ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Pitești
ÎNSCRIS: 23.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Pe drumuri malteze, cu autobuzul Hop On - Hop Off - Turul Sudului

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultima zi a excursiei noastre in Malta a fost dedicata turului partii de sud a insulei, cu autobuzul Hop on – Hop off, pe traseul rosu.

La inceput traseul este comun cu cel al rutei albastre, pe care l-am descris in articolul anterior.

Traseul nou incepe in Floriana, o suburbie a Vallettei, construita intre anii 1634 si 1721, cu scopul de a apara capitala de diverse atacuri. Numele l-a primit de la inginerul militar Pietro Paolo Floriani din Macerata, care a construit zidurilor de aparare ale cetatii.

In timpul Marelui Maestru Antonio Manuel de Vilhena, Floriana s-a dezvoltat ca un oras cu individualitate proprie.

Noi am vazut orasul doar din mers, norocul nostru ca era aglomerat si autobuzul mergea incet, incat am avut timp sa admiram si sa facem poze.

Cateva repere pentru cei care au mai mult timp decat noi: exista doua biserici construite in anul 1500, numite Capela Sarria si Manastirea de Calugari a Parintilor Capucini si o alta mai noua, din secolul al 18-lea.

Floriana este considerata o oaza de verdeata, aici existand mai multe gradini.

Gradina Botanica Argotti cuprinde tot felul de arbori si plante, de la stejari pana la flori exotice, fantani, lacuri si turnuri de apa. De acolo se pot admira fortificatiile orasului.

Alte gradini sunt St. Philip Garden, construite pe un bastion triunghiular, avand in centru fantana Wignacourt. Interesant la aceasta fantana este ca a fost construita in fata Palatului Marilor Maestri din Valletta, cu prilejul inaugurarii apeductului Rabat – Valletta, fiind mutata mai tarziu pe locul actual.

Autobuzul turistic se indreapta spre Valletta, dandu-ne astfel prilejul sa revedem ceea ce vazusem in prima zi sau sa vedem locuri noi.

Am admirat din nou cladirile impunatoarele, zidurile, bastioanele si portul. Mai multi turisti au urcat in autobuzul nostru, probabil veniti cu vasele de croaziera ancorate in port.

In Valletta autobuzul face mai multe opriri, ceea ce a fost pe placul nostru, am mai suplinit astfel putinul timp alocat in prima zi capitalei.

Urmatoarea oprire a fost la Hypogeum, pentru care noi nu aveam bilete. Rezervarea biletelor se face cu mult timp inainte, deoarece se permite accesul unui numar mic de oameni, pentru ca CO2 expirat sa nu influenteze microclimatul. Noi am incercat cu vreo 5-6 saptamani inainte si nu am putut rezerva. Eu voi scrie doar cateva cuvinte, pentru ca sunt pe AFA articole detailate despre el: este o necropola sapata in piatra, datand din anii 3600-3300 IH, descoperit intamplator in urma cu 100 de ani, in timpul constructiei unei case. Face parte din patrimoniul UNESCO.

Dupa numarul relativ mic de corpuri descoperite (7000), mic in raport cu perioada de 1000 de ani cat se estimeaza ca s-a folosit ca loc de inmormantare, se crede ca doar persoanele de vaza erau ingropate acolo. Forma si dimensiunile unor sali indica faptul ca acestea au fost folosite ca locuri de cult. Exista o asa numita Sala a Oracolului, unde oamenii veneau sa doarma in niste firide sapate in stanca, pentru a avea vise care urmau sa se adevereasca.

Ne indreptam apoi spre Three Cities, care grupeaza trei mici orase, numite Senglea, Vittoriosa si Cospicua. Primele doua au deschidere la Marele Port si bineinteles ca au fost protejate de fortificatii, alcatuite din ziduri si forturi.

Sengleea si-a luat numele după Marele Maestru Claude De La Sengle, care l-a construit. Este cel mai mic oras al Maltei dar cel mai dens populat, avand aproape 3000 locuitori.

Orasul are meritul de a fi rezistat atacurilor turcesti, in timpul Marelui Asediu.

A fost bombardat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, suferind distrugeri severe. A fost refacut, in prezent fiind un fel de colonie artistica, unde se aduna pictori, sculptori si scriitori, in cautarea linistii si a inspiratiei.

Pentru cei care se plimba pe jos, exista un loc de belvedere, numit Senglea Point Vedette, amenajat intr-un turn suspendat deasupra fortificatiilor.

Ne indreptam spre Vittoriosa (sau Birgu). In acest oras a fost prima resedinta a Cavalerilor Ioaniti, multe dintre cladirile de aici fiind mai vechi decat cele din capitala. Numele actual, Citta Vittoriosa, l-a primit drept rasplata pentru rezistenta eroica in fata turcilor, timp de patru luni. Orasul este asezat pe o peninsula ingusta, la extremitatea careia se gaseste fortul St. Angelo, reabilitat de curand.

