La un restaurant pe litoralul românesc chelnerul câtre ajutorul lui întreabă:
-I-ai făcut și i-ai dus clientului de la masa 3 notă de plata?
- Da, domnule.
- Extraordinar tip! Continuă să zâmbească...
Păi... nu prea îmi venea să zâmbesc la nota de plată primită, dar am făcut-o așa din nevoie și politețe, așa că nici chelnerul nu prea a dorit să zâmbească la bacșișul meu dar a făcut așa mai mult din nevoie... și politețe (care a fost ceva mai puțin în loc de 10 % cam cât ar fi trebuit...)
Dar cred că locul unde este amplasat localul merită chiar și 20%, nu de alta dar se află direct pe faleză iar de pe terasa unde am servit noi ai o vedere de 360 grade în toate direcțiile inclusiv marea pentru care am venit noi (și veniți și voi) pe acolo.
Mai exact se numește La Ballans și vă spun că după ce ne-am cazat aici și am făcut prima baie în mare din 2018, tocmai ne îndreptam spre un loc de luat masa spre centrul stațiunii, dar... parcă terasa restaurantului de pe faleză îmi făcea cu ochiul, cât despre ospătarii care stăteau în capătul scărilor poate nu îmi făceau cu ochiul dar mă invitau să iau loc pe terasă. Recunosc, mi-a plăcut locul mult așa am decis și spus către familie: stânga împrejur, adică întoarcere și sus pe terasă, fie ce o fi.
Nu pot furniza nici o informație privind spațiile interioare, dar poate vă ajută pagina FB:
https://www.facebook.com/pages/La-Ballans/1122185657844185
Noi am găsit o terasă de acoperiș deosebit amenajată, de fapt balansoare tip car din fier forjat, inclusiv roțile de fapt câte două balansoare la fiecare masă funcționale, doar masa este fixă. Fiecare grup de balansoare este acoperită cu prelata sa în caz de vreme nefavorabilă. Câte o lampă suspendată la fiecare balansoar ajută la servirea mesei seara, confortul clientului este sporit cu perne groase așezate pe balansoare.
Decor ca decor, până la urmă panorama te face să servești pe aici, este punctul forte al restaurantului. Construit în fața Belonei un hotel istoric și simbol pe aici în Eforie Nord, terasa face toți banii, vezi mai departe de aici, mai ales dacă ai și un binoclu în dotare. Observând plajele frumos aranjate, portul turistic, aleea de faleză animată-nu îți dai seama cum trece timpul și deja vine comanda. Așa local, așa prețuri, eu zic că merită chiar dacă am postat bancul de la început, secretul este să nu faci asta prea des pe sejur.
Deci... având la bord euforia primei băi în mare/anul curent + o pălincă personală de acasă servită pe plajă în compania unei blonde (mă refer la bere tot de acasă-toate astea te ajută să servești mai puține băuturi la restaurant, asta un sfat de la mine cu un buget de muncitor... mediu de România...)
Am comandat băuturile prima dată, la mine a fost o vodcă Stalinskaya de 50ml 9 ron plus o bere Tuborg 0,5l cu 7 ron, o apă minerală Bucovina 0,33 l cu 5 ron la doamna AZE, și un Pepsi 0,33l pentru ăla mic cu 6 ron.
Mi-am zis fără pizza de această dată așa am comandat altceva, pentru mine și dna AZE piept de pui la grătar cu garnitura aleasă, cartofi prăjiți câte 15 ron plus 6 ron cartofii și o salată de varză albă 6 ron. Dar cel mic tot pizza vroia așa că și-a comandat Prosciutto e funghi cu 25 ron. cu sos în plus de 3 ron. S-a ajuns la un preț de 109 ron prima masă pe litoral, vorba aia rămâne în amintire măcar, că nu prea ne-am săturat gramajul a intrat oarecum... la apă, apa mării să fie?? , dar asta veți vedea și în poze...
Am pozat întreg meniul (și voi atașa bineînțeles pentru voi) așa că am ce povesti:
-Mic dejun de la 2 ron (doar untul) până la 20 ron (complet)
-Ciorbe 6-12 ron (între orele 12.00-18.00, noi am fi vrut la ora 20.00 și nu s-a mai putut)
-Salate fel principal 20-28 ron
-Pizza 15-27 ron
-Pui 12-29 ron
-Porc 16-29 ron
-Vită 38-60 ron
-Pește 19-42 ron
-Paste 16-35 ron
-Salate simple 6-15 ron
-Garnituri 4-9 ron
-Desert inclusiv înghețată 10-18 ron
-Fresh 10-12 ron
-Cafea/ceai 5-13 ron
-Răcoritoare 5-10 ron
-Bere 6-12 ron
-Spirtuoase 6-32 ron
-Coctail cu alcool 20 ron
-Coctail fără alcool 15-18 ron
-Vin butelie 0,75 30-100 ron
-Vinul casei 0,2 l 7,5 ron
-Șampanie sticla 70 ron
Descrierea de mai sus plus pozele atașate cu meniul sînt pentru cei care ar dori să-și facă o idee cam cât ar costa să mănânce aici la restaurantul La Ballans. Sincer recomand măcar o dată pe sejur pentru cei care au ales Eforie Nord ca destinație de vacanță. Dar... noroc fiind vară n-am avut nevoie de haine, altfel pâțeam ca în bancul de mai jos...
Clientul:
-Ce fel de restaurant e asta? Ciorbă nu mai este, felul doi nu mai este, desert nu mai este... aduceţi-mi haina, vă rog!
Chelnerul:
-Nici haina nu mai este!