86957 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Porto și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
05.07.2018
DE
Avatar elviramvio
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN jud. Ilfov
înscris/ă în 11.06.14
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 3 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
6 €
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Marea catedrală a oraşului Porto


Urmare de aici

"Nu există viitor fără memorie. " / M. A. Pina

Porto, al doilea oraş ca mărime şi importanţă al Portugaliei, m-a făcut să-l îndrăgesc rapid şi să-l aşez în sufletul meu, spiritual, înaintea Lisabonei, deşi prima impresie când am ieşit din gara Sao Bento nu părea să mă convingă. M-a atras cu multe dar pentru călătorul din mine defectat de istorie şi artă, Porto mi-a pus pe tavă totul fără să fac prea mult efort. Despre ce a însemnat sufleteşte Porto, vă povestesc altă dată.

În prima zi întreagă petrecută acolo am plecat dimineaţă devreme de la hotel căci ne programasem să vedem întâi buricul istoric al cetăţii care oricum era destul de aproape de cazarea noastră şi anume Bairro da Se / Cartierul Se, cândva un loc insalubru, cu străduţe înguste, abrupte şi case mici, înghesuite din care şi azi mai sunt câteva dar în mijlocul cărora, pe vârful colinei Pena Ventosa, domina o adevărată fortăreaţă cu ziduri solide şi turnuri, Catedrala Se do Porto. Catedrala este patronată sau are hramul cum zicem noi ortodocşii, Adormirea Maicii Domnului. Este un loc ce trebuie vizitat de orice turist interesat nu neapărat de istoria oraşului dar măcar de cum arată clădirile lui emblematice căci Se do Porto este una dintre cele mai vechi clădiri din oraş, este cea mai mare biserică din Porto iar arhitectura sa este o îmbinaţie de stiluri importante, romanesc, baroc şi gotic. Şi Terreiro do Se, platoul din faţa catedralei este un veritabil miradouro, ajuns aşa graţie tocmai lui Salazar!

Vă povesteam în articolul despre Palatul Episcopal că atunci când am ajuns noi la catedrală, era deja un puhoi de turişti. Nu vă luaţi după orele trecute pe poze, nu-mi actualizasem şi ora locală pe aparatul foto. Pot să vă spun doar că era puţin peste ora 9 dimineaţa când noi eram deja în Terreiro do Se. Şi deja era plin acolo iar parcarea pe lângă care am urcat se tot aglomera. Am reuşit să prindem totuşi, cu greu, câteva cadre cu catedrala.

Faţada clădirii este singura care mai păstrează elementele arhitectonice de la construcţia iniţială, nu şi decorurile. Turnurile ce încadrează intrarea principală, modificate, sunt terminate în cupole, frontonul este impresionant iar pe ziduri încă se păstrează crenelurile, poate unele din puţinele elemente de arhitectură iniţială, romanică. Deasupra frontonului este luminatorul în forma unui trandafir stilizat, vitraliu cu teme biblice, foarte frumos dar greu de fotografiat din cauza luminii. Partea de jos, scara a suferit modificări în sec. XVII, după cum scrie pe inscripţia de deasupra fontonului şi aceasta poartă semnătura lui Niccolo Nasoni. Tot el a creat în partea de nord şi o loggie laterală decorată mai apoi cu azulejos, deasupra capelei funerare şi galeriilor gotice care erau deja acoperite cu faianţa portugheză de prin sec. XVI şi pe lângă care treci venind dinspre parcare. Dar la care nu poţi privi decât de la distanţă, turiştii mai puţin... ortodocşi au încercat să retuşeze desenele azulejos ceea ce a dus la închiderea grilajului de fier.