In afara de cladiri vechi, dar foarte bine pastrate, in Vittoriosa exista si cateva biserici.

Aici isi are sediul Muzeul Maritim din Malta, unde se afla exponate vechi de 2000 de ani.

Pe tarm se afla Monumentul Libertatii, care comemoreaza plecarea fortelor britanice de pe insula în 1979. Este un grup statuar in care un marinar englez isi ia ramas bun de la un localnic. Am admirat portul, plin cu yahturi si barci de toate felurile.

Trecem pe langa Bieb is Sultan, o poarta triumfala construita in 1675.

Autobuzul mai face doua opriri in localitatea Zejtun, un oras destul de mare, cu peste 11000 de locuitori, bogat si el in biserici, cladiri vechi, unele adevarate palate. In limba araba Zejtun inseamna maslin, deoarece aici existau foarte multi maslini. Si acum exista o sarbatoare dedicata recoltarii maslinilor, in luna septembrie.

Aici se afla una dintre cele mai vechi biserici din Malta, Biserca Sf. Grigore, construita in 1436. Am citit cateva curiozitati despre ea. Una este aceea ca usa de intrare nu este asezata central. A fost special facuta asa, pentru ca diavolul, care merge numai in linie dreapta, sa nu poata deranja slujba!

Ce-l mai pacaleau pe bietul diavol, ba cu ceasul, ba cu usa! Alta curiozitate este ca in ziduri exista niste pasaje secrete, pline cu schelete.

Urmatorul obiectiv este Marsaxlokk, un sat pescaresc tipic maltez. In port se afla o multime de barci pescaresti. Aceste barci se numesc luzzu, sunt vopsite in culori vii si sunt decorate cu Ochiul lui Osiris, care aduce noroc la pescuit si ii fereste pe pescari de furia marii.

Mai departe trecem pe langa St. Lucien Tower, un fort construit prin 1610 si folosit acum ca centru de acvacultura. Nu prea am inteles ce e asta. Eu stiu ca acvacultura inseamna cresterea plantelor și animalelor acvatice. Pai au nevoie maltezii de asta? Sau mai inseamna si altceva si eu nu stiu.

Urmatoarea oprire este la Blue Grotto. Am admirat peisajul, am facut poze. Pentru ca deja luasem hotararea sa renuntam la Templele Hagar Qim si Mnajdra, ne-am permis sa luam o pauza mai lunga, in care am savurat cate o prajitura si o cafea. Urma sa ne plimbam cu barca si am zis sa avem energie, daca o fii sa ne rasturnam!

Despre ce e vorba: in aceasta zona tarmul este foarte stancos, asemenea unui fiord. In stanca sunt sapate pesteri, mai mici sau mai mari, arcade, bolte.

Plimbarea cu barca costa 8 E si dureaza 30 minute. Este foarte frumos, barcile sunt mici si pot intra prin toate micile pesteri sapate in tarmul stancos. Apa are niste culori incredibile, de la turcoaz la cerneala! Am fost foarte incantati de aceasta plimbare, desi prin unele zone barca s-a cam leganat un pic mai tare.

Am plecat mai departe si am trecut pe langa cele doua temple, ne-am multumit sa privim din mers si in timpul opririi autobuzului. Ca am facut bine sau rau ca am renuntat, nu stim nici acum!

Urmatoarea oprire este in satul Siggiewi, renumit pentru bijuteriile din aur si argint lucrate in filigran si pentru ca aici se afla cel mai verde loc din insulele malteze. Este vorba de parcul Buskett Gardens, in care se afla Palatul Verdala, construit în 1586, resedinta oficiala de vară a presedintelui Maltei.

Pentru cei veniti cu copiii, aici cred ca este un loc interesant pentru ei. Este vorba de Falconry Centre, un centru de dresura a soimilor. Copiii pot asista la demonstratii de dresura si pot admira si alte pasari, cum ar fi bufnite si vulturi.

In apropiere exista Limestone Heritage, care este o fosta cariera de calcar transformata in muzeu. Un film prezinta viata pe insula in trecut, istoria Maltei, modul de folosire a calcarului. Copiii pot participa la demonstratii de sculptura in piatra.

Si cu asta ne indreptam spre Sliema, unde turul nostru se sfarseste. Dar nu si excursia noastra, pentru ca mai avem de facut acea mica plimbare cu vaporul.

