ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Conacul Matac - Valea Călugărească

TIPĂREȘTE

Cu mult înainte de a planifica minivacanța pe "Drumul Vinului", auzisem de Conacul Matac din Valea Călugărească. Așadar, atunci când a venit vremea stabilirii detaliilor, Conacul Matac din Valea Călugărească și-a făcut repede loc pe lista obiectivelor de vizitat. Contactând Centrul Local de Informare Turistică Valea Călugărească, între altele, am întrebat dacă se poate vizita Conacul Matac, dacă este obiectiv turistic sau proprietate privată cu acces restricționat pentru vizitatori. Răspunsul a venit scurt: "Matacul este în paragină. Avem Muzeul Crama 1777." Insistând să aflu dacă se poate ajunge la Conacul Matac pentru a fi văzut măcar la exterior, mi s-a răspuns tot scurt, dar mulțumitor: "Da, în exterior se poate!". Era tot ceea ce voiam să știu. Conacul Matac era deja pe lista noastră.

În Valea Călugărească, mai înainte de a ne prezenta la Pensiunea "Fetească Neagră" unde ne rezervaserăm cazarea, pe lângă Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, am continuat spre Valea Mantei. GPS-ul ne informase că nu aveam de străbătut decât 1,5 km, cu toate astea, pentru că nu era semnalizat în nici un fel, pentru că vegetația era foarte densă pe ambele părți ale drumului nepermițându-ne să distingem ceva dincolo de primul rând de arbuști, parcă mergeam spre nicăieri.

Deodată, pe partea stângă, observăm doi stâlpi de cărămidă mărginind o poartă deschisă larg. "Ce-o fi aici? Aici o fi?" Până să ne dumirim, mașina a depășit poarta. Mai mergem puțin în speranța că vom avea un indiciu cât de mic, dar nu vedem nici urmă de conac. Întoarcem și curând ajungem din nou la poarta cu pricina. Ne facem curaj și ne aventurăm pe drumul și mai îngust, flancat de arbori înalți, un drum care aparent ar fi putut fi al unei gospodării boierești. La capătul lui... o clădire mare, sufocată de vegetație. O altă mașină - cu doi tineri curioși ca și noi - ne face loc să parcăm (locul nu este tocmai larg acolo) și suntem informați că am ajuns chiar acolo unde ne doream, adică la Conacul Matac.

Conacul nu se vizitează. Știam. Fusesem avizată prin mesajele pe care le primisem de la Centrul Local de Informare Turistică Valea Călugărească. Locul este atât de frumos, atât de proaspăt și de verde încât nu ai o clipă impresia că te afli lângă un conac părăsit. Te aștepți ca din moment în moment ușa să se deschidă, iar în cadrul ei să apară stăpânul casei invitându-te să îi treci pragul. Dacă vreți să ajungeți la Conacul Matac, să-l vedeți atât cât se mai poate, faceți-o când sunt frunze pe copaci. Am văzut imagini ale Conacului Matac surprinse în anotimpul rece. Cu lujerii de pe ziduri dezgoliți de frunze, clădirea este tristă și pare cu adevărat pustie.

Am urcat scara până pe terasa largă, cu grilaj de fier și policandre tot de fier, ornamentate cu viță de vie. Pe această terasă, în 1984, a fost filmată o scenă din "Secretul lui Bachus". Vă mai amintiți? Gheorghe Dinică, în rolul Gheorghe Cercel - directorul IAS "Vinicola" - proprietarul conacului, este servit la masa rotundă de pe verandă de majordomul interpretat de Jean Constantin.

În interior, prin geamul ușii de la intrarea principală, am văzut un șemineu impresionant, realizat din teracotă albă și albastră într-un aranjament inspirat, precum și câteva piese de mobilier de epocă, prăfuite, abandonate. Și în camera din stânga, prin ușa rămasă deschisă de cine știe când, se zăresc niște mobile la fel de uitate de lume. Am încercat să fotografiez, dar geamul murdar mi-a blurat imaginea făcând-o numai bună de aruncat, așa că... poate găsiți pe internet câteva fotografii din interior.

Despre Conacul Matac

Despre Conacul Matac din Valea Călugărească se știe că a fost construit în perioada 1901-1903 pe o fostă moşie a Cantacuzinilor. Proprietarul ei a fost Barbu Matac, un înalt funcţionar de la Căile Ferate Române. Bijuterie arhitectonică amplasată într-un splendid cadru natural, Conacul Matac - vechi de peste 115 ani - a fost lăsat în părăsire și se degradează cu fiecare zi ce trece.

În prezent clădirea se află în inventarul Ministerului Finanţelor şi în administrarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Valea Călugărească. În anul 2011 s-a încercat un parteneriat între Consiliul Județean Prahova, Primăria Valea Călugărească și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație din Valea Călugărească în vederea restaurării conacului și a introducerii lui în circuitul turistic, pe "Drumul Vinului". Inițiativa era bună dat fiind că vechiul conac boieresc face parte din patrimoniul naţional, este localizat într-o zonă viticolă reprezentativă pentru viticultura judeţului Prahova și, în plus, ar fi devenit o atracție pentru turiștii amatori de degustări de vinuri.

Din păcate, totul a rămas pe hârtie. Lucrările de restaurare s-au încheiat mai înainte de a începe. Între timp, pentru ca ploile să nu pătrundă în interior grăbind și mai mult degradarea, s-au făcut reparaţii la acoperiş. Nostalgicii spun că în vremurile bune ale Conacului Matac, au fost invitați la degustări de vinuri președintele american Richard Nixon și liderul cubanez Fidel Castro. Localnicii își amintesc de faptul că și Ceaușescu a vizitat crama de la Conacul Matac. Dar, vremea lui de glorie a trecut. Pradă nepăsării, conacul zace în uitare, închis de mai mulți ani.