Interiorul catedralei este elegant, o combinaţie religioasă de marmură, lemn şi aur, acel aur brazilian se spune, adus în lăcaşurile de cult europene cu preţul multor vieţi omeneşti. Naosul principal este foarte mare, foarte înalt, cu bolţi şi arcade ce se sprijină pe coloane puternice de granit, destul de simple şi neatrăgătoare artistic şi cromatic dar care accentuează frumuseţea altarelor. Planul catedralei este de cruce cu braţe inegale, crucea latină specifică acestei părţi de Europa.

Altarul principal în stil baroc este opulent dar de departe mai sărac în aur decât alte biserici din oraş. Este lucrat în marmură colorată plăcut iar frescele au fost create de N. Nasoni în sec. XVIII, perioadă în care biserica, mai ales în interior, a suferit mari transformări. Aici sunt şi două orgi din două perioade diferite. Cea din stânga este din sec. XVII iar cea din dreapta din sec. XIX. Altarul principal este încadrat de două figuri diferite ale Fecioarei, Nossa Senhora da Vandoma, partea stângă, aparţine sec. XIV şi Nosha Senhora da Silva, cu legende în esenţă asemănătoare, ocrotitoare ale oraşului Porto.

Altarul de argint din Capela Sfântului Sacrament sau al Sfintelor Taine cum spun ortodocşii, de dimensiuni enorme, lucrat în argint după cum îi spune şi numele, este o adevărată capodoperă a meşterilor portughezi, începută în 1632 şi terminată peste aproape trei secole. A scăpat ca prin minune în timpul invaziei napoleoniene, sunt două legende care povestesc despre asta, despre norocul pe care l-a avut catedrala căci se hotărâse desfacerea panourilor şi mutarea lor în Franţa sau plata în argint masiv, cât dovedeau actele că s-a folosit la manoperă. Dar vechea legătură cu Albionul creată cu aproape cinci secole înaintea războiului iberic, a fost salvatoare şi a alungat francezii înainte de a lua ceva dın acel altar, că în rest au făcut prăpăd.

Transeptul - naosul lateral ce taie perpendicular naosul principal - are la cele două capete, capele cu Fecioara, cea din dreapta e numită Nossa Senhora da Silva, datând de sec. XV-XVI iar cealaltă este Senhora do Vandoma, o copie restaurată primită de la luptătorii din Ţara Bascilor ce i-au ajutat pe portughezi să alunge maurii. Sunt mai multe tablouri ori statui cu Fecioara, având rol de protectoare a oraşului şi a catedralei. O capelă frumuşică este în stânga altarului principal şi-l reprezintă pe Sf. Petru

Dincolo de sacristie, în dreapta, este "mânăstirea veche" iar în partea dinspre platou este mânăstirea gotică începută în 1385, cu capela Sf. Ioan Evanghelistul şi Capela Sf. Vincent.

Trecerea spre aceste zone se face printr-o uşă din dreapta intrării în catedrală, după ce se cumpără biletul de intrare de la un mic birou. Este o zonă interesantă această, să-i zicem anexă la catedrală, cu câteva exponate care dau de gândit ca de exemplu sarcofagul deosebit al unui cavaler de Malta şi fost trezorier la baza căruia este o ciudată Cină de Taină, apoi sunt un clopot legendar, părţi din vechea biserică.

Cântarea Cântărilor, cele şapte panouri azulejos care redau dialogul dintre Fecioară şi Dumnezeu sunt în claustrul mânăstirii, un loc liniştit unde se spune că meditau călugării.

Clădirea lipită de zidul mânăstirii, casa do Cabido, o clădire mai nouă, cam de două secole, construită pe locul celei vechi, adăposteşte muzeul, notariatul clerical, birouri, arhive, tot ce ţine de administraţia bisericii. Prima casă, mică, a fost construită din daniile lui Henric Navigatorul pentru episcop şi clerul mărunt, pe atunci episcopul trăia mai modest. Apoi a urmat o alta ce a fost şi ea demolată, ultima parte când Nasoni a lucrat scara actuală a catedralei. Plimbarea prin Cabido este restricţionată, normal dar se pot admira tablourile mari lucrate în azulejos alb-albastru.