Cum am debarcat din autobuz, am avut timp sa cumparam doar cate o sticla de apa si am sarit direct pe vapor. Mult spus vapor, e un mic vaporas. Dar e placut sa calatoresti cu el: are o copertina care te fereste de soare si vant, nu e aglomerat iar informatiile oferite sunt foarte interesante.

Circuitul trece prin cele doua porturi si zece mici golfuri si ne-a oferit prilejul sa vedem locurile deja strabatute de pe mare, din alta perspectiva, si sa vedem locuri noi.

Vaporasul s-a strecurat pe langa vase de croaziera, pe langa vase de transport imense, a trecut foarte aproape de instalatiile protuare folosite la incarcat/descarcat marfa.

Plimbarea dureaza 90 minute, sincer pretul de 15 E mi se pare cam mare. Dar cum tot pachetul nostru, adica turul de nord, turul de sud si aceasta mini-croaziera au costat 30 E, mi se pare mai mult decat rezonabil.

Am incheiat seara la restaurantul „nostru”, Mason’s Bistro, intr-o stare de spirit contradictorie: incantati de ceea ce am vazut si indragostiti de Malta, dar un pic melancolici din cauza terminarii minivacantei noastre.

A doua zi am plecat la ora cinci de la hotel, cu un taxi rezervat de doamna de la receptie. A fost o masina eleganta, curata, cu 8 locuri, pretul fiind de 40 E. Soferul, un domn si la propriu si la figurat, ne-a incarcat si descarcat bagajele, a fost foarte politicos si respectuos. Si foarte punctual.

Si ca sa ne treaca tristetea plecarii, una din fetele din grup ne-a amuzat teribil, cand, vrand sa urce pe locul din fata, era sa se aseze in bratele soferului. Tot nu invatasem ca in Malta se circula „gresit „!

Cam asta a fost vacanta noastra in Malta. Scurta, dar plina si extraordinar de frumoasa. As reveni oricand cu placere, aripa tanara e deja planuieste o noua excapada. Noi nu cred ca mai putem, ne dorim sa vedem si alte locuri si nu ne ajung zilele de concediu. Pentru ca o parte din aceste zile le rezervam, cu mare bucurie, nepotelelor noastre.

Asa ca AmFostAcolo, in Malta si ne-a placut tare mult.

Din aceasta experienta recomand celor care vor merge acolo sa rezerve macar 1-2 zile in plus fata de cat am stat noi, pentru a putea vedea cat mai multe din ceea ce are Malta de oferit.

Noi ne-am multumit cu ce am vazut si consideram ca am folosit eficient timpul avut la dispozitie.

Acum cateva zile am avut bucuria de a ne reintalni cu toata gasca din Malta, prilej cu care ne-am reamintit cu placere de zilele petrecute acolo.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianaglogo in 07.07.18 18:32:02
Validat / Publicat: 07.07.18 20:43:23
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA

VIZUALIZĂRI: 2541 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianaglogo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Vitoriossa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[07.07.18 21:14:00]
»

@adrianaglogo: Frumoasa vacanta ati avut. Iti doresc cat mai multe de felul asta. Si sa fie acolo unde va doriti voi.

irinad
[07.07.18 21:33:02]
»

@adrianaglogo: Mi-a plăcut toată seria articolelor despre Malta, recunosc că aveţi multe noutăţi faţă de ceea ce am reuşit să vedem şi noi. Sunt perfect de acord cu dvs. că ar mai fi nevoie şi de altă vacanţă pentru a reuşi să mai adăugăm ceva la cele văzute/făcute sau pentru a aprofunda locurile dorite.

Felicitări pentru vacanţă, vă doresc şi altele cel puţin la fel de frumoase să aveţi!

adrianaglogoAUTOR REVIEW
[07.07.18 23:43:33]
»

@irinad @ ghisor : Va multumesc pentru ecouri si aprecieri.

Iar cu vacantele asa sa fie pentru toti: sa fie cate s-o putea, dar sa fie frumoase!

mishu
[08.07.18 21:45:47]
»

@adrianaglogo:

Noi am vazut orasul doar din mers, norocul nostru ca era aglomerat si autobuzul mergea incet, incat am avut timp sa admiram si sa facem poze.

cred ca este singura ocazie in care suntem multumiti de aglomeratia din trafic.

Foarte frumos totul iar pozele superbe, cea mai buna invitatie la o calatorie acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianaglogoAUTOR REVIEW
[08.07.18 21:58:06]
»

@mishu: Chiar asa cu aglomeratia!

Multumesc pentru apreciere.

Cat despre poze meritul nu prea e al meu, majoritatea sunt facute de alta persoana din grup.

Dar cum am zis prin primul articol, laudele le culeg eu!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, irinad, mishu, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Malta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094966888427734 sec
    ecranul dvs: 1 x 1