Despre Valea Călugărească

Situată într-o zonă de deal, la doar câțiva kilometri de Ploieşti, comuna Valea Călugarească este una dintre cele mai mari unităţi administrativ-teritoriale rurale ale judeţului Prahova. Are în componență nu mai puțin de 15 sate. În partea de nord, înșirate pe dealuri, de-a lungul unor văi, multe dintre aceste sate au fost denumite "Valea": Valea Largă, Valea Mantei, Valea Nicovani, Valea Poenii, Valea Popii, Valea Ursoii și… Valea Călugărească - satul reședință întinzându-se de-a lungul șoselei DN1B (care leagă Ploieștiul de Buzău).

Valea Călugărească, recunoscută pentru podgoriile sale, face parte din șirul localităților care alcătuiesc "Drumul Vinului", un traseu rutier turistic ce unește mai multe localități din zona podgoriilor Dealul Mare și a celor din împrejurimi. În Valea Călugărească, locul unde se obțin mai multe sortimente de vinuri de calitate superioară (roșii - Pinot Noir, Fetească Neagră sau albe - Pinot Gris, Sauvignon), se află și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație.

Pentru promovarea tradiţiilor legate de cultivarea viţei de vie, de prelucrare a strugurilor și de valorificare a vinurilor, Primăria şi Consiliul Local Valea Călugărească organizează în fiecare an, începând din 2002, Sărbătoarea Vinului - cel mai mare târg al viticultorilor din Podgoria Dealu Mare. Festivalul vinului care are loc la sfârşitul lunii septembrie, este un prilej de bucurie și de sărbătoare pentru localnici, dar și pentru vizitatori. Valea Călugărească dispune de două locații de cazare care pot oferi găzduire oaspeților veniți de departe - Hotel Colina Grande situat central și Pensiunea "Fetească Neagră" situată la ieșirea din sat, spre Albești Paleologu. Nu știu dacă - împreună - cele două pot face față solicitărilor din perioada Sărbătorii Vinului.

Ce se poate vizita în Valea Călugărească?

În primul rând Muzeul "Crama 1777", o interesantă reconstituire a celei mai vechi crame din zonă, despre care voi povesti în viitor dacă timpul îmi va permite, apoi Conacul Matac pe care tocmai l-am prezentat. Tot la Valea Călugărească se află Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie.

Singurul obiectiv din comuna Valea Călugărească inclus în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monument de interes local este situl arheologic din livada Grupului Școlar Agricol, unde s-au descoperit urme ale unei așezări din epoca fierului. Dacă aveți curiozitatea, dacă vă aflați în Valea Călugărească, încercați să mergeți acolo! Iar dacă vreți să vizitați o fostă mănăstire, luați-o la deal, spre satul Schiau! Biserica ruinată vă va impresiona.

P. S. Atașez două mici filme care ilustrează, în două etape, drumul de întoarcere de la Conacul Matac până în Valea Călugărească.

Drumul de la conac până la poartă

Drumul de la poartă până în Valea Călugărească

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 10.07.18 14:47:11
Validat / Publicat: 10.07.18 18:28:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3461 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Valea Călugărească - Muzeul "Crama 1777", reconstituire a celei mai vechi crame din zonă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

doinafil
[12.07.18 00:29:58]
»

@iulianic: Conacul nu pare deloc a fi o ruină, îmbrăcat și „sufocat” - cum bine spui - de verdeață!

Cred că era tare „mândru” în „tinerețea” lui!

Am văzut filmul „Secretul lui Bachus”, dar nu-mi mai aduc aminte scena cu Dinică și Jean Constantin, e mult de-atunci. Și „Crama 1777” arată bine. Cifra este anul când a luat ființă?

Felicitări, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[12.07.18 09:43:52]
»

@doinafil: Conacul Matac nu pare o ruină privit pe din afară, într-o perioadă când lujerii care o îmbracă au frunze. Dar să vezi interiorul! Eu am văzut niște poze pe internet, iar ceea ce e acolo e o vraiște cu ziduri surpate amestecate cu bucăți de scândură. Nu știu dacă nu sunt rămășițele șantierului de la refacerea acoperișului (lucrări care au avut loc după anul 2011).

Muzeul "Crama 1777" arată foarte bine pentru că este relativ nou. Clădirea nu este cea originală, din anul 1777. Vechea cramă era situată în altă parte, iar când s-a pus problema reconstituirii ei, a existat propunerea de a fi amplasată în centrul satului. Total nepotrivit! Îi stă mult mai bine pe dealuri, printre vii.

iulianicAUTOR REVIEW
[12.07.18 11:03:30]
»

@doinafil:

Am văzut filmul "Secretul lui Bachus", dar nu-mi mai aduc aminte scena cu Dinică și Jean Constantin, e mult de-atunci.

Iată scena din filmul "Secretul lui Bachus" în care Gheorghe Dinică, în rolul Gheorghe Cercel - directorul IAS "Vinicola" - proprietarul conacului, este servit la masa rotundă de pe verandă de majordomul interpretat de Jean Constantin.

Se înțelege cam greu dialogul dintre cei doi, dar important de remarcat este cadrul în care se defășoară acțiunea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[14.07.18 00:18:57]
»

@iulianic: Da, este terasa din pozele tale!

Mulțumesc că mi-ai amintit, cu acest filmuleț!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDe văzut în apropierea Ploieștiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061038017272949 sec
    ecranul dvs: 1 x 1