Muzeul este în clădirea laterală, fotografiatul este interzis acolo, fapt înţeles având în vedere valoarea celor doar aproape 150 obiecte expuse, multe din aur masiv, haine ritualice bogate în ţesături cu aur, argint şi pietre preţioase dar şi ceva manuscrise şi cărţi rare, artefacte ce aparţin sec. XVI - XIX.

Catedrala Se împreună cu Palatul Episcopal sunt obiective de vizitat. Ambele au trăit momente istorice legate de mărirea Portugaliei, aici au locuit şi s-au căsătorit Joao I cu Phllipa de Lancaster, o căsătorie aranjată care a dus la o foarte lungă alianţă cu Anglia, în această biserică a fost botezat fiul regelui, prinţul Henric poreclit acum un secol Navigatorul - poate îi citiţi biografia, e interesantă - şi tot aici s-au parafat documentele de transfer ale conducerii cetăţii, se spune plătit, între Joao I şi episcopul Alma al Porto, în 1408. Căci până atunci, timp de trei secole, Porto a fost un oraş episcopal, deci condus efectiv de episcop, laicii aveau roluri în apărare şi ceva politică, nici măcar de colectarea taxelor!

În faţa catedralei spre scările ce duc în cartierul Ribeira, se află o coloană lucrată în piatră, care naşte semne de întrebare, nefiind nici un panou informativ sau nu l-am văzut noi. Este un "pelourinho" ridicat în anul 1940, când s-au demolat casele ce se aflau în actualul platou al catedralei iar rolul lui este de a înlocui stâlpul infamiei ridicat în perioada lui Manuel I în Ribeira şi distrus în sec. XVIII - XIX din furia localnicilor.

Programul de vizitare atât al catedralei cât şi al muzeului este zilnic de la 9 la 12.30 şi apoi de la 14.30 la 19 în perioada verii dar catedrala poate fi închisă pentru vizite speciale, de Crăciun şi Paşte după amiaza iar la sărbătorile religioase importante ale portughezilor, doar dimineaţa, când se face slujbă. Nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile după ora locală, nu de alta dar să nu ajungeţi prea devreme la catedrală căci nu aveţi cui spune bună dimineaţa, pardon, Bom dia! Portughezii nu au salutul dimineţii ci doar al zilei!

Biserica se vizitează gratuit dar muzeul şi anexele, peristilul, alte capele de mică importanţă, contra cost, 3 € - pers. Când am vizitat noi erau lucrări de montare a unui nou sistem video performant şi a fost interzis fotografiatul la anexe, lucrarea era în plină desfăşurare chiar de la punctul de plată, în pronaos. La 15 august accesul turiştilor până după prânz este oprit, se celebrează Adormirea Maicii Domnului, patroana bisericii iar la 11 octombrie este ceremonia Senhora do Vandoma - Vendome Franţa, tot Fecioara dar ca patroană a oraşului.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de elviramvio in 05.07.2018 22:05:14

Validat / Publicat: 06.07.18 08:26:51


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în PORTUGALIA
VIZUALIZĂRI: 1877


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  40700 PMA (din 43 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- iulian68
[06.07.18 08:31:51]
» mesaj pers

   Ne dorim de ceva vreme un periplu prin Portugalia, dar ce sa te faci cu timpul?? Felicitari, macar vizitez citind articolele tale! Start vot!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[06.07.18 08:38:18]
» mesaj pers

   @iulian68:

   Bom dia! Nu amâna prea mult, merită efortul, am mai zis pe aici, am in plan inca o vacanta acolo, prin ţară şi locuri deosebite. Portugalia încă este ieftină dacă planifici o vacanţă studiată puţin. A început să se arunce puternic spre turiştii americani şi asta va duce la scumpiri. Mie mi-a plăcut suficient iar Porto in mod deosebit, mai mult ca Lisabona.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- iulian68
[06.07.18 08:41:14]
» mesaj pers

   @elviramvio: Studiata dar poate si cu putin ajutor! 😂 Macar 5 zile...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[06.07.18 08:48:49]
» mesaj pers

   @iulian68:

   5 zile, ori Lisabona, ori Porto. Noi am avut 7 şi a fost subţire ca stratul de unt de sub dulceaţă 😂 Când vă hotărâţi, poate vorbim. Eu sper - şi mă rog unde trebuie 😉 - să ajung iar cam în 10 luni.

