare la text cu toate modificarile si roaga un web sa te ajute. Te vor ajuta, ca sunt niste draguti!

Click pe SESIZEAZĂ greșeală / conținut sau limbaj inadecvat

(e sub textul articolului, cu rosu). Se deschide o fereastra in care rogi sa te ajute cu modificarile.

Inca odata-ti multumesc pentru articolul extrem de util!

Frumos debut pe AFA! Mai scrie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[15.07.18 16:27:52]
»

@emanuelboboiu: Bun inceput si succes in continuare. Mi se par foarte utile aceste articole in care in masura in care nu ai o masina la dispozitie cum te poti descurca pentru e vedea frumusetile tarii.

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, emanuelboboiu, iulian68, mishu, Tesaria, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054205179214478 sec
    ecranul dvs: 1 x 1