   O zi bună!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Carmen Ion
[06.07.18 09:03:52]
» mesaj pers

   @elviramvio, @iulian68: Noi am stat 18 zile în Portugalia. Am închiriat mașină (erau ”alte vremuri”, când nu-ți rețineau pe card sume astronomice) și am vizitat cât am putut: nu numai Lisabona și împrejurimile (Sintra, Cabo da Roca, Cascais, Setubal), ci și Porto plus Valea Douro, țărmul nordic al Portugaliei, foarte puțin Guimaraes și deloc Braga, apoi Tomar, Alcobaca, Fatima, Batalha, Evora, și în fine Albufeira din regiunea Algarve.

   Nouă ne-a plăcut mai mult Lisabona, poate și pentru că am stat o săptămână și am bătut-o bine la pas.

   Oricum, Portugalia mi-a lăsat o impresie puternică și mi-am propus să revin măcar în Algarve pentru o combinație de vizite și plajă.

   5 zile, Iulian, sunt foarte, foarte puține. Eu le-aș rezerva numai Lisabonei și împrejurimilor la care se poate ajunge cu mijloacele de transport în comun.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1500 PMA1 (din 5 voturi)]
- elviramvio
[06.07.18 09:18:14]
» mesaj pers

   @Carmen Ion:

   Am fost nevoiti de imprejurari sa stam asa putin anul asta, asta e viata.

   Se poate ajunge foarte usor din Porto la Braga şi alte orăsele istorice, chiar din Gara Sao Bento dacă esti pe transportul in comun. Au bilete gratis incluse in PortoCard sau au fost când am luat noi dar n-am avut timpul necesar.

   Totuşi cazări poţi rezerva inca şi fără blocarea banilor pe card, am avut oferte dar erau puţin mai departe de centru.

   O zi bună, Carmen!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Carmen Ion
[06.07.18 10:13:51]
» mesaj pers

   @elviramvio: M-am referit la reținerea banilor pe card pentru închirierea unei mașini, nu la cazare

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[06.07.18 10:22:44]
» mesaj pers

   @elviramvio: Frumoasă și această Catedrală, în special altarele!

   Mi-au plăcut și picturile Azulehos, din afara zidurilor, dar și mobilierul din lemn, din interior! Parcă-i o dantelă!

   Felicitări, Elvira, pentru descrierea cursivă - ușor de citit și reținut -, dar și pentru informațiile atât de necesare unui viitor turist!

   Am votat, ca de obicei, cu drag, pentru că a meritat

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- iulian68
[06.07.18 12:13:58]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: Carmen, sunt de luat in seama sfaturile tale, dar tot nu stiu cum da ma impart... pe wish list sunt alte destinatii, ma gandeam la 5 zile smulse cum se spune... Dar si Algarve imi facea cu ochiul... 😊

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[06.07.18 22:59:15]
» mesaj pers

   @Carmen Ion:

   Am realizat după, eram în mare grabă când ţi-am răspuns.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[06.07.18 23:04:37]
» mesaj pers

   @doinafil:

   Mulţumesc Doina. Din păcate nu am putut face poze bune, soţul s-a şi enervat la un moment dat pe francezii total nepoliticoşi şi a ieşit din Catedrală tocmai pentru a nu le zice ceva. Vreau să spun că nu ne-am aşteptat să fie mai civilizaţi chinezii, e drept puţini întâlniţi în vacanţa asta.

   Are obiecte frumoase şi în zona unde n-am avut voie să facem poze, chiar unele foarte interesante.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- mihaelavoicu
[07.07.18 10:07:32]
» mesaj pers

   Felicitări Elvira pentru acest articol despre Catedrala din Porto! Mărturisesc, nu amfostacolo.

   Din descrierea ta și din fotografii se vede splendoarea acesteia.

   Dar am o mică nedumerire. În frumoasa fotografie cu icoana din argint a Botezului Domnului P22, menționezi că se află în Baptisteriu. Nu am înțeles unde este acest Baptisteriu. În incintă, sau în afară?

   Un lucru curios pentru mine este această icoană (nu fac referire la text) în care Iisus nu are aură și nici Duhul coborât sub formă de porumbel, așa cum menționează Noul Testament. Și apoi, este botezat în genunchi, ceia ce mă duce cu gândul că nu pe El îl botează Ioan. E posibil să fie un Botez al Neofiților.

   Mulțumesc pentru vizita făcută alături de tine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- elviramvio
[07.07.18 15:58:09]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu:

   Multumesc Mihaela. (Scriu de pe telefon asa ca iarta greselile. Nu sunt in Bucuresti)

   Baptiseriul este in biserica. Probabil ca portile te_au facut sa crezi ca este in exterior. Catedrala Se a fost ridicata tarziu deci botezul nu se mai facea, pentru adulti, complet dezbracati si desigur in afara bisericii care nu recunoaste goliciunea omului, de fapt modul cum intra in aceasta lume si cum pleaca. Hainele, panzele ce acopera coapsele sunt lumesti. Porumbelul nu apare in toate icoanele botezului lui Isus.

   Catedrala Se si nu doar ea, au destule opere care sunt departe de Biblie. O Cina cea de taina veche de 7 secole, la Se, cu un Isus altfel, te_ar surprinde si pe tine care cunosti destule canoane bisericesti.

   Baptiseriile bisericilor precrestine se faceau, acolo unde a fost stapanire romana, in termele de langa biserici. Se considera ca un om nebotezat, chiar si un copil, au pacate si nu pot intra in biserica nebotezati.

   Cam asta pot spune acum. In Arges ploua la greu, nu pot face nimic, laptop nu mi_am adus, ...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mishu
[08.07.18 21:03:10]
» mesaj pers

   @elviramvio: Frumos intradevar, o lectura minunata la final de weekend.

   In acest weekend am tras si eu o fuga (stiu ca suna simpatic dar pentru 45 de minute cu trenul e chiar ok) la Innsbruck si intr-una dintre bisericile vizitate era un grup mare de spanioli, norocul meu ca ghida le povestea asa ca erau cuminti in banci, insa cand li sa dat verde au navalit in biserica cu adevarat.

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[30] foto. Click pe poze pentru a le mări

P02 [MAY-2018] Catedrala Se. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981443">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981443"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981443">Şterge vot</a></div><span id="v9981443" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981443)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981443Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981443MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2018] Catedrala Se.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P03 [MAY-2018] Falsul stâlp al infamiei. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981444">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981444"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981444">Şterge vot</a></div><span id="v9981444" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981444)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981444Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981444MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2018] Falsul stâlp al infamiei.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [MAY-2018] Latura de nord, in stanga daca se sta cu faţa la intrarea principală. Si aici era o mare de oameni. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981445">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981445"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981445">Şterge vot</a></div><span id="v9981445" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981445)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981445Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981445MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2018] Latura de nord, in stanga daca se sta cu faţa la intrarea principală. Si aici era o mare de oameni.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [MAY-2018] Latura de nord, de aici se pot admira panourile de azulejos. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981446">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981446"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981446">Şterge vot</a></div><span id="v9981446" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981446)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981446Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981446MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2018] Latura de nord, de aici se pot admira panourile de azulejos.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2018] Azulejos, latura de nord. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981447">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981447"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981447">Şterge vot</a></div><span id="v9981447" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981447)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981447Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981447MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2018] Azulejos, latura de nord.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2018] Latura de nord, la capăt este un tomb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981448">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981448"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981448">Şterge vot</a></div><span id="v9981448" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981448)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981448Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981448MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2018] Latura de nord, la capăt este un tomb.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2018] Camera tomb, foarte veche, închisă. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981449">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981449"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981449">Şterge vot</a></div><span id="v9981449" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981449)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981449Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981449MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2018] Camera tomb, foarte veche, închisă.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2018] Placa de pe frontonul principal, aminteşte marile modificari din 1722. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981450">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981450"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981450">Şterge vot</a></div><span id="v9981450" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981450)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981450Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981450MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2018] Placa de pe frontonul principal, aminteşte marile modificari din 1722.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2018] Privire din uşa spre altar. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981451">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981451"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981451">Şterge vot</a></div><span id="v9981451" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981451)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981451Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981451MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2018] Privire din uşa spre altar.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2018] Altarul principal. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981452">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981452"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981452">Şterge vot</a></div><span id="v9981452" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981452)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981452Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981452MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2018] Altarul principal.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2018] Altarul principal. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981453">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981453"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981453">Şterge vot</a></div><span id="v9981453" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981453)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981453Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981453MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2018] Altarul principal.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2018] Altarul principal, marmură, frescă, aur, mahon. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981454">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981454"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981454">Şterge vot</a></div><span id="v9981454" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981454)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981454Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981454MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2018] Altarul principal, marmură, frescă, aur, mahon.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2018] Altarul principal, mobilier specific bisericesc cu o lucrătură deosebită. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981455">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981455"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981455">Şterge vot</a></div><span id="v9981455" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981455)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981455Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981455MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2018] Altarul principal, mobilier specific bisericesc cu o lucrătură deosebită.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2018] Mobilier in altar. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981456">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981456"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981456">Şterge vot</a></div><span id="v9981456" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981456)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981456Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981456MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2018] Mobilier in altar.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2018] Altarul complet din argint masiv. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981457">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981457"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981457">Şterge vot</a></div><span id="v9981457" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981457)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981457Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981457MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2018] Altarul complet din argint masiv.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2018] Altarul de argint după aprinderea luminii. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981458">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981458"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981458">Şterge vot</a></div><span id="v9981458" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981458)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981458Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981458MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2018] Altarul de argint după aprinderea luminii.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2018] Cupola altarului de argint, aici capela se închide. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981460">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981460"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981460">Şterge vot</a></div><span id="v9981460" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981460)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981460Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981460MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2018] Cupola altarului de argint, aici capela se închide.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2018] Masa Sacramentului. Cum zic catolicii despre tainele sfinte, semnul văzut prin care se primeşte harul nevăzut! -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981461">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981461"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981461">Şterge vot</a></div><span id="v9981461" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981461)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981461Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981461MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2018] Masa Sacramentului. Cum zic catolicii despre tainele sfinte, semnul văzut prin care se primeşte harul nevăzut!
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2018] Partea din dreapta altarului. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981462">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981462"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981462">Şterge vot</a></div><span id="v9981462" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981462)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981462Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981462MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2018] Partea din dreapta altarului.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2018] Baptiseriul. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981463">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981463"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981463">Şterge vot</a></div><span id="v9981463" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981463)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981463Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981463MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2018] Baptiseriul.
foto elviramvio [05.07.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P22 [MAY-2018] In baptiseriu, icoana de argint cu botezul lui Isus. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 05.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av981464">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv981464"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=981464">Şterge vot</a></div><span id="v9981464" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(981464)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f981464Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e981464MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2018] In baptiseriu, icoana de argint cu botezul lui Isus.
foto elviramvio [05.07.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[30] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.126797914505